2022-03-05 309 瀏覽
唔知大家喺香港鍾唔鍾意食Omakase?我成日覺得要食到好食嘅Omakase,一定要喺日本,因為香港點好食都唔夠日本食材新鮮,但經過今次之後,我覺得Omakase除咗係美食嘅盛宴,仲係對每一道菜更加認識、令你更加愛上嘅過程。Susoshu係一間尖沙咀新派日本菜餐廳,餐廳名全名係「寿司を食って、蕎麦で〆る。日本酒もある、長い名前のレストラン。」,其實係三個字既縮寫,分別係Sushi 、Soba、Shu,意思係食完壽司之後以蕎麥麵作結,仲有日本酒提供,所以餐廳係主打壽司、蕎麥麵同日本酒,令客人可以享受到日本居酒屋嘅地道美食。餐廳有唔小食材由日本直送,好似和牛用上日本直送熊本A4和牛,菜式方面加入左創意元素,加上日本正宗嘅烹調細緻,加上夠多元化,好似有特色席前煙燻和牛、海天一色嘅寒天甜品。品嚐美食嘅同時,自己好似置身係日本咁,不知不覺渡過三個鐘時光。餐廳裝修以木系為主,座位唔算多,大概可以容納到20個人,除咗座位,最吸睛一定係擺滿左唔同日本酒嘅酒櫃。如果係食omakase,建議一定要book吧枱位,因為咁樣先可以同廚師交流,可以近距離睇住師傅製作。師傅好細心講解每道菜嘅特色同埋來源。-🍣 献

師傅好細心講解每道菜嘅特色同埋來源。
🍣 献立 💰1480(👅: 9/10)

呢個係餐廳嘅晚市Omakase套餐,以海鮮為主題,每三個月就會轉一次Menu,而呢一個set咁啱就係11月中開始,所以可以見到當造嘅白子,而且仲有餐廳最受歡迎嘅菜式,好似究極海膽、特製和王A4和牛壽喜燒、青森縣大間中拖羅、招牌蕎麥麵等一共十一款。

1️⃣ 海老他他脆筒(👅: 8/10)
海老他他脆筒
第一樣係一個用紫菜做成既脆筒,麻雀雖小但係入邊有海老他他、自家製芝士、山葵漬、醃蘿蔔、壽司飯,最上面有一個炸蝦頭,睇落係一個迷你手卷,上面有個試管豉油比客人自己控制落既份量。

紫菜有用火槍燒過,所以咬落去非常脆身,連同非常酥脆嘅炸蝦頭 內餡食落無論味道定係口感上都非常豐富,芝士嘅味道特別突出,係幾特別嘅配搭,作為前菜幾開胃。
2️⃣ 白子天婦羅(👅: 8.5/10)
白子天婦羅

11月絕對係白子嘅季節,香港人可能未必知,白子其實係魚既睪丸,係日本係好常見嘅前菜小食,而且食落去有好豐富嘅蛋白質,仲可以美顏。平時食白子都係酸汁白子子刺身多,呢度除咗刺身仲可以揀天婦羅,所以就揀咗未試過嘅後者。

呢度白子都係最常見嘅鱈魚白子,白子嘅外層炸衣夠輕薄,咬落去入邊非常creamy,入口夠滑,好似食緊豆腐,夠肥美,食落完全冇腥味,因為冇刺身嘅酸汁所以冇咁開胃,但比起平時食嘅刺身更加香口,上面仲有啲蔥花同蘿蔔蓉中和一下油膩感,對於未能接受白子本身嘅口感可能會更易接受。
3️⃣ 呼子魷魚燒賣(👅: 8.5/10)
呼子魷魚燒賣
佐賀縣有一個地方叫做呼子,嗰度最出名就係出產魷魚,呢度就係用咗呼子魷魚,切成一條條,包住依個燒賣,入邊係用上日本黑毛豬肉既內餡,係用日本嘅材料整成嘅燒賣,上枱時連埋個小蒸籠一齊上。

魷魚咬落非常軟滑,夠彈牙,帶小小膠質,食落鮮甜,而黑毛豚肉比起魷魚更彈牙,食落豬味濃郁,比起平時嘅港式燒賣更有驚喜。
🍣 時令壽司四貫
壽司飯用上日本越光米,入口係有彈性帶軟黏,軟硬適中,食落有米香,再加左小小赤醋,突出魚肉既甘甜,唔會太有醋酸味。
🍣 愛媛縣蜜柑獅魚(👅: 8.5/10)
愛媛縣蜜柑獅魚

獅魚即係未成長既油甘魚,咬落去魚夠爽身,小小似食緊池魚,因為加左蜜柑所以多左小小甜味。
🍣 北海道秋刀魚(👅: 8.5/10)
北海道秋刀魚
秋刀魚係秋冬季既魚,咬落夠晒肥美,食落魚味比較濃郁。
🍣 青森縣大間中拖羅(👅: 9/10)
青森縣大間中拖羅

呢度嘅中拖羅做法同平時有啲唔同,用左鐵板燒既概念,首先會用火槍燒一燒鐵板,再用燒熱左既鐵板焫過拖羅嘅表面,令到佢多左一層焦香。拖羅係熟成左兩星期既吞拿魚,非常厚身,夠肥美,入口細嫩無筋,食落去除咗食到拖羅嘅脂肪,仲食到炙燒過嘅焦香,令到魚味更加突出。
🍣 火炙右口魚邊(👅: 9/10)
火炙右口魚邊
咁多件壽司最鍾意呢一件,可能因為佢係最重味,由淡到濃味最後一件嘅壽司。一般右口魚邊比左口魚更多油份,所以呢度用右口魚裙邊,師傅會用火槍直接火炙右口魚邊,將佢嘅油香迫出黎。擺入口係真正嘅入口即溶,帶有焦香,平時大家食左口魚可能有渣,但呢個係完全冇,喺口腔入邊係油香四溢,齒頰留香,加上去既蒜味醬油令到佢味道層次增加提升。
4️⃣⃣ 鮟鱇魚肝(👅: 8/10)
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝一直都好想食,不過平時係居酒居太多嘢想食,一直都眼闊肚窄試唔到。呢度師傅首先會用牛奶浸過魚肝再蒸,所以入口嗰時非常幼滑,夠creamy,即使係我唔太鍾意食內臟嘅人,呢個魚肝內臟味都唔算好重,而且冇腥味,配搭酸汁啫喱同辣蘿蔔蓉,可以蓋過內臟嘅味道,味道更加有層次,令佢變成一道我好開胃嘅小食。
5️⃣ 究極海膽(👅: 9/10)
究極海膽
終於嚟到今晚嘅主角,相信大家黎呢一間餐廳,唔多唔少都係為咗佢,係份量唔孤寒既招牌究極海膽。海膽用上北海道浜中小川赤海膽,師傅首先會用火槍燒一燒紫菜,擺上少少醋飯之後,將一整排嘅海膽覆蓋喺醋飯上面。海膽份量澎湃,色澤均勻。

本身我對海膽唔係有好大好感,因為喺香港平時食到嘅,好多一係鮮味海膽味唔重,一係有腥味,但呢個海膽真係入口即溶,口感幼滑,夠creamy夠濕潤,每一舊都好肥美夠晒飽滿,綿密不斷,留喺口腔嘅係海膽嘅鮮甜味,少少苦澀味都冇,濃郁可口,令人回味再三,另外即刻食仲食到紫菜嘅香脆,絕對係外脆內軟,係我香港食過最好食嘅海膽,食完會令我對海膽改觀,而且想搵香港好食嘅海膽。
6️⃣ 松葉蟹甲羅燒(👅: 9/10)
松葉蟹甲羅燒

秋冬季要食嘅一定係甲羅燒,入邊有松葉蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋、味噌、蔥,啲面會係你面前用一個小火爐燒,幫你攪勻,喺隔離聞到香味不斷湧出。

松葉蟹甲羅燒
蟹肉夠長,咬落去口感札實,食落新鮮,蟹膏香味有不過唔會重到蓋過其他味道,成個蟹味濃郁,食完好耐仲停留喺口腔,比例配搭得好好,味道層次豐富,係我食過最好食嘅甲羅燒。
7️⃣ 時令醋物(👅: 8/10)
時令醋物

食完咁重味嘅甲羅燒,餐廳俾咗一個時令醋物去清一清口腔,係一個用玻璃試管裝住既柚子醋啫喱,質地偏水狀,食落去酸酸甜甜,夠開胃,清新完味蕾,準備迎接下一個重口味菜式。
8️⃣ 特製和王和牛壽喜燒(👅: 9/10)
特製和王和牛壽喜燒

之後上枱嘅係一個餐廳其中一個招牌,係特製和王和牛壽喜燒,和王係用上熊本縣A4級嘅頂級和牛。

牛肉入口非常軟嫩,食起嚟牛味重,油香豐富,但唔會太膩,加上自家製嘅壽喜燒汁,更加滑身,加左特級松茸落去煮,蛋漿食落鮮甜帶焦香。驚喜嘅係呢個壽喜燒落咗少少山椒粉做調味,所以邊食邊感受到舌尖上的麻痹感,唔會淨係食到雞蛋嘅香甜,但又唔會有過火嘅麻辣感覺,非常過癮。下面仲有啲葛粉條,吸滿咗醬汁,連汁一滴不留咁清哂。
9️⃣ 櫻花蝦粉蕎麥麵(👅: 9/10)
櫻花蝦粉蕎麥麵

喺香港要食到好食嘅蕎麥麵係非常之難,因為冇咩專食蕎麥麵嘅專門店或者餐廳,不過呢度蕎麥麵就係餐廳嘅招牌,餐廳喺午市、晚市都有供應蕎麥麵,不過呢個套餐嘅蕎麥麵係特別版,因為上面加咗櫻花蝦粉,師傅將曬乾左嘅櫻花蝦磨成粉。

日本鹿兒島直送既十割蕎麥麵,意思即係100%用蕎麥粉製作,冇用任何麵粉,咬落去偏硬身,帶煙韌彈牙,食落去蕎麥味重。
而蕎麥麵嘅湯汁係用蝦仔乾、魚仔乾、蟹仔乾、海帶、昆布熬成,食落去係鹹甜交集,鮮味十足,加咗櫻花粉入去,食落去係非常鮮甜,令到成個蕎麥麵都香口左,而且多咗少少脆口嘅口感,湯汁同麵條非常夾,好快就鯨吞虎嚥食晒,呢個算係我喺香港食過最好食嘅蕎麥麵。
🔟 夜空寒天(👅: 8.5/10)
夜空寒天
呢個甜品絕對係依度嘅招牌,當初我留意到呢間餐廳嘅原因都係因為佢,外觀上成個藝術品咁,漸變色除咗好似海洋之外,睇落仲好似富士山。上面白色嘅係用咗喺Donki成日見到嘅「澪」氣泡清酒製成,下面嘅係用咗碟豆花加檸檬汁製成嘅寒天凍,要整成下邊好似海洋嘅藍色係非常困難,需要好多次嘅調教,因為喺黃光、白光嘅情況下顏色都會唔同,細心到連餐廳嘅燈光都考慮左,加上成個甜品都係用天然而唔係人造色素 ,呢個甜品值得佢咁出名。

因為前邊食咗好多好似甲羅燒、壽喜燒呢啲咁重味嘅嘢食,需要一啲清新嘅甜品解一解膩,呢個甜品係可以做到呢個效果,咬落去係大菜糕同啫喱之間嘅口感,夠Q彈爽口,食落去係帶輕微嘅清酒味道,如果冇飲酒嘅人就會食到,飲咗酒就可能食唔到佢嘅酒味,下面就會食到檸檬汁嘅少少酸味,夠清新,係一個完美嘅完結。
🍶 真澄💰70(👅: 8.5/10)
真澄
呢支係宮坂釀造真澄漆黑KURO 純米吟釀,入口淡華,飲落去係偏水果味,味道飽滿,同日本菜、海鮮非常搭配。
🍹果味梳打💰38(👅: 7.5/10)
果味梳打
飲落去係桃味,正常唔算太甜。
🌟 整體食物質素絕對係高質,當中最欣賞嘅係佢哋嘅蕎麥麵、壽喜燒、寒天、海膽、甲羅燒、火炙右口魚邊、大拖羅。
因為香港無咩專做蕎麥麵既餐廳,食完我覺得以香港質素來講嘅高質,下次會想係lunch Menu再試多次。
可惜當中得海膽可以單點,其他只可以係OMAKASE MENU食到,如果餐廳可以單點絕對會再試上面既菜式。

👅味道: 9/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $1480pp (服務費: 10%)
2021-11-24
果味梳打
  • 献立
  • 時令壽司四貫
2022-02-03 97 瀏覽
聖誕過後,知大家禮物都買到荷包緊😏今次見呢間omakase 一人落樓都唔過千,$698就試到🥰就嚟試吓新唔新鮮~Susoshu原來係sushi/soba/nihonshu嘅組合,由個名話你知主打咩野食🤟🏼店面唔算好大,omakase 係坐高櫈,但有幾個枱面櫃阻擋左食客與師傅嘅距離⬅️➡️唔係太睇到、更加影唔到製作過程🥲可惜左啲𝙁𝙤𝙤𝙙柚子沙律前菜酸酸甜甜幾好食,再嚟睇睇佢地嘅壽司九貫🍣🐟愛媛縣蜜柑鰤魚鰤魚係成長左、達60cm以上嘅油甘魚,而呢個特別之處係當地漁農會用特產蜜柑飼養🤤令魚肉鮮甜、帶有蜜柑味🍊🐟千葉縣金目鯛魚皮用火槍輕炙過變得香脆,魚油更加滲透口腔🤤🐟宮城縣鮮帆立貝隻帆立貝能夠大粒到完全遮住咗舊飯😱入口鮮嫩彈牙,原來秘密係佢完全冇加工,喺當地連埋海水直送到港,夠晒原汁原味,鮮甜度爆燈💡🐚北海道愛知縣白象拔蚌夠晒爽甜,味道夠濃厚,仲有啲海水味🌊🐟青森縣吞拿魚赤身用鐵板燒輕炙,入口鮮甜而帶有焦香🐟北海道秋刀魚秋刀魚屬於秋冬季當造魚類,越凍油脂就越肥美,原來為春天繁殖做好準備😎入口魚味非常濃厚而肉質鮮嫩🐟燒右口魚邊油份高,用咗蒜頭醬油漬,燒得香口之餘能夠入口即融~比起平時食到嘅左口魚更

𝙁𝙤𝙤𝙙
柚子沙律前菜酸酸甜甜幾好食,再嚟睇睇佢地嘅壽司九貫🍣

🐟愛媛縣蜜柑鰤魚

🐟千葉縣金目鯛
魚皮用火槍輕炙過變得香脆,魚油更加滲透口腔🤤

🐟宮城縣鮮帆立貝

🐚北海道愛知縣白象拔蚌
夠晒爽甜,味道夠濃厚,仲有啲海水味🌊

🐟青森縣吞拿魚赤身
用鐵板燒輕炙,入口鮮甜而帶有焦香

🐟北海道秋刀魚

🐟燒右口魚邊
油份高,用咗蒜頭醬油漬,燒得香口之餘能夠入口即融~比起平時食到嘅左口魚更加滑身、冇渣

❤️北海道浜中赤海膽
好滑好smooth,就咁欣賞海膽嘅鮮味,簡直係一大享受🥰

🐟青森縣大間產大拖羅
熟成時間需要一個星期,處理嘅時候慢慢將魚筋軟化,令肥美的拖羅魚味非常突出

🐟吞拿魚蟹肉三文魚籽手卷
紫菜用火槍燒過,爽口唔韌🤤唔會食完舊飯仲同緊塊紫菜角力😏一路食,澎湃嘅魚油會一路湧出嚟🤤,加埋一直有口感嘅魚籽,咁有層次感真係食唔停口🤰

🍡厥餅
由師父每朝自家製,非常軟糯,上碟時仲帶住餘溫🥰

捧住飽肚離開🤰真心覺得小資女用呢個價錢,食下omakase氹吓自己都幾諗得過啊😋
❤️北海道浜中赤海膽
🐟吞拿魚蟹肉三文魚籽手卷
柚子沙律前菜
🍡厥餅
2022-01-01 55 瀏覽
今次係第二次黎食omakase dinner,因為上次2021年5月6日食過之後,對個無敵海膽🍣念念不忘🤤今次帶埋2個朋友去食🥢呢個下面係蟹肉,唯一我比較有欣賞既一道菜🌟壽司方面同之前omakase set一樣,中規中矩,反而今次個海膽🍣色澤同味道方面都無第一次食個陣咁好🥲甜品都係無換過,似富士山既sake pudding🍮反而,今次確實無上次咁驚艷,中間有個熟食係燒雞,what? Omakase 燒雞🥲果然第一次的回憶總是美好的🤣

呢個下面係蟹肉,唯一我比較有欣賞既一道菜🌟

甜品都係無換過,似富士山既sake pudding🍮

果然第一次的回憶總是美好的🤣
2022-01-01 22 瀏覽
之前食過2次susoshu dinner set ,今次第一次試佢哋既lunch set🤤我叫咗個set,有沙律🥗壽司🍣天婦羅🍤蕎麥麵(可揀熱食定凍食)🍜甜品🍮我揀咗蕎麥麵凍食🥢😆我鍾意佢有少少彈牙,個汁撈埋蔥+檸檬汁+wasabi,正🤤最後補多句,啲天婦羅(有炸蝦、有南瓜、蕃薯、菇)又幾好,唔厚粉。

生日月份除了有藉口大肆吃喝,最開心的是可以與朋友多一個機會見面聚餐。💗趁這個機會精選了幾間Book mark很久的餐廳。今次 #慧食豪啲啲 要介紹的這一家可是我最期待的!🤩🤩🤩無論環境、食物、服務,整體都很高評分。絕對值得推薦給大家!👍🏻✨事源早前看到電視節目上Alfred跟Mag去吃廚師發辦🍣吃得津津有味,心血來潮想大吃一頓!大多廚師發辦都比較專注在壽司部分,像我這類貪心的人總同時想吃吃其他。😋在友人推薦下,提醒了我SUSOSHU的存在,急不及待跟餐廳預約訂座及查詢最新套餐詳情。現經Openrice網上訂座,週一至週四可享全單八折。😍晚餐有 Set Menu(需提前一日預訂,兩位起訂)或 A La Carte Menu。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*👩🏻‍🍳💬餐廳名稱SUSOSHU其實是「壽司Sushi🍣」、「蕎麥麵Soba🍜」和「日本酒Nihonshu🍶」的結合。意思是指「吃完壽司後以蕎麥麵作結。還有日本酒提供,店名很長的餐廳。」很可愛的解讀。😜晚巿廚師發辦套餐一共有十道菜🤗,是一頓豪華又豐富的創意料理。食物總類包羅萬有,無論味覺、視覺上都可以有雙重享受。👁👅由前菜到甜

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

晚巿廚師發辦套餐一共有十道菜🤗,是一頓豪華又豐富的創意料理。食物總類包羅萬有,無論味覺、視覺上都可以有雙重享受。👁👅由前菜到甜品,慢慢邊吃邊聊天我們花了3.5小時去完成這頓晚餐。每一道菜上菜時,職員細心講解食材的來源地、特色、建議食法等。💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️除了讓客人品嚐到美食之餘,還提供了很多背景資訊,是很好的用餐體驗。食材大多由日本地區直送,搭配廚師特別的處理手法和烹調技術,個人心感新鮮和長知識。😎💫

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

⭐️⭐️⭐️「献立」廚師發辦套餐 $1,480/位⭐️⭐️⭐️

🔘燒螢光魷魚配銀鱈魚脆餅
根據味道濃度,建議先吃螢光魷魚(是看不到螢光的),之後再吃夾心脆餅,很香口的一口小食。
燒螢光魷魚配銀鱈魚脆餅

🔘富山灣白蝦松葉蟹他他
像一個小寶盒分了兩層。首先吃下層,是以白蝦肉和松葉蟹肉他他,中間以柚子味土佐啫喱相隔。頂部有三文魚籽、黑魚籽醬和鵪鶉蛋黃,攪拌入口令鮮味更加有層次。之後再吃上層,希臘乳酪搭配果乾,微酸帶點果香很開胃。
富山灣白蝦松葉蟹他他

🔘北海道~雲
北海道3.6牛乳做的布甸放於橄欖油上,上層有用海鹽打出來的泡沫,有點像分子料理。建議食法:由上到下,三樣一齊入口。泡沫於口中溶化,橄欖油與布甸的重牛乳味沒有違和感,對個人來說是新穎的食物組合。
北海道~雲

🔘時令壽司 (四貫)
OMAKASE當然不少得壽司部份,魚類新鮮。
福岡縣深海池魚 | 愛媛縣蜜柑鯖魚
鐵板燒火炙呑拿魚 | 火炙右口魚邊
福岡縣深海池魚
愛媛縣蜜柑鯖魚
鐵板燒火炙呑拿魚

🔘大金槍魚腹紫蘇卷
厚切拖羅放上紫蘇葉和芥末,用紫菜包着。魚油香和淡淡的紫蘇花香互相平衡,一啖放入口十分滿足!
大金槍魚腹紫蘇卷

🔘究極海膽
海膽迷沒發抗拒的一道菜!一大排海膽捧在手上,幾乎看不到醋飯的存在,好震撼!味道濃厚鮮甜帶回甘,入口即溶,極度Creamy!連我平常不吃海膽的人也覺得非常好吃!

🔘燒北海道鱈場蟹
蟹腳上菜時半開殼處理,方便食用,離遠就能聞到香噴噴的燒烤味。每人份量大概三至四隻蟹腳,算多肉。建議先品嚐原味,之後可隨個人喜好加上青檸汁、蟹味增、蟹醋調味。
燒北海道鱈場蟹

🔘燒鹿児島赤鶏
鹿児島赤鶏肉於日本可作刺身級數生食用,餐廳將雞肉煮到七成熟,然後放到石燒板上由客人決定自己喜歡的生熟程度。雞皮上有蜜糖,經過糖化,入味之餘令到雞皮有少少微脆。雞肉鮮嫩,充滿彈性。搭配洋蔥和酸汁,不會覺得很油膩。
燒鹿児島赤鶏
燒鹿児島赤鶏

🔘十割蕎麥麺~冷
以100%蕎麥粉製作而成,無麩質。入口咀嚼時口感有點像生麺,能感受蕎麥和蕎麥顆粒的口感。
沾上SOBA汁,亦不會感到很HEAVY。
十割蕎麥麺~冷

🔘是日甘味
最先令我留意到這家餐廳就是因為這道甜品~太美了吧?像一件精緻的藝術品一樣,不捨得吃!糅合富士山 X 星空元素的寒天甜品,外形取勝。以清酒、檸檬汁及蝶豆花汁做成漸層,上層有閃閃效果,純天然不加任何人造色素,清酒味道散發出淡香而不濃俗,帶點清新,口感介乎啫喱和大菜糕中間,Q彈爽口。為整餐飯畫上了一個完美的句號。
是日甘味
2021-08-24
  • 富山灣白蝦松葉蟹他他
  • 究極海膽
  • 燒北海道鱈場蟹
  • 燒鹿児島赤鶏
  • 是日甘味
2021-12-24 48 瀏覽
今日黎到尖沙咀嘅高質日本料理店_susoshu🤟🏻 聽講呢度啲omakase好正,一於試下距😎沙律用黎自日本嘅大根,清甜之餘仲無白蘿蔔嘅辛辣感,好正👍🏻前菜係醬油鯽魷魚,魷魚好淋身,完全唔韌,有入口即溶的感覺🤤主菜當然就係壽司啦🍣🤤九款即造壽司,款款都驚喜十足😎 最令我印象深刻嘅就係來自沖繩縣嘅活帶子,聽師傅講係漁夫一早捉起就洗乾淨就以低溫4度保鮮,即日送到香港,果然係食得到嘅新鮮🤤🤤另一樣值得表揚嘅就係手卷,多重口感,由吞拿魚,蝦乾,三文魚子等多種材料混合而成 口感豐富到不得了😎最後食個麵鼓湯,食埋店家每日新鮮即造嘅黃豆闕餅🤤 點一下抹茶醬,呢一個lunch超完美

沙律用黎自日本嘅大根,清甜之餘仲無白蘿蔔嘅辛辣感,好正👍🏻

前菜係醬油鯽魷魚,魷魚好淋身,完全唔韌,有入口即溶的感覺🤤

2021-12-22 211 瀏覽
這間廚師發辦的餐廳,有別於平時吃到的omakase ,因為他們除了有刺身壽司,也有其他款式的熟食,會比較創新特別!献立,這個套餐有11款食物,其中有4款壽司和非常漂亮的甜品!海老他他脆筒,用上紫菜作脆筒,入面包有芝士醬、甜蝦他他和蘿蔔漬,另外還有蝦天婦羅,食落脆卜卜之餘又帶有少少微辣,開胃又惹味!日本仙鳳趾生蠔,這款生蠔比令和怪物既味道更特出,差不多有成隻手掌咁大隻,味道鮮甜又creamy,再加上柚子酸汁,更能提鮮!呼子魷魚燒賣,這款是佐賀的名物,將呼子魷魚切幼絲再黏在燒賣上,加上黃芥末,口感和味道都好特別!金目鯛壽司,金目鯛來自千葉縣,味道較清新而且口感都較爽身!秋刀魚壽司,秋刀魚在這個時間時常會食到的,因為這個時間的秋刀魚會較肥美!熟成吞拿魚壽司,好有魚的魚香,味道香濃!右口魚邊壽司,右口魚有稍稍燒過,能夠迫出較多的油份,入口即溶!鮟康魚肝,這裡的鮟康魚肝用上牛奶慢煮,所以食落不會有腥味,加上酸汁啫喱一齊食,味道更正!究極海膽,用上北海道金中赤海膽,味道非常鮮甜而且好creamy,成排海膽食,非常滿足呢!松景蟹甲羅燒,這裡的甲羅燒比出面的好吃,因為他們的面豉會自己再調味,味道不會太
献立,這個套餐有11款食物,其中有4款壽司和非常漂亮的甜品
金目鯛壽司,金目鯛來自千葉縣,味道較清新而且口感都較爽身!
熟成吞拿魚壽司,好有魚的魚香,味道香濃!
松景蟹甲羅燒,這裡的甲羅燒比出面的好吃,因為他們的面豉會自己再調味,味道不會太咸,而且有大量蟹肉,口感豐富!
特製和王和牛壽喜燒,用上熊本的和王和牛,拌上蛋汁跟山椒油,食落有種麻口的感覺,十分刺激,和牛肉質亦好鬆軟!
櫻花蝦粉蕎麥麵,用上十角蕎麥麵,全用蕎麥,沒有落麵粉,所以口感會比較煙韌,拌上櫻花蝦粉和點上醬汁,味道又鮮又甜,十分正!
夜空寒天,這個甜品非常漂亮又吸睛,用上氣泡酒和碟豆花水製成,感覺好像富士山,但望入去又似星空,有淡淡的酒味!
2021-12-19 15 瀏覽
SuSoShu(尖沙咀)知道尖沙咀有間新開既Omakase,就想黎試下嚐鮮,佢比起一般既日本菜多左好多新派元素,餐廳名Susoshu其實代表餐廳既三大元素 壽司(SU) 、蕎麥麵(So),同埋日本酒(shu),午市已經坐滿差唔多三分二客人,餐廳有壽司既吧台,可以近距離睇住師傅製作食物,都會細心咁講解每道菜既來源地,特色,做法同埋來源地Omakase廚師發辦 $698沙律前菜壽司九貫手卷味噌湯甘味鐘意食Omakasa既原因係因為可以隨著季節既時令,品嘗到不同當造既刺身魚,整體都係中上水準,,多左既元素令我有新體驗,服務亦都幾好,師傅會好主動咁關心用餐既體驗,用餐感覺幾舒服
SuSoShu(尖沙咀)

Omakase廚師發辦 $698
沙律
前菜
壽司九貫
手卷
味噌湯
甘味

2021-12-19 16 瀏覽
坐係高枱 有omakase ge 感覺 💁🏼‍♀️食緊ge 時候 有時備菜ge師傅都會同客人交流 講解吓面前ge美食 Lunch time 有6個set 去揀 如果揀omakase就要事先pre order 御膳套餐 $598有和風醬沙律 清甜新鮮 大根煮 有三款特定刺身 包括 蝦 鰹魚 同 帶子 帶子爽爽地 好鮮味 原來因為佢運送時間較短 基本上直送到餐廳 黎到ge時候仲活生生另外有個最中餅 可以揀海膽或三文魚籽今次試左海膽 非常鮮味 下面有少少赤醋飯 食完前菜類 就有熱食 包括壽喜燒 銀雪魚 味噌湯 同蕎麥麵 師傅都有提我地食左壽喜燒先 凍左就唔好食 壽喜燒入面ge 牛 入口即溶呀最後甜品有綠茶芝麻布甸 芝麻味好濃 不過有少少偏甜
坐係高枱 有omakase ge 感覺 💁🏼‍♀️

今次試左海膽 非常鮮味 下面有少少赤醋飯

食完前菜類 就有熱食 包括壽喜燒 銀雪魚

最後甜品有綠茶芝麻布甸 芝麻味好濃 不過有少少偏甜
2021-12-15 16 瀏覽
難得有半日假期 食返餐好獎勵辛苦左一年既自己❤️@susoshu_hk Lunch 既Omakase 性價比幾高🤗➖🥗頭盤:櫻花蝦大根沙律配和風醬日本大根清甜爽脆 加上炒香櫻花蝦 香口得黎又refreshing ➖💚山葵象拔蚌山葵漬海草拌象拔蚌後端 鮮甜爽嫩💦加上香烤芝麻 更多層次🙂➖壽司9貫🍣高知縣深海池魚配上特製醬油果味醬油 令第一件入口既壽司帶點香甜🤗🍣鮮帆立貝壽司師傅分享鮮帆立貝有別於一般急凍解凍既帆立貝即捕即開即冷藏 可以保持原生狀態 食落爽口一啲仲好鮮甜😍🍣金目鯛壽司魚皮較用火槍輕輕燒過 令魚油更香🍣日本象拔蚌最後一道淡味刺身 特製醬油帶動象拔蚌既鮮甜🍣時令秋刀魚秋刀魚係秋冬季會比較肥美 魚香獨特😋🍣福崗銀雪魚魚肉入口好滑滑 用火槍燒一燒 油份出晒黎😍🍣青森縣5-7日熟成大拖羅再一件油脂感好重既大拖羅係廚師發辦不可少的 入口即溶😋🍣右口魚邊配蒜蓉醬油漬魚邊比較厚身 燒一燒 入口即融溶 係最滑溜既一件😌🍣濱中赤膽海膽既甜味亦都係無法取代既 小編最愛❣️三文魚子蟹肉手卷😆食左9件壽司仍然期待 脆脆既紫菜包住滿滿既蟹肉😚➖最後以鮮甜既麵鼓魚湯同即製黃豆闕餅作結❤️
難得有半日假期 食返餐好獎勵辛苦左一年既自己❤️

三文魚子蟹肉手卷
😆食左9件壽司仍然期待 脆脆既紫菜包住滿滿既蟹肉😚

最後以鮮甜既麵鼓魚湯同即製黃豆闕餅作結❤️
2021-12-15 25 瀏覽
位於尖沙咀既SuSoShu 融合左傳統omakase 同創新既烹調方式😎 廚師憑住豐富既經驗,加上對唔同食材既巧妙運用,每道菜都令客人耳目一新🤩献主 $1480/位 (2位起)海老他他脆筒輕輕燒過既紫菜更脆更香,包住自家製芝士、山葵漬、番茄、甜蝦他他🦐 食落好鮮甜,一邊食一邊咬到脆脆地既東西,好奇問下廚師,原來裏面撈左天婦羅脆脆🍤 炸蝦腳都好香脆,口感一流👍白子·刺身/天婦羅聽見係魚既精巢,本身有啲怕會腥🙊 點知食落完全唔腥‼️白子刺身就見得多,用黎整天婦羅真係比較少見🧐 脆漿調較得恰到好處 又薄又脆,咬開白子部分更感嫩滑,入口即化🤩呼子魷魚燒賣仲記得去日本旅行成日都會買當地既豚肉燒賣,估唔到係SuSoShu都食到日本既味道🥲依個絕對係昇華版,因為選用呼子魷魚包裹著日本豚肉,味道鮮上加鮮😋 富士山小碟上既豉油係自家製,絕對無添加👍時令壽司 四貫金目鯛、秋刀魚、中吞拿魚腩、右口魚bb印象最深刻既一定係右口魚bb😻 廚師叮囑我影完相好快啲趁熱食,因為火炙可以迫出魚油,凍左會令油脂感無咁豐富😆 好彩我有聽話,先享受到油香滿口既滋味🤩鮟康魚肝口感咁幼滑原來係用左3.6牛奶浸過夜,鮟康魚肝吸收左

献主 $1480/位 (2位起)

白子·刺身/天婦羅
又薄又脆,咬開白子部分更感嫩滑,入口即化🤩

時令壽司 四貫
金目鯛、秋刀魚、中吞拿魚腩、右口魚bb

鮟康魚肝
口感咁幼滑原來係用左3.6牛奶浸過夜,鮟康魚肝吸收左牛奶後變得更creamy👍 重點係一啲都唔腥,廚師介紹先清食一片,另一片就連埋酸汁啫喱一拼食,真係有兩種層次😺

究極海膽
輕輕燒過既紫菜更脆更香,配上浜中產出、濃厚甘甜既海膽,絕對係我超期待既其中一道菜‼️

松葉蟹甲羅燒
日本傳統既濱燒美食: 甲羅燒🔥 除左蟹肉、蟹膏,普遍都會加鵪鶉蛋同葱粒🤓 仲會即場係客人面前用小火爐烤熱,再攪勻😊 松葉蟹肉真係超鮮甜,蟹膏一啲都唔腥👍 鵪鶉蛋汁令到整體口感更滑更佳,完美既組合🙌🏻

時令酢物
酸酸甜甜既柚子啫喱好清新,幫助清下味蕾🤓 因為松葉蟹甲羅燒比較濃味,廚師特地安排時令酢物,俾客人refresh一下口腔,夠曬細心❤️

特製和王和牛壽喜燒
點特製法⁉️ 原來係加左山椒油🌶 山椒係日本辛香料代表之一,擁有獨特既辣味,可以促進食慾👍 係品嚐日本定番鰻魚飯、烤雞翅等料理時,山椒係不可或缺既配料👐🏻 原來配上和牛又幾夾喎!! 先覺得有啲似薄荷既涼浸浸,之後條脷就開始有啲麻,感覺好特別🤪 新鮮既蛋汁令嫩滑既和王和牛更嫩滑💯

櫻花蝦粉蕎麥麵
SuSoShu選用十割蕎麥麵(100% 蕎麥)果然名不虛傳,食落超級彈牙,口感好實在😬 櫻花蝦炒飯就食得多,原來同蕎麥麵一齊食都幾夾👍👍

夜空寒天
依個甜品賣相同味道都💯個名仲好似藝術品咁靚🧐 飄浮係兩層中間(氣泡清酒層➕碟豆花同檸檬層) 既氣泡,真係好考廚師功力👍 凝固既時間一定要掌握得啱啱好,否則氣泡就唔會完美地飄浮係中間😏 食omakase食到尾多數都會好飽,真係食唔落蛋糕、雪糕咁heavy既野🙃 依道 “夜空寒天”好清新,口感Q彈,仲好香清酒🍶味😋
2021-12-14 256 瀏覽
之前試過呢間晚上的廚師發辦個人好喜歡呢間的餐單設計今次就同朋友試下午餐的omakase沙律🥗櫻花蝦大根沙律配和風醬櫻花蝦炒香前菜🥙象拔蚌後端配上山葵漬海草及烤香芝麻象拔蚌一般以爽口及有咬口為主,但象拔蚌後端就好軟熟同埋好滑,加上山葵漬海草同芝麻更能刺激味覺壽司9件(味道由淡至濃 白身魚→貝殼類→紅肉魚)🐟高知縣深海池魚配上特製醬油較清淡的白身魚食落有兩種味道開初味道好清新 應該係醬油的味道 有陣陣水果味其後就係池魚的味道 油份吾算好豐富 但反而有陣陣的清甜整體食落好清新 令小編留下深印象🍣鮮帆立貝壽司平時都係食多數係捕捉完然後番到去碼頭再開再冷藏 但因為一離開海洋 鮮味就會急轉直下今次試左即捕即開即冷藏的鮮帆立貝可以保持原生狀態除左鮮味同鮮甜仲有少少海水🌊味😋🐠金目鯛壽司金目鯛的產季係冬季油脂含量適中,肉質細膩,師傅用火槍輕輕燒過魚皮燒完之後肉質更緊緻 魚油亦都滲晒出黎🐘日本愛知縣白象拔蚌日本象拔蚌爽口鮮甜,吾會有加拿大美國象拔蚌的泥味🐟時令秋冬魚秋冬秋刀魚特別肥美秋刀魚會春天產卵 所以秋刀魚會儲滿肥油,為繁殖做好準備。因此,在此時被捕獲的秋刀魚特別肥美飽滿。秋刀魚皮細肉嫰,脂肪十足。

之前試過呢間晚上的廚師發辦

櫻花蝦炒香

前菜
🥙象拔蚌後端配上山葵漬海草及烤香芝麻
更能刺激味覺

壽司9件(味道由淡至濃 白身魚→貝殼類→紅肉魚)

🐟高知縣深海池魚配上特製醬油

可以保持原生狀態
除左鮮味同鮮甜仲有少少海水🌊味😋

🐠金目鯛壽司
金目鯛的產季係冬季
油脂含量適中,肉質細膩,
師傅用火槍輕輕燒過魚皮
燒完之後肉質更緊緻 魚油亦都滲晒出黎

🐘日本愛知縣白象拔蚌
日本象拔蚌爽口鮮甜,吾會有加拿大美國象拔蚌的泥味

🐟時令秋冬魚
秋冬秋刀魚特別肥美
秋刀魚皮細肉嫰,脂肪十足。

🐟福崗銀雪魚

熟成後完全係入口即溶 同醋飯混為一體

🐠右口魚邊配蒜蓉醬油漬
邊比較厚身 燒一燒 入口即融 完全冇渣

🐚濱中赤膽
濃郁有甜又帶有海味,鮮味非常濃郁

🫔拖羅蓉手卷
拖羅本身已經肥美
變成蓉後 口感更加綿密細緻
加埋紫菜嘅香
簡直係極品😋

2021-12-02
食過omakase真係番唔到轉到🙊 今次帶埋屋企人去到尖沙咀SuSoShu慶祝生日🎂 我地揀左有十道菜既献主,SuSoShu有別於傳統omakase,每道菜都加入左唔少創新既元素,為客人帶來新鮮感🤓 為大家介紹下先‼️献主 $1480/位 (2位起)海老他他脆筒盆栽造型真係好可愛🪴仲插住枝豉油,好似淋花咁🤣 爽脆既紫菜包住芝士、山葵漬、天婦羅脆脆、番茄、炸蝦腳、甜蝦他他🦐 食落有多重口感,味道十分鮮甜😋白子·刺身/天婦羅睇落好似一片雲☁️ 既白子係魚既精巢,大家放心,從來唔鍾意食魚既我都覺得完全唔腥‼️白子刺身更加突顯幼滑同細膩既口感,配上酸汁➕柚子汁,酸酸甜甜好開胃🙂白子天婦羅既外皮薄脆,内裡滑嫩,入口即化🤩 如此幼細既刺身要整成天婦羅,更顯廚師功架💪🏻呼子魷魚燒賣原來依道菜係佐賀呼子既名物😎 產自呼子既魷魚又煙韌又鮮甜🤤 一條條魷魚包裹住日本豚肉配上洋蔥整成既燒賣,鮮味十足💯 自家製豉油放係富士山🗻小碟上,慢慢欣賞,別有一番風味😌時令壽司 四貫金目鯛: 輕輕燒過表面好香,肉質細膩,味道鮮美😋秋刀魚: 秋冬季節既秋刀魚最肥美,滿口魚油香,正‼️中吞拿魚腩: 入口即溶,脂肪豐厚,極肥美呀🐟 右

献主 $1480/位 (2位起)

白子·刺身/天婦羅

時令壽司 四貫
金目鯛: 輕輕燒過表面好香,肉質細膩,味道鮮美😋
秋刀魚: 秋冬季節既秋刀魚最肥美,滿口魚油香,正‼️
中吞拿魚腩: 入口即溶,脂肪豐厚,極肥美呀🐟
右口魚: 右口魚bb肥美過左口魚,經火炙後更加迫出魚油,太正啦☺️

鮟康魚肝
有別於一般煮法,鮟康魚肝用3.6牛奶浸過,所以口感特別幼滑,仲一啲都唔腥🤓 配上酸汁啫喱,好醒胃🤩

究極海膽
到我最期待既一道: 究極海膽😎 浜中產出既海膽,味道濃厚甘甜,回甘強👍 包紫菜食依個份量既海膽,真係味覺上既享受🤘

松葉蟹甲羅燒
甲羅燒係日本傳統既濱燒美食,濱燒係指海岸旁邊用爐火將海產燒熟🔥 除左松葉蟹肉、蟹膏,仲有鵪鶉蛋同葱粒😋 即刻係客人面前係小火爐上烤熱同攪勻,過程已經聞到好香既🦀味🤩 食落鮮甜味更加濃郁,鐘意食蟹🦀既你一定不能錯過😎

時令酢物
食完相對比較濃味既松葉蟹甲羅燒,依個柚子啫喱可以幫忙清一清味蕾😌 飲之前要大力搖勻樽仔內既啫喱,酸酸甜甜好清新👍

特製和王和牛壽喜燒
有別於一般偏甜既壽喜燒,依道菜加左山椒油🌶 食落開頭覺得涼浸浸,之後就感到條脷有啲麻痺🤪 好特別既感覺‼️即場加入蛋汁,令到本身已經好嫩滑既和王和牛,口感更滑溜💯

櫻花蝦粉蕎麥麵
好少見既十割蕎麥麵,即100% 蕎麥,食落真係超彈牙😬 櫻花蝦整乾左後炒香再打碎,製成櫻花蝦粉,同蕎麥麵一齊食好香口😙

夜空寒天
最後一道菜係勁靚既甜品,上層係用氣泡清酒整成,下層以碟豆花同檸檬🍋製成,兩層中間既漸變色真係超級靚🤩 依個甜品絕對係好考手工,氣泡凝固既時間要調較得剛剛好,先可以飄浮係中間,靚到好似一件藝術品😻 食落口感好Q彈,仲有淡淡檸檬清香同清酒香氣👍
生日
  • 究極海膽
  • 時令壽司 四貫
  • 十割蕎麥麵
  • 特製和王和牛壽喜燒
  • 夜空寒天
  • 呼子魷魚燒賣
2021-12-09 28 瀏覽
高質抵食之選🤟🏻👍🏻🤟🏻月頭永遠都可以食得豪氣啲🤣 一到lunch即刻殺上susoshu,呢間位於亞士厘道嘅樓上日本料理店,主打壽司,蕎麥麵同清酒🤟🏻 今次係lunch當然食佢哋主打嘅壽司先啦😍😍因為唔想諗食咩,直接一個lunch嘅Omakase😎 只管享受美食,唔使R爆頭諗食乜😚😚先黎一個日本大根沙律,抹去白蘿蔔原有的辛辣味,保留清甜,再配上沙律菜同果醋,食完只怨點解唔多啲沙律🤣 好食到停不了口🤩🤩前菜係山葵醬油積夫子魷魚😍 魷魚軟淋,一啲都唔韌,係開胃的好東西👍🏻主菜壽司有九款😍 款款都新鮮精緻👍🏻 先上來自千葉縣嘅金目鯛,火槍輕炙數秒,逼出魚油嘅同時亦可以令魚皮無咁韌😍 不但香,更增加入口即溶的口感第二個黎自沖繩嘅活帶子,漁夫早上撈起即刻洗乾淨再以四度低溫保鮮,即日送來香港。不經急凍,係可以食到嘅新鮮👍🏻第三個蜜柑鰣魚,啲魚係食蜜柑大㗎😍 所以完全無魚腥味🤣緊接而來係來自青森嘅赤身同埋中拖羅,佢哋嘅赤身唔同出邊嘅用火直接燒,而係用燒紅左嘅鐵板直接壓落去,咁樣受熱更加平均,口感更加豐富😍最後嘅白蝦,右口魚,秋刀魚同埋赤海膽一樣高級高質,尤其係右口魚,火槍燒咗十幾秒,啲魚油滲晒出嚟,
高質抵食之選🤟🏻👍🏻🤟🏻

第三個蜜柑鰣魚,啲魚係食蜜柑大㗎😍 所以完全無魚腥味🤣

最後嘅白蝦,右口魚,秋刀魚同埋赤海膽一樣高級高質,尤其係右口魚,火槍燒咗十幾秒,啲魚油滲晒出嚟,一食落去即刻感受到嗰份油香😍 超正

食完壽司當然唔夠喉啦,再嚟多一個極多重口感嘅手卷,有吞拿魚茸,炸蝦乾,三文魚子,蟹肉等5.6種材料混合而成,口感真係豐富到爆炸😍 好想再Encore 🥳🥳

最後飲埋咁麵豉湯,食埋有店家每日新鮮自製嘅黃豆闕餅😍呢一餐真係冇得頂,絕對值得推介及encore😈😈😈

最後飲埋咁麵豉湯,食埋有店家每日新鮮自製嘅黃豆闕餅😍呢一餐真係冇得頂,絕對值得encore
2021-12-08 27 瀏覽
Susoshu環境闊落 師傅同員工都好nice☺️ 飲清酒聊聊天🍶 成餐飯食得好輕鬆 重點食材都好新鮮高質✨ ▫️海老他他脆筒蝦頭好脆口 底下有甜蝦他他&芝士 甜蝦好鮮甜😋 芝士令味道更豐富 紫菜脆卜卜👍🏻 ▫️白子天婦羅白子取自白銀雪魚 用天婦羅方式去炸 外脆內軟 好似豆腐咁creamy🤍 ▫️呼子魷魚燒賣佐賀縣名物——呼子魷魚🦑 呼子魷魚加上日本黑毛豚肉打成膠mix埋一齊 鮮味又彈牙✨外層再鋪上切成絲狀嘅魷魚 口感煙煙韌韌~ ▫️時令壽司 四貫金目鯛 輕輕用火槍燒一燒 魚香味更出秋刀魚 北海道秋刀魚正值肥美😻重魚味但唔會腥中拖羅 用鐵板輕輕燒過 迫出魚油香味又唔會overcook 仲好粉嫩😋右口魚 超級肥美啊~ 用蒜頭漬過 滿口魚油香味 入口即溶😍 ▫️鮟康魚肝鮟康魚當造期 肥美魚味香濃 係海中鵝肝啊✨魚肝用牛奶浸🍼以低溫慢煮 非常軟嫩 🤤 配上酸汁啫喱&辣蘿蔔蓉 魚鮮味更加提升 ▫️究極海膽重頭戲~北海道赤海膽😍 非常飽滿 色澤金黃 食落好鮮甜 入口即溶💛紫菜即場燒一燒非常脆呢 ▫️松葉蟹甲羅燒🦀濃郁蟹膏拌入松葉蟹肉 加入味噌 蔥&鵪鶉蛋再攪拌均勻 爐火迫出蟹膏香味 蟹肉吸收哂精華 好回味😋

▫️海老他他脆筒

▫️鮟康魚肝

▫️究極海膽

▫️松葉蟹甲羅燒🦀

▫️時令酢物
柚子啫喱 酸酸甜甜 清一清味蕾再食下一道~

▫️特制和王和牛壽喜燒
和牛超級嫩❣️加入蛋漿更加滑😍 配上洋蔥&山椒油 好惹味

▫️櫻花蝦粉蕎麥麵
先食一啖鹿兒島十割蕎麥麵 食落有嚼勁 再來一口滿滿櫻花蝦粉好鮮甜 配埋冷麵汁清爽又飽肚

▫️夜空寒天
如夜空般美的甜品🌌上層透明係清酒 下層藍色係用咗碟豆花&檸檬製成 好清新✨又靚又好食👍🏻

Menu