萬麗海景酒店的Mirage Bar & Restaurant最近推出了西班牙庭園下午茶,當中包括一系列西班牙小食和甜品,加上透過落地大玻璃照射進來的陽光,邊吃邊感受着地中海風情☀️🇪🇸.Savouries精選西班牙醃肉及芝士拼盤 | 比堅尼三文治 蕃茄麵包 | 蕃茄凍湯 | 欖油蒜香蝦 | 炸馬介休球.Sweets 西班牙炸油條配朱古力醬 | 提子鬆餅聖地牙哥杏仁蛋糕 | 巴斯克焦香芝士蛋糕香橙米布甸 | 鳥結糖有別於慣常的下午茶三層架,餐廳以鐵鍋盛放着各款地道小食,超有特色🥘 鹹點尤其喜歡口感綿密的炸馬介休球,以及充滿特色的比堅尼三文治,其黑松露襯托火腿芝士的咸香,非常美味🥪 甜品方面,提子鬆餅鬆軟微脆重牛油香,還有不得不提我最喜歡的churros,太滿足了🥰.CLARA $38.YZAGUIRRE CLAYPOT NEGRONI $88除了咖啡或茶,客人更可升級特調飲品!YZAGUIRRE CLAYPOT NEGRONI 用上西班牙1884苦艾酒,重酒感系的調酒非常適合慢慢品嘗🧡 不喝酒精的可選CLARA,以少爺無酒精啤酒配上檸檬和青檸,每口都是清爽!🍋

.Savouries

聖地牙哥杏仁蛋糕 | 巴斯克焦香芝士蛋糕
香橙米布甸 | 鳥結糖

.CLARA $38

下午茶
Hola! 💃🏻 escape to the urban oasis 🌿 at @miragehongkong @renhongkong for a Spanish afternoon tea 🫖 from savoury bites and tapas 🍤 to delightful sweets and pastries 🍰 and guest shift mixologists crafting amazing cocktails to elevate your experience 🍸Hola! 💃🏻 逃離到 @miragehongkong @renhongkong 城市綠洲 🌿品嚐西班牙庭院下午茶 🫖 從西班牙滋味小點 🍤 到精美甜點 🍰 餐廳會不時邀請客席調酒師精心調製雞尾酒,讓你在微醺中盡情享受 🍸🫖 𝗔𝗙𝗧𝗘𝗥𝗡𝗢𝗢𝗡 𝗧𝗘𝗔 𝗘𝗡 𝗘𝗦𝗣𝗔𝗡𝗢𝗟 𝗣𝗔𝗧𝗜𝗢HKD$360.80 for one (discounted at $278.80)HKD$657.80 for two (discounted at $508.30)*includes 10% service f

*includes 10% service fee

—— 𝗦𝗔𝗩𝗢𝗨𝗥𝗜𝗘𝗦 鹹點 ——
🍖 spanish mixed cured meats and cheeses platter
精選西班牙醃肉及芝士拼盤 - 醃肉鹹香 芝士濃郁細膩
🍅 gazpacho shooter
蕃茄凍湯 - 濃郁滑順 清新怡人
🥔 codfish croquettes
炸馬介休球 - 金黃香脆 鱈魚薯蓉 鹹香軟綿
🦐 sautéed prawns with garlic and chili
欖油蒜香蝦 - 爽彈彈牙 蒜蓉辣椒 香辣惹味

提子鬆餅 - 蓬鬆紮實 配奶油果醬 滋味滿足

—— 𝗗𝗥𝗜𝗡𝗞𝗦 飲品 ——
每位包括咖啡/茶/熱朱古力一杯或可以升級特調飲品
🍋 mocktail: cara +HKD$38
少爺無酒精啤酒 @youngmasterales 檸檬 青檸 梳打水 - 酸爽清新
🥃 cocktail: yzaguirre claypot negroni +HKD$88
西班牙苦艾酒 普雷森白蘭姆酒 金巴利酒 橄欖油 - 醇厚回甘

—— 𝗔𝗗𝗗𝗜𝗧𝗜𝗢𝗡𝗔𝗟 額外 ——
🍟 seasoned fries with mala aioli HKD$98
金黃香脆 蛋黃醬麻辣惹味 送酒一流

—— 𝗖𝗢𝗖𝗞𝗧𝗔𝗜𝗟𝗦 特調雞尾酒 ——
上週末得獎客席調酒師 Bryson Rivera 精心調製來自巴塞隆拿的 GinRaw @ginraw 氈酒的雞尾酒,款款果香 酒濃柔順 ($120 each) 🍊 calamansi 🍑 mangosteen 🪻pineapple lavender 🥝 kiwi

📍灣仔港灣道1號 香港萬麗海景酒店 1樓 🇭🇰
適逢聖誕節,萬麗海景酒店聯乘英國經典名茶品牌𝙒𝙝𝙞𝙩𝙩𝙖𝙧𝙙 𝙊𝙛 𝘾𝙝𝙚𝙡𝙨𝙚𝙖合作推出聖誕主題𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖❄️ 下午茶注入唔少聖誕元素,質素及擺盤都唔錯👍🏻 餐廳環境寬敞開揚,加上落地玻璃設計及聖誕裝飾,充滿濃厚節日氣氛,好啱約埋朋友歎返個tea❤️✨「萬」妙佳節下午茶派對 ♡ 鹹點 🥪❀ 魚子醬三文魚薄餅❀ 牧羊人批❀ 小牛肉吞拿魚醬三文治❀ 風乾火腿與芝士拼盤當中最有特色一定係英式傳統餡餅牧羊人批🥧 批皮焗得香脆,表面鋪上綿滑薯蓉,咬開有滿滿既蕃茄肉醬,香濃又滋味☺️ 煙三文魚pancake質感鬆軟,加入魚子醬增添鹹鮮味🥰 牛肉吞拿魚醬三文治有滿滿餡料,鹹酸味道好有層次感~ ♡ 甜點 🍰❀ Whittard 白朱古力紅莓曲奇❀ Whittard 薑餅朱古力熱布甸❀ Whittard 聖誕茶牛油蛋糕❀ Whittard 聖誕咖啡焦糖燉蛋❀ 聖誕麵包布甸❀ 肉桂英式鬆餅甜品以Whittard既朱古力、茶及咖啡入饌,當中最鐵意薑餅朱古力熱布甸及咖啡焦糖燉蛋❤️ 熱布甸有流心朱古力醬,配以薑餅碎食更有口感😚 而焦糖燉蛋食落好香滑,帶陣陣濃郁咖啡香✨ Scone亦特別地加入肉桂口味

✨「萬」妙佳節下午茶派對

❀ Whittard 聖誕茶牛油蛋糕
❀ Whittard 聖誕咖啡焦糖燉蛋
❀ 聖誕麵包布甸
❀ 肉桂英式鬆餅

甜品以Whittard既朱古力、茶及咖啡入饌,當中最鐵意薑餅朱古力熱布甸及咖啡焦糖燉蛋❤️ 熱布甸有流心朱古力醬,配以薑餅碎食更有口感😚 而焦糖燉蛋食落好香滑,帶陣陣濃郁咖啡香✨ Scone亦特別地加入肉桂口味,麵包布甸香甜軟滑😍

♡ 飲品 🫖
❀ Whittard精選聖誕茶
❀ Whittard熱薑餅朱古力

下午茶
坐擁維多利亞港的醉人景致的 ᴍɪʀᴀɢᴇ ʙᴀʀ & ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ,由著名設計師所設計,裝潢雅致。餐廳中央那充滿格調氣派的ɪꜱʟᴀɴᴅ ʙᴀʀ,是其招牌的打卡位置相當吸睛。.ᴍɪʀᴀɢᴇ 經常舉辦各種主題、聯乘活動搞搞新意思,每次到訪也有驚喜。今次他們與英國有名茶葉品牌ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ合作,推出了全新的「萬」妙佳節下午茶派對Afternoon Tea Set,於佳節當前為一眾甜心閨蜜好友提供了一個ᴄʜɪʟʟ住食ᴄʜɪʟʟ住影的節日好去處。除了美食,餐廳還會於特別時段,安排現場音樂表演,甚有氣氛。.今次享用了以ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ「茶」為主題的悠閑下午茶,食物的味道不錯,份量也令人滿足。飲品如ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ熱即溶朱古力配搭棉花糖也很有特色。.ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ᴘᴀʀ-ᴛᴇᴀ➿ 鹹點✿ 魚子醬三文魚薄餅✿ 牧羊人批✿ 小牛肉吞拿魚醬三文治✿ 風乾火腿與芝士拼盤.➿ 甜點✿ ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ 白朱古力紅莓曲奇✿ ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ 薑餅朱古力熱布甸✿ ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ 聖誕茶牛油蛋糕✿ ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ 聖誕咖啡焦糖燉蛋✿ 聖誕麵包布甸✿ 肉桂英式鬆餅

➿ 鹹點

✿ ʙʟɪᴢᴢᴀʀᴅ ᴀʟᴇxᴀɴᴅᴇʀ +💲128
✿ ɴᴀᴜɢʜᴛʏ ᴏʀ ꜱᴘɪᴄᴇ +💲138
✿ ᴏɴ ʜᴇʀ ꜱʜᴏᴘᴘɪɴɢ ʟɪꜱᴛ +💲148
下午茶
🇪🇸 MIRAGE 西班牙庭院下午茶 ☕️一瞬間猶如刺身西班牙享受歐陸風情下午茶今次香港萬麗海景酒店 @renhongkong 嘅Mirage Bar & Restaurant @miragehongkong 推出別具風味西班牙式下午茶木托盤上有⭐️精選西班牙醃肉 、 ⭐️芝士拼盤 、⭐️蕃茄多士配以美酒邊飲邊食超正另外佢地仲特別用鐵鍋中盛載住多款西班牙小吃如:⭐️蕃茄凍湯⭐️黑松露芝士火腿比堅尼三文治⭐️炸馬介休球⭐️欖油蒜香蝦呢三款咸點絕對係西班牙tapas嘅代表作除咗鹹點,仲有多款西班牙甜品⭐️聖地牙哥杏仁蛋糕⭐️巴斯克焦香芝士蛋糕⭐️香橙米布甸⭐️提子鬆餅⭐️西班牙炸油條配朱古力醬⭐️鳥結糖淘小姐最鍾意係聖地牙哥杏仁蛋糕同香橙米布甸兩款甜品我以前都未試過杏仁蛋糕嘅杏仁味勁濃香橙米布甸口感木特別兩者都令人一試愛上下午茶包括一杯咖啡或茶亦都可以加錢換購mocktail或cocktail🥂CLARA呢款 Mock-tail 用左 Young Master 無酒精啤酒、檸檬、青檸同梳打水口感清爽舒爽🥂YZAGUIRRE CLAYPOT NEGRONI以西班牙 Yzaguirre Vermouth 1884苦艾酒、
🇪🇸 MIRAGE 西班牙庭院下午茶 ☕️

⭐️黑松露芝士火腿比堅尼三文治
⭐️炸馬介休球
⭐️欖油蒜香蝦
呢三款咸點絕對係西班牙tapas嘅代表作

除咗鹹點,仲有多款西班牙甜品
⭐️聖地牙哥杏仁蛋糕

亦都可以加錢換購mocktail或cocktail

🥂CLARA
口感清爽舒爽

🥂YZAGUIRRE CLAYPOT NEGRONI
以西班牙 Yzaguirre Vermouth 1884苦艾酒、普雷森白蘭姆酒、金巴利酒、橄欖油調製
茶色嘅cocktail入口微甘隨後微甜
好有特色

另外 MIRAGE 仲邀請香港得獎客席調酒師
同一種愛酒之人舉杯相聚共酌一夕
淘小姐今日就有幸品嚐到調酒師 Bryson Rivera @bry5on_ 精心調製四款用左來自西班牙巴塞隆拿氈酒 GinRaw 嘅雞尾酒

四款Cocktail都已所用嘅時令生果命名

🥂Calamansi
🥂Mangosteen
🥂Pineapple-Lavender
🥂Kiwi

當中 Pineapple-Lavender 味道最令淘小姐印象深刻
cocktail上面嘅cream充滿住薰衣草嘅香氣
而菠蘿嘅味道都好突出
兩者非常融和
味道同效果都十分出色

🍽️ Mirage Bar & Restaurant
📍 灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓
唔想糖份超標?可以試下以西班牙Tapas為主題既下午茶💃 灣仔萬麗海景酒店Mirage餐廳不時推出特色主題下午茶,即日起至30/4有「🇪🇸西班牙庭院下午茶」,集合當地傳統美食,出品高質.ᐟ 另外餐廳不時邀請客席調酒師駐場,炮製特色cocktail🥃 最岩同家人朋友黎嘆下~🥳Mirage環境開揚,全落地玻璃設計,飽覽醉人景緻🌃 裝潢以玻璃﹑木材﹑綠植為主,25英尺高既吧台最為觸目,尤如城市綠洲🌴 超relax呀~❝ 𝑨𝑭𝑻𝑬𝑹𝑵𝑶𝑶𝑵 𝑻𝑬𝑨 𝑬𝑵 𝑬𝑺𝑷𝑨Ñ𝑶𝑳 𝑷𝑨𝑻𝑰𝑶 ❞🗓️ 即日起至2024年4月30日 3-5 p.m.每位港幣$278;每兩位港幣$508*官網優惠,已包加一— 鹹點 —六款鹹點非常豐富😍 以常見既西班牙傳統tapas為主︰🔅精選西班牙醃肉及芝士拼盤 ‧ Ham同芝士都各有兩款,鹹香十足.ᐟ 🔅蕃茄麵包 ‧ 新鮮蕃茄蓉味道酸甜,十分醒胃。🔅蕃茄凍湯 ‧ 蕃茄味道濃郁,椒味突出。🔅比堅尼三明治 ‧ 用上火腿﹑芝士﹑黑松露,三重滋味,口感豐富.ᐟ 🔅炸馬介休球 ‧ 外脆內軟,綿滑薯蓉配上鱈魚絲,魚香十足.ᐟ 🔅欖油蒜香蝦 ‧ 蝦肉爽口彈牙,散發濃郁蒜香。— 甜點 —五

🗓️ 即日起至2024年4月30日 3-5 p.m.
每位港幣$278;每兩位港幣$508
*官網優惠,已包加一

— 鹹點 —
六款鹹點非常豐富😍 以常見既西班牙傳統tapas為主︰
🔅蕃茄麵包 ‧ 新鮮蕃茄蓉味道酸甜,十分醒胃。
🔅蕃茄凍湯 ‧ 蕃茄味道濃郁,椒味突出。
🔅欖油蒜香蝦 ‧ 蝦肉爽口彈牙,散發濃郁蒜香。

— 甜點 —
五款甜品各有特色,充滿巧思🌟
🔅西班牙炸油條‧ Churros金黃香脆,配朱古力醬甜入心頭.ᐟ
🔅聖地牙哥杏仁蛋糕 ‧ 杏仁味道突出,帶有檸檬清香。
🔅巴斯克焦香芝士蛋糕 ‧ 綿滑可口,芝士味道濃郁。
🔅香橙米布甸 ‧ 果香四溢,清新怡人.ᐟ
🔅鳥結糖 ‧ 入口軟滑,充滿奶香.ᐟ

鬆餅 —
提子鬆餅 ‧ 配上兩款果醬同cream cheese,好有誠意.ᐟ

— 飲品 —
每位包括咖啡/茶/熱朱古力一杯,或以優惠價升級特調飲品🥂
🍺Mocktail ‧ 少爺無酒精啤酒
以檸檬﹑青檸﹑梳打水整成,充滿果香,入口清新.ᐟ
🥃Cocktail ‧ Vermouth/White Rum/Campari/Olive Oil
酒味較濃烈,加入橙皮增添果香,愛酒人士必試.ᐟ

2024-02-22 233 瀏覽
見好多人黎呢間食下午茶,其實佢既商務午餐都唔錯架!頭盤點咗yellow tail kingfish刺身,見佢標榜可持續發展,可以安心食個Sauce酸酸甜甜咁,幾開胃牛扒嗌咗Medium Rare,煮得剛好,好juicy多肉紙,媲美扒房可能係lunch time關係,而且隔離就係酒店lobby check-in,環境有啲嘈雜。侍應都好似人手不足大概有兩三個,等咗一陣先有人幫我哋落單。但嘢食質素唔錯,,下次lunch time再嚟食過!
見好多人黎呢間食下午茶,其實佢既商務午餐都唔錯架!

個Sauce酸酸甜甜咁,幾開胃
Sustainable  yellowtail  kingfish  aguachile

Grilled  Australian  Wagyu  Flat  Iron  Steak

2024-01-03 312 瀏覽
見呢間啲評價唔錯 又可以即日walk in ,2人set $598,預付仲再有8折,圍番先人均$264。咁我地就即慶walk in 啦。點知…由坐底個下就知中伏🥲1. 服務麻麻👎🏻侍應安排我地入座之後,水都冇杯,又冇交待我地個set要等幾耐先有。咁我唔肯定係咪要叫先會上菜,揮手叫人又冇人,揮左一陣總算有人,侍應回覆等15分鐘就會上菜,咁我地當然冇問題啦~2. 焦糖燉蛋 變 糖水燉expresso 👎🏻到個set黎到,賣相已經唔好~個焦糖燉蛋溶哂咁,啲焦糖好似油咁浮係面,相當唔開胃,而且味道偏苦🫣(用左expresso?)食左一啖就食唔落🙂3. 果醬配餐刀👎🏻鬆餅配果醬賣相擺盤都ok,但係冇提供奶油刀🫠檯上只有大大把餐刀同叉,點樣係細細甖果醬了啲果醬? 😅問侍應拎,佢地好似唔明咁?只係俾左隻匙羹🤔4. 環境麻麻👎🏻我想話餐廳入面有唔少烏蠅飛黎飛去🙂好擾人,而且感觀都唔好,作為一間5星級酒店既餐廳,呢啲環境同服務真係太得,之前睇咁多好評,真係唔知係咪真🤔反正好失望。5. 小牛肉吞拿魚醬三文治👍🏻成set野入面,唯一好食既就係呢個「小牛肉吞拿魚醬三文治」最後,都係要再吐糟下啲服務,叫左幾次

點知…由坐底個下就知中伏🥲

1. 服務麻麻👎🏻

2. 焦糖燉蛋 變 糖水燉expresso 👎🏻

3. 果醬配餐刀👎🏻

4. 環境麻麻👎🏻

5. 小牛肉吞拿魚醬三文治👍🏻
成set野入面,唯一好食既就係呢個「小牛肉吞拿魚醬三文治」

最後,都係要再吐糟下啲服務,叫左幾次,終於俾左杯水,但兩個鐘,冇人黎fill過水,啲侍應咁得閒企哂係到,但唔識主動睇下有冇客人要fill水🙄

咖啡焦糖燉蛋
2023-12-30
用餐優惠
優惠券
Girl’s talk🎄Afternoon tea 👭🏻🫖🥰 早幾日約左成班女仔去Renaissance Hong Kong Harbour View Hotel 萬麗海景酒店享受酒店同英國🇬🇧Whittard嘅Afternoon Tea Par-tea🫶🏻 見唔見到我地襯左蝴蝶結🎀dress code🤭 精緻嘅tea set同舒服嘅環境令我地有一個好chill嘅午後時光☺💞 開開心心咁傾左成個下晝 🍽鹹點魚子醬三文魚薄餅🍕牧羊人批🥧小牛肉吞拿魚醬三文治🥪風乾火腿與芝士🧀拼盤 🍽甜點Whittard 白朱古力紅莓🍓曲奇Whittard 薑餅朱古力🍫熱布甸Whittard 聖誕茶牛油蛋糕🍰Whittard 聖誕咖啡焦糖燉蛋聖誕麵包布甸🍮肉桂英式鬆餅 🫖 精選餐飲包左Whittard精選聖誕茶、熱紅酒🍷茶(無酒精)同熱薑餅朱古力☕️ 另外仲可以額外叫🍸精選佳節雞尾酒🍹啊~啊🥹Whittard嘅朱古力果然好出色好好味,好想買白朱古力紅莓🍓曲奇🍪返屋企!! 薑餅朱古力🍫熱布甸🍮有濃濃嘅黑朱古力軟心,配埋佢地嘅熱茶,享受舌尖上嘅英國風情~鹹點同樣美味😋用料有魚子醬、三文魚等外,仲有冬天食完暖笠
Girl’s talk🎄Afternoon tea 👭🏻🫖

Whittard 聖誕茶牛油蛋糕🍰
Whittard 聖誕咖啡焦糖燉蛋
聖誕麵包布甸🍮
肉桂英式鬆餅

啊🥹Whittard嘅朱古力果然好出色好好味,好想買白朱古力紅莓🍓曲奇🍪返屋企!! 薑餅朱古力🍫熱布甸🍮有濃濃嘅黑朱古力軟心,配埋佢地嘅熱茶,享受舌尖上嘅英國風情~鹹點同樣美味😋用料有魚子醬、三文魚等外,仲有冬天食完暖笠笠嘅羊肉!
2023-12-04 168 瀏覽
ᴍɪʀᴀɢᴇ ʙᴀʀ & ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ 與源於 1886 年嘅英國茶及咖啡品牌 - ᴡʜɪᴛᴛᴀʀᴅ ᴏғ ᴄʜᴇʟsᴇᴀ 相遇,打造出「萬」妙佳節下午茶派對🤩 鹹點同甜點都各有特色,而且擺盤的確落足心思,靚到忍唔住要打卡😝🍽 鹹點:✨魚子醬三文魚薄餅✨牧羊人批✨小牛肉吞拿魚醬三文治✨風乾火腿與芝士拼盤 🍬甜點:✨Whittard 白朱古力紅莓曲奇✨Whittard 薑餅朱古力熱布甸✨Whittard 聖誕茶牛油蛋糕✨Whittard 聖誕咖啡焦糖燉蛋✨聖誕麵包布甸✨肉桂英式鬆餅 🫖 精選餐飲:✨Whittard精選聖誕茶✨Whittard熱紅酒茶(無酒精)✨Whittard熱薑餅朱古力✨Whittard熱朱古力配迷你棉花糖 🍸精選佳節雞尾酒:🍹Silver Bell (mocktail) 港幣$ 88🦌Blizzard Alexander 港幣$ 128;🥃Naughty or Spice 港幣$ 138;👠On Her Shopping List 港幣$ 148*另收加一服務費 食飽飽之後仲可以去低層大堂嘅十五呎高聖誕樹下收獲璀璨回憶,或到高層大堂嘅沉浸式節日櫥窗裝置打卡,

🍽 鹹點:

✨聖誕麵包布甸
✨肉桂英式鬆餅

🫖 精選餐飲:
✨Whittard精選聖誕茶
✨Whittard熱紅酒茶(無酒精)
✨Whittard熱薑餅朱古力
✨Whittard熱朱古力配迷你棉花糖

🍸精選佳節雞尾酒:
🦌Blizzard Alexander 港幣$ 128;
🥃Naughty or Spice 港幣$ 138;
👠On Her Shopping List 港幣$ 148
*另收加一服務費

食飽飽之後仲可以去低層大堂嘅十五呎高聖誕樹下收獲璀璨回憶,或到高層大堂嘅沉浸式節日櫥窗裝置打卡,留低甜美又溫馨嘅聖誕回憶🧡

2023-11-22 271 瀏覽
今晚嚟Mirage 食晚飯,佢而家做緊過390 dinner set 認真抵食,我咁為食梗係要嚟試下先。先嚟頭盆一番牛肉他他,賣相精緻出色,配自家製脆薄片好有口感。他他牛肉醃製上有少少辣味,開胃醒神。煙熏味八爪魚配薯蓉,好食又健康。龍蝦湯濃厚香味無得輸,唔咸但龍蝦味濃郁非常出色。主菜揀左香烤澳洲和牛牛肩扒佢嘅蛋黃醬加麻辣,少少辣幾特別,和牛牛肩扒五成剛剛好,肉味濃郁又有咬口甜品烏龍茶蛋糕,清新可口唔太甜,完美。

煙熏味八爪魚配薯蓉,好食又健康。

龍蝦湯濃厚香味無得輸,唔咸但龍蝦味濃郁非常出色。

主菜揀左香烤澳洲和牛牛肩扒

甜品烏龍茶蛋糕,清新可口唔太甜,完美。
2023-09-22 589 瀏覽
⁡『近期好有驚喜的中西Fusion菜式,星期四至六有Live Band氣氛💯』⁡食Fusion菜有時會遇到將元素胡亂堆砌的情況,噱頭十足但味道普通。而今次係萬麗酒店Mirage的體驗誠意滿滿,各種風味平衡度相當出色,每道菜式都好值得試‼️行政總廚 OWEN PANZICA將中餐同西餐融合,有四川擔擔麵味的Burrata Cheese、麻辣蛋黃醬配薯條、麻辣牛肋條等等。最欣賞係大部分菜式麻香十足又唔會太辣,啱晒我地唔食得辣嘅人~ ⁡除左好似麻婆豆腐的Burrata,印象深刻的仲有加左七味粉東瀛風味的牛肉他他,以及陳皮入饌的蜜柑蛋白霜忌廉脆餅,酸中帶點陳皮的苦,作為結尾恰到好處。————————————————————■ 東西「豐」味 A La Carte🍴擔擔布拉塔水牛芝士✨🍴牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮 🍴一番牛肉他他 ✨🍴麻辣牛肋條✨🍴香煎原條鱸魚🍴卡邦尼日本烏冬🍴香脆薯條配麻辣蛋黃醬✨🍰烏龍茶朱古力蛋糕✨🍰蜜柑蛋白霜忌廉脆餅✨🥂BANANA FRITTERS 📸 │ WHITE TEA

————————————————————
🍴香脆薯條配麻辣蛋黃醬✨
🍰烏龍茶朱古力蛋糕✨
🍰蜜柑蛋白霜忌廉脆餅✨
2023-09-21 1883 瀏覽
𓉔 𓉔有沒有和我一樣貪吃的膽小鬼,喜歡川菜的麻 卻怕太辣?灣仔萬麗酒店的 Mirage Bar & Restaurant 全新推出由行政總廚 Owen Panzica 主理的 Fusion Menu。中西文化完美交融下,締造出一道又一道的驚喜好吃的菜式。𓍶 擔擔布拉塔水牛芝士 $188在意大利普利亞布拉塔水牛芝士上澆上四川擔擔醬,鹹香而特別的小菜。𓍶 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮 $236個人私心推薦!香脆的雲吞皮蘸上墨西哥牛油果醬,融入日本枝豆蓉和潮州老干媽辣椒油,是一道香而不辣的趣意料理。𓍶 一番牛肉他他 $208用東瀛調味的法國波爾馬德牛肉,鮮而不膻。配上一口一塊的香脆多士,滋味滿分。𓍶 麻辣牛肋條 $468必點推介!澳洲牛肋條以四川麻辣醬調味,麻而不辣,非常醒胃。這道中西合璧的菜式的確十分出色!𓍶 香煎原條鱸魚 $358用新鮮香草和醃漬紅菜頭提鮮,原條鱸魚皮脆肉嫩,鮮味入胃。簡單菜式盡顯大廚功架。𓍶 卡邦尼日本烏冬 $208濃稠的意大利卡邦尼醬汁,配上爽滑日本烏冬,比一般卡邦尼意粉來得爽口不膩。𓍶 香脆薯條配麻辣蛋黃醬 蒸籠盛載香脆可口的薯條,蘸上麻香惹味的特調蛋黃醬,令人一口接

𓉔 𓉔

有沒有和我一樣貪吃的膽小鬼,喜歡川菜的麻 卻怕太辣?

𓍶 擔擔布拉塔水牛芝士 $188

𓍶 麻辣牛肋條 $468

𓍶 香煎原條鱸魚 $358

𓍶 卡邦尼日本烏冬 $208

𓍶 香脆薯條配麻辣蛋黃醬
蒸籠盛載香脆可口的薯條,蘸上麻香惹味的特調蛋黃醬,令人一口接一口,欲罷不能。

卡邦尼日本烏冬
香脆薯條配麻辣蛋黃醬

𓍶 Banana Fritters $138
打卡必點推介!在 Bourbon Whiskey 中加入花生醬、香蕉糖和雪利酒,甜甜的易入口。上桌時打開寶箱,還有淡淡的煙燻木效果,儀式感滿分!

𓍶 Pina Fantasy Highball $148
在 Tequila 中加入碳酸菠蘿、橙汁和pine tar利口酒,醇香中帶點酸甜清新,非常特別。

𓍶 蜜柑蛋白霜忌廉脆餅 $108
蛋白霜忌廉脆餅外脆內軟,灑上陳皮粉,淡淡陳皮香和清甜蜜柑配合得天衣無縫,齒頰留香。

𓍶 烏龍茶朱古力蛋糕 $108
烏龍茶的深沉茶香平衡了法國朱古力的濃郁,別緻賣相更讓這道甜品輕鬆拿下滿分。

菜式的確創新有驚喜!
這晚我們坐的卡位剛好看到海景,還聽着 Live Band 的演唱,氛圍感滿分!歷史悠久的萬麗酒店在服務方面的確至臻完善,讓每位客人都有 VIP 級的待遇。
確實非常滿意,屬近期最推薦的餐廳。

𓉔 𓉔

烏龍茶朱古力蛋糕 +  蜜柑蛋白霜忌廉脆餅
麻辣牛肋條
  • 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮
  • Banana Fritters
生日當然要來與眾不同一點Mirage Bar & Restaurant推出由行政總廚Owen Panzica主理全新menu東西「豐」味•以東南西北各國風味· 撞東撞西刷出新滋味一次讓味蕾環遊了世界•每次看到Island Bar 還是很震撼眼球· 時尚摩登氣派十足配上現場live brand · 令視覺同聽覺更添色彩♡ 擔擔布拉塔水牛芝士以四川擔擔醬·配搭意大利普利亞布拉塔水牛芝士先是香辣刺激一下味蕾· 然後是緩緩跑來的清爽奶香初初以為會很膩口· 沒想到反而很開胃♡ 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮 單是用雲吞皮代替粟米片· 這小巧思有點意思日本枝豆蓉與潮州辣椒· 混合成枝豆醬再加上墨西哥牛油果醬這種本是清爽的菜式· 被辣椒醬變得豐富而惹火♡一番牛肉他他 用法國波爾馬德牛肉製作為他他配搭日式調味手法· 令牛肉鮮味更明顯♡麻辣牛肋條 澳洲牛肋條一上桌· 視覺很有衝擊感原條牛肋條軟腍富彈性邊享受肉香邊感受四川麻辣醬帶來的香辣感四川麻辣醬調味,香辣醒胃,喚醒沉睡味蕾♡香煎原條鱸魚 原條鱸魚採用香煎處理· 恰如其分的火喉配以東南亞調味手法· 以新鮮香草同醃漬紅菜頭帶出魚鮮魚肉保持鮮嫩柔滑·而且肥美多

生日當然要來與眾不同一點

♡麻辣牛肋條
澳洲牛肋條一上桌· 視覺很有衝擊感
原條牛肋條軟腍富彈性
邊享受肉香邊感受四川麻辣醬帶來的香辣感
四川麻辣醬調味,香辣醒胃,喚醒沉睡味蕾

♡香煎原條鱸魚

是一份內外兼備· 而充滿個性的甜甜

♡WHITE TEA
茶香下散發百香果的香甜· 很清香優雅

♡Tropical Rave
超可愛的打卡cocktail • 上面泡沫帶點椰香Rum入口帶焦糖果香而餘韻酒香濃烈

早前咁岩見到Mirage有快閃優惠 - $𝟏𝟑𝟖限定𝟐小時𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞ 任飲紅、白、氣泡酒 超抵‼️ 個日我地一行幾人𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐟𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲就去左食,仲有提供𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 $𝟓𝟖𝟖 🔸煙熏波爾馬德生牛肉他他🔸吞拿魚墨西哥卷餅🔸南瓜忌廉濃湯🔸美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (+$𝟖𝟖)🔸厚切帶骨牛扒 (連羽衣甘藍)🔸波士頓龍蝦意大利麵🔸伯爵茶朱古力蛋糕.牛肉他他味道幾鮮 連蛋黃醬 味道不錯ఌ主食牛扒好大份 牛味好濃郁~價錢單叫接近𝟒百幾至𝟓百不等 連𝐬𝐞𝐭叫就價錢會更相宜~甜點都幾出色 完勝 伯爵茶x朱古力製成半圓形立體球 上層滿佈朱古力碎碎 口感一流(•̀ᴗ•́)و .➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🌕🌕🌕🌕🌕自私評論:餐廳提供良好、優質服務,帶位同事都好𝐧𝐢𝐜𝐞~𝐫𝐞-𝐟𝐢𝐥𝐥既速度都好快,就算𝐞𝐧𝐣𝐨𝐲緊𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞 都好😍 景觀真係無敵 落地大玻璃,打卡一流☾ 慶生,節日𝐠𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠都好適合‼️➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖

🔸煙熏波爾馬德生牛肉他他
🔸吞拿魚墨西哥卷餅
🔸南瓜忌廉濃湯
🔸美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (+$𝟖𝟖)
🔸厚切帶骨牛扒 (連羽衣甘藍)
🔸波士頓龍蝦意大利麵
🔸伯爵茶朱古力蛋糕