2024-04-09 64 瀏覽
上次同朋友慶生,我買嘅生日蛋糕,個個都話好食,蛋糕其實係嚟自人氣戚風連鎖蛋糕店 La Familie 嘅出品。今次佢地有新出品梗係要買返屋企試下啦😆。🆕️三重蜂蜜檸檬 $60三重意思係特別選用3️⃣種不同嘅蜂蜜🍯製作,頂層放置蜂巢網形狀朱古力🍫。內餡夾有蜂蜜🍯檸檬🍋慕絲、檸檬醬🍋及蜂蜜鮮忌廉,帶來了豐富嘅口感。酸酸甜甜,味道清新😋。冲繩黑糖栗子蒙布朗 $65選用咗日本🇯🇵丹波秋栗🌰同埋優質法國🇫🇷栗子製成栗子蓉🌰,配以混合沖繩黑糖嘅戚風蛋糕🎂,但整體做到甜而不膩😍。雙重朱古力 $60戚風蛋糕再配上混合朱古力🍫嘅忌廉,再加上蛋糕頂層放了朱古力脆脆🍫,裡裡外外都充滿濃郁嘅朱古力味🤤。香濃開心果 $70主要用上伊朗🇮🇷頂級開心果製作,所以比較飽滿和鬆脆,而且更具果仁香味😋,再加上將開心果製作成細滑忌廉和慕絲,均勻混入蛋糕中,能夠完全感受到開心果濃郁嘅芳香😍。建議大家想食嘅話就早少少去買,好似當我中午去到栗子🌰同蜂蜜檸檬🍯都只係剩返一個🥹。不過佢地款款都咁吸引,總有一款啱大家😆。

🆕️三重蜂蜜檸檬 $60

冲繩黑糖栗子蒙布朗 $65

雙重朱古力 $60

香濃開心果 $70

2024-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
店鋪:La Famille (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號舖相信都無咩人會唔識全港有17間分店嘅人氣戚風蛋糕品牌——La Famille,仲記得我第一次食佢哋嘅戚風蛋糕,喺幾年前中咗佢哋個個月都舉辦嘅La Famille生日之星🎂,咁有香港人心每個月random送出Petit Cake小蛋糕都真喺幾有誠意💕,仲要開業到依家7年嚟風雨不改咁送生日蛋糕,難怪多年嚟吸引咗一班忠實fans去支持La Famille嘅蛋糕設計靈感喺源自時裝嘅美學同佢哋對蛋糕品質嘅堅持✊,所用嘅材料大部分都喺嚟自日本🇯🇵,包括北海道鮮忌廉、日本麵粉同頂級芝士等🧀,加上佢哋著重天然同健康嘅原則,令到佢哋嘅戚風蛋糕多年嚟一直被形容為高性價比✨✝️泰式奶茶戚風蛋糕 $60泰式Fusion系列🇹🇭,將泰式奶茶融入蓬鬆柔軟嘅戚風蛋糕當中,加入咗泰式奶茶鮮忌廉同忌廉芝士,除咗品嚐到濃郁細膩嘅泰奶茶香🌱,仲可以俾你用食嘅方式去品嚐創新嘅泰式奶茶風味😋✝️英國伯爵茶戚風蛋糕 $60伯爵茶香當中滲透住清新嘅佛手柑芳香,喺鮮忌廉當中加入烘烤碾碎咗嘅英國伯爵茶葉🌿,每啖都可以細味到經典嘅伯爵茶滋味,加
店鋪:La Famille (尖沙咀)

✝️泰式奶茶戚風蛋糕 $60

✝️英國伯爵茶戚風蛋糕 $60
每啖都可以細味到經典嘅伯爵茶滋味,加上面頭有粒朱古力馬卡龍,
無論望落食落都更加吸引😍

✝️雙重朱古力戚風蛋糕 $60
淨喺望到蛋糕面頭嘅朱古力脆脆已經流晒口水🤤,豐富嘅朱古力濃香由內至外、上至下咁散發出嚟🍫,香甜得嚟唔會太過甜膩,中間仲有粒朱古力脆珠同朱古力甘納許(Ganache),食完之後可可香味一直喺口腔入面揮之不去,令人再三回味😎

✝️日本白桃戚風蛋糕 $65
清新香甜嘅日本白桃果肉🍑,咬落水潤爽口,整體味道輕盈鮮香,打破大眾對食蛋糕會好甜膩嘅陰影,就算食多幾件都唔怕膩🤓
2024-03-06
外賣自取
$60 (宵夜)
🎂 LA FAMILLE 日系小清新蛋糕💖 柔和的粉嫩色系時刻讓人感到心情愉悅,大家曾被LA FAMILLE的蛋糕吸引過嗎? 這是小編很喜歡的蛋糕店,裝修簡潔清新的店舖,櫥窗擺放著各色系的蛋糕,而迷你版的戚風蛋糕會蓋上玻璃罩,保持蛋糕的濕潤度,在視覺上更有法式風情,相當有療癒感。🌹 法國玫瑰 $60甜美的粉紅色系相信是大部分女生都喜愛的款式,戚風蛋糕上有玫瑰花瓣加持,外觀上增添了一份溫柔感,味道淡雅怡人,每一口都有淡淡的玫瑰芳香,甜而不膩。🌰 沖繩黑糖栗子蒙布朗 $65沖繩黑糖栗子蒙布朗用上日本丹波秋栗及法國栗子製成,幼滑的粟子蓉配搭黑糖蛋糕每一口都是細膩柔滑,栗子控必試。🍠 大甲香芋黑糖麻糬 $65口感綿密的芋溶蛋糕,是四款中香味最突出的款式。蛋糕內有QQ的黑糖麻糬,以藍莓和食用鮮花作裝飾,仙氣感滿滿。💚 香濃開心果 $70香濃開心果蛋糕絕對是最不能抗拒的口味了。戚風蛋糕以香濃開心果白朱古力脆皮包圍著,口感豐富。蛋糕果仁香氣濃郁,粒粒開心果碎加上開心果奶蓋,啖啖都是好滋味。🍽 餐廳: La Famille🌐地址: 河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號舖#hkblogger
🎂 LA FAMILLE 日系小清新蛋糕

🌹 法國玫瑰 $60

🌰 沖繩黑糖栗子蒙布朗 $65

🍠 大甲香芋黑糖麻糬 $65

💚 香濃開心果 $70

🍽 餐廳: La Famille
🌐地址: 河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #尖沙咀美食 #LaFamille
2024-01-19
已經第四次幫襯佢哋!佢哋個櫥窗放曬五顏六色嘅戚風蛋糕都幾引人注目👀之前試開迷你戚風蛋糕款,今次成個蛋糕買去慶祝生日🎂▶️ 日本日向夏蜜柑 Japanese mikan ($390)✨新款口味✨第一次食橙味蛋糕面層有好多蜜柑,外層一層忌廉入面係兩層厚戚風蛋糕,中間再夾多層忌廉同蜜柑🍊戚風蛋糕軟綿細緻但有質感唔會太空氣🍰加上有返咁上下濕潤度,唔會好乾身難吞雖然應該靠色素調至水蜜桃色,但微微食得出香橙味,清新得來唔奇怪或假忌廉幼滑輕身🧁奶油味香可惜自己唔好忌廉,略嫌多咗啲🤏🏻上面嘅蜜柑甜甜地,一粒粒果肉,好似罐頭生果咁,令蛋糕冇咁單調可以加$20要朱古力牌,店員會即場幫你寫仲俾埋雪袋同乾冰-佢哋嘅蛋糕層次唔多,唔夠新派蛋糕驚艷,但無可否認戚風蛋糕有水準👍🏻同埋都好睇口味,我自己覺得呢款幾特別佢哋不定期會推出新口味,最近係玫瑰荔枝、泰式奶茶、開心果、香印提子😍梗有一款啱心水一個一磅蛋糕夠6-8個人食最好係有迷你size,大概$65/個,唔係慶祝生日都可以買來當甜品食!
已經第四次幫襯佢哋!
佢哋個櫥窗放曬五顏六色嘅戚風蛋糕都幾引人注目👀
之前試開迷你戚風蛋糕款,今次成個蛋糕買去慶祝生日🎂

✨新款口味✨第一次食橙味蛋糕
面層有好多蜜柑,外層一層忌廉
入面係兩層厚戚風蛋糕,中間再夾多層忌廉同蜜柑🍊

忌廉幼滑輕身🧁奶油味香
可惜自己唔好忌廉,略嫌多咗啲🤏🏻
可以加$20要朱古力牌,店員會即場幫你寫
仲俾埋雪袋同乾冰
日本日向夏蜜柑

同埋都好睇口味,我自己覺得呢款幾特別

一個一磅蛋糕夠6-8個人食
日本日向夏蜜柑
2024-03-26 7 瀏覽
每次行過La Famille 都會被佢地嘅精緻嘅蛋糕吸引!好鐘意佢色彩繽紛有N種選擇,廚窗內用透明玻璃罩罩住,保持Chiffon Cake口感濕潤夠新鮮而且外觀顯得高貴。香濃開心果一直都好喜歡開心果味嘅甜品,呢款用香濃開心果Chiffon Cake冇令我失望,開心果味朱古力脆皮內系鬆軟嘅蛋糕,上面用開心果mousse點綴,甜而不膩,充滿香濃開心果味!大甲香芋黑糖麻糬 芋頭味都係我至愛!紫顏色外表超級夢幻,用咗口感綿密嘅芋頭蓉去整,鬆軟香口,充滿芋頭嘅甜蜜,切開仲有黑糖麻糬,口感軟Q,超級好味!皇牌士多啤梨令人心心眼嘅士多啤梨啫喱點綴蛋糕,賣相真係一流!士多啤梨味香濃!非常新鮮,入口清新!
每次行過La Famille 都會被佢地嘅精緻嘅蛋糕吸引!

香濃開心果

大甲香芋黑糖麻糬

皇牌士多啤梨
2024-03-06 30 瀏覽
坊間有好多戚風嘅蛋糕,但如果算品質較為高質的,La Famille的確不錯,設多款口味茶味果味限定款式,每款都甜度適中,而且忌廉幼滑,每款都絕不馬虎,既能打卡又可食得!會定期回購!
2024-03-01 33 瀏覽
同親友慶祝生日的日子都會想訂又靚又好味嘅蛋糕呢間主打戚風蛋糕必定係我嘅首選除咗磅裝戚風蛋糕之外每件人手製作嘅 10cm 迷你蛋糕亦大受歡迎皆因可以品嚐不同口味下午茶當甜品自私食亦得La Famille 對食材品質非常講究選取各地的新鮮生果、日本麵粉、鮮忌廉無添加人造色素香料令味道.口感又豐富更健康今次揀咗四款口味各有特式✨皇牌士多啤梨面層放上新鮮士多啤梨酸酸甜甜.係必點嘅招牌款式✨香芒熱情果忌廉質感細膩帶出芒果同熱情果嘅鮮味✨日本柚子店員介紹柚子都係熱賣之一味道清香.面層加上新鮮水果同忌廉口感超鬆軟✨香濃開心果外層係香脆嘅朱古力皮添加粒粒開心果碎味道唔會太甜下次送禮揀蝴蝶酥都係唔錯嘅選擇
同親友慶祝生日的日子

每件人手製作嘅 10cm 迷你蛋糕亦大受歡迎
皆因可以品嚐不同口味
下午茶當甜品自私食亦得

La Famille 對食材品質非常講究
選取各地的新鮮生果、日本麵粉、鮮忌廉
無添加人造色素香料

下次送禮揀蝴蝶酥都係唔錯嘅選擇
2024-03-01
下午茶
2024-01-30 64 瀏覽
情人節就快到.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪兩口子買咩蛋糕好?La Famille戚風蛋糕·絕對係好選擇口味選擇多· 總有一款傾心而且細細件· 岩哂兩個人happy sharing♡皇牌士多啤梨係我最愛既草莓口味· 擺盤充滿浪漫氣息莓味香濃忌廉細滑·連戚風蛋糕都有草莓香每次食完都好幸福⸝⸝⸝⸝⸝⸝♡♡沖繩黑糖栗子蒙布朗第一次試呢間栗子蛋糕充滿秋日情懷·堆成小山既香濃栗子蓉配上忌廉·比想像中有驚喜♡伯爵夫人以茶味啫喱作為裝飾·賣相非常精緻伯爵茶味明顯·配杯伯爵茶就係下午好時光♡泰式奶茶入口好似食左啖泰奶·茶香味幾重甜度恰好不會太膩口· 估唔到幾出色

情人節就快到.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
兩口子買咩蛋糕好?
La Famille戚風蛋糕·絕對係好選擇

♡泰式奶茶
入口好似食左啖泰奶·茶香味幾重
甜度恰好不會太膩口· 估唔到幾出色
2024-01-24 52 瀏覽
行過廣東道,嗅到陣陣烘焙嘅香氣,忍唔住走咗入去呢間唔計其數嘅甜品店。店內擺放嘅蛋糕款款都令人心動,顏色鮮艷得嚟又不失優雅。首先一試就係雙重朱古力蛋糕,吖噠!朱古力濃郁得黎唔膩口,食落有層次,啖啖都得意。又脆又滑嘅口感,真係好滿足。而家話到軟綿綿嘅大甲香芋黑糖麻糬,這個組合真係異想天開得嚟咁剛好。綿滑香芋夾帶埋甜香嘅黑糖同筋道嘅麻糬,口感多變,滿足感爆燈!接住嚟嘅日本白桃,用「清新脫俗」嚟形容一啲都唔過份。一啖咬落去,個口裏充滿咗鮮甜嘅桃子與輕盈鬆軟嘅蛋糕基底,完全係清新嘅代名詞。最後,沖繩黑糖栗子蒙布朗收尾,講真,嘴裏嘅每個味蕾都在歡呼!栗子餡滋味深邃,同黑糖嘅甜意交織出一場味覺嘅饗宴。啖啖都係驚喜,今次呢個食評之旅令我重新審視平民化嘅甜品,原來精緻可以咁親民,親切得嚟又唔失專業。走過路過唔好錯過,呢啲滿分好味定必要試!🍰🍫🍮

2024-01-02 114 瀏覽
La Famille一直係我寵兒😍細件嘅戚風蛋糕代替傳統生日蛋糕,夠輕盈又可以試多幾種味道😌今年媽咪生日都好滿意啲蛋糕呢🍰!.玫瑰荔枝🌹淡淡既香氣,加上玫瑰荔枝啫喱舖係面層,好清好純💖.香芒熱情果🥭幾香甜又唔會太酸,而係好清新嘅味覺享受😌中間有個芒果布甸仔添!.焦糖香蕉🍌蛋糕係香蕉base,有焦糖同朱古力脆脆,焦糖唔太重味可以再突出啲,反而個香蕉味幾香喎好好味🤤.雙重朱古力🍫呢個最鐘意😍質地好滑溜,勁濃既朱古力,又唔太甜喎,朱古力脆粒超match!估唔到成個都係朱古力而唔覺單調,推薦要食呢款😍

玫瑰荔枝🌹
淡淡既香氣,加上玫瑰荔枝啫喱舖係面層,好清好純💖

香芒熱情果🥭
焦糖香蕉🍌

雙重朱古力🍫
2023-12-08 124 瀏覽
🍰慶祝節日怎少得蛋糕呢- @lafamillecake la famille 家的蛋糕精緻又好味~店內每個蛋糕用個玻璃蓋蓋住,好靚啊💓💓💓我哋想一次試多幾個口味,今次揀咗【迷你戚風蛋糕】多款時令水果款式,La Famille 更推出了聖誕限定蛋糕融合了傳統聖誕節元素,造型可愛🍓Strawberry Star Wish莓莓星願面層士多啤梨鮮甜美味,舖上草莓啫喱配合,蓬鬆的戚風蛋糕多重口感🎄Christmas Green聖誕開心果滿滿的開心菓粒,香脆可口,不會過膩甜🍑日本白桃桃肉甜美多汁,蛋糕蓬鬆柔軟,好清新💓玫瑰荔枝清甜嘅荔枝果凍配搭玫瑰,淡淡玫瑰花香,顏色鮮豔好吸引,每一口都好芳香
🍰慶祝節日怎少得蛋糕呢
- @lafamillecake
la famille 家的蛋糕精緻又好味~
店內每個蛋糕用個玻璃蓋蓋住,好靚啊💓💓💓

我哋想一次試多幾個口味,今次揀咗
【迷你戚風蛋糕】多款時令水果款式,
La Famille 更推出了聖誕限定蛋糕
融合了傳統聖誕節元素,
造型可愛

🍓Strawberry Star Wish
莓莓星願

面層士多啤梨鮮甜美味,舖上草莓啫喱配合,
蓬鬆的戚風蛋糕
多重口感

🎄Christmas Green聖誕開心果
滿滿的開心菓粒,香脆可口,不會過膩甜

🍑日本白桃
桃肉甜美多汁,蛋糕蓬鬆柔軟,好清新

💓玫瑰荔枝

la famille嘅蛋糕有幾出名就唔需要多介紹啦~ 佢哋嘅蛋糕細細個 食飽飯都仲食得落 真係同朋友慶祝生日嘅不二之選✨ 雙重朱古力🍫整體朱古力味好香濃!面層有朱古力脆脆,中間夾住口感順滑嘅朱古力忌廉,配埋軟綿綿嘅蛋糕,一啖滿足晒你三個願望! 大甲香芋黑糖麻糬🍠呢隻真係我哋嘅favourite!! 已經encore咗好多次😍cream同蛋糕嘅香芋味都好出,食到中間仲有黑糖麻糬,軟綿綿嘅蛋糕配上奶滑嘅cream同煙煙韌韌嘅麻糬,多重口感~ 伯爵夫人💃🏻同原味伯爵茶唔同嘅係佢佢表面鋪咗糖漬檸檬片,而且製作戚風蛋糕嘅時候加咗啲柑桔同檸檬,食起嚟有茶味之餘,仲幾清新! 泰式奶茶🍵泰式奶茶係佢哋嘅新口味,茶味香濃,但又唔會過猶不及~

雙重朱古力🍫

大甲香芋黑糖麻糬🍠

伯爵夫人💃🏻

泰式奶茶🍵
泰式奶茶係佢哋嘅新口味,茶味香濃,但又唔會過猶不及~
外賣自取
𝙡𝙖 𝙛𝙖𝙢𝙞𝙡𝙡𝙚 家的蛋糕出名精緻又好吃~是朋友生日蛋糕的首選(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ ⌑ ᵒ̴̶̷⸝⸝⸝)✨如果人少少 又不想吃太多必推10cm的【迷你戚風蛋糕】♡用日本北海道忌廉和面粉 配時令水果的配搭 不會出錯了啦~𓄵𓄵𓄵❶ 【Pistachio 香濃開心果】開心果朱古力脆皮包住綿綿感的戚風蛋糕有香濃開心果香之餘 更有粒粒果肉的口感想甜人士應該會大愛(*ˊᵕˋ*)ノ"❷【Rose & Lychee 玫瑰茘枝】 粉粉嫩嫩的外表 顏值加分!以酸甜荔枝鮮忌廉、玫瑰荔枝慕絲和荔枝果凍三重交織~ 我可以吃3個 哈哈⁽⁽ (ง ᐛ )ว ₎₎❸【Thai Tea 泰式奶茶】這款是茶香和奶味的結合~泰式奶茶味的戚風蛋糕 柔熟口感加上泰式奶茶鮮忌廉的香醇幼滑 Perfect Match!❹【Japanese Mikan 日本日向夏蜜柑】最Fresh 最清爽的味道( *ᴗˬᴗ)⁾⁾日向夏柑果肉好清甜~ 跟蜜柑檸檬蛋糕、檸檬醬、香草奶凍和忌廉味道清香果甜 好開胃呢~𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 𝙡𝙖 𝙛𝙖𝙢𝙞𝙡𝙡𝙚 @lafamillecake尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號舖人均消費:H
𝙡𝙖 𝙛𝙖𝙢𝙞𝙡𝙡𝙚 家的蛋糕出名精緻又好吃~
如果人少少 又不想吃太多
必推10cm的【迷你戚風蛋糕】♡
用日本北海道忌廉和面粉
配時令水果的配搭 不會出錯了啦~

𓄵𓄵𓄵

❶ 【Pistachio 香濃開心果】
開心果朱古力脆皮包住綿綿感的戚風蛋糕
有香濃開心果香之餘 更有粒粒果肉的口感
想甜人士應該會大愛(*ˊᵕˋ*)ノ"

❷【Rose & Lychee 玫瑰茘枝】
粉粉嫩嫩的外表 顏值加分!
以酸甜荔枝鮮忌廉、玫瑰荔枝慕絲和荔枝果凍
三重交織~ 我可以吃3個 哈哈⁽⁽ (ง ᐛ )ว ₎₎

❸【Thai Tea 泰式奶茶】
這款是茶香和奶味的結合~
泰式奶茶味的戚風蛋糕 柔熟口感
加上泰式奶茶鮮忌廉的香醇幼滑 Perfect Match!

❹【Japanese Mikan 日本日向夏蜜柑】
最Fresh 最清爽的味道( *ᴗˬᴗ)⁾⁾
日向夏柑果肉好清甜~
跟蜜柑檸檬蛋糕、檸檬醬、香草奶凍和忌廉
味道清香果甜 好開胃呢~

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ 𝙡𝙖 𝙛𝙖𝙢𝙞𝙡𝙡𝙚 @lafamillecake
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號舖

人均消費:HK$70 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
有時兩公婆好想食甜品,唔想太Heavy呢間蛋糕店就滿足到我(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 細細個Cake又多口味,每次望住玻璃櫥窗都有選擇困難症!La Famille嚴選北海道鮮忌廉、日本麵粉和新鮮農場雞蛋,經糕餅師巧手製作,完美地把奶味香濃的忌廉與輕柔如拂的戚風蛋糕合二為一,以下四款確實係小編嘅心水推薦:🌰香濃開心果🍑日本白桃🍰大甲香芋黑糖麻糬🧋泰式奶茶開心果嘅顆粒感特別重,加上脆皮朱古力嘅點綴,口感更加豐富;泰式奶茶嘅忌廉整得好綿滑,食落茶味出色;芋頭配上黑糖麻糬,芳香煙靭,口感不錯;日本白桃嘅配搭最為清新,不感甜膩,大大粒桃肉果肉香甜!

🌰香濃開心果

🍑日本白桃

🍰大甲香芋黑糖麻糬

🧋泰式奶茶

• 日本白桃
  • 大甲香芋黑糖麻糬
  • 香濃開心果
  • 泰式奶茶
喺K11 Art Mall 嘅呢間La Famille雖然舖頭細細但係呢間蛋糕店蛋糕選擇口味真係好多,除咗唔同口味嘅款式之外,仲有時都會推出限定期間口味,今期限定口味有荔枝玫瑰蛋糕。蛋糕口味包括:大甲香芋黑糖麻糬$65日本柚子$60日本日向夏蜜柑$65(期間限定口味)玫瑰荔枝$65呢間蛋糕店最出名嘅係戚風蛋糕,戚風蛋糕口感真係好鬆軟啊,啱晒同朋友慶祝生日或者特別日子慶祝之用,蛋糕做得好精緻,而且口味都好多選擇。除咗大蛋糕款式之外舖頭仲有好多唔同嘅戚風小蛋糕,每款都好靚。有興趣嘅可以去舖頭睇吓唔同嘅蛋糕款式

蛋糕口味包括:

大甲香芋黑糖麻糬$65