2024-03-30 232 瀏覽
A Rotten Apple食物Food:水準低 Below Average價錢 Price: 不便宜 Above Average服務 Service: 茶餐廳級數 Absolutely Rubbish一家四口3月29號假日(非滿座)時間到訪。本人甚少出post但想記錄一下防止其他人中伏。食物:牛肉烏冬壽喜燒 - 牛肉硬烏冬”林”價錢:朱古力雪糕脆包甜品 $9x - 一球雪糕3小塊包。貴過茶木$2x 但只得人地三分一份量。服務:3位年約25歲的(港)女侍應,各有千秋的顯示他們有幾唔想做份工。靚女1號:太太禮貌問她如果叫咖哩飯,汁可否另上。她不回答我們但突然走去下單機幫我們下單,我們說其實我地係問清楚,未準備下單嘅。說後然後她黑面走咗。好型呀!靚女2號:6歲女女在座位起身退後到走廊位置,孩子不知道靚女捧住盤菜要經過走廊。靚女即時大喊”睇後”,沒有望過孩子一眼。好專業的去關心顧客呀!靚女3號:比錢時太太問可否用Point Dollar 比錢,並已在qrcode按下今次準備用32 Dollar。靚女說店鋪只能接受10的倍數嘅point dollar. 太太說她已經按了32啦,是否不 OK.
A Rotten Apple

食物Food:水準低 Below Average
價錢 Price: 不便宜 Above Average

一家四口3月29號假日(非滿座)時間到訪。
本人甚少出post但想記錄一下防止其他人中伏。
食物:牛肉烏冬壽喜燒 - 牛肉硬烏冬”林”
靚女3號:比錢時太太問可否用Point Dollar 比錢,並已在qrcode按下今次準備用32 Dollar。靚女說店鋪只能接受10的倍數嘅point dollar. 太太說她已經按了32啦,是否不 OK. 當時無人排隊比錢,但靚女感到不耐煩,她再重複了剛才說的話一次。好叻呀,妳真係非常了解公司條款呀!(當然我會體諒她小學時沒有讀過10的3.2倍等於32).

In short, stay away from this place, especially if you are a tourist as it exemplifies the definition of overpricing, accompanied by services that could only be described with a four letter word S***. It justifies why many locals are spending their holidays in Mainland China instead
2024-03-25 180 瀏覽
態度其差,2:30去到都無咩人,叫個餐等左成半個鐘,個個店員掛住玩手機📱,問多句都唔願答你. 比錢果下慢到離奇,唔係收左錢先,係整左個釘書機先,咁樣真係等摺埋都得嘞
在Ufufu Cafe叫的這個芝士熔岩漢堡是超大份的份量級數!看到menu 已經流口水了。本來今天都打算試下呢度的牛油果大蝦沙律/handmade 三文魚沙律,但突然天氣變冷所以想叫點熱食。也有想過來點招牌的熊仔溫泉蛋火鍋,很可愛,可以看著熊仔一直慢慢融化在火鍋中,所以我也想略為介紹一下這個。但因為火鍋食物要等熟,我今日太肚餓了,等不及了。索性叫個即食漢堡!話說會來,這個漢堡真的很棒,很肉感之餘番茄🍅也很大一片,除了跟盤的扭紋薯條還有伴上適量的蔬菜沙律,菜和肉的份量挺平衡的!讚👍👍👍男朋友叫的另一個漢堡扒咖哩飯就說一般般,沒有值得一題的亮點啦。

2024-03-09
2024-02-19 639 瀏覽
行到攰,又開始肚餓啦~係時候又要搵野食啦~去到一間日式餐廳平時見到好多人排隊,今日見到佢冇咩人 梗係入去試下 滿足下自己既好奇心🤣唔知點解好似有種日式家庭既感覺,定係個陣有幾個唔同家庭係到食飯 讓我有呢種感覺呢當店員比個餐牌我睇,我既視線當然淨係睇到甜品🍨但都唔會忘記食正餐既店員提供QR code 點餐,當然選用它它很方便,而且可以睇到不同食物的圖片和選擇自己喜歡的食物今次我就試左以下幾款 🌟鰻魚撈烏冬溫泉蛋見到溫泉蛋就好想試下,相當巧技巧🤣鰻魚很肥美,烏冬恰到好處 有口感,再加埋少少涼拌 撈埋一齊食很好味和倍感清新😋🌟野莓法式吐司士多啤梨🍓配上雪糕🍦已經好好味😋再加上吐司又有另一種感覺 凍熱的交際下將它放入口 就將它慢慢溶化在口腔了 有濃濃既士多啤梨味🍓仲有水果:士多啤梨🍓、藍莓🫐做配襯 令到外觀更加美麗🌟芒果椰果乳酪芭菲芒果我相信大多數人都很喜愛的水果之一🥭配上椰果更加香甜可口 在口腔慢慢有淡淡的芒果香味,讓你食完一啖再一啖 不想停下來仲有乳酪芭菲係最底 可以試下加埋一齊食 別有一番風味🥭推薦指數極高,熱愛芒果既朋友仔一定唔好錯過!🌟八女烘焙茶_熱🫖個名係唔係好特別呢~八女其實係烘
行到攰,又開始肚餓啦~
係時候又要搵野食啦~
去到一間日式餐廳
平時見到好多人排隊,今日見到佢冇咩人 梗係入去試下
滿足下自己既好奇心🤣

當店員比個餐牌我睇,我既視線當然淨係睇到甜品🍨
但都唔會忘記食正餐既

店員提供QR code 點餐,當然選用它
它很方便,而且可以睇到不同食物的圖片和選擇自己喜歡的食物

今次我就試左以下幾款

🌟鰻魚撈烏冬溫泉蛋
見到溫泉蛋就好想試下,相當巧技巧🤣

🌟野莓法式吐司
士多啤梨🍓配上雪糕🍦已經好好味😋
仲有水果:士多啤梨🍓、藍莓🫐做配襯 令到外觀更加美麗

🌟芒果椰果乳酪芭菲
仲有乳酪芭菲係最底 可以試下加埋一齊食 別有一番風味
🥭推薦指數極高,熱愛芒果既朋友仔一定唔好錯過!

🌟八女烘焙茶_熱🫖
個名係唔係好特別呢~八女
其實係烘焙茶,好濃郁香醇的茶味🫖

🌟特上玉露綠茶_熱🫖
綠茶🍵相信很多人都飲不少,玉露綠茶🍵 飲到喉嚨很滑和嫩口的茶香

鰻魚撈烏冬溫泉蛋
芒果椰果乳酪芭菲
鰻魚撈烏冬溫泉蛋
芒果椰果乳酪芭菲
突然好想食啲日式家庭餐廳菜,所以嚟咗呢間cafe食lunch! 一去到就大排長龍,可能撞正咗lunch hour。但見店面好闊落,仔細望先發現原來佢大多數都係4人枱,即使1人去食,都係獨佔4人枱。呢點真係有好有唔好,好嘅係高私隱度,但唔好嘅係翻桌率慢,肚餓如我就排得好心急。如果佢可以4人枱坐2個1人就好啦!言歸正傳,我叫咗個吉列豚肉佐咖喱蛋包飯同南蠻炸雞。份量超大,上菜果刻真係呆咗,所以最終我係加左$1拎外賣盒打包的。吉列豚肉佐咖喱蛋包飯份量大,豬扒肉質厚實,食起上嚟,肉汁係keep到,唔會太乾。而咖喱味道偏甜,係典型日式咖喱風味。撈埋個滑蛋一齊食,oishi! 南蠻炸雞賣相靚,炸皮同肉比例岩岩好,啲醬汁酸甜酸甜,可以中和油膩感。第2日用氣炸鍋翻炸,都仲好好食!

吉列豚肉佐咖喱蛋包飯
吉列豚肉佐咖喱蛋包飯

2023-11-05 1041 瀏覽
平時好鍾意食日式咖哩去親日式餐廳必定會叫嚟食😋今次嚟到新都會廣場依間人氣餐廳一試。#吉列豚肉佐咖哩蛋包飯咖哩味香濃少辣帶甜味,唔會淨係得個辣。雞蛋夠嫩滑唔會太熟,有蛋香。豚肉炸到外脆內軟,唔會鞋口剛好。真係做得幾出色值得一讚👍🏻#牛肉壽喜燒烏冬牛肉偏瘦但尚算嫩滑唔韌,醬油味香,但湯底略嫌甜左少少。烏冬煙韌適中有咬口,唔會帶酸味。材料都算多,睇落鍋細細但都幾飽肚。#雪糕糯米糍朱古力芭菲睇餐牌以為細細杯,嚟到先知咁大杯😂好足料,兩個人share食都好夠。糯米糍皮煙煙韌韌,紅桑子酸酸甜甜,中和番朱古力嘅甜味,整體配搭唔錯。可能人太多關係,搵人落單同上菜都要等一段時間。環境企理乾淨,都算舒適寬敞,整體服務都算唔錯嘅。
平時好鍾意食日式咖哩
去親日式餐廳必定會叫嚟食😋
今次嚟到新都會廣場依間人氣餐廳一試。

#吉列豚肉佐咖哩蛋包飯
咖哩味香濃少辣帶甜味,唔會淨係得個辣。
雞蛋夠嫩滑唔會太熟,有蛋香。
豚肉炸到外脆內軟,唔會鞋口剛好。
真係做得幾出色值得一讚👍🏻
吉列豚肉佐咖哩蛋包飯

#牛肉壽喜燒烏冬
牛肉偏瘦但尚算嫩滑唔韌,
醬油味香,但湯底略嫌甜左少少。
烏冬煙韌適中有咬口,唔會帶酸味。
材料都算多,睇落鍋細細但都幾飽肚。
牛肉壽喜燒烏冬

#雪糕糯米糍朱古力芭菲
睇餐牌以為細細杯,嚟到先知咁大杯😂
好足料,兩個人share食都好夠。
糯米糍皮煙煙韌韌,紅桑子酸酸甜甜,
中和番朱古力嘅甜味,整體配搭唔錯。
雪糕糯米糍朱古力芭菲

可能人太多關係,
搵人落單同上菜都要等一段時間。
環境企理乾淨,都算舒適寬敞,
整體服務都算唔錯嘅。
2023-06-25
吉列豚肉佐咖哩蛋包飯
雪糕糯米糍朱古力芭菲
2023-11-01 884 瀏覽
通常諗唔到食咩菜式日式西餐廳都可以滿足到你多個要求除左Burger、意粉、蛋包飯外🍔🍝🍳日式甜品同抺茶系列都好多選擇🍽️糖心蛋煙肉薯仔沙律(推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)🍽️菠菜芝士焗餃子🍽️厚切煙肉卡邦尼意粉🍵凍福岡八女抹茶紅豆白玉拿鐵🌟由前菜、沙律到主食都令小妹相當滿意,沙律有半熟糖心蛋、煙肉、薯仔等配料,可以健康食蔬菜之餘又唔會太dry🤤另外叫左餃子做小食,用小鐵板上菜,面頭嘅芝士仲有啱啱焗完嘅焦香味,底層加埋菠菜夾住餃子一齊食,perfect match👍🏻👏🏻卡邦尼意粉醬汁濃厚,不過略嫌太漏,同朋友share都ok嘅,味道不錯👍🏻起乎要介紹返,小妹每次食呢間餐廳都要食甜品,不過今次實在太飽,所以叫咗佢抹茶系列飲品,味道真係好濃茶香好好味!!!鍾意抹茶嘅你哋一定要試🫶🏻
通常諗唔到食咩菜式
日式西餐廳都可以滿足到你多個要求
除左Burger、意粉、蛋包飯外🍔🍝🍳
日式甜品同抺茶系列都好多選擇

🍽️糖心蛋煙肉薯仔沙律(推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
🍽️菠菜芝士焗餃子

2023-10-31
菠菜芝士焗餃子
厚切煙肉卡邦尼意粉
2023-10-19 528 瀏覽
位於葵芳新都會既L.D.F主打蛋包飯同埋意粉明太子忌廉烏冬,價錢公道得黎又好食😋鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯 $158個蛋炒得好滑包住個飯、配埋濃郁嘅咖喱汁送飯一流 🍚 ,咖喱食落去甜甜哋又有微辣食到停唔到口🥹和牛漢堡食落去肉質香濃!明太子忌廉汁烏冬 $102呢個烏冬係凍食,烏冬食落去質感彈牙,另外佢嘅source 明太子忌廉亦都好足料,食落去creamy 菠菜芝士焗餃子🥟 $52餃子都有驚喜!佢個餡料係豬肉然後包住左啲拉絲芝士同埋菠菜,食落去好香芝士味好出 🧀
位於葵芳新都會既L.D.F主打蛋包飯同埋意粉
明太子忌廉烏冬,價錢公道得黎又好食😋

鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯 $158

明太子忌廉汁烏冬 $102

菠菜芝士焗餃子🥟 $52
2023-09-24 577 瀏覽
🥣酥皮忌廉湯放心唔係跟餐,真係額外咁樣單點😂個湯甜甜地,酥皮溝埋落去一齊食多左一種層次感,多一份口感。🍽️4舊可樂餅冇試過,以為係可樂整嘅餅,不過完全唔係,佢似係用肉、蛋、菜mix埋嘅炸餅,幾香脆幾好食🤤🍽️白汁咖喱炸雞烏冬我黎食過兩次,我兩次都有點呢個黎食,因為真係幾唔錯👍🏻炸雞大大舊又香呢,烏冬好滑身 同咖喱好配😋😋🍽️蕃茄汁三文魚意粉番茄汁甜甜地,唔會好酸,意粉好掛汁;三文魚係生生地,幾鮮嘅。💚抹茶latte抹茶好濃郁 有牛奶嘅加入就變得唔會好苦🤎cappuccino 呢個似係即溶咖啡啲frd😂飲落冇即摩嗰啲順口,不過個外觀都幾好睇🙈

🥣酥皮忌廉湯

🍽️4舊可樂餅

🍽️白汁咖喱炸雞烏冬

🍽️蕃茄汁三文魚意粉

💚抹茶latte
抹茶好濃郁 有牛奶嘅加入就變得唔會好苦

🤎cappuccino
2023-09-10 512 瀏覽
今日去左葵芳行街,晚餐試左L.D.K. by Ufufu Café,係一間比較日系的cafe餐廳🥳小食:九洲風炸雞翼$58普通炸雞翼5隻,冇咩特別,但炸得香脆,吾算差👍🏻主食:煙肉蕃茄卡邦尼意粉$108卡邦尼意粉好香好濃啊,仲要係蕃茄味既卡邦尼,出面比較少有,多數都係原味,加上芝士粉,酸酸地好開胃🤤主食:忌廉明太子冷烏冬$78估吾到呢個價錢咁大份,而且味道吾錯,烏冬好滑溜,撈埋明太子凍食,好啱夏天啊,清清地吾經吾覺就食完了🫣飲品:福岡八女抹茶&抹茶啫哩$46凍抹茶入面配上抹茶啫哩,另外配糖漿可以自己調較甜度,非常之好,仲啜到啖啖啫哩,抹茶味勁重🫶🏻飲品:可口可樂$22加了檸檬片,變左凍檸樂🍋

小食:九洲風炸雞翼$58
普通炸雞翼5隻,冇咩特別,但炸得香脆,吾算差👍🏻

主食:煙肉蕃茄卡邦尼意粉$108

主食:忌廉明太子冷烏冬$78

飲品:福岡八女抹茶&抹茶啫哩$46

飲品:可口可樂$22
加了檸檬片,變左凍檸樂🍋
當時,為了影藝術裝置,最後一個商場,正是葵芳新都會廣場!趁限期前把握最後機會來影相!然而,有間 Cafe 一直未有幫襯的 <L.D.K. by Ufufu Café>,終於自己走來!當晚,好友為了他入院的阿媽,而未能陪我食晚飯,所以,我自己下午過來!首次幫襯,人氣依然嘅 Cafe;在門外排隊足足排了半個鐘才安排入座,意想不到,一個人都安排張4人枱給我,真幸運又方便我影相!好讓我享受 Me time 呢!女店員安排入座時,已提醒我,用餐時間90分鐘;如果將近90分鐘,亦會有店員走過來提醒該枱食客!Menu和風博多明太子意粉 $118 走辣就算我影相好一會兒,意粉入口依然熱熱地,口感帶煙韌討好!明太子拌勻意粉呈粉紅色更迷人!金菇頗為清爽又入味,不肯定一絲絲是不是紫蘇葉,總有一種獨特的味道!整體不會重口味!福崗八女抹茶黑蜜拿鐵 $52 熱抹茶黑蜜拿鐵香滑順喉,先嚐到抹茶的甘味,拌勻後,甘中帶甜,不過我嫌細杯,配一大片果仁薄脆,絕對是錦上添花!抹茶蕨餅 $52落單時,可以要求遲上 “叫上”,有9粒柔軟略帶軟糯質感的蕨餅,抹茶蕨餅外層甘味中間本身都有甜味,黑蜜濃郁濃稠,跟抹茶甘味

好讓我享受 Me time 呢!

Menu
和風博多明太子意粉 $118 走辣
就算我影相好一會兒,意粉入口依然熱熱地,口感帶煙韌討好!

明太子拌勻意粉呈粉紅色更迷人!

和風博多明太子意粉
福崗八女抹茶黑蜜拿鐵 $52 熱
福崗八女抹茶黑蜜拿鐵
抹茶蕨餅 $52
落單時,可以要求遲上 “叫上”,

有9粒柔軟略帶軟糯質感的蕨餅,抹茶蕨餅外層甘味中間本身都有甜味,黑蜜濃郁濃稠,跟抹茶甘味相輔相成,好夾得來!甘甜中和!
抹茶蕨餅
2023-03-04
和風博多明太子意粉
福崗八女抹茶黑蜜拿鐵
抹茶蕨餅
2023-09-06 515 瀏覽
葵芳其中一間不錯既餐廳選擇裡面有好多選擇,意粉、咖哩飯、漢堡、甜品等等午餐 +$25就可以有埋沙律、湯同飲品牛肉壽喜燒烏冬 $108烏冬一鍋上,牛肉份量都多,配有金菇、大蔥、雞蛋套餐加左煙三文魚沙律、粟米湯、飲品沙律既蔬菜都新鮮,配上沙律醬同沙律醋,幾開胃餐湯粟米湯,細細杯,飲落好creamy,細杯份量唔會飲完就飽哂
葵芳其中一間不錯既餐廳選擇
裡面有好多選擇,意粉、咖哩飯、漢堡、甜品等等

午餐 +$25就可以有埋沙律、湯同飲品

牛肉壽喜燒烏冬 $108
烏冬一鍋上,牛肉份量都多,配有金菇、大蔥、雞蛋

套餐加左煙三文魚沙律、粟米湯、飲品

沙律既蔬菜都新鮮,配上沙律醬同沙律醋,幾開胃

啱啱去完日本旅行,對日本美食念念不忘,而係香港搵一間日式餐廳都有好多選擇。今日午餐一於食LDK啦。由餐廳門口擺放嘅餐牌所見,餐廳提供唔同種類嘅菜式,包括意粉、咖喱蛋包飯、漢堡扒、漢堡、烏冬,同埋最吸晴嘅芭菲甜品同法式吐司,另外仲有夏日限定菜單,一於試下啦。柚子海鮮冷烏冬 $108夏日熱辣辣好熱好熱,夏天冇咩胃口最啱就係食啲酸酸地,又凍嘅菜式,呢個柚子海鮮冷烏冬就啱晒啦。海鮮有三文魚子同埋帆立貝,將所有海鮮同埋烏冬撈埋之後,有柚子醋嘅加持令到成碟烏冬嘅味道增添不少,酸味刺激味蕾增加口水,令到烏冬喺嘴裏面變得更加滑溜,再加埋爽甜帆立貝及鹹鮮嘅三文魚子好夾。唯一可以挑剔嘅係烏冬唔夠凍,不過烏冬都彈牙。經典A4和牛漢堡$108漢堡一上碟好大個,麵包面搽咗醬汁令到唔會太乾身,即使放咗一陣,麵包身仍然保持脆口,A4和牛漢堡保持到肉汁鮮嫩,再加埋生菜同埋蕃茄一齊食,口感特別豐富。配菜仲有曲身嘅薯條同埋沙律菜,整體飽腹度感重。莓家族乳酪芭菲 $78見到咁多人嗌甜品,我都唔執輸啊!今次試咗呢個雜莓乳酪芭菲,有一片杏仁脆片做裝飾,加上幾粒急凍嘅藍莓同雜莓,配埋用莓打成嘅乳酪,酸酸甜甜好開胃,食到底仲有啲穀

柚子海鮮冷烏冬 $108
柚子海鮮冷烏冬

經典A4和牛漢堡$108

經典A4和牛漢堡

莓家族乳酪芭菲 $78
見到咁多人嗌甜品,我都唔執輸啊!今次試咗呢個雜莓乳酪芭菲,有一片杏仁脆片做裝飾,加上幾粒急凍嘅藍莓同雜莓,配埋用莓打成嘅乳酪,酸酸甜甜好開胃,食到底仲有啲穀物脆片加埋唔會好甜嘅乳酪,整體配搭都非常之融和。
莓家族乳酪芭菲

福岡八女抹茶紅豆白玉拿鐵 $58
紅豆同埋白玉係會分開上,因為一放落去嘅時候就會即刻沉落底。另外糖水另上,可以自己控制甜度。
福岡八女抹茶紅豆白玉拿鐵

莓家族乳酪芭菲
福岡八女抹茶紅豆白玉拿鐵
2023-07-31 957 瀏覽
值得回顧的日式餐廳以新式嘅日式餐廳裝潢,地方挺大,不覺擠迫,坐得舒服。推介🙌🙌⭐️明太子忌廉蛋包飯✔️ 明太子忌廉蛋包飯裡米飯包裹在煎好的蛋皮中,口感豐富。😋那濃郁的明太子忌廉的醬倒在蛋包飯上,讓人回味無窮😊😊⭐️ 野莓法式吐司✔️ 野莓法式吐司跟普通法式吐司類似,但是口感比較柔軟,在麵包中添加了野莓醬,🫐令道上更加豐富。🤩🤩🤩口感鮮美,而且顏色漂亮,非常吸睛,加配雪糕,絕配👍👍👍👍👍
值得回顧的日式餐廳

以新式嘅日式餐廳裝潢,地方挺大,不覺擠迫,坐得舒服。

推介🙌🙌

⭐️明太子忌廉蛋包飯

⭐️ 野莓法式吐司

2023-07-31 563 瀏覽
親子雞肉滑蛋丼Ufufu(配凍檸水)口感非常柔軟,雞肉和蛋液的混合係一齊🍽️起來非常滑嫩😋🍚而且雞肉既味道也非常香濃,配上飯食用更是絕佳。令外仲有蔥花加入令成道料理更加豐富,口感更加層次分明👍🏻✌🏻再配上小蕃茄作前菜沙律🥗🤤 十分有滿足感。香蕉曲奇法式吐司法式吐司既口感非常柔軟🍞👏🏻而且吐司表面烤得好酥脆,非常好食🍽️ 令外果醬既酸甜味道同奶油既香濃口感,法式吐司同香蕉曲奇既結合非常之完美🤤加上香蕉曲奇香氣同口感,食起來非常豐富~

親子雞肉滑蛋丼Ufufu(配凍檸水)

香蕉曲奇法式吐司