2020-06-03 1723 瀏覽
寫之際,先知呢間日本開黎既湯咖哩湯已經執左,意料之內,因為真係又唔抵食又難食。香港好少食北海道湯咖哩既地方,見佢係日本既湯咖哩湯而去幫襯,過江龍預左佢唔平,但味道咁失望,半價都唔會食。叫左最classic既湯咖哩,入面有隻雞髀。有得自選辣度,但明顯店員亂黎,我揀左辣度比較高,男朋友個碗仲辣過我,我成碗野係無咩味,唔辣,唔香,好似咖哩融溝好多水。雞髀夠淋,但唔入味,唯一可取係菜夠多,雖然我未去過北海道,但做research知道湯咖哩既菜要炸過,呢到係無既,白烚。整體係唔好食,又貴。完~

2020-04-03 1761 瀏覽
之前來過Musea睇戲,但未有時間四圍逛逛這次剛好在隔壁觀禮完,就來逛一下啊!誤打誤撞之下,在這裡發現了GARAKU,立刻向老公介紹這是札幌湯咖喱的人氣名店之一!!大約年半前在札幌當地,第一次試的湯咖喱就是GARAKU了~~想不到能在尖沙咀重遇它啊!!因疫情關係,商場內的人流本已不多雖然是假日近7pm的晚飯時間,店內食客寥寥可數,完全不用候位就能入座~看到menu,第一反應就是覺得貴啊雖然作為日本過江龍,都預了價格會貴,但比起年半前在當地吃,價格貴了足足75%!!既然都已入座,就試試水準能不能配得上價錢吧!!跟日本一樣的,可另加配料,自選辣度及飯量~~關於辣度的指引,不及日本的清晰看這裡的menu,會以為1~5都算小辣,在日本來說,5已是大辛了啊怕辣者可要注意這點!!選了香港限定,位列No.3 的「豚肉雜菌湯咖喱配三色特色芝士醬」跟我在日本試的款式相近,只是多了芝士醬,而且沒7種菇菌那麼多吧?老公就揀新品的「海鮮湯咖喱」豚肉雜菌湯咖喱配三色特色芝士醬,所選辣度為2食物一上桌,第一樣注意到的是飯!最少的飯量選擇比起日本的多,而且用的是白飯,不是薑黃飯配檸檬~然後試一口湯咖喱的湯頭,較為稀
之前來過Musea睇戲,但未有時間四圍逛逛
這次剛好在隔壁觀禮完,就來逛一下啊!

想不到能在尖沙咀重遇它啊!!

因疫情關係,商場內的人流本已不多

看到menu,第一反應就是覺得貴啊

既然都已入座,就試試水準能不能配得上價錢吧!!
跟日本一樣的,可另加配料,自選辣度及飯量~~
關於辣度的指引,不及日本的清晰

怕辣者可要注意這點!!

老公就揀新品的「海鮮湯咖喱」
豚肉雜菌湯咖喱配三色特色芝士醬,所選辣度為2
食物一上桌,第一樣注意到的是飯!
然後試一口湯咖喱的湯頭,較為稀身,不夠濃醇,但咖喱香料味仍然夠香,口感清爽
蔬菜配料有好多種,除了雜菌,還有木耳﹑蓮藕﹑紅蘿蔔及火箭菜等等,蔬菜都新鮮
當中的西蘭花帶點黑黑的,因經過炭烤,所以帶點炭焦香啊!!
舞茸菇﹑鴻喜菇的雜菌香氣,再滲上咖喱湯汁,味道層次更豐富~
芝士經火槍烤過,呈半溶狀態,還可做出拉絲效果呢!!
溶化了的芝士融在湯咖喱中,令略稀的湯頭變得略略濃厚
豬肉片都幾大塊,而且質感軟嫩,算是不錯!
最意想不到的是加入了麵包脆粒,增添口感,還有鵪鶉蛋啊!
海鮮湯咖喱
海鮮湯咖喱,沒選辣的,所以沒加入香辛料
香氣相對較弱~~
咖喱湯頭帶點甜,味道較濃,是海鮮的甜味啊!
海鮮款式不多,只有扇貝﹑青口及蝦
老公分了隻青口給我,肉質都幾肥美~~
老公最後還喝完整碗湯呢!!

味道方面,尚算保持到水準
但價錢真的偏貴了一些呢!

服務算是OK,見到有店員會向未試過的食客解釋辣度選擇
也會主動添水啊!
2020-03-15
海鮮湯咖喱
2020-03-17 892 瀏覽
聲稱來自北海道的湯咖喱,都幾期待!食物真係唔錯,亦唔會好似而家好多餐廳咁份量好少,呢度一定食得飽可惜食物唔錯但服務真係0分一入到去招呼都無個,咩都唔會講,指一指d位叫你坐;坐低左就放低menu同杯水,仍然keep silent更加唔好話介紹下,侍應們繼續企埋一邊背住d客㩒電話到自己研究完個menu點tick,嗌唔該落單,就埋黎收走menu同筆,仍然無講任何野,直至到個飯都食完,都無聽過侍應出過一粒聲其實都幾勁有圖有真相,無論廚房定侍應就係咁樣全程hea哂响度㩒㩒㩒,食物唔錯架,不過唔好期望有任何服務~
可惜食物唔錯但服務真係0分

其實都幾勁

2020-03-06 679 瀏覽
TST 尖沙咀 • GARAKU Soup Curry📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓401A號舖札幌人氣名店「北海道GARAKU 湯咖哩」自2007年開設至今,全日本一共有7間分店,而香港尖沙咀K11 Musea 是繼泰國曼谷後第2間海外分店。雞髀野菜湯咖喱 $138 🍗🥘招牌湯咖喱,雞髀肉嫩且腍,方便起骨👍🏼湯咖喱用接近9斤的豬、牛、雞骨及大量蔬果,再加入30多款香料,經過6小時炮製而成,質感不像印度咖喱般濃烈,是一股淡淡的辛辣香氣,較清爽,不油膩。咖喱的辣度、飯量可以自選,又或者可以選擇麵包😚➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟💫👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟🌟💫
TST 尖沙咀 • GARAKU Soup Curry

雞髀野菜湯咖喱 $138 🍗🥘

咖喱的辣度、飯量可以自選,又或者可以選擇麵包😚

👅 味道:🌟🌟🌟🌟
👀 環境:🌟🌟🌟💫
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟🌟💫
2020-03-01 484 瀏覽
這個週末很想支持旅遊區,趁天氣暖和、陽光普照,選了高格調又有海景嘅K11 Musea. 日式咖哩湯,聽來很特別,又想像不到是什麼的一回事。辣度可選由1至40,認真厲害。基本上,1和2都不辣。咖哩湯並不正常日式咖哩的那種甜,但配飯或麵包都不錯。吃完飯或麵包,基本上那個湯已經用完。湯入面最令我驚喜的配菜是西蘭花,口感很特別,而且很入味。追加的炸雞亦相當不錯,用的炸粉很有風味。價錢不便宜,但它是日本知名的食店,又坐落K11 Musea,可以接受。
見到門面寫咖哩湯, 醒起喺日本食過超好味嘅咖哩湯烏冬。突然想食返於是就入咗去。 menu唔大, 一個湯配 麵包或者白飯 ,加一之後起碼都要150蚊。冇得配烏冬有啲失望。 但係一場嚟到都試下啦。我揀咗佢寫number one香港限定嘅“ 雜菌豬肉加芝士嘅咖哩湯”配麵包 , 五隻辣椒 (超過五隻要加錢)。盤嘢上嚟賣相係幾靚嘅, 麵包都好鬆軟 ,但係個湯飲落去其實唔係好咖哩, 認真形容似係加咗咖哩粉嘅羅宋湯 。多菜,入面有好多菇,有 侮舞茸,有火鍋豬肉片四-五塊 。食曬個湯同麵包係飽嘅, 但係個味道其實真係好普通。 加一後要176蚊,個人覺得係貴在地點,環境格局似小店,食物質素一般般,如果喺旺角銅鑼灣只值拉麵店嘅價位。
雜菌豬肉芝士咖哩湯 香港限定
2020-02-25
2020-01-18 316 瀏覽
中午特登12:00開門去食,到埋單時共有三枱客,不用等位。Menu似日本,不過味道只有其貌,沒有其神。預期是日本的6、70%,點知都無,好失望。咖哩湯不夠熱,亦較少,味道比日本淡;雞比不過不失;蔬菜加了錢要南瓜及西蘭花,西蘭花因炸得較油,可以不加錢點,南瓜是最好食的。飯亦不好食,一般日本餐廳的飯都做得較好。二人叫了兩個湯咖哩雞、加了兩份西蘭花、一份南瓜,埋單約$350。服務方面,店內職員足夠,有四五位後生仔,如一般香港食店,笑容欠奉,水飲完沒有加,全店亦是播國語歌。除了裝修風格外,其餘均是港式,無日本的感覺。總結來說:去食一次,還可以,當頂左一次食湯咖哩的癮;但沒有原因再幫襯。
中午特登12:00開門去食,到埋單時共有三枱客,不用等位。
2020-01-04 475 瀏覽
雞脾野菜湯咖喱 $138 + 10%試了人氣No.1的雞脾野菜湯咖喱。咖喱辣度可選1-40, 店員介紹1為不辣, 3-5級為大眾可接受的辣度, 不過接受程度因人而異。因首次光顧, 怕太辣自己吃不了, 是次點了3級辣。呷一口咖喱湯, 身體頓感暖和, 味道絕對沒有一般日本咖喱的甜, 反而令我想起肉骨茶, 有點藥材味, 有點黑椒味, 惹味可口。一問之下, 可能與花椒八角有關。對我來說, 3級辣只屬小小辣, 未到冒汗的程度。飯量方面可選大中小。原以為咖喱湯份量會多, 可以泡飯吃, 所以點了中飯量, 中飯份量約有2碗飯, 其實選小飯量剛好, 否則大部份時間都要吃白飯。材料方面有雞脾, 鵪鶉蛋, 薯仔, 蓮藕, 西蘭花, 椰菜, 木耳絲等。因為咖喱味濃, 食材的味道並不突出。只覺蓮藕有點粉, 無爽脆口感。雞脾肉不嚡不滑, 感覺一般。

雞脾野菜湯咖喱 $138 + 10%

試了人氣No.1的雞脾野菜湯咖喱。

2020-01-03
2019-12-20 447 瀏覽
最近天氣涼左,同事就提議lunch去試下北海道嚟既湯咖哩…1:00pm去到 個場都幾爆,好彩仲有最後1張枱俾我地。( 其實餐廳好細 座位都唔多 容納25-30人到 )- 我就叫左人氣No.1既<雞脾野菜湯咖哩 $138>配麵包,辣度揀左3(p.s. 辣度1 係冇味的,唔好試)湯咖哩味道香濃帶點微辣,真係話咁易飲完一大碗!湯咖喱裡面有:雞髀、西蘭花、薯仔、紅蘿蔔、甜椒、蓮藕、黑木耳、鵪鶉蛋、麵包粒… 非常豐富;咁多蔬菜仲好營養健康。d蔬菜同咖喱湯一齊煮,所以好入味,但又保留到爽口感;另外 西蘭花同薯仔炸過 好香口;真係少有地覺得蔬菜都可以好好食。麵包暖暖地仲好柔軟,推薦大家可以試麵包-同事就叫左人氣No.2既<豚角煮野菜湯咖哩$148>配白飯除左舊肉唔同左之外,d配料大致上同我個碗一樣…舊豬腍到入口即溶,好似食緊五花腩咁!-買單每人$157,香港開咩都好貴
最近天氣涼左,同事就提議lunch去試下北海道嚟既湯咖哩…
1:00pm去到 個場都幾爆,好彩仲有最後1張枱俾我地。
( 其實餐廳好細 座位都唔多 容納25-30人到 )

(p.s. 辣度1 係冇味的,唔好試)
雞脾野菜湯咖哩

湯咖哩味道香濃帶點微辣,真係話咁易飲完一大碗!
麵包暖暖地仲好柔軟,推薦大家可以試麵包
同事就叫左人氣No.2既<豚角煮野菜湯咖哩$148>配白飯
除左舊肉唔同左之外,d配料大致上同我個碗一樣…
舊豬腍到入口即溶,好似食緊五花腩咁!
買單每人$157,香港開咩都好貴
2019-12-17
雞脾野菜湯咖哩
  • 豚角煮野菜湯咖哩
2019-11-27 912 瀏覽
係北海道食過不下3次的湯咖喱店Garaku,竟然來港設店,驚訝之餘亦滿心期待,因為真係好好食,尤其係配料炸西蘭花。當然,所有海外品牌設海外店,佢的質素最少都要打個八折,我都有心理準備了。首先尖沙咀店幾細,還好去果陣差不多打烊,先容易入座。同日本店一樣,湯咖喱有得選辣度、飯量等,不過就用剔剔紙代替口頭落單。辣度有1-40㨂,個range好闊,但唔食得太辣千祈唔好膽粗粗㨂中間位置,我食到一般辣,選3度,都已經覺得有點乸脷感覺。飯量有小至大㨂,本來可以另選麵包(印象中日本店好似冇麵包),但剔剔紙刪除左。而日本可以加錢加配料,呢度都刪除左。湯咖喱款式有5款,最基本同出名係雞髀野菜湯咖喱($138)。先講最重要的湯底,辣之餘都幾重香料味,反而香味稍遜於日本店。雞髀係滑嘅,不過就冇左一戳就骨肉分離效果。蔬菜配料一樣多,雖然新鮮,但大部分好似冇炸過咁,好生,尤其蓮藕同紅蘿蔔,而我最喜歡的西蘭花,原本係因為炸過所以有份焦香,但我咬第一舊的時候,冇炸嘅?個心即刻涼左一截,非常失望,到咬第二舊先食到炸的感覺,水準如此參差,食落去都唔會enjoy。即使基本如白飯,賣相都散修修,唉。另一款係豚角煮野菜湯咖喱(
湯咖喱款式有5款,最基本同出名係
另一款係
豚角煮野菜湯咖喱($148),大部分評語同上,而豚角煮(即五花腩)尙算ok,皮有燒過,肉都叫鬆化,但都難補其他的問題。
又一間叫人失望的過江龍。
2019-11-26 532 瀏覽
I was looking forward to eat this soup curry because I tried it in japan before and I really miss the flavour. Finally I went to try it today and it wasn’t what I expected. The soup curry was quite watery, I couldn’t taste much of the flavour. I was shocked when I found out the carrot was still hard, it wasn’t cooked through yet. The meat was quite rough, it was like over cooked.🤦🏻‍♀️

2019-11-24
人人都說:去北海道必吃湯咖哩~咖哩聽起來很普通,但當我去年在札幌一嚐湯咖哩後,便念念不忘了( ´∀`)b!最近,尖沙咀海旁開了新商場K11 MUSEA,我便去了逛逛,順便試試札幌的過江龍「GARAKU Soup Curry」! 「GARAKU Soup Curry」位於K11 MUSEA的4樓,就在電梯旁邊,十分易找。 過江龍通常會大排長龍,於是我刻意提早前來。我到達的時候是6時左右,當時餐廳內只有一位乘客在用餐~ 餐廳的面積不大,只有20餘個座位。裝修簡約,光線柔和,令人感覺舒服~ 通常過江龍的格價也會比日本店高,這裏也不例外~在日本店,最便宜的湯咖喱是1100円左右起(約$79.2港幣),這裏是$128港幣起。可能是剛開業的關係,款式不多,暫時只有5款湯咖喱,而且不能追加配料。 這次我和朋友點了兩道菜,先來豚角煮野菜湯咖喱配麵包(約$148港幣)~咖喱湯辣度方面,我們選擇了第4級,對平時吃譚仔10小辣的我來說辣了一點點呢!雖然辣度不太合自己口味,但咖喱湯仍然十分惹味可口(*´ω`*)~ 麵包被烤過,散發着淡淡的香氣,口感非常軟綿~再醮上咖喱湯,這個組合太美
麵包被烤過,散發着淡淡的香氣,口感非常軟綿~再醮上咖喱湯,這個組合太美好了!
這裏的豚軟骨來自北海道,被燉煮了10多小時,表面再被煎香。肉質非常軟腍,醬汁亦非常入味(´∀`•)!
再來試試另一款,亦是GARAKU主打的雞脾湯咖喱配白飯(約$138港幣)~這款的辣度是3,對我來說非常完美!!香辣得來不會過分,吃得好過癮~
雞脾湯咖喱的精萃是那非常軟綿香口的雞脾,而這份雞脾沒有令人失望(ノ゚▽゚)ノ!雞肉被燉煮得軟腍,表皮再被烤過,口感十分香滑,令人一試難忘~
湯咖哩另一個賣點是什錦野菜,這款有西蘭花、黑木耳、紅椒、蓮藕、薯仔等等~這些蔬菜品質高,味道鮮甜,令整道菜的水準提升!我最喜歡這些被烤過的西蘭花,非常香口惹味啊~
另外,薯仔也很值得一讚!粉感的質地加上香濃的味道,令人回味無窮~
白飯雖然較普通,但也與咖哩最夾的食材~
題外話/補充資料: 個人認為,GARAKU香港店的湯咖喱成功呈現札幌的味道!如果要夾硬雞蛋裏挑骨頭的話,缺點就是款式較少和冷氣太大,希望未來可以改善吧~
  • 豚角煮野菜湯咖喱
  • 雞脾湯咖喱
2019-11-10 271 瀏覽
Menu內餐點種類不多,但可選辣度來配合不同的人,也可選飯量或餐包數量來減少浪費,這點很不錯。今天我點了雞脾湯咖喱,4级辣,配包吃。咖喱OK好吃,雞肉很軟,菜也很多,咖哩味道是好,但由於餐包是牛油軟包不是法包or豬仔包之類的硬包,加上餐廳是連碟叮熱,令碟上有很多濕氣,軟包吸了水份後口感大減分,可能配飯會好些……而且不知為何我那一份上菜較慢,order 完等了多過20分鐘才上菜,鄰桌比我遲order的也比我早有得食,只能呆等

之前去北海道食過湯咖喱,一路都好掛住好想食返,點知最近得知係K11 Musea開左間札幌湯咖哩名店,即刻趁佢開業就試一試佢。平日夜晚7點左右到,因為間舖都比較細,已經坐足7成既人,好彩都唔洗等位就入得。我叫左招牌雞脾野菜湯咖喱,可以揀要配麵包(1/2/3個 +$另加) 或者飯(小/中/大 +$另加),但太肚餓既關係都係叫左小飯,對於女仔黎講係岩岩好。辣度都有得1-20以上,叫左3辣度但一啲都唔辣,好易入口,所以啲湯比我飲曬。雞脾肉煮到好腍身好入味,仲配左好多椰菜,木耳,菇,好易送飯。美中不足就係佢上菜既時候覺得唔夠熱。而我朋友就叫左北海道豚肉雜菌特製芝士湯咖喱,鐘意食芝士既就岩曬,豚肉份量都好多,肉質好嫩。個人覺得呢個好味過招牌雞脾💁🏻‍♀️,呢個仲好似係限定款,大家都快d去試下啦

北海道豚肉雜菌特製芝士湯咖喱
2019-11-01
北海道豚肉雜菌特製芝士湯咖喱
2019-11-03 364 瀏覽
叫左佢no1 雞脾咖喱同 no2 豚角煮咖喱個湯有酸味,只可以話唔係我預期的咖喱味,可能我孤陋寡聞未食過酸的咖喱啦。蓮藕同紅蘿蔔完全未熟,硬到呢,西蘭花又熟到變左黑色,雞脾煮到啲肉係碎晒,塊皮都溶埋,完全無口感。配面包,個包ok軟身,但似啱啱微波爐拎出嚟。同埋甜味的包配個湯係加倍酸,完全唔夾。佢賣住北海道個名但有唔知味道跟得有幾足,唯一可取都係個飯幾好食。雖然呢個價錢係k11唔算貴,但食完覺得好唔值呢個價,lunch time 仲要加一,“伏伏伏” 啊
叫左佢no1 雞脾咖喱同 no2 豚角煮咖喱