2024-03-28 94 瀏覽
福榮街不嬲多野食,今日就揀左呢間做出名食 鈔鍋生滾麵做lunch ! 價錢小貴 湯底係幾好味既,但雞肉份量都小 ,男士食未必飽,作為lunch 選擇都係合格既!鮑魚砂鍋雞翅米線$98湯底幾香,不過飽魚同雞翅就冇乜特別主打個醉藥雞湯出色啲!砂鍋醉藥雞米線$70醉雞湯底幾甜,藥材味都濃食完成個人暖哂,雞就真係唔多不過啲雞都滑既!

鮑魚砂鍋雞翅米線$98

湯底幾香,不過飽魚同雞翅就冇乜特別主打個醉藥雞湯出色啲!

砂鍋醉藥雞米線$70

2024-01-20 623 瀏覽
之前行過都想試,但係午膳時間lunch hour 真係超多人,今日係星期六,所以過嚟試一試。招牌砂鍋藥膳雞刀削麵見一攞出嚟煙霧瀰漫,已經知道 煮得好熱 ,staff 真係非常之小心.70蚊喺深水埗已經覺得係超抵嘅價錢,一大鍋,一定夠飽。味道好濃嘅藥膳咁啱講緊呢幾日嚟緊返風,真係好補身見menu仲有醉雞或者係最乳鴿等嘅餐,下次可以再試值得encore

招牌砂鍋藥膳雞
刀削麵

見一攞出嚟煙霧瀰漫,已經知道 煮得好熱 ,
staff 真係非常之小心.

70蚊喺深水埗已經覺得係超抵嘅價錢,一大鍋,一定夠飽。
味道好濃嘅藥膳

咁啱講緊呢幾日嚟緊返風,真係好補身

見menu仲有醉雞或者係最乳鴿等嘅餐,下次可以再試

值得encore
招牌砂鍋藥膳雞(刀削麵)
2024-01-20
招牌砂鍋藥膳雞(刀削麵)
  • 砂鍋醉藥雞
Intro: 要數到深水埗其中一間多人食嘅餐廳就係醉藥雞,呢到係主打砂鍋雞湯,每份都係熱辣辣咁即煮,價錢都係70-100內,所以午請同晚市先吸引到咁多人食~___________________🍽 砂鍋雞湯翅 - 配粉絲💰 70 ⭐️8/10✍🏻 賣相就冇原圖咁靚,部份雞同翅好似浸左底咁,但上菜嘅時候都幾滾而冒煙,一唔小心就會辣到嘴;✍🏻 麵類叫粉絲就最好不過,因為粉絲會吸哂雞湯嘅精華,但又唔會太鹹,粉絲仲好爽口;✍🏻 部分嘅雞都好滑,雞嘅份量都幾多;✍🏻 仲有幾小塊嘅魚翅,無咩太特別,佢地主打嘅都係雞同湯。___________________🏠 醉藥雞📍 深水埗福榮街103號地舖⭐️ 8/10___________________
Intro:
🍽 砂鍋雞湯翅 - 配粉絲
💰 70 ⭐️8/10
✍🏻 部分嘅雞都好滑,雞嘅份量都幾多;
✍🏻 仲有幾小塊嘅魚翅,無咩太特別,佢地主打嘅都係雞同湯。
🏠 醉藥雞
📍 深水埗福榮街103號地舖
⭐️ 8/10
2023-10-21 766 瀏覽
通常去深水埗都食劉x記, 今次食一直想試嘅醉藥雞, 見佢有好多酒醃小食, 醉鮑魚, 醉蝦醉花螺繁忙晚市時段只係等咗一個number就可以入座 (lucky), 叫左胡椒豬肚雞米線,醉3鮮, 麻辣口水雞撈麵,麻辣豬耳胡椒豬肚雞米線, 胡椒味啱啱好, 天氣轉凍, 食呢個一流, 胡椒又唔會太辣, 雞亦都好嫩滑, 有好多豬肚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼3鮮有 醉鮑魚, 醉蝦醉花螺, 酒味好出, 一份有一隻鮑魚三隻蝦一堆花螺, 好食👍🏼麻辣口水雞撈麵, 個人覺得好辣 (利申 譚仔平時食麻辣五少), 麻辣豬耳, 2 款麻辣屬於正常水準, 辣比較重, 唔夠麻總括嚟講, 胡椒豬肚雞米線係世界級, 醉小食都好好食, 會為咗呢兩樣嘢再返嚟, 下次再試其他加埋一支樽裝豆漿, 兩個人都係$265, 抵食

加埋一支樽裝豆漿, 兩個人都係$265, 抵食
2023-10-02 744 瀏覽
食物質素比價錢差,人均消費要$70+仲唔包嘢飲。你想加錢飲杯檸茶都唔得,咁大間舖連水吧都冇,淨係得啲樽裝飲品。好心你收得呢個價錢就畀返好少少嘅嘢人食我地兩個人嗌左一份醉雞同一份胡椒豬肚雞湯麵,出到嚟個感覺好似加左好多水同雞肉份量少&多骨。胡椒豬肚仲食得出個味道,但個醉雞就冇味之外仲食得出係白切雞加醉雞湯包,真係建議搭多個站落旺角食第二間個湯除咗冇料之外仲好重味精,飲完口都乾埋成個用餐感覺都非常之唔好,不會幫襯第二次
好心你收得呢個價錢就畀返好少少嘅嘢人食
個湯除咗冇料之外仲好重味精,飲完口都乾埋
成個用餐感覺都非常之唔好,不會幫襯第二次

砂鍋人蔘雞🫕(💰70):湯底濃郁人蔘味較重,揀左米線去搭配,雞嘅份量非常之足料肉質嫩滑。☺️砂鍋雞湯翅🫕(💰70):湯底比較淡,味道一般。👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻上菜個下個砂鍋系仲滾緊😂味道黎講唔太出眾,下次去試埋個招牌醉藥雞先😋

砂鍋雞湯翅🫕(💰70):湯底比較淡,味道一般。

砂鍋人蔘雞
2023-09-19
同店鋪名一樣,店內主打以砂窩形式的雞和醉酒菜色,一試究竟先! 😎講下食飯當晚所見先,平日晚市時間唔算多人等位,多4人枱,留意到大部分食客都會叫一份麵再加小食share。而Menu方面,第一頁大大幅圖顯示5款推介的砂窩生滾麵,麵底可揀米線、白飯、刀削麵及比較少有嘅銀針粉。砂窩類主食,雞鮑翅、雞湯翅、雲吞雞、醉藥雞、人蔘雞、胡椒豬肚雞都可直接叫半隻或一隻、冷盤類小食,例如醉酒小食亦可以單叫或配粉麵。美中不足,飲品選擇好少及得凍嘅汽水、王老吉、枝裝茶、豆漿。主食上,每一款都好想試,最後和同行友人各叫了砂窩雞湯翅米線、砂窩醉藥雞刀削麵,小食就試試醉三寶(牛舌、豬肚、薰蹄)及白烚菜心。麵食上枱時熱辣辣,湯底有滾起。砂窩雞湯翅米線賣相一般,雞湯底咪濃,唔算清甜,雞肉及米線份量尚可,翅質素麻麻。砂窩醉藥雞刀削麵賣相唔錯,酒味濃、湯底飲得出酒的甜味,湯料明顯有紅棗、淮山、杞子、雲耳、薑等等,仲要唔止得幾粒,啱曬中意飲湯食湯渣嘅朋友。刀削麵都煙韌,下次食推介刀削麵!醉三寶(牛舌、豬肚、薰蹄)份量適中,略嫌唔夠入味及切得大舊。價錢上以深水埗區黎講偏貴,個人認為麵食會相對醉酒小食抵食啲。整體值得下次再試埋佢

整體值得下次再試埋佢其他菜色,或者多啲朋友一齊黎開心share😋
砂窩醉藥雞刀削麵
砂窩雞湯翅米線
醉三寶
2023-08-17
砂窩醉藥雞刀削麵
2023-07-26 454 瀏覽
食飯前,我哋一行人已經等咗幾耐喇,不過都係咁啦,睇在呢度嘅美食份量大又抵食嘅份上,真係值得等。落單嘅時候,我哋叫咗個醉牛舌同埋砂鍋胡椒豬肚雞,加埋啲雞酒就啱啱好。嚟到第一道菜嘅時候,個醉牛舌就真係令人驚艷。佢地係熱騰騰嘅砂煲度送上嚟,啲牛舌燒得啱啱好,啖啖都係咁嫩滑,而且啲醉酒嘅湯汁都滲透入去,增加咗牛舌嘅層次感。香辣嘅味道令我胃口大開,即刻就肚餓啦!講返個天氣,啊,真係啱啱好,就係適合嚟食啲熱辣辣嘅菜式。但係食完醉牛舌之後,我嘴巴有啲乾,幸好有啲蜜糖檸檬搭配,啲酸甜嘅口感令我舒服咗啲,又即刻補返啲水份。而家,就等待我哋嘅主角——砂鍋胡椒豬肚雞出場啦!砂煲打開,一陣香氣迎面撲來,啲胡椒同埋豬肚嘅香味真係令人垂涎三尺。豬肚煮得腍滑入味,加上啲雞肉同胡椒,真係味道好濃郁。特別係啲胡椒,我可以明顯感受到佢地嘅新鮮同埋辛辣,令呢道菜更加特出。不過,要留意啲胡椒嘅份量,唔啱食辣嘅人可能會受唔住呢個嘅。食飯嘅時候,我同啲朋友細細傾下,原來佢哋都係頭一次嚟呢度。我就即刻分享返我之前嚟呢度嘅經歷,睇佢哋啱唔啱嚟吖。不過,無論啲意見點睇,呢度嘅食物質素都係唔可以否認嘅。食完之後,我哋一行人都大讚呢度嘅醉

食完之後,我哋一行人都大讚呢度嘅醉藥雞真係物超所值,個個都滿足而歸。下次,我一定會帶埋屋企人一齊嚟,分享呢份美味!
2023-07-07
2023-07-04 578 瀏覽
第二次食❤️砂窩系列可以配米線/米粉/粉絲/刀削麵等等😋嚟到當然要食招牌醉藥雞😋湯底超香濃❤️雞好滑❤️砂窩keep到湯底溫度食到尾都仲好熱!飲左好多湯🙈今次叫咗刀削麵試😋刀削麵口感好好,都幾索味👍🏻份量亦都好多差啲食唔唒醉肝鮑有一隻糖心蛋、鮑魚同埋幾舊鵝肝😋第一次食凍鵝肝😂入口即溶好似食緊牛油咁,而且好甜好入味❤️成個汁除咗好香嘅藥材酒藥味仲有好清甜嘅桂花香味👍🏻鮑魚亦都好彈牙入味!正!
第二次食❤️

砂窩系列可以配米線/米粉/粉絲/刀削麵等等😋
嚟到當然要食招牌醉藥雞😋
砂窩醉藥雞

醉肝鮑

醉肝鮑有一隻糖心蛋、鮑魚同埋幾舊鵝肝😋
砂窩醉藥雞
2023-07-04 426 瀏覽
身為上海人嘅我對酒糟類嘅食物一定係我嘅最愛,「醉藥雞」有唔同種類嘅酒糟小食,雞湯麵,亦有麻辣嘅口味,睇完餐牌真係花多眼亂,樣樣都想試😆醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)酒糟味香濃,花螺彈牙有咬口,可惜鮑魚比較靭,蝦肉不夠新鮮醉鵝肝推介👍🏻鵝肝嘅份量亦唔少,入口即化,鵝肝配上酒糟嘅香味簡直一流醉鵪鶉蛋最鍾意食鵪鶉蛋,一啖一粒好過癮砂鍋雞鮑翅配刀削麵湯底鮮味,但對於重口味嘅我嚟講比較清淡,內裏嘅鮑魚比醉鮑魚更加好食,入口Q彈,雞肉方面我選擇咗雞胸,肉質依然保持嫩滑👍🏻砂鍋醉藥雞配米線湯底充滿藥材香味,加上木耳、薑粒、紅棗粒,一啖飲落去非常暖胃,成碗湯都比我飲晒😆📍醉藥雞 (福榮街) (深水埗)深水埗福榮街103號地舖人均消費:$150-200食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️

醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)
酒糟味香濃,花螺彈牙有咬口,可惜鮑魚比較靭,蝦肉不夠新鮮

醉鵝肝

醉鵪鶉蛋
最鍾意食鵪鶉蛋,一啖一粒好過癮

砂鍋雞鮑翅配刀削麵

砂鍋醉藥雞配米線

📍醉藥雞 (福榮街) (深水埗)
深水埗福榮街103號地舖

人均消費:$150-200
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-02 303 瀏覽
深水埗砂鍋雞🐔每次嚟到深水埗附近都會去食呢間醉藥雞🐔大大鍋仲要有得揀麵底🍜有米線、米粉、粉絲唔同麵,今日嗌咗個砂鍋雲吞雞$70同醉鵪鶉蛋🥚上菜速度算快,個砂鍋嚟仲滾緊起哂泡🫧不過食嘅時候真係要小心掂到個鍋,因為都好辣手,尤其是有小朋友更加唔好畀佢掂到👋🏻雞嘅份量正常,不過冇乜肉😕好彩入面有2粒雲吞🥟雲吞足料,真係有粒蝦喺入面🦐同埋麵底都算大份,粉絲好入味👍🏻醉鵪鶉蛋份量算多,2個人最後都食唔哂🫣始終食得多好滯飲品嗌咗枝裝豆漿,不過枝豆漿口啤得好實搣唔開,唯有搵職員幫手篤穿佢先插到飲管🥤最後兩個人埋單二百幾蚊,深水埗嚟講唔係平價餐廳,但質素算唔錯同埋唔係好洗等位,上菜又快😂
深水埗砂鍋雞🐔
每次嚟到深水埗附近都會去食呢間醉藥雞🐔
上菜速度算快,個砂鍋嚟仲滾緊起哂泡🫧
雞嘅份量正常,不過冇乜肉😕
好彩入面有2粒雲吞🥟雲吞足料,真係有粒蝦喺入面🦐
同埋麵底都算大份,粉絲好入味👍🏻
醉鵪鶉蛋份量算多,2個人最後都食唔哂🫣始終食得多好滯
砂鍋雲吞雞
2023-07-01
砂鍋雲吞雞
醉鵪鶉蛋
📌 醉藥雞 (福榮街) - 深水埗福榮街103號地舖🗓(25/6) 星期日 ⏰ 中午12點左右 💈特式:呢幾日熱到爆,出街都唔想食熱野,又已經食左幾日壽司,所以今日搵左間專食醉冷盤嘅醉藥雞試下,佢有深水埗及荃灣兩間店,今日就去左深水埗順便可以行下黃金。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:雖然佢個名叫醉藥雞,但佢地醉冷盤嘅款式一d都唔弱雞,有少見用來做最冷盤嘅牛舌/芥蘭/苦瓜,仲有矜貴嘅鮑魚/鵝肝/乳鴿,而家等我同大家講下🍺💊🐥味道先。砂鍋雞湯翅瀨粉 $68 - 呢個砂鍋湯一上枱我真係嚇一跳,個鍋大到成個火鍋咁大,雞份量就正常,翅就有幾塊細細塊的,不過就好多湯,啱晒我呢d鐘意飲湯嘅人,仲要只係$68蚊,份量都足夠兩個人分,所以算幾抵食。藥膳酒浸雞腳 $36 - 雞腳有6隻,價錢嚟講都ok,但不足嘅係煮嘅時間唔夠,雞腳入唔到味之外,隻雞腳仲要好硬好難咬,但個藥膳湯底係幾濃幾好味的。醉牛舌 $48 - 呢個醉牛舌係做得唔錯,份量多,而且牛舌夠入到花雕酒味,比較薄身嘅牛舌就夠淋滑,厚身少少個d就爽口,值得一讚。醉肝鮑 $75 - 醉鮑魚同鵝肝拼就會有埋一隻醉蛋,鮑魚就等一隻,鵝肝就有3片。鮑魚
📌 醉藥雞 (福榮街) - 深水埗福榮街103號地舖
🗓(25/6) 星期日 ⏰ 中午12點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

醉肝鮑 $75 - 醉鮑魚同鵝肝拼就會有埋一隻醉蛋,鮑魚就等一隻,鵝肝就有3片。鮑魚彈牙,鵝肝軟滑,醉蛋都ok不過就唔流心。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 見佢餐牌飲品類都係得支裝豆漿同普通罐裝汽水,無乜特別。

🍽環境:餐廳面積唔大,坐位大約得34~5個,所以一開門無耐就已經坐滿人,環境就普普通通,但裝修都幾別致有特式,整體都乾淨企理。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務都ok,我見佢地爆晒場,仲有好多人排隊叫外賣,但佢地仍然keep到好有禮貌。

💰💸價錢:埋單就$227無加一,價錢都算合理。

🐲💬總結:我覺得佢地嘅湯底同醉冷盤係做得出色嘅,但亦有不足之處,另外小食亦有待改進。

推薦指數:❤️❤️❤️🤍🤍
砂鍋雞湯翅瀨粉
藥膳酒浸雞腳
醉牛舌
2023-06-25
醉牛舌
2023-06-18 251 瀏覽
之前在銅鑼灣也吃過類似的砂鍋熱罐湯麵, 這裡比銅鑼灣的更出色! 片中也看得出湯麵是非常熱騰騰, 看著鍋邊泡泡很治癒 ☺️這𥚃有米線, 米粉, 粉絲, 刀削麵, 銀針粉, 瀨粉, 白飯任君選擇, 款式蠻多。砂鍋醉藥雞刀削麵 $68藥饍湯當然少不了藥材, 例如紅棗, 淮山, 另外還有雲耳, 微微花雕味, 整個湯藥材味不算重, 反而甜甜的合我胃口。雞件很滑, 刀削麵不是昝很正中有咬口那種, 是我喜歡的口感 😊砂鍋胡椒豬肚雞米線 $68不好豬肚的我吃了一件, 正正常常吧, 胡椒煮到爛透, 胡椒味超濃! 食到中途會越飲越辣, 這才是應有的味道與感覺, 可是米線的量真的太少了 🙄整體味道很好, 如果冬天吃更合適, 會暖透心 🤗 要留意, 這𥚃限時用餐一小時, 未至於很趕, 但不是詳談聚會的地方。

砂鍋醉藥雞刀削麵 $68

砂鍋醉藥雞刀削麵

砂鍋胡椒豬肚雞米線 $68

砂鍋胡椒豬肚雞米線

2023-06-11
砂鍋醉藥雞刀削麵
砂鍋胡椒豬肚雞米線
2023-06-17 194 瀏覽
今日女朋友突然間話想食砂鍋雲吞雞😍咁就上網搵吓睇吓邊間抵食最後揀咗試食🥳🥳呢一間!我哋平日七點幾去到都要等位!大概等咗15至20分鐘。入到去睇一睇餐牌。見到砂鍋雲吞雞同砂鍋雞湯翅一樣價錢😂所以就揀咗砂鍋雞湯翅啦。一上菜新鮮熱辣份量重好多!半隻雞都10分足料!入面啲翅真係一疏疏,唔係講笑🤣另外叫咗飯撈嚟食,真係好鮮甜😍😍另外,仲叫咗一個醉三鮮搭配米線醉三鮮包括 (三隻蝦五隻螺,同埋一隻鮑魚)其實都真係幾抵食!湯底我哋揀咗濃雞湯。清清淡淡,夾埋啲餸嘅酒味,真係好好食。另外見到加$10有一隻醉蛋。雖然初初覺得好似有啲貴,不過見到咁特別,就試吓啦!點知出乎我意料😍😍😍酒味好入味。夾埋一齊食麵真係一流。呢間嘢絕對可以encore,下次再試吓其他嘢。
今日女朋友突然間話想食砂鍋雲吞雞😍
咁就上網搵吓睇吓邊間抵食
最後揀咗試食🥳🥳呢一間!

我哋平日七點幾去到都要等位!
大概等咗15至20分鐘。

入到去睇一睇餐牌。
見到砂鍋雲吞雞同砂鍋雞湯翅一樣價錢😂
所以就揀咗砂鍋雞湯翅啦。

一上菜新鮮熱辣份量重好多!
半隻雞都10分足料!
入面啲翅真係一疏疏,唔係講笑🤣
另外叫咗飯撈嚟食,真係好鮮甜😍😍

另外,仲叫咗一個醉三鮮搭配米線
醉三鮮包括 (三隻蝦五隻螺,同埋一隻鮑魚)
其實都真係幾抵食!
湯底我哋揀咗濃雞湯。
清清淡淡,夾埋啲餸嘅酒味,真係好好食。

另外見到加$10有一隻醉蛋。
雖然初初覺得好似有啲貴,
不過見到咁特別,就試吓啦!
點知出乎我意料😍😍😍
酒味好入味。夾埋一齊食麵真係一流。

呢間嘢絕對可以encore,下次再試吓其他嘢。
2023-06-12 298 瀏覽
雖然係有啲唔公平因為我啱啱先食完個好好食嘅藥膳雞米線所以冇辦法😂但係老公帶到就去試吓啦我當然係叫藥膳湯米線啦睇吓邊間好食D其實應該都係唔錯嘅話哂都係對女人有益眼見好多女人都叫呢個佢個味偏甜但冇我上次食果間個湯底咁膿郁不過呢個有淮山👍🏻雖然D雞係有骨,不過都好嫰其實係唔差,只係咁啱我啱啱食完個太好食有比較😂呢間我冇飲晒啲湯不過老公嘅胡椒豬肚湯米線好吃過我果個藥膳湯米線另外以為冷盤醉肝鮑麻麻地老公係都要叫咁我試咬一啖之後,又估唔到幾好食係D酒味差D
雖然係有啲唔公平
眼見好多女人都叫呢個
佢個味偏甜
但冇我上次食果間個湯底咁膿郁
不過呢個有淮山👍🏻
雖然D雞係有骨,不過都好嫰
其實係唔差,只係咁啱我啱啱食完個太好食
有比較😂呢間我冇飲晒啲湯
不過老公嘅胡椒豬肚湯米線好吃過我果個藥膳湯米線
另外以為冷盤醉肝鮑麻麻地
老公係都要叫
咁我試咬一啖之後,又估唔到幾好食
係D酒味差D

2023-06-10