2023-06-24 400 瀏覽
夜晚唔想食澱粉質,去咗食串燒,食咗薄牛舌、白豬腩、封門柳、三文魚腩、雞皮餃子,全部即叫即燒,好香、有肉汁、好食😋😋😋 個人最鍾意封門柳,因為加咗蒜粒同洋蔥,再香啲…店內日式懷舊佈置,好似去咗日本居酒屋咁,幾有feel…
店內日式懷舊佈置,好似去咗日本居酒屋咁,幾有feel…
2023-04-23 437 瀏覽
鰂魚涌芬尼街呢間呢幾間食肆都係比較高質嘅,上星期lunch就同同事去咗一葉隔籬嗰間居酒屋午飯。入邊環境就比較細嘅,但係呢佢嘅裝修真係好有日式居酒屋嘅風格,貼咗好多日式卡通嘅海報。 佢哋舖隔離有條後巷,後巷隔離有個萬年地盤,會比較熱,所以有位揀就盡量坐返入舖頭。佢地午餐既燒食便當,有面豉湯 🥰😘,有足料既豆腐同昆布,足料好飲。Order 左吉列豬扒定食,穩陣之選,質量有保證。配埋佢哋既沙律菜,感覺好完滿。午餐set 奉送罐裝飲品。食過佢哋既西班牙黑毛豬定食,肉汁鎖住係肉裏,燒得好高汁,唔韌好好味 🥰😋

吉列豬扒定食
吉列豬扒定食
2023-01-09 639 瀏覽
今日終於都食到,真係好開心。預早左到所以好好彩唔使等位直接入去。Staff 俾足夠時間我地去選餐,而且上菜速度好快。基本上未叫餐已經上定湯同前菜。今次叫左燒汁牛肉定食。燒汁唔會太咸,味道適中。牛肉就唔會好韌,咬落仲好有肉汁,真係好好味。沙律菜都好新鮮,所以成個定食味道好夾。唯一美中不足係份量唔算太多始終店舖細,等位既人亦多,雖然 staff 無催我地走,不過基本上都係食完就埋單走,所以好適會快閃lunch

2023-01-09
2022-10-28 761 瀏覽
24-10-2022 (Mon)老公正日生日,放工後我哋食個晚飯慶祝,佢揀咗呢間,由於係平日,唔多客,我哋坐低後,掃QR code落單.首先我哋要咗:1. $68.00一杯嘅Sapporo呢杯係生啤,唔苦易入口.抵食:1.5分2. $58.00嘅銀雪魚乾上到枱,原來唔係我想像中似雞泡魚乾咁,而係薄片零食,不過佢係燒咗,而佢本身係脆,味道唔太濃,佢哋喺沙律醬上灑少少七味粉,惹味但唔太辣.味道:4分   抵食:2分3. $18.00嘅鮮淮山一串四件,燒得好熱亦juicy.味道:3分   抵食:1.5分4.$22.00嘅黃芥末雞肉串睇見佢係塗咗黃芥末上雞肉喥,而一食,原來佢係塗咗至燒,所以拎起時,芥末醬係唔會跣落嚟,令客人唔會咁’呢hea’,同同時一齊食到黃芥末.而佢嘅雞肉仍好juicy嫩滑,黃芥末亦唔係好嗆.味道:4分   抵食:2分5. $58.00嘅雞皮餃子原本老公想揀$22.00嘅雞皮,但我見有呢個想試,所以佢唔要雞皮.呢個一客五件,配埋麻醬沙律菜,真好,有菜食.呢個雞皮脆,內裡有爽脆嘅粒粒,混和豬肉,口感豐富,味道又唔太鹹,好味.味道:5分   抵食:3分6. $28.00嘅日本雞
由於係平日,唔多客,我哋坐低後,掃QR code落單.
首先我哋要咗:
1. $68.00一杯嘅Sapporo
Sapporo
呢杯係生啤,唔苦易入口.
抵食:1.5分

2. $58.00嘅銀雪魚乾
上到枱,原來唔係我想像中似雞泡魚乾咁,而係薄片零食,
銀雪魚乾
味道:4分   抵食:2分

3. $18.00嘅鮮淮山
一串四件,燒得好熱亦juicy.
味道:3分   抵食:1.5分

4.$22.00嘅黃芥末雞肉串
味道:4分   抵食:2分
上: 黃芥末雞肉串, 下: 鮮淮山
5. $58.00嘅雞皮餃子
雞皮餃子
呢個一客五件,配埋麻醬沙律菜,真好,有菜食.

味道:5分   抵食:3分

6. $28.00嘅日本雞心
一客五件,外面有少少脆,不過口感較差,
日本雞心
可能燒得太耐啩.
味道:2分   抵食:2分

7. $48.00嘅串燒煙肉蠔卷
一客兩件,煙肉固然脆口,佢嘅鹹味同個蠔夾,唔錯.
串燒煙肉蠔卷
味道:4分   抵食:2.5分
8. $20.00嘅雞骨豬肉腸
呢個係一條,外皮脆,味道同口感都正常.
味道:3.5分   抵食:1.5分
上至下: 雞骨豬肉腸, 串燒煙肉蠔卷,同日本雞心
9. $28.00嘅日本雞肝
日本雞肝
喺雞肝同同價嘅雞腎揀,最後揀咗雞肝,呢個一客三件,雞肝本身好甘係正常,
日本雞肝
所以店主淋咗甜甜嘅汁上去中和.
味道:4分   抵食:2.5分

10. $48.00嘅鮮味魷魚鬚
上:雞骨豬肉腸,下: 鮮味魷魚鬚
共有四件大大件,呢個鬆脆彈牙,老公大讚.

後加嘅:
11. $58.00一杯嘅梅酒
梅酒
呢個味道幾濃,酒精濃度亦唔弱,要慢慢飲.
抵食:1.5分

12. $58.00嘅酒盜芝士
酒盜芝士
好奇之下要嘅,端上嚟睇,原來係一啲醃漬物加喺芝士上,配以餅乾同食,一食,嘩!好鹹呀!鹹到要即刻飲酒同食沙律菜,但食到連沙律菜都覺得鹹.之後要攞杯水,但食得出佢係海鮮嚟,不過有渣.

之後上網睇,原來呢樣係日本人嘅下酒菜,用海鮮內臟醃,唔怪得食一啖要即刻飲酒.

13. $58.00嘅厚切牛舌
厚切牛舌
呢個鹽落多咗,除咗酒盜芝士,相對比以上嘅串燒有啲過鹹,外脆但有啲渣.

14. $48.00嘅梅子茶漬飯
梅子茶漬飯
老公話叫個澱粉質食,佢就揀呢個,係一個飯糰加喺梅子茶湯裡面,wasabi黐喺碗邊.呢個我食到海鮮嘅鯹,而我好似對梅子冇乜好感.

15. $78.00嘅鯖魚
鯖魚
呢個唔太鹹,魚油都幾多,幾飽肚.

16. $28.00嘅燒豬大腸
燒豬大腸
上面唧咗沙律醬,呢個脆但有啲啲腥味,正常吧.
味道:3分   抵食:1.5分

17. $58.00嘅黑松露帶子煙肉卷
黑松露帶子煙肉卷
同樣, 煙肉燒得脆,帶子鮮,混埋黑松露食,口感同味道複雜,老公大讚.

服務:
唯一一個女店員好有禮貌.
2022-10-24
$413.5 (晚餐)
生日
銀雪魚乾
串燒煙肉蠔卷
鯖魚
黑松露帶子煙肉卷
  • 鮮味魷魚鬚
2021-12-16 1939 瀏覽
晚餐滿心歡喜食串燒,見網上食評唔差,諗住冇伏,點知就中哂……第一輪係咁叫想食既野,但失望多燒魷魚串冇味,唔係用新鮮魷魚燒牛柳好咸和牛炒飯好似冇炒過咁,只用鹽吊味,多d色水味道都冇雞腎、雞心好細粒白鱔同樣好細粒,唔juicy,同埋都係好咸佢好多串燒都係落好多好多好多鹽係面,而且同一個味,愈食愈悶,愈食愈咸係牛脷可取少少,夠厚,同埋芝士年糕唔太甜…..2個人埋單要$9xx完全唔值我出尖沙咀日本人開既居酒屋都差唔多價錢,但人家味道好好多,份量又足呢間永無下次,唔好因為黃色而盲目支持,我個胃緊要!

第一輪係咁叫想食既野,但失望多

燒魷魚串冇味,唔係用新鮮魷魚
燒牛柳好咸
和牛炒飯好似冇炒過咁,只用鹽吊味,多d色水味道都冇
雞腎、雞心好細粒
白鱔同樣好細粒,唔juicy,同埋都係好咸

係牛脷可取少少,夠厚,同埋芝士年糕唔太甜…..

2個人埋單要$9xx
完全唔值

呢間永無下次,唔好因為黃色而盲目支持,我個胃緊要!
2021-12-15
平時主要lunch hour光顧,食物質素唔,性價比都高一個lunch set包前菜,湯,主菜,飲品上菜速度高但,明白了解午飯時間多人,所以想做多轉所以呢間餐廳一見到你停手,就會黎收走d碗碟然後趕你走。我當時只食左半個鍾,就算食完野都冇需要咁急趕人走?還是要當呢間餐廳係茶餐廳?如果茶餐廳黎講,價錢不算便宜,68元以上附近有餐廳寫明限時半個鍾,建議呢間餐廳跟呢個practice寫明,咁你趕人果陣客人唔會咁odd同時亦明白掃安心出行的需要但沒需要同客講:你話你掃左就得囉,俾人check到又唔係罰我語氣好悔氣,令人冇哂興致食飯最後,呢間餐廳其實冇openrice pay外賣我唔知work唔work, 但堂食係冇既所以建議唔好擺係hkbn小店優惠listwhich要求堂食先可以enjoy優惠本來每件事都係小事,但加埋一齊既experience就比較差
平時主要lunch hour光顧,
食物質素唔,性價比都高
一個lunch set包前菜,湯,主菜,飲品
上菜速度高

但,明白了解午飯時間多人,所以想做多轉
所以呢間餐廳一見到你停手,就會黎收走d碗碟
然後趕你走。
我當時只食左半個鍾,就算食完野
都冇需要咁急趕人走?
還是要當呢間餐廳係茶餐廳?
如果茶餐廳黎講,價錢不算便宜,68元以上

同時亦明白掃安心出行的需要
但沒需要同客講:
你話你掃左就得囉,俾人check到又唔係罰我
語氣好悔氣,令人冇哂興致食飯

最後,呢間餐廳其實冇openrice pay
外賣我唔知work唔work, 但堂食係冇既
所以建議唔好擺係hkbn小店優惠list
which要求堂食先可以enjoy優惠

2021-11-11 906 瀏覽
呢間係鰂魚涌既居酒屋 日頭主要賣日式定食 而夜晚就係賣串燒為主既🍢 今次我地晏晝12點半左右去到 都唔洗等位 好快入得😛 店舖有分室內同室外既 但地方都唔算大~/ 日式咖哩炸蝦定食 🌟$78🌟Lunch Set定食全部都包前菜 味噌湯 飲品😋 前菜係蘿蔔牛腩 都幾好味~ 而主食份量算多 有5隻炸蝦 而且都炸得好香脆🍤 咖哩汁亦都好夠 食到最尾都唔會冇汁送飯😆/ 鹽燒牛肉定食 🌟$78🌟呢個都一樣包前菜 味噌湯 飲品🤣 呢個餐白飯係另外上 都好大碗👍🏻 而且仲有芝麻醬沙律伴碟 好開胃🤣🤣 牛肉方面份量都幾多 亦唔會話太硬 好味😋

/ 日式咖哩炸蝦定食 🌟$78🌟

/ 鹽燒牛肉定食 🌟$78🌟

2021-11-11
2021-10-22 591 瀏覽
Right off Finnie St exit of Quarry Bay this is a cozy local grill with yakitori that is almost as good as Japan.As there are not many staff service is not too fast but it’s Ok.Free flow sake for $128 is great value but served a little slowly (3 of us ordered and we were served by 1 small bottle at a time until we requested 2)Overall a great night out for small group of friends, great food and drink.
2021-10-21
  • 厚切牛舌
  • 鹽燒牛肉
  • 明太子雞翼
  • 鮮淮山
2021-08-30 551 瀏覽
酒肉·朋友 (鰂魚涌)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•雞泡魚干 $68•鹽燒牛柳 $34•厚切牛舌 $58•秋葵牛肉卷 $30•鹽燒豬頸肉 $24•白金豚肉串 $28•雞皮 $22•雞軟骨 $22•免治雞肉軟骨棒 $22•手作明太子雞翼 $38•Bramble $68•Roku Gin&Tonic $68另收加一服務費••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:💛💛💛呢間真係大力推介啊!首先環境好有feel~痴滿咗poster同埋有啲文宣,地方唔大但係平日都幾滿㗎!好多人都放工過嚟,叫杯酒食吓串燒好正🥺💛另外佢仲有做清酒放題,真係啱晒happy friday!每樣都真係好好食,無一款伏!如果要揀頭三名推介我會揀:白金豚肉串、手作明太子雞翼、同厚切牛舌!白金豚肉串一食入口係超級超級幸福,熱辣辣之餘食到好香嘅油脂味,但並唔係成大舊肥膏嗰種!外層香香脆脆,好juicy又唔會食到豬肉嘅臭羶味!每舊都好厚所以幾
酒肉·朋友 (鰂魚涌)💛
•Bramble $68
•Roku Gin&Tonic $68
另收加一服務費
♥️食評:

每樣都真係好好食,無一款伏!如果要揀頭三名推介我會揀:白金豚肉串、手作明太子雞翼、同厚切牛舌!白金豚肉串一食入口係超級超級幸福,熱辣辣之餘食到好香嘅油脂味,但並唔係成大舊肥膏嗰種!外層香香脆脆,好juicy又唔會食到豬肉嘅臭羶味!每舊都好厚所以幾有口感,大力推介呢串!

手作明太子雞翼係勁有滿足感!呢隻雞翼係雞中翼位置連雞翼尖,雞中翼已經拆咗骨,雞翼皮已經燒得脆脆的,而且有輕輕調味,一咬啲肉汁流晒出嚟!入面有大量大量明太子,加埋好滑嘅雞肉!真係超正!!

厚切牛舌睇相都知真係無呃人超級厚切!咁厚嘅牛舌但一啲都唔韌🥺🥺同其他串燒一樣,因為真係燒得好好,先做到外面乾身但入面juicy🥺一路打一路諗返起,好想再食!

其他都係超級好食😣😣朋友最愛雞泡魚干,話送酒一流,豬頸肉油脂分布好平均,食入口即溶咁濟,牛柳呢種肉本身就無乜油份,但食落都好滑,雞皮好脆,雞軟骨有咬口但唔會太硬,免治雞肉軟骨棒配特別秘製醬汁一齊燒,好夾!

另外超級推介大家試吓六角Roku嘅Gin!🥺真係飲過一次就忍唔住要買成枝返屋企嘅程度!用咗櫻花、櫻花葉、煎茶、玉露、山椒同柚子釀製而成,未飲已經聞到非常清香,容易入口而後調有微微嘅辛辣,好特別!大家都一定要試吓啊!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
酒肉·朋友 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街11號得發大廈地下A舖

#cony去鰂魚涌 #cony食日本菜 #cony食居酒屋 #鰂魚涌 #hkfoodie #酒肉朋友
2021-07-16 1864 瀏覽
最近翻工係鰂魚涌🏢,呢間串燒區內素來少有名氣🔥今次一於黎食野傾計,入面分為室內同室外,為左要同女友人傾得舒服啲,就揀左室內,環境寬敞,燈光柔和,非常適合把酒談心💕-日式芝麻豆腐🇯🇵$42-4️⃣件滑嫩豆腐鋪左係沙律菜上面🥗,配搭上芝麻醬,食落好fresh👍🏻燒芝士年糕🧀$38-2️⃣件燒到漲卜卜既芝士年糕一咬開煙煙韌韌,大量流心芝士滿瀉而溢,食落一啲都唔會漏🧀-鮮淮山$18-真係無見過!外皮焦香,一咬落好爽口!唔係粉果種texture👍🏻-燒翠玉瓜🍀$17-呢個厚薄度剛剛好,燒到好香🍀日本雞肝🐔$28-唔係好多地方有呢一個雞肝,食落甜甜地有少少焦香🔥燒到外皮香脆可口,咬落都仲係好Juicy😚-芝麻雞肉串🐥$22-芝麻醬同木魚碎灑左係嫩滑可口既雞肉上面🐔,最欣賞係佢可以燒到一啲都唔老一啲都唔鞋👟-汁燒日本帆立貝🐚$48-⭕️有驚艷到既帆立貝⭕️甜甜汁燒味,咬落爆汁可口,帆立貝都燒到剛剛好唔過火🔥牛肋條🐂$28-牛味超級濃郁,燒到恰到好處🐂鹽燒豬頸肉🐷$24-超級肥美😍邪惡度爆曬燈😈半肥瘦既豬頸肉肥瘦分明,燒過既肥肉好香口,咬落爆哂汁,好惹味!燒冬菇🍄$18-烤到好香口但咬落仲做到爆汁🍄-燒番薯仔🍠$
日式芝麻豆腐🇯🇵$42

燒芝士年糕🧀$38
鮮淮山$18
燒翠玉瓜🍀$17
呢個厚薄度剛剛好,燒到好香🍀

日本雞肝🐔$28
芝麻雞肉串🐥$22
汁燒日本帆立貝🐚$48

牛肋條🐂$28
牛味超級濃郁,燒到恰到好處🐂

鹽燒豬頸肉🐷$24

燒冬菇🍄$18
烤到好香口但咬落仲做到爆汁🍄
燒番薯仔🍠$18
軟糯既日本番薯仔甜甜地好正😚

蘆筍豚肉卷🐷$28
豚肉片包住幼身蘆筍,包到好實的的,食落好夾 清新得黎又唔漏😋

鵪鶉蛋🥚$18
燒到個蛋皮縮曬就知一定好夠火喉🔥脆皮焦香好正👍🏻

Chita on the rocks🥃 $68
Chita呢款Whiskey 呈金黃色,入口比較甘甜流暢,冰鎮之後好溫和柔順🧊唔係好飲得既你recommend你飲呢個🥃

Roku Gin Tonic🧊$68
呢款Gin叫Roku,日文「六」既意思。飲落係簡而精嘅日本風味🇯🇵,有少少Citrus味🍋飲落會strong少少。
  • 燒芝士年糕
  • 雞肝
  • 帆立貝
  • 芝麻豆腐
  • 牛肋
2021-07-02 835 瀏覽
上網見有唔少正評,又有朋友推介,一於嚟試下呢間居酒屋。位置比較隱蔽,如果唔熟路嘅朋友記得睇地圖🤣我同朋友2個人,去到約8點,幾乎已full,好彩book咗位。坐低叫咗2杯啤酒就叫嘢食。眼見舖頭伙記好少,大概等咗半個鐘有多先有嘢食,非常餓😥一嚟有吉烈蠔,味道正常。跟住上咗幾款牛串燒,都係中規中矩。吉烈蠔,ok。牛串、簿牛舌。牛肉秋葵、牛柳。然後嚟咗2個小食,算係今餐比較好的選擇。櫻花蝦炸豆腐幾特別~芝士年糕櫻花蝦炸豆腐然後再嚟嘅串燒同小食就更加普通,甚至令人失望。可能因為份量好細而且上得較慢,又食得唔係好飽☹️以下有幾項中伏的,不推介:八爪魚鬚(冇圖),冇調味,好似食緊膠🤢多春魚,$18只得一條,極唔扺🤢清酒煮硯,有幾隻個殼爛咗都未開口,不太新鮮,而且完全冇清酒味。雞腎,上枱時凍的,唔知係咪未熟😥因為唔夠飽,加咗2款本月推介,反而唔錯。封門柳,上面加咗生蒜同生洋蔥,唔錯。雞皮餃子,脆卜卜幾特別,個餡就一般。整體用餐體驗唔係幾好,唔夠飽都走,冇乜嘢想encore怕又伏。點知埋單仲要每人400幾蚊,真係完全唔值😖雖然串燒本身唔係平,但今餐無論質素定份量上都一定唔值400蚊一位,唔會有下次☹️

一嚟有吉烈蠔,味道正常。跟住上咗幾款牛串燒,都係中規中矩。

吉烈蠔,ok。

牛串、簿牛舌。

牛肉秋葵、牛柳。

芝士年糕

櫻花蝦炸豆腐

八爪魚鬚(冇圖),冇調味,好似食緊膠🤢

多春魚,$18只得一條,極唔扺🤢

雞腎,上枱時凍的,唔知係咪未熟😥

因為唔夠飽,加咗2款本月推介,反而唔錯。

封門柳,上面加咗生蒜同生洋蔥,唔錯。

雞皮餃子,脆卜卜幾特別,個餡就一般。

2021-06-14 747 瀏覽
朋友約我打算訴心事;居酒屋似乎係唔錯嘅選擇為了確保唔洗等位;預先打電話book檯。。。但我感覺上應該唔係好多人訂位;工作人員連我電話都無問anyway , 一去到,立刻有位 看了看餐牌;咦?清酒放題?完全適合今晚飯局主題wor!叫!HKD128 一位+1;有4種清酒揀;咁當然你唔可以Expect佢好好飲;但我覺得如果你旨在小酌幾杯;都可以嘅~然後就開始叫嘢食啦;熒光魷魚:同芝士一樣;偏鹹;典型下酒小菜酒盜芝士:呢個,如果無酒/茶送酒真係好鹹;建議大家一定要配酒飲清酒煮蜆:一般;似乎唔係呢間嘢嘅強項鴨舌:好少見;其實煮得唔錯,但一食就明白點解唔係度度賣。。。太細。。又多骨厚切牛舌:呢個煮得好;有咬口得黎又唔韌。。如果送mustard 會更搶味牛肋條:呢個同鹽燒牛柳俾就差少少;但其實只能話佢唔特出鹽燒牛柳:呢個好食到我朋友想叫多份;因為牛味相對濃郁~鹽燒白鱔:呢個係one of my favorites;香口得黎仲keep 到juicy;但又唔會太濃味雞皮餃子:以前未食過;都幾得意;但試一次就可以了。。。人開始老了;要為健康著想~燒菠蘿:我覺得。。食咁多油膩/肉;食返少少蔬果,好似會平衡d
朋友約我打算訴心事;居酒屋似乎係唔錯嘅選擇

anyway , 一去到,立刻有位

然後就開始叫嘢食啦;
熒光魷魚:同芝士一樣;偏鹹;典型下酒小菜
清酒煮蜆:一般;似乎唔係呢間嘢嘅強項
牛肋條:呢個同鹽燒牛柳俾就差少少;但其實只能話佢唔特出
鹽燒牛柳:呢個好食到我朋友想叫多份;因為牛味相對濃郁~

燒菠蘿:我覺得。。食咁多油膩/肉;食返少少蔬果,好似會平衡d;燒菠蘿好甜;差不多可以當甜品食!

手作鵝肝雞翼:我食咗呢個;貪佢有鵝肝;食得出佢有嘅;但其實我覺得唔係一定要試;就咁食佢普通燒雞翼都可以
燒豬腸: 又係好耐無食;破戒!其實燒得幾好;無異味嘅
日式芝士雞翼:呢個我朋友叫嘅;就話無乜特別
串燒煙肉蠔卷:呢個個surprise 點其實係個蠔仲好juicy; 一咬,成個口都係蠔香~正! 個煙肉就反而變配角
鹽燒油甘魚較:都唔錯;都算多肉;有少少油;但要來送飯 非常適合 lol
因為飲咗唔少酒;覺得要叫少少starch 頂肚
明太子茶漬飯:雖然有明太子 但一d都唔鹹,飲返啖湯暖肚;舒服好多
稻亭烏冬:朋友叫的,就話無乜特別;但同我一樣;食返少少暖胃嘢;舒服d

其實呢間嘢d燒嘢係唔錯嘅;大家可以stick with 佢嘅串燒~

的確叫咗好多嘢;佢上得都算快;但一邊訴心事一邊食嘢;其實好快就可以得到conclusion ; 無嘢係解決唔到嘅~
希望疫情盡快過去;可以叫多幾個朋友一齊去食好嘢!
2021-06-05 580 瀏覽
炸雞烏冬(改飯)$68全部餐都包前菜、味噌湯同飲品其實我已經食過幾次㗎啦,前菜唔係一式一樣既,試過有茄子漬,今次係蘿蔔牛肉,所以都幾令人驚喜。之前係是燒汁雞扒定食 西班牙黑毛豬定食,今次叫左炸雞烏冬改飯。其實左兩次食雞扒同黑毛豬我都覺得冇問題,好好質素,但今次炸雞真係失望。係好多炸粉,多肥膏。可惜可惜,再接再厲,下次食其他餐啦~
炸雞烏冬(改飯)$68

全部餐都包前菜、味噌湯同飲品
係好多炸粉,多肥膏。
可惜可惜,再接再厲,下次食其他餐啦~
2021-03-24 1324 瀏覽
呢間喺鰂魚涌嘅黃店居酒屋,日頭係賣日式定食,夜晚係賣串燒為主。我哋去過幾次都係食lunch set,喺鰂魚涌嚟講算幾抵食,食物質素都唔錯,特別推薦黑毛豬定食💛呢間小店黃到金,我哋間中都會去支持下!大家經過鰂魚涌不妨試試~.▪️西班牙黑毛豬定食 $78▪️
呢間嘅定食係包咗前菜、味噌湯、飲品,仲有白飯任裝,包你食得飽🤣 每款都有大量沙律伴碟,仲加咗芝麻沙律醬好開胃!講返主角黑毛豬,食過幾次都覺得好好食!佢係即叫即燒,啲肉好淋好香🤤,絕對唔係煮到乾晒柴嗰種,上面加咗啲燒汁都好夾~
▪️汁燒雞扒定食 $78▪️
雞扒都幾大舊,同埋全部都超滑😍,加咗黑椒同燒汁,調味啱啱好!
▪️香煎牛舌定食 $78▪️呢個就冇咁推介,牛舌唔算厚切,整體口感偏乾身,唔係肉厚多汁嗰種🤔。

▪️西班牙黑毛豬定食 $78▪️

▪️汁燒雞扒定食 $78▪️

▪️香煎牛舌定食 $78▪️
  • 黑毛豬
2021-03-18 672 瀏覽
前幾日係隔離台灣餐廳食飯經過見到門口餐牌好似幾正😋 咁岩今日好想食日本嘢就決定黎呢間黃店食啦💛💛 好好彩lunch hour黎食都唔使等位~tbh佢嘅lunch set唔算話好抵 平均都要60幾70元🤭 所以我期望值幾高😂 本身想食烏冬同吉列豬扒 好可惜無呢個combination🥺 問左可唔可以飯轉烏冬 但要加$10 所以最後叫左炸雞烏冬✨上到菜賣相坦白講唔算吸引🙁 份量望落都偏少 烏冬係扁身嘅 湯底味道唔差 但有啲似donki個啲即食豬骨湯烏冬🤭 另外炸雞令我非常失望 厚粉同時好多肥膏 真係雞肉嘅部分好少 唯一就係份量唔少 有6舊 最後食晒都係飽肚嘅~ 整體黎講非常唔推薦lunch set嘅炸雞烏冬

整體黎講非常唔推薦lunch set嘅炸雞烏冬