招聘中
$17,500-$20,000
月薪 (面議)
$17,500-$20,000
月薪 (面議)
💬 CP值:4/5🔖素過小橋米線 $45 (4/5)呢個湯底掂!一飲落口已經覺得比其他湯底清淡但又帶陣甜味🤤係菇菇嘅味道呀🍄米線料好足 有大大嚿冬菇之餘又有淮山竹笙 仲有素炸醬!炸醬味道真係有9成相似 好驚訝😦🔖香蒜翠玉帶子 $18 (4/5)呢個新品又係可以encore😂啲蒜蓉醬真係好多 仲有好濃嘅牛油味 翠玉瓜好多汁又厚 帶子雖然係急凍貨色但食佢啖啖肉嘅口感都抵返🤣

💬 CP值:4/5

🔖素過小橋米線 $45 (4/5)

🔖香蒜翠玉帶子 $18 (4/5)
2023-08-02 402 瀏覽
譚仔係一間好正既雲南米線店,位置都好方便,喺銅鑼灣。我試咗佢地嘅三餸米線,真係唔錯,米線爽口,雞肉、腩肉同豆卜都煮得好好,入口滑嫩,令人回味無窮。除咗三餸米線,我仲試咗佢地嘅蒜泥白肉同土匪雞翼,都非常好食。白肉肥瘦適中,肉質鮮美,加上蒜泥醬汁,更加提味。土匪雞翼都煮得剛剛好,醬汁香辣可口,而且雞翼肉質鮮嫩多汁,令人一口接一口。總括黎講,譚仔嘅雲南米線店真係好正,食物好味,令人好滿足。如果你鍾意食雲南米線,一定要嚟試下啦!
譚仔係一間好正既雲南米線店,位置都好方便,喺銅鑼灣。

2023-06-21 498 瀏覽
每次想食米線,必定會唸起譚仔既米線,次次會叫套餐,大大碗,重點系有齊所有餸,啱哂我呢啲有選擇困難症既人,小食方面,我每次都一定會點我最愛蒜泥白肉,面頭鋪滿蒜蓉,香香辣辣,勁正
2023-06-08 400 瀏覽
今天我品嚐了包括過橋米線、涼拌木耳和土匪烤雞翅。💥🤤首先,過橋米線以清湯為基底,搭配了豐富的配料:腩肉、牛肉丸、墨魚丸、牛肉、雞肉、豆卜、豬潤、火腿和芽菜。🍲🍖🌿湯頭清爽鮮美,肉類配料嫩滑多汁,豆萝卜和墨魚丸帶來層次感。整體來說,這碗過橋米線的性價比相當不錯!💰💯接著是涼拌木耳,微微辣的口味更加提升了它的魅力。這道菜以爽脆的木耳為主角,搭配適度的辣椒調味,給人一種開胃又爽口的感覺。🌶🍄最後,我嘗試了土匪烤雞翅。這款菜色金黃誘人,外脆內嫩。
今天我品嚐了包括過橋米線、涼拌木耳和土匪烤雞翅。💥🤤

最後,我嘗試了土匪烤雞翅。這款菜色金黃誘人,外脆內嫩。
之前食過譚仔出嘅豬軟骨已經覺得好好食!今次推出左「豬皮豬軟骨花椒重慶酸辣湯」$44就吸引左我去試~叫左預設既三小辣花椒重慶酸辣湯底🌶️🌶️怕辣嘅都可以轉其他湯底!外賣賣相我放得比較差🤭🤭🤣🐷麻辣豬皮(落米線前)成碗都係豬皮,長長短短加埋最少有40條,今次餸嘅份量比以往有驚喜,唔係得一兩條仔🤭豬皮爽彈,索曬湯汁👍🏻🐷濃汁豬軟骨:有三舊,加小小碎,濃汁好入味,軟骨偏爽脆,肉質軟淋推介高質!覺得今次新出既米線做得幾好,份量都比以往多,配搭好夾
之前食過譚仔出嘅豬軟骨已經覺得好好食!

今次推出左「豬皮豬軟骨花椒重慶酸辣湯」$44
就吸引左我去試~

外賣賣相我放得比較差🤭🤭🤣

豬皮爽彈,索曬湯汁👍🏻

覺得今次新出既米線做得幾好,份量都比以往多,配搭好夾
譚仔又出新野 所以我放左學又嚟食啦🤣🤣其實見到幅相都猶豫左一陣叫唔叫好🤔因為驚好大浸黑蒜味🧄🧄但係為左幫大家試下伏唔伏😏就叫左啦🤫雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線(十小辣)💰$𝟒𝟒($𝟒𝟑+$𝟏加辣)最多可加配兩款配料 辣度就由𝟏𝟎小辣起🌶由黑蒜同雞熬製嘅湯底甘甜得嚟黑蒜味又唔會過重🤤飲落好暖胃 絕對係養生之選♨️我自己就加左十小辣 我覺得係好明智嘅選擇🤣因為如果唔加辣應該會寡左少少🤔太辣又會蓋過曬湯底嘅味🌶所以十小辣應該係啱啱好🫶🏻本身呢個米線有雞肉、鮮淮山、腐皮、韭菜同黑蒜 仲有蟲草花添阿🤤所以我就無加其他配料 但如果加腩肉應該都幾好食🤣雞肉唔係平時譚仔個種雞肉片 而係雞件🐥食落好有雞味又夠滑 應該係雞腿肉😋而鮮淮山咬落去係爽的!我平時食開個啲係粉嘅 所以有啲驚訝🤣 但爽嘅又幾好食喎 不過淮山味就唔算好重~但食食下發現有半舊唔知點解黑黑色好似燶左咁…😹🌟整體而言:今次呢個雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線我覺得比之前出嗰個木瓜魚湯米線更出色💫唔抗拒蒜味嘅朋友可以一試😚👍🏻味道😋:𝟒/𝟓 環境🌄:𝟒/𝟓服務🙆🏻‍♀️:𝟓/𝟓性價比🤩:𝟒/𝟓 (免加一)回頭率🔙🥳:𝟒/𝟓• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮
譚仔又出新野 所以我放左學又嚟食啦🤣🤣
其實見到幅相都猶豫左一陣叫唔叫好🤔
因為驚好大浸黑蒜味🧄🧄
但係為左幫大家試下伏唔伏😏就叫左啦🤫

雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線(十小辣)
💰$𝟒𝟒($𝟒𝟑+$𝟏加辣)
最多可加配兩款配料 辣度就由𝟏𝟎小辣起🌶
由黑蒜同雞熬製嘅湯底甘甜得嚟黑蒜味又唔會過重🤤
飲落好暖胃 絕對係養生之選♨️
我自己就加左十小辣 我覺得係好明智嘅選擇🤣
因為如果唔加辣應該會寡左少少🤔
太辣又會蓋過曬湯底嘅味🌶
所以十小辣應該係啱啱好🫶🏻

本身呢個米線有雞肉、鮮淮山、腐皮、韭菜同黑蒜
仲有蟲草花添阿🤤
所以我就無加其他配料 但如果加腩肉應該都幾好食🤣
雞肉唔係平時譚仔個種雞肉片 而係雞件🐥
食落好有雞味又夠滑 應該係雞腿肉😋
而鮮淮山咬落去係爽的!
我平時食開個啲係粉嘅 所以有啲驚訝🤣
但爽嘅又幾好食喎 不過淮山味就唔算好重~
但食食下發現有半舊唔知點解黑黑色好似燶左咁…😹

🌟整體而言:
今次呢個雞肉鮮淮山黑蒜清雞湯米線我覺得比
之前出嗰個木瓜魚湯米線更出色💫
唔抗拒蒜味嘅朋友可以一試😚👍🏻

味道😋:𝟒/𝟓
環境🌄:𝟒/𝟓
服務🙆🏻‍♀️:𝟓/𝟓
性價比🤩:𝟒/𝟓 (免加一)
回頭率🔙🥳:𝟒/𝟓

• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮𝓪𝓼𝓽 ─── •
👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰
❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅

𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩
𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
2022-09-29 847 瀏覽
今日突然好掛住譚仔既墨丸,放lunch既時候怕多人叫,都提早叫定order 打左去落定個外賣,又吾洗等。因為粉和湯是分開上既,所以吾驚會林哂。今次叫左墨丸炸醬酸辣米線,炸醬味道都係保持水準,非常可口,而我最愛既墨丸都係非常彈牙!
外賣自取
2022-09-28 550 瀏覽
今日想食啲酸酸辣辣嘅嘢,一於去譚仔試吓個泡椒酸菜魚湯底先!小辣、少米線係必須,因為碗麵底太大,一個女仔好難食得晒,咪做大嘥鬼,少米線仲可以減 $1碗麵入邊有三大塊酸菜,真係幾酸,同個辣join埋一齊,啱啱好!鍾意食酸辣嘢嘅人會好開心牛肉水準正常,芽菜韭菜都好爽口,整體都滿意。我仲叫咗一杯新嘅特飲,係菠蘿 + 蔬菜汁,感覺上好健康,酸酸味味又幾醒神,夏天飲都幾refreshing仲有少少解辣作用,大家可以試吓!
今日想食啲酸酸辣辣嘅嘢,一於去譚仔

牛肉水準正常,芽菜韭菜都好爽口,整體都滿意。

仲有少少解辣作用,大家可以試吓!

2022-09-28
2022-09-28 334 瀏覽
今日放假,隨街遊蕩嘅時候諗唔到食乜,就去咗例牌譚仔食咗碗米線,佢去咗譚仔叫咗一碗芫荽皮蛋湯底雞肉魚蛋米線,同叫咗一杯新嘅特飲,菠蘿蔬菜汁特飲。唔知係唔係lunch hour 嘅關係,碗麵等左都一段時間,都差唔多半個鐘。碗麵上到嚟,首先試一試啲皮蛋,今次皮蛋要讚,食得出用嘅皮蛋今次都算係OK。個芫荽皮蛋湯底不嬲都係至愛,今次都keep得住水準。雞肉OK,唔會太老,食落口都算嫩滑,不過魚蛋可能過咗少少火,淋咗少少,冇咁彈牙。杯特飲幾特別,不過個人來講甜咗少少。

杯特飲幾特別,不過個人來講甜咗少少。
2022-09-28
  • 過橋米線套餐
  • 芫荽皮蛋湯底米線
2022-07-20 697 瀏覽
返工前去食個晚餐先我一向鐘意食譚仔又知佢哋有新麵底所以即刻試吓佢可惜新嘅麵底對我嚟講太淋完全無彈牙嘅感覺亦無口感可言所以試一次就夠了唯一可取嘅係新配料皇帝蟹柳味道唔錯小食就揀左豬肚絲味道一如既往咁好味今次揀左三個配料所以送左碟泡菜雖然係送但份唔量都唔少湯底方面揀咗蕃茄湯小辣揀蔬菜湯底感覺上健康啲湯底有濃厚嘅蕃茄味再加埋啲茄蓉真係寧舍開胃呢個湯底可以話拯救咗個麵底嘅不足不過下次都係食返米線啦🍜新嘢都係唔太啱我
返工前去食個晚餐先

呢個湯底可以話拯救咗個麵底嘅不足

不過下次都係食返米線啦🍜
新嘢都係唔太啱我

2022-06-27 503 瀏覽
平時聽人講譚仔大哥俾三哥好食,我不嬲都冇為意嘅,今日就專登試一試呢間譚仔大哥!叫咗炸醬麻辣米線,同埋芝士炸醬撈米線😆。可能因為平時去開三哥嗰間幫襯,呢間啲面好硬,又唔彈牙,反而無咁好食。相比之下,銅鑼灣間三哥就出色好多🙈

叫咗炸醬麻辣米線,同埋芝士炸醬撈米線😆。
2022-06-16 391 瀏覽
係銅鑼灣返工 多次入去幫襯都被姐姐惡劣對待eg排隊下一個到我 有位反而安排排我後面嘅人入座落單時 叫左少米線 但係張單無寫 我搵姐姐 佢話入左單 無得改架啦想搵姐姐落單 明明有三個人都得閒 我叫左兩次寫野都無反應 終於有人理我啦 行到過黎 隔離檯話漏左野 三個人一齊去廚房處理處理完都係無人幫我落單幫襯過多間譚仔 but呢間d態度特別差 忍唔住寫差評 希望可以改善下啦 每次入去都要入去受氣 食餐飯姐
係銅鑼灣返工 多次入去幫襯都被姐姐惡劣對待
eg排隊下一個到我 有位反而安排排我後面嘅人入座
處理完都係無人幫我落單
2022-06-16
🌟好期待咁食譚仔新出的"So Green 素 tasty" 蟲草花湯底Omnipork素餃子。終於真正的味道!😍蟲草花湯底有蟲草花味,鹹度正常,唔覺係味精水,不錯不錯😋。 蟲草花份量有誠意🤝。芹菜Omnipork餃子雖然皮有點點厚,但我覺得芹菜同新豬肉比例幾好幾balance, 唔會好肉或好菜。係CP值不錯的素食選擇。今次點左加米線,米線一向都好有水準👍👍👍會再次光顧!😋p.s: 譚仔姐姐真係好有禮貌♥️

p.s: 譚仔姐姐真係好有禮貌♥️
蟲草花湯底Omni新豬肉芹菜餃
外賣送餐
蟲草花湯底Omni新豬肉芹菜餃
2022-02-27 1268 瀏覽
Today I went to Tam Jai, ordered the 牛肉米線清湯走韭菜, it is not very 清淡, it is a little bit salty but ok.分量都ok
2022-02-01 835 瀏覽
譚仔新品----紫菜珍鮮三寶泡椒酸菜魚湯米線($42)第一次覺得相和實物差不多😂小編最愛的湯底😍有不少泡椒和指天椒,會愈食愈辣🤫紫菜都算大塊,為湯底增添一分鮮味,紫菜索了湯汁之後很入味😛帶子有三粒,厚度就正正常常,勝在鮮甜~如果單嗌就要另外加$10。蟹柳的確很大條,同樣很鮮甜,幾鐘意😋可惜魚片頭只有一塊🤭感覺有些寡😂整體而言小編挺喜歡這個組合🥳會想再encore評分🌕🌕🌕🌕🌕
譚仔新品----紫菜珍鮮三寶泡椒酸菜魚湯米線($42)

第一次覺得相和實物差不多😂

小編最愛的湯底😍有不少泡椒和指天椒,會愈食愈辣🤫

紫菜都算大塊,為湯底增添一分鮮味,紫菜索了湯汁之後很入味😛

蟹柳的確很大條,同樣很鮮甜,幾鐘意😋

可惜魚片頭只有一塊🤭感覺有些寡😂

整體而言小編挺喜歡這個組合🥳會想再encore