2022-12-16 453 瀏覽
今日天氣咁凍,緊係食返d辣野暖暖身啦,辣野一諗就諗起譚仔啦,所以譚仔雲南米線,我黎啦。之前食譚仔,就返撲歸真,食返佢個麻辣湯底。今日咁凍都係食返重慶酸辣暖暖個身。首先呢間譚仔既湯底一流,夠味,一睇到咁紅色既重慶酸辣湯底就個辣度十足,又唔會話俾酸味蓋過味,而米線既口感都好好,唔會話淥到淋哂。仲有叫左個皮蛋,皮蛋煮既熟度岩岩好,唔會煮到淋左成Pat糊咁,皮蛋既辣汁都好夠辣味,用辣汁配合埋腩肉黎食,係一絕既配答。
2022-12-16
2022-08-28 768 瀏覽
其實我十年前已經是譚仔粉,萬年骨灰粉,離開香港最想念的也是譚仔粉,試過一天吃了兩次,連續一個星期食也是偶爾的事情。最讓人失望的一家分店就是灣仔分店。我住在上環,上環有三哥我也不吃,時不時過來灣仔吃。今天我叫了一碗竹笙麻辣二小辣,凍檸茶少冰少甜,紅油青瓜,土匪雞翼。基本中伏了。我的那碗米線,軟爛到我不用咀嚼都可以直接吞的程度,因為餐飲業我一般不會讓人換一碗,我不知道廚師會不會加料給我。如果米線沒有口感,真的很難吃。質素下降,很失望。凍檸茶,比較澀,跟以前的味道不一樣。紅油青瓜不入味,我知道紅油是後加在表面,但青瓜本身也不好吃,沒有以前水準。土匪雞翼吃到沙。。真的很失望,消費92。我不知道是不是我下午四點多五點來吃,人手不足還是在換更時間,這次食物都很難吃。希望有個店家正視問題,不然真的不會再來。
凍檸茶,比較澀,跟以前的味道不一樣。
土匪雞翼吃到沙。。
真的很失望,消費92。
我不知道是不是我下午四點多五點來吃,
2022-08-28
2021-11-15 2163 瀏覽
Lunch時間去,好多人等緊冇耐就有得入座,心諗甘快!!原來係將4個吾識既人,安排坐埋同一張4人枱,中間冇任何隔板,枱又細張,同對面果個同時dup 低頭食野既話,就幾乎可以頭碰頭結果4個吾識既人,你眼望我眼,大家都食得好快,希望快d食完走人。其實中間加塊板隔一隔都好吖,大家都冇甘不安。真係未試過有餐廳會賺到甘盡,4人枱點都係中間加塊間板,對面亦吾會安排陌生人坐。之前食過果d譚仔都吾係甘既好無奈😮‍💨
Lunch時間去,好多人等緊
冇耐就有得入座,心諗甘快!!
其實中間加塊板隔一隔都好吖,大家都冇甘不安。
之前食過果d譚仔都吾係甘既
好無奈😮‍💨
出灣仔嗰頭做嘢都成夜晚八九點,要好好坐低慢慢休息食餐飯又兩頭唔到岸,倒不如真係揀間快嘅食完返去休息。諗唔到食咩的話,最安全就係重慶酸辣湯底。今次想食皮蛋,又食唔到小食嘅份量,加落米線做餸,就最適合不過。另外叫咗個墨魚春卷,都OK啦正常味囉。個湯底辣度即使一樣,真係間間都唔同😅

2021-07-05 1334 瀏覽
又到下午茶時間🕞今日轉戰港島區嘅平民米線🍜服務態度好好😚但可能撞正放飯時間🧐等咗差不多20分鐘先上餐😧🔸香茜皮蛋魚湯米線配脆肉鯇($43)芫荽份量都算多🍀鋪滿成碗米線😍一邊食一邊聞到好濃郁嘅芫荽香💨脆肉鯇肉質嫩滑有鮮味🐟皮蛋係「松花皮蛋」🥚即有雪花紋嘅高品質皮蛋😎魚湯正常發揮🤡總括嚟講👀期間限定嘅芫荽米線配搭新穎👏🏻可以一試✅不過如果俾我揀🧐我都係鍾意脆肉鯇木瓜魚湯米線多啲

🔸香茜皮蛋魚湯米線配脆肉鯇($43)

2021-06-02 1001 瀏覽
2️⃣ #香茜皮蛋魚湯米線配脆肉鯇 $42😂😂一飲落個湯以為自己打緊邊爐😍超多皮蛋 仲要有冰花面香茜味岩岩好 唔會超突出🤫細食嘅朋友記得要叫小米 因為皮蛋份量都好多🤣🤣

2️⃣ #香茜皮蛋魚湯米線配脆肉鯇 $42
😂😂一飲落個湯以為自己打緊邊爐
😍超多皮蛋 仲要有冰花面
香茜味岩岩好 唔會超突出
🤫細食嘅朋友記得要叫小米 因為皮蛋份量都好多🤣🤣

2021-05-04 1191 瀏覽
今日去灣仔嘅時候,見到譚仔米線,所以就走入去叫咗豬潤重慶酸辣湯底,小辣。但因為真係好耐冇食過辣,所以我覺得辣了點,但麻辣嘅香味依然存在, 米缐有彈性,湯底味道夠濃,豬潤熟而不林。 我叫了一杯菠蘿冰,作為解辣之用,菠蘿不會太甜亦不會太酸,味道剛剛好,亦真的可以解辣!
2021-03-03
2021-04-13 1177 瀏覽
唔知係唔係因為隔離三哥出咗新野 譚仔冇三哥都要搞搞新意思🤭今次佢出嘅係芫茜系列 由於小妹唔食芫茜 但朋友想試所以就陪佢試吓啦~~ 咁今次就試咗佢兩杯新出嘅飲品 1)凍香茜青檸雪碧+$12 雖然我麻麻地芫茜 但我都想試下依杯新搞作🙈 一入口就係青檸雪碧味 好似飲緊汽水咁 直到吞落去果下就有少少芫茜味 唔食芫茜既我都算接受到既😉 朋友食芫茜就覺得幾清新幾好飲啦~咁第二杯就係 2)凍葡萄特飲配乳酸爆珠+$12 依杯都不錯呀 特別係個乳酸爆珠 有野咬下酸酸甜甜同提子味幾夾😀
唔知係唔係因為隔離三哥出咗新野 譚仔冇三哥都要搞搞新意思🤭

2021-04-10 796 瀏覽
芸茜魚片米缐冇芸茜,打開咗嗰外賣盒,諗住點都有多芸茜,話哂嗰廣告賣到咁勁,點知得嗰幾片芸茜,有冇搞錯,返到屋企先知,完全投訴無門,好嬲。請問如何叫芸茜山米缐啊?芸茜魚片米缐冇芸茜,打開咗嗰外賣盒,諗住點都有多芸茜,話哂嗰廣告賣到咁勁,點知得嗰幾片芸茜,有冇搞錯,返到屋企先知,完全投訴無門,好嬲。請問如何叫芸茜山米缐啊?
外賣自取
2021-02-13 1696 瀏覽
平時午餐時間諗唔到食咩都會嚟譚仔。30幾蚊有碗米線食,抵到爛!我唔食得辣,所以通常都會叫雞肉清湯米線。好多人都話係劣食,但其實30幾蚊呢個質素其實冇得頂。雞肉份量都幾多,食落都唔會好鞋,係可以接受嘅質素。清湯雖然比較淡,煙韌嘅米線但係撈埋啲肉同菜都幾好味。
今日試左譚仔新產品:脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線。新湯底用左3款唔同辣椒,分別係泡椒、青剁椒、指天椒, 辣度同平時唔同,由5小辣開始,完全食唔到辣既朋友要注意。湯底味道酸酸辣辣,但多左一份魚湯既鮮甜味,配上彈牙的米線,滿滿的層次感。主角脆肉鯇一點都不令人失望,肉質非常緊實彈牙,鮮甜爽脆,麵份量亦都唔算小,夠晒飽。4人光顧,點餐如下:四川青椒皮蛋麻辣豬耳紅油青瓜脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、墨丸、2小辣脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、竹笙、5小辣脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、魚腐、豬潤、中辣脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、滷水豬大腸、墨魚春卷、小辣凍奶茶凍檸水凍檸茶走甜x2
4人光顧,點餐如下:
四川青椒皮蛋
麻辣豬耳
紅油青瓜
脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、墨丸、2小辣
脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、竹笙、5小辣
脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、魚腐、豬潤、中辣
脆肉鯇泡椒酸菜魚湯米線;大鯇、滷水豬大腸、墨魚春卷、小辣
凍奶茶
凍檸水
凍檸茶走甜x2
2021-01-15
$81.7 (午餐)
2020-12-27 1045 瀏覽
說到米線,相信大家都會想起譚仔,對它的印象和味道都不會陌生,因為它就好似7仔或快餐店一樣,總有一間在左近,我對它的味道也很熟悉,因為曾經食過很多次,它之所以如此風行,原因是份量多,配料豐富,比較抵食,適合想食米線的朋友。那天我點了炸醬,魚腐清湯米線,因為小妹我不太食得辣,所以一般選擇清湯,除了炸醬和魚腐之外,有芽菜,腐竹,蔥,韭菜作配料,清湯底有胡椒香味,米線份量十足,一定飽肚。米線有好多種,其中一種是過橋米線,其說法由來眾說紛紜,其中一種說法認為這個名字來自於米線的吃法。由於要把新鮮米線從一個碗挑到另一個裝滿湯料的碗內,其過程類似一橋飛渡兩碗間,因此謂之為「過橋米線」,小妹我覺得這個說法比較合邏輯,至於其歷史來源具體年份不得而知,大約有百多年歷史,以此推斷應是清朝道光年間或更早,而其產地源於滇南的蒙自。譚仔米線當中亦有一款過橋米線,因為有齊所有配料,我每次點了都食唔哂,所以我多數都點一,兩款配料的米線。我推介的配料是炸醬,魚腐和酸菜,炸醬份量很多,而且很好味,魚腐是我的最愛,既有鮮味,又吸汁,比響鈴更健康和無甘油膩,另一配料是酸菜,有時我也會選擇,因為很開胃。整體而言,米線味道可能,

米線有好多種,其中一種是過橋米線,其說法由來眾說紛紜,其中一種說法認為這個名字來自於米線的吃法。由於要把新鮮米線從一個碗挑到另一個裝滿湯料的碗內,其過程類似一橋飛渡兩碗間,因此謂之為「過橋米線」,小妹我覺得這個說法比較合邏輯,至於其歷史來源具體年份不得而知,大約有百多年歷史,以此推斷應是清朝道光年間或更早,而其產地源於滇南的蒙自。譚仔米線當中亦有一款過橋米線,因為有齊所有配料,我每次點了都食唔哂,所以我多數都點一,兩款配料的米線。我推介的配料是炸醬,魚腐和酸菜,炸醬份量很多,而且很好味,魚腐是我的最愛,既有鮮味,又吸汁,比響鈴更健康和無甘油膩,另一配料是酸菜,有時我也會選擇,因為很開胃。整體而言,米線味道可能,而且配料很足,價錢相宜,美中不足的是無論外賣或堂食要等好耐,而且堂食坐位很迫,建議外賣較好。
炸醬,魚腐清湯米線配凍檸茶
2020-06-26
炸醬,魚腐清湯米線配凍檸茶
  • 炸醬
  • 魚腐
  • 酸菜
2020-11-23 1467 瀏覽
位於灣仔太源街這店,每日中午必有人群聚集等待入坐,我與同事提早放飯,中午12點半前到順利入座,我點了三併魚湯米線十少辣,少米線減兩蚊,大家加點小碟,土匪雞中翼,麻辣豬耳,麻辣豬肚,湯米線份量十足可飽肚,魚湯味美,小碟麻辣脆口,回味無窮,土匪雞中翼十分入味好食,每款食品在$30-$40之間,性價比高,受上班一族捧場,在灣仔區如果要簡單午餐,可是錯的選擇,店內坐位比較靠近,人流多,坐位流轉也算快,要等位也可接受。
  • 麻辣豬耳
  • 土匪雞翼
2020-06-07 3111 瀏覽
每日食晏都好多人 每次攞飛都要預早15至30分鐘攞飛 有時去到都未叫 但有時去到就過咗好多 真係好難捉摸而佢人手又唔夠 一坐低要即刻落單 如果唔係就要等好耐先至有人理 好彩今日黎得都快湯底味道真係每次唔同真係好睇師傅嘅手勢

湯底味道真係每次唔同真係好睇師傅嘅手勢
2020-05-11 1920 瀏覽
近排見佢推出左個蟲草花雞湯米線好似幾吸引咁 就搵日lunch time同同事去左食😎坐落先發現原來我都已經差唔多半年冇食過譚仔 係熟悉嘅味道啊🤤·蟲草花雞湯米線$42佢比我想像中足料喎 係真係同佢張相上邊一模一樣😂😂食落超重花雕同埋芫荽味 個感覺都幾滋補 而且佢啲米線係真係索到個湯底既味 呢樣嘢唔錯😎佢個雞卷我都覺得幾出色 係真係好嫩 口感唔錯 佢另外仲有好多蟲草花 杞子同埋雲耳 完全就係媽咪既味道🤣🤣🤣·紅豆椰汁糕+$8見佢有甜品就試咗佢一試 估唔到又唔錯😏佢啲紅豆超大粒 而且係真係煮到淋晒 口感好好 個椰汁糕入口好滑 好似布甸咁 食到椰汁味之餘唔會過腥keke·#rbyeat#rby港式#rby灣仔·📍灣仔太原街8號A&B舖
蟲草花雞湯米線$42
蟲草花雞湯米線