2020-11-14 234 瀏覽
班C9朋友約食飯,因為都臨時臨急,又要星期五又尖沙咀地區,好彩搵到呢個食燒鵝餐廳裕鵝莊,又book到位。。gogogo!4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食燒鵝鋪頭名都有鵝字緊係無得輸,叫左個例牌,皮脆肉嫩GOOD.鵝腸爽夠入味小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。全部野食都好味,有機會都會再去

4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食

鵝腸爽夠入味

小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美

炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)

冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康

野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。

全部野食都好味,有機會都會再去

2020-10-09
  • 例牌燒鵝
  • 炸蝦丸
2020-11-09 200 瀏覽
尖沙咀有好多間餐廳食燒鵝,可以話每間嘅價錢都相差甚遠,試過價錢唔平但係真係得幾舊燒鵝。嗌咗一個燒鵝瀨粉($80),燒鵝同瀨粉係分開上,呢個價錢來講燒鵝算幾大份,食得好夠喉,唔會好似有啲餐廳咁得一碗粉上面兩三舊完全唔夠喉。仲嗌咗呢個滷水鵝肝,味道唔錯,有鵝味,不過如果小人食嘅話就有少少滯。仲嗌左個干扁肉碎四季豆,不過呢個餸就偏鹹咗啲,同樣地份量都唔少尤其是係肉碎同四季豆嘅比例係差唔多,唔會菜多肉少。呢間餐廳幾抵讚嘅就係上菜速度都好快,店員態度都友善,當日又咁啱可以坐到卡位,總括嚟講價錢合理又坐得幾舒服。

2020-11-04 181 瀏覽
今日去食咗燒鵝,燒鵝熱辣辣,燒鵝皮笑得10分香脆,鵝肉亦10分好食,算係幾嫩,不過有返咁上下質素就唔好預佢係樓下街市斬料嘅價錢了,環境坐得都幾舒適,服務正正常常
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝 燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!炸鮮奶是我認為最好食的食物下次食會再嗌太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以糯米飯是這一餐的敗筆,本來整體感覺都唔錯,但係糯米飯真係太鹹!我們每人食咗一小口就停手了餐廳的玄米茶非常好飲,不知道是否因為餸菜比較鹹,所以我們都飲了很多茶
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋

跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝
燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。

松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁

菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!

炸鮮奶是我認為最好食的食物
下次食會再嗌

太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以

我們每人食咗一小口就停手了

• 懷舊炸鮮奶
2020-10-31 154 瀏覽
本身朋友生日係諗住食四川野點知我唔記得咗book位,唯有揀第間食甘岩諗起每次去親尖沙咀亞士厘道食嘢都見到依間野要排隊,咁今日就黎試吓啦!預約咗7:30去到等咗5分鐘左右就可以入去楚,我入去嘅時候都已經差唔多滿場,我哋今日嗌左四樣嘢食,半隻燒鵝,黃金蝦多士,鵝油炒菜心,甜薯蜜椒牛柳粒,椒鹽鮮魷,先由小食嘅黃金蝦多士講起,細細舊充滿鹹蛋黃嘅香味同埋蝦蓉喺入邊真係超級香口入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉半隻燒鵝比我想像中大碟好多,我哋三個人都食唔晒,依度嘅燒鵝嘅皮係十分酥甩香口,有一定嘅厚度,燒鵝嘅皮係燒鵝嘅靈魂重點, 10分佢都有9分,不過燒鵝既肉相對地比較少,一舊燒鵝基本上來講一半係肥膏一半係肉,唔知係咪俾人夾硬養肥嗰種,冇乜運動所以咁肥😂😂😂,我男朋友係完全唔食肥膏,所以佢覺得呢個燒鵝就麻麻哋啦,我同另外一位朋友都覺得7分既!鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香甜薯蜜椒牛柳粒甜得黎有黑椒中和左,吾會太甜太流,牛柳粒系安格斯所以吃落去好嫩吾會好多根阻軟身!不過好細碟,牛柳粒份量都相對較少!148蚊黎講吾太抵食椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類

入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉

鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香

椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類似吉列豬扒嗰種粉,食落去個口感係好多粉好硬咁樣,但係入面嗰鮮魷係新鮮既,而且完全沒有椒鹽味,只能靠喼汁搭夠一下,搞到淨咗一半喺度😭
2020-10-30
  • 黃金蝦多士
  • 燒鵝
 講起深井,相信不少人嘅第一個反應就會聯想到深井燒鵝,不過有幾多人會專誠走入深井食燒鵝?但係而家唔洗山長水遠入深井啦!超過60年歷史嘅深井老字號裕記燒鵝「裕記大飯店」,原來在尖沙咀開左間年輕化嘅新副線—「裕.鵝莊」。黎得「裕.鵝莊」,梗係要食深井燒鵝啦!燒鵝可原隻上,亦都有半隻/例牌/下庄等選擇,2-3人一份例牌燒鵝供享用,餐廳會隨機供應上庄(鵝胸)或下庄(鵝髀)。製作方法跟深井總店一樣,燒鵝選用約90日大(重9.5斤)嘅清遠黑鬃鵝,以數十載獨特嘅炭燒烤法經驗,明爐烈火烤製,做到色、香、味俱全。先講燒鵝有幾正!🌟推薦❗炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)($190)原隻鵝髀上陣!鵝髀肉質肥美嫩滑,肉味濃郁,脂肪經明火燒製後逼出油份,皮脆甘香,第一次小編會連皮食!真係好正!😂我地仲叫左兩個小食~🌟推薦❗滷水鵝肝配意大利黑醋($68)$68有三個鵝肝,價錢都算合理,鵝肝滷得幾入味,雖說係意大利黑醋,但一啲都唔酸,反而似係濃調嘅滷水汁,蘸着吃更惹味!🌟推薦❗豉油皇灼鵝腸($138)份量都算幾多,而且鵝腸好肥美爽口,又好掛汁,正!金柱伴秋葵($48)雖然話係凍小食,但其實上枱嘅時候仲係暖,秋葵未鎮得夠凍,不
 講起深井,

相信不少人嘅第一個反應就會聯想到深井燒鵝,

不過有幾多人會專誠走入深井食燒鵝?

但係而家唔洗山長水遠入深井啦!

超過60年歷史嘅深井老字號裕記燒鵝「裕記大飯店」,

原來在尖沙咀開左間年輕化嘅新副線—「裕.鵝莊」。
黎得「裕.鵝莊」,梗係要食深井燒鵝啦!

燒鵝可原隻上,

亦都有半隻/例牌/下庄等選擇,

製作方法跟深井總店一樣,

燒鵝選用約90日大(重9.5斤)嘅清遠黑鬃鵝,

以數十載獨特嘅炭燒烤法經驗,

明爐烈火烤製,

做到色、香、味俱全。

先講燒鵝有幾正!

🌟推薦❗炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)($190)

原隻鵝髀上陣!

鵝髀肉質肥美嫩滑,肉味濃郁,

脂肪經明火燒製後逼出油份,

皮脆甘香,第一次小編會連皮食!真係好正!😂
炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)
我地仲叫左兩個小食~

🌟推薦❗滷水鵝肝配意大利黑醋($68)

$68有三個鵝肝,價錢都算合理,

鵝肝滷得幾入味,

豉油皇灼鵝腸
🌟推薦❗豉油皇灼鵝腸($138)

份量都算幾多,

而且鵝腸好肥美爽口,又好掛汁,正!
滷水鵝肝配意大利黑醋
金柱伴秋葵($48)

雖然話係凍小食,

但其實上枱嘅時候仲係暖,秋葵未鎮得夠凍,

不過味道係唔錯,

配上炸過嘅金柱,感覺矜貴~
金柱伴秋葵

滷水鵝肝配意大利黑醋
2020-10-25 231 瀏覽
同屋企去西九野餐完,就過嚟食燒鵝,經op訂位,仲可以額外有8折,好抵呀!好彩一早bk左位,一到就可以入座了。主角當然係燒鵝,雖然係燒鵝併燒腩仔飯,但係燒鵝同燒腩仔份量都好多,所以我哋就再叫多咗一份,幾個人share兩碟,都好夠食。燒鵝皮脆肉嫩,食落都多汁。燒腩仔,肥瘦均勻,肉質唔鞋口,不過個人略嫌有小小咸,但屋企人幾鍾意食。椒鹽鮮魷炸鮮奶即叫即炸,炸衣好薄,鮮奶吾會死甜,幾有驚喜。最後仲有一個柚子青檸骨成個組合都好fresh,酸酸甜甜又有青檸好清新嘅感覺。
好彩一早bk左位,一到就可以入座了。

椒鹽鮮魷

炸鮮奶
即叫即炸,炸衣好薄,鮮奶吾會死甜,幾有驚喜。

最後仲有一個柚子青檸骨
成個組合都好fresh,酸酸甜甜又有青檸好清新嘅感覺。
  • 燒鵝
  • 炸鮮奶
2020-10-22 174 瀏覽
九月重開時候光顧過一次,體驗都幾好,鵝肉細嫩冇渣,咬落去好juicy, 雙拼嘅叉燒都厚身入味,一餐80蚊嘅set lunch价钱值得。前日又心心念念想食燒鵝,去左發現人都多左,係好事,艱難時期要多多幫襯先唔會卑好嘢消失。但是!呢次嘅燒鵝真係好差,咬都咬唔爛,全程我都係食叉燒食飽肚,希望店家嘅水準要keep 住啊!有句講句,凍奶茶好飲。照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
2020-10-21 194 瀏覽
上星期和同事下班後剛好兩個晚飯都沒有着落,想起了這一間在公司附近的中餐廳,喜愛中菜的我們決定晚餐過來同事先點了滷水鵝腎作小食,分量非常驚喜!足夠三至四人食用,另外滷水香味十足,鵝腎同樣飽滿多汁蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流半隻豉油雞,非常值得推薦,雞肉做得滑溜,豉油味道香甜不過鹹,雞胸部位亦同樣做得軟滑多汁甜薯黑椒安格斯牛柳粒,每次都中菜餐廳必點的菜色,這間餐廳同樣做得高水準,牛柳粒的份量非常滿意,肉質軟滑,不會過硬,另外薯仔非常香甜,配搭惹味的醬汁,必點!

蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流

2020-10-17 171 瀏覽
今日放工突然想吃燒鵝,想起深井裕記,搜尋下發現尖沙咀都有,位置方便,馬上出發😎例牌燒鵝最期待的,一上菜已聞到濃郁的鵝香!鵝的質素很重要,入口滿滿油香味,脆脆外皮配上秘製醬汁,吃的是滿滿回憶。脆口花生和白飯配上鵝汁,送飯一流!😍黃金蝦球入口沒有太重油膩感,咸蛋黃香濃入味,蝦球彈牙爽口,金黃香脆!黃金蝦多士對蝦不能抗拒,這款懷舊小食很久冇食過,香口麵包炸脆表面,每件一口蝦肉,味道不錯!炸鮮奶本身已喜歡這道菜,這裡的牛奶香甜且滑,外皮夠薄,不會有厚厚炸粉感覺!希望之後大班朋友再來試其他招牌菜式!😍😍

例牌燒鵝

• 例牌燒鵝
  • 黃金蝦多士
  • 懷舊炸鮮奶
2020-10-15 202 瀏覽
都想各位有個真實資訊,訂左枱星期五晚8點3位,準時到達都仲要等3張枱,當時門口就根本唔多人等位,唔明白點解訂左枱都仲要等,不是訂枱優先或已留枱俾客人嗎?最後等左半個鐘,係餐廳門口就是得返我地3個等位。未食已經一肚氣,實在已經好俾面無俾到負評。訂枱時已有寫到是周年慶祝,當然餐廳唔會理你慶祝什麼,真心俾張好少少的枱或留定枱俾客人都無......😪食物質素是很好的,燉湯夠熱,燒鵝好味,菜式的份量亦都很足夠。上菜的姨姨同叔叔都好有禮貌,這是沒俾負評的原因,但訂枱的制度真係好有問題!真心建議要改善一下。還有門口帶位的阿姐經驗不夠😪,實係唔想再講落去......總之慶祝結婚周年就揀錯咗地方.....😔😔😔😔😔😔

2020-10-14 116 瀏覽
深井裕記燒鵝聽得多,但真係未食過,因為太遠喇真係。得知第三代裕記傳人喺尖沙咀開店,當然就要一試啦!門口有口罩袋提供大大個鵝字,怎能不試🙊上菜速度極快,點好菜,上個廁所回來已看到滿枱食物😂滷水雙拼 腎片,掌翼$88份量好大,腎片軟腍入味,唔係𡁻極都呑唔到個隻,推薦!掌翼咸咸的,佐酒一流,🍺蝦醬炒唐生菜 $80生菜翠綠爽甜,蝦醬咸香得嚟又不會過咸深井燒鵝 例牌 $160燒鵝皮燒至微焦香脆,厚厚的一片,咬落味道很甘香,但注意油份同時溢岀,怕肥的淺嚐就好🙈鵝味濃郁,亦不覺得嚡口,正呀!啖啖肉🤤懷舊炸鮮奶 $88很久沒有吃了,現時岀面酒樓都少見有供應。選用北海道3.6牛乳,軟滑香甜,個人亦覺得帶有椰汁味,當甜品都不錯。
深井裕記燒鵝聽得多,但真係未食過,
因為太遠喇真係。
得知第三代裕記傳人喺尖沙咀開店,
當然就要一試啦!

門口有口罩袋提供

大大個鵝字,怎能不試🙊

上菜速度極快,點好菜,
上個廁所回來已看到滿枱食物😂
滷水雙拼 腎片,掌翼$88
份量好大,腎片軟腍入味,
唔係𡁻極都呑唔到個隻,推薦!
掌翼咸咸的,佐酒一流,🍺

蝦醬炒唐生菜 $80
生菜翠綠爽甜,蝦醬咸香得嚟又不會過咸

深井燒鵝 例牌 $160

燒鵝皮燒至微焦香脆,厚厚的一片,
咬落味道很甘香,但注意油份同時溢岀,
怕肥的淺嚐就好🙈
鵝味濃郁,亦不覺得嚡口,正呀!

啖啖肉🤤

懷舊炸鮮奶 $88
很久沒有吃了,現時岀面酒樓都少見有供應。
選用北海道3.6牛乳,軟滑香甜,
個人亦覺得帶有椰汁味,當甜品都不錯。

2020-10-14 236 瀏覽
記得小時候 大時大節屋企會有燒鵝食 而燒鵝既味道慢慢存在心中 今天突然之間好想食 不過 有質素的 燒鵝唔一定要去到深井食 依家尖沙咀都可以食到 裕記第三代傳人尖沙咀開分店 今日我哋揀咗例牌,燒鵝味濃郁皮香肉嫩。外脆內嫩 好多肉汁滴出來味道剛剛好 再點酸梅醬 將鵝味層次更進一級 我還點了另一至愛 :杏汁菜膽豬肺燉湯 要得好飲真的不容易 又多功夫 呢度既燉湯火候十足 杏汁味香濃 豬肺處理得宜 味道不俗 另外餐廳裝修得好舒服 又有卡位坐以後不用去太遠可以品賞出色燒鵝有機會再來試其他小菜

今日我哋揀咗例牌,燒鵝味濃郁皮香肉嫩。外脆內嫩
好多肉汁滴出來

2020-09-25
燒鵝
杏汁菜膽燉豬肺湯
2020-10-13 166 瀏覽
🥇抵食燒鵝大餐🦢.好耐冇請屋企人食嘢😂有時都要做個孝順仔,請爸爸媽媽食好東西😆 呢間野係深井燒鵝開過黎當年既遊客區尖沙咀,冇優惠我都唔會黎食🙈宜家用App book 位就可以有正價單點菜式有8折🥳同到屋企人嘆美食之餘仲慳番啲錢✌🏻😎.一係唔食一食就食盡佢😝4個人叫一隻燒鵝大大份黎到熱辣辣皮脆肉多汁🤤肉質ok 冇好韌👍🏻個鵝肝量冇好多不過件數都夠一人兩、三舊,粉粉地咁幾岩我口味😋海蜇係一般茶樓好食水準☺️比較古怪既就係個豉油鵝腸,姑勿論佢既口感有冇好脆口香膏油味🤣🤣佢係有隻汽水味😂全家都唔喜歡呢個偏甜既鵝腸🌝
🥇抵食燒鵝大餐🦢
2020-10-10 2084 瀏覽
小時候,每當有親戚到家裏,爸爸總喜歡帶客人到深井裕記燒鵝,一隻燒鵝,幾碟小菜,每人一碗燒鵝瀨粉,便令人感到非常滿足。🌼這日跟先生來到食肆雲集的亞士厘道晚膳,在芸芸的餐廳裏,我們選了裕鵝莊進餐,享受佳餚之餘,也勾起了不少舊回憶。🌼🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160來到裕鵝莊,必點的一定是這裡的招牌燒鵝,看餐牌介紹,由鵝的品種到飼養都一絲不苟,鵝身色澤赤紅,鵝皮脆口,入口鵝油爆出,香氣四溢,滿口甘香, 肉質嫩滑,沾上店家秘製的甜酸醬,更是別有一番風味。🌼🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98肉感豐富的炸肉排,香口得來啖啖肉,最適合一眾愛肉人仕享用,哈哈。 椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。柚子青檸骨,炸過後,加入柚子蜜和青檸片同炒, 酸中帶甜,十分開胃,送飯一流。🌼🎯 生炒臘味糯米飯 $108最近秋風起,最適宜食有暖胃作用的糯米飯,飯內有臘腸,潤腸,蝦米等,用料十足,飯粒煙韌,味道剛好,不會過鹹, 臘味非常香口,愈食愈想食,不用餸菜,一下子就食光光,哈哈。🌼

🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160

🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98

椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。

🎯 生炒臘味糯米飯 $108

• 生炒臘味糯米飯