2021-08-14 459 瀏覽
昨晚兩個人叫了一份燒鵝下庄($190),一碟掌翼拼海蜇($68)和湯瀨($18),另外$9位茶。用openrice訂有9折。食物質素真是高質。先來的是燒鵝,一送上來未食已經聞到好香的味道。皮脆肉嫩又juicy,真係好正,真是暫時食過最正的燒鵝,難怪有米芝蓮推介。另外碟拼盤的海蜇有驚喜,份量好多而且好爽脆,掌翼普通但亦算合格,湯瀨粉就一般啦。還有,那些服務員姐姐服務態度好好,好細心,問有冇洗手間,佢話有,但因為女廁只有一格,佢仲走去幫我望望有冇位,真是好細心。總結重點,就是好少未食完一餐已經念住會再幫趁。(但唔知點解上存唔到相片)
2021-08-13
  • 燒鵝下庄
2021-08-10 509 瀏覽
到尖沙咀行街經過裕鵝莊即興去試下🥢, 記得小時候很喜歡與媽媽到深井裕記吃燒鵝😋。跳出深井到尖沙咀設新店的裕鵝莊, 地點方便又可以大飽口福。 下午茶時段, 我們點鴛鴦炒飯+熱奶茶$68、燒鵝(例) $160、 咸檸啤(跟餐$38) 。✨✨✨🔸燒鵝(例) 🧆~ 皮脆有光澤, 肉質嫩滑,肥瘦適中,配酸梅醬食用,好美味。🔸鴛鴦炒飯🍛~ 由細到大都很喜歡吃鴛鴦炒飯, 一碟飯有兩款味道, 雞肉配茄汁和蝦肉配白汁, 而我就比較喜歡雞肉配茄汁甜甜酸酸的味道🤤。🔸咸檸啤🍺~ 細細啖飲到苦澀的味道, 大大啖就飲到咸檸味, 可以一試。🔸熱奶茶☕~ 原先想點茶走,可惜沒有, 這杯熱奶茶好大杯, 茶香但不夠順滑。整體食物質素幾好, 價錢相宜, 值得推介。😄
燒鵝(例) $160、 咸檸啤(跟餐$38)

燒鵝(例) $160

鴛鴦炒飯

咸檸啤(跟餐$38)

熱奶茶

整體食物質素幾好, 價錢相宜, 值得推介。😄

2021-08-09
燒鵝(例) $160、 咸檸啤(跟餐$38)
燒鵝(例) $160
鴛鴦炒飯
咸檸啤(跟餐$38)
  • 燒鵝(例)$160
  • 燒鵝(例)$160、咸檸啤(跟餐$38)
2021-08-10 341 瀏覽
之前堂食下庄燒鵝鵝肝非常不錯,好好食,貨真價實。 早二日諗住外賣返屋企,先知鵝肝冇得外賣。 好奇怪收銀不停同我講下庄比較肥少D肉,我話之前堂食開,佢又不停再重複講多次。 我不以為意,冇鵝肝外賣,所以只買左下庄燒鵝,並叫留脾。 點知返到屋企,拎起隻脾食,脾下忽嫩肉唔見左,我都覺得算。 第二日食埋其他既肉,先發現除脾上有D肉外,其他全部係近pat pat位。 全部都冇肉食,雖然外賣有折,都唔使偷咁多肉走。 外賣仲要細碟過堂食,pat pat 都比埋你.
之前堂食下庄燒鵝鵝肝非常不錯,好好食,貨真價實。
點知返到屋企,拎起隻脾食,脾下忽嫩肉唔見左,我都覺得算。
外賣仲要細碟過堂食,pat pat 都比埋你.
外賣自取
2021-08-04 446 瀏覽
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔾𝕠𝕠𝕤𝕖 𝕄𝕒𝕟𝕠𝕣 裕。鵝莊 🦆📍尖沙咀亞士厘道𝟛𝟟號九龍中心地下ℂ號舖➰ 「裕。鵝莊」於𝟷𝟿𝟻𝟾年在深井創立,有著「深井燒鵝」的美譽,遠近馳名,而尖沙咀新店則由第三代主理,傳承總店傳統味道。➰🔹例牌 $𝟷𝟼𝟶 🦆鵝油甘香,與酸梅醬絕配,建議選擇下庄,因普通例牌燒鵝比較多骨,整體未算驚艷,以下重點推介幾款更為出色的小菜。🔸黃金蝦球 $𝟷𝟾𝟶 🍤珍寶越南大蝦加入秘製鹹蛋漿。即叫即炸,新鮮富鹹香。🔹鮑魚燴飯 $𝟷𝟼𝟾 🍘必食燴飯,以原隻大連吉品鮑魚入饌,混合豬腳、火腿及高湯熬製成的溏心醬汁,米飯加入蝦米及香菇燜煮,頗有咬口而味道香甜。🔸 懷舊炸鮮奶 $𝟾𝟾🥛酥脆薄身的炸衣,特別選用牛乳味濃的北海道3.6牛乳製作,外脆內滑。🔸甜薯黑椒安格斯牛粒 $𝟷𝟺𝟾 🐂🔸滷水鵝肝配意大利黑醋 $𝟼𝟾 🖤▫️椰香鮮奶桃膠 $𝟺𝟾🥥▫️楊枝甘露 $𝟺𝟾🥭
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 𝔾𝕠𝕠𝕤𝕖 𝕄𝕒𝕟𝕠𝕣 裕。鵝莊 🦆
📍尖沙咀亞士厘道𝟛𝟟號九龍中心地下ℂ號舖

🔹例牌 $𝟷𝟼𝟶 🦆

🔸黃金蝦球 $𝟷𝟾𝟶 🍤
珍寶越南大蝦加入秘製鹹蛋漿。即叫即炸,新鮮富鹹香。

🔹鮑魚燴飯 $𝟷𝟼𝟾 🍘

🔸 懷舊炸鮮奶 $𝟾𝟾🥛

🔸甜薯黑椒安格斯牛粒 $𝟷𝟺𝟾 🐂

🔸滷水鵝肝配意大利黑醋 $𝟼𝟾 🖤

▫️椰香鮮奶桃膠 $𝟺𝟾🥥

▫️楊枝甘露 $𝟺𝟾🥭
2021-07-31 3821 瀏覽
北京出名片皮鴨、美國出名唐老鴨,香港嘅鴨雖然唔太出名,但我哋都有脆皮燒鵝!想食燒鵝唔洗山長水遠入深井嘅,因為深井裕記燒鵝嘅傳人將祖傳秘方帶到嚟尖沙咀,仲將餐廳嘅裝修同menu年輕化,勁方便就食到深井燒鵝嘅原味道啦!蜜汁叉燒拼深井燒鵝呢度嘅燒鵝以更高溫嘅火爐烤製,將鵝嘅多餘油份逼出,令燒鵝皮更香脆,但食嘅時候又唔會充滿罪惡感。燒鵝充滿濃郁嘅鵝香味,肉質軟腍,非常好味!至於叉燒肥瘦適中,肉質鬆軟,外面燒到焦香,帶有香甜嘅蜜糖味,非常滋味。杏汁菜膽燉豬肺香濃但又唔會太搶嘅杏汁,飲落好滋潤!配料有菜乾,而豬肺洗得非常乾淨,完全無腥味。椒鹽鮮魷釀蝦膠椒鹽鮮魷就食得多,但嚟個椒鹽鮮魷釀蝦膠就先將蝦膠釀埋入魷魚,再塗上薄薄嘅炸粉,即叫即炸。上枱嘅時候見到粒粒都係金黃色,賣相好靚。至於彈牙嘅蝦膠配上煙靭嘅魷魚,口感好有層次。但令到魷魚更香口嘅,全靠面頭嘅調味料!大廚特意將蒜頭、蔥 、辣椒切碎,再加入五香粉同椒鹽一齊爆香,非常惹味!豉油皇灼鵝腸份量非常多,條條鵝腸都上晒色。鵝腸爽脆彈牙,洗得非常乾淨,連肥膏都清埋,食嘅時候唔會油淋淋。墊底嘅有大量芽菜同韭黃,千祈唔好錯過,非常入味㗎!椒鹽茄子軟腍腍嘅茄子

蜜汁叉燒拼深井燒鵝

椒鹽鮮魷釀蝦膠

豉油皇灼鵝腸

椒鹽茄子
軟腍腍嘅茄子,外面係炸過嘅椒鹽脆皮,外脆內亂,鹹香十足,形成獨特嘅口感。

鵝油福建炒飯
主打燒鵝嘅餐廳,連鵝油都唔會放過!呢個福建炒飯除咗有香菇、菜心粒、鵝肉粒同原隻蝦球,更以鵝油一齊炒香,

2021-07-30
2021-07-26 837 瀏覽
呢兩年讀FT master太辛苦🥲最近終於放監,於是同朋友四個人一行人去裕鵝莊食燒鵝賀一賀🥳#滷鵝翼鵝腎— 前菜叫咗滷鵝翼鵝腎。鵝腎比較淋,有啲人未必鍾意呢個口感,但係我覺得幾好食鵝翼好惹味,前菜算不錯😌#半隻燒鵝— 主角黎啦😍燒得好靚熱辣辣、多肉汁、皮又脆、肉又多,4個人差d食唔曬黃金蝦球— 呢個好好味!唔會好漏,鹹蛋黃好香同大蝦好夾,送飯一流元貝蛋白炒飯— 很清爽,料很多,可以😌炸鮮奶— 最後來個甜品,炸鮮奶皮很薄,熱辣辣超好吃😋總結:食物不俗、服務可以、惟座位比較窄

鵝翼好惹味,前菜算不錯😌

#半隻燒鵝— 主角黎啦😍燒得好靚
熱辣辣、多肉汁、皮又脆、肉又多,4個人差d食唔曬

元貝蛋白炒飯— 很清爽,料很多,可以😌

炸鮮奶— 最後來個甜品,炸鮮奶皮很薄,熱辣辣超好吃😋

總結:

食物不俗、服務可以、惟座位比較窄
裕·鵝莊 Goose Manor @goosemanorhk📍尖沙咀亞士厘道37號九龍中心地下C號舖.裕·鵝莊 @goosemanor.hk 係由深井裕記第三代兩兄弟主理,於尖沙咀開設呢間走年輕人路線嘅燒味粵菜館🥢 致力保留總店傳統味道,又能迎合年輕人口味~ 除咗招牌燒鵝外,亦加入咗唔少特色小菜、燉湯、炒麵飯,非常有水準👍🏻 ️.🦆 深井燒鵝(上庄;例牌)$160: 餐廳選用自家農場飼養嘅黑鬃鵝,以天然飼料餵飼,用上燒爐明火烤製,燒鵝色澤赤紅,鵝皮夠哂香脆鬆化,鵝肉肉質肥美厚實,鵝味濃郁,咬落口,肉汁流哂岀嚟,再點上特製酸梅醬,可提升鵝肉鮮味😍 雖然通常食燒鵝都會揀下庄,因為有燒鵝脾,但係老闆見到我哋係女士,就建議我哋食上庄,肥膩感冇咁重🤣.🥛 懷舊炸鮮奶3.6 (北海道3.6)$88: 炸鮮奶炸得酥脆,外層炸衣非常薄身,特別選用北海道3.6牛乳製作,內𥚃牛乳味香濃,夠哂滑溜,完全做到外脆內嫩👍🏻.🍤 黃金蝦多士 $78: 一小塊麵包上塗上蝦膠,爽口彈牙夠鮮甜,麵包多士亦非常脆口,炸至金黃色,外層以咸蛋黃包裹,可惜略嫌有點油膩😌.🦆 豉油王灼鵝腸 $138: 每一條鵝腸都吸收哂豉油嘅精華
📍尖沙咀亞士厘道37號九龍中心地下C號舖
🦆 深井燒鵝(上庄;例牌)$160

🥛 懷舊炸鮮奶3.6 (北海道3.6)$88
懷舊炸鮮奶3.6 (北海道3.6)

🍤 黃金蝦多士 $78
黃金蝦多士

🦆 豉油王灼鵝腸 $138
: 每一條鵝腸都吸收哂豉油嘅精華,非常入味,鵝腸亦清理得好乾淨,腸味濃郁,夠肥美爽口😆
豉油王灼鵝腸

🍲 杏汁菜膽燉豬肺 $78
: 香甜杏仁汁入味清潤,杏仁味重,亦非常足料,有兩大嚿豬肺、瘦肉、菜膽,豬肺新鮮爽滑,鮮味十足!

🥬 鵝油炒時蔬 $88
: 用上鵝油炒的菜心,鵝油香氣十足,不過怕油膩嘅人士就揀番清炒嘅煮法😉
鵝油炒時蔬

🍺 少爺啤-飛雲 $58
: 小麥啤清爽宜人,口感柔軟,加入咗柑橘橙皮同新鮮磨製嘅芫荽籽,散發陣陣柑橘香,感覺輕盈,配燒鵝一流☺️
少爺啤-飛雲
深井燒鵝(上庄;例牌)
懷舊炸鮮奶3.6 (北海道3.6)
黃金蝦多士
豉油王灼鵝腸
鵝油炒時蔬
少爺啤-飛雲
由【裕記燒鵝 Yue Kee, 深井 Tsam Tseng, Hong Kong 🇭🇰】, 第三代已經獲得米芝蓮 Michelin 推介之後人, 開的【裕.鵝莊 Goose Manor, 尖沙咀店】位於亞士厘道, 前嗰幾十年的尖沙咀 "食街", 但忽然間好像現代人已經少知道!始終可能是要由樓梯行上這條橫街.. ___🌟 先說這裏的新鮮燒鵝 Roast Goose with Crispy Skin Chiu Chow historical style from Sham Tseng.好明顯係潮蓮燒鵝 ~潮州式的現代親戚. 上皮上得靚, 醃料也超級入味. 二十世紀後的香港人以為燒鵝一定係最脆皮, 就一定有所不知. 廣東省有些燒鵝是浸入湯吃, 就算在本地出名的 「鏞記」也是把熱汁淋上脆皮面, 半脆皮半淋希望帶給最佳的 Compromised Balance. 給客人.🌟 燒鵝頸 Roasted Goose Neck. 識得食的人一定會叫, 燒鵝之中的重要部位. 而且這裏算是便宜, 份量亦多. 最適合配紅酒或者威士忌 Whisky 🥃🌟 深井古法椒鹽鮮魷 Salt & Pepper Fried

___

🌟 燒鵝頸 Roasted Goose Neck.

🌟 深井古法椒鹽鮮魷 Salt & Pepper Fried Calamari.

他們多年來加以改良的椒鹽鮮魷. 絕對是香港之最. 人哋有的, 是歷史! 😬
  • 黃金蝦球
  • 椒鹽鮮魷
  • 鵝頸
  • 燒鵝
  • 懷舊炸鮮奶
  • 黃金蝦多士
2021-06-19 989 瀏覽
今日假期唔洗點等位叫碟例牌燒鵝食先😅燒鵝上枱係暖但冷氣太大好快就乜餸都變成冷冰冰😔 鵝油甘香好正但真係好肥,咬咗肥膏出嚟其實冇乜肉食,希望有待改善!餐廳環境光猛衛生好好👍服務非常貼心同友善。係尖沙咀嚟講佢哋嘅價錢係出面有好多選擇,有點名過於實感覺🙁
今日假期唔洗點等位叫碟例牌燒鵝食先😅

2021-05-19
2021-06-14 1010 瀏覽
今次叫左下莊 結果得三分之一係正常得最上面既燒鵝髀有肉食其他唔係骨就係脂肪真係好失望比左$190 食得一隻燒鵝髀既量 本身仲期待左好耐 食完總結無下次亦都唔推薦人去食。
今次叫左下莊 結果得三分之一係正常
得最上面既燒鵝髀有肉食
其他唔係骨就係脂肪

真係好失望
比左$190 食得一隻燒鵝髀既量

本身仲期待左好耐 食完總結無下次
亦都唔推薦人去食。
2021-06-14
2021-06-11 870 瀏覽
第一次尼到食間野感覺都舒服地叫左一個二人餐有鵝(例排)一碟菜蒜蓉炒勝瓜...例排鵝就比較肥但味道係ok...湯同菜都ok...全餐大約$215...但冷氣就唔係太夠...
第一次尼到食間野感覺都舒服地叫左一個二人餐
有鵝(例排)一碟菜蒜蓉炒勝瓜...例排鵝就比較肥
2021-06-10 782 瀏覽
話說男友嘅公公非常喜愛食燒鵝,於是我哋就揀咗依間餐廳黎試,因為佢嘅招牌菜就係燒鵝啦。我哋四個人👩🏻‍🦰👱🏿‍♂️👵🏻👴🏻叫咗六個餸。半隻燒鵝燒鵝皮脆,油脂感重,非常香口,肉質可以,酸梅醬非常解膩三色椒薯仔牛柳粒薯仔非常香甜,牛柳粒都幾重牛肉味海蜇配鵝翼海蜇彈牙,鵝翼惹味炒鵝腸,鵝腸彈牙鹹蛋黃蝦多士🦐🦐🦐依個蝦多士真係不得了,一定要試,個鹹蛋黃真係超級惹味😍😍😍,係會令人追住食嗰隻,一定要叫👍🏻👍🏻炸鮮奶外脆內軟,入面用北海道牛奶整嘅,非常甜滑😋總括而言,鍾意食燒鵝嘅朋友可以黎一試,除咗燒鵝之外,佢嘅小菜都係有鑊氣有質素嘅👌🏻

半隻燒鵝
燒鵝皮脆,油脂感重,非常香口,肉質可以,酸梅醬非常解膩

三色椒薯仔牛柳粒
薯仔非常香甜,牛柳粒都幾重牛肉味

海蜇配鵝翼
海蜇彈牙,鵝翼惹味

炒鵝腸,鵝腸彈牙

鹹蛋黃蝦多士🦐🦐🦐

炸鮮奶
外脆內軟,入面用北海道牛奶整嘅,非常甜滑😋

2021-05-30 602 瀏覽
One of the better ones in HK. Roast goose are kind of a holy grail in Siu Mei in HK. Many restaurants offer, not as many make a good one. This shop is run by Sheng Jeng’s Yu Kei. Their goose is just very good. Not very cheap for a lunch but for a quality like that, it is quite good. The cha siu is nice too. Nice environment and very good tea!
2021-05-09 1044 瀏覽
三星期前已訂了今晚為太太慶祝母親節。之前已上視頻了解食物如何。一家人一起到裕鵝莊,睇完餐牌叫了半隻燒鵝,蜜汁义燒,黃金蝦多士,干扁肉碎四季豆,鵝油炒菜芯同懷舊炸鮮奶。全家人都覺得隻鵝啲皮好脆,鵝肉味美,調味啱啱好。阿仔一手攞左隻鵝脾食,蝦多士食到有咸蛋黃嘅香味。义燒好軟嫩完全唔柴,炸鮮奶凍左都一樣好好食,為獨比較有少少油膩。不過白飯就真係硬左啲。最後桃膠紅豆沙,凍嘅楊枝甘露同無穀嘅綠豆沙都唔錯。但係杯茶反而有驚起,一家人都好滿意今次嘅選擇,第日會再嚟試其他美食。
2021-05-08
母親節
2021-04-16 1725 瀏覽
喺朋友社交平台度講緊呢間野,仲要講明熱辣辣脆卜卜,我就俾佢啲野食吸引咗,於是我就決定晚飯食呢間。以我所知呢間野係深圳裕記燒鵝嘅傳人過咗嚟尖沙咀開,諗住再打靚個品牌,而深圳裕記燒鵝喺燒鵝界真係數一數二全晚整體非常滿意!每樣食物都非常好食😋 大家可以睇下我每款食物俾啲星星個數量而去試試~呢間野都係第一次食,估唔到咁高水準,每項食飯我都有叫,希望可以試多啲唔同種類嘅食物,但因是晚兩個人食,食量有限,搞到有好多野都要打包,建議四個人去就最好!

燒鵝例牌
鵝腸