2023-02-02 279 瀏覽
位於屯門比較隱蔽既cafe,成間鋪周圍都係被植物包圍住😝室外都有座位比客人坐架,門口地下都好似用左日式設計😚本身我地食左Lunch先去食,所以就揀左啲小食 叫左聚福樓大哂健康沙律同埋叫左2杯Latte😆個健康沙律係有三文魚架,不過除左三文魚好食,其他沙律菜就唔好食,食食下我都放棄左😂而Latte就正常操作啦😂不過室內背景位係好立體😍室外同室內都好岩打卡🫶🏻不過頭先睇返原來已經結業☹️幸好之前黎左打卡😩我會懷念聚福樓🥺
位於屯門比較隱蔽既cafe,成間鋪周圍都係被植物包圍住😝
室外都有座位比客人坐架,門口地下都好似用左日式設計😚

而Latte就正常操作啦😂
不過室內背景位係好立體😍
室外同室內都好岩打卡🫶🏻
2022-12-15 179 瀏覽
《聚福樓》聽個名以為係食中餐,其實是食西式fusion菜嚟。入到去好有異國風情feel, 環境優雅,仲有可以坐室外位,而且係寵物友善餐廳,可以帶埋毛孩一齊來chill下~📝我哋點咗個二人餐 $628▫️炸物拼盤來到有驚喜,份量十足,有雞翼、炸芝士角、燒粟米同薯條。雞翼好大隻,炸得好香脆入味,食完呢個兩個人都已經飽飽地😅▫️威靈頓牛柳 +$30第一次食威靈頓牛柳,酥皮烤得堅挺金黃,外層乾爽麗,沒有濕濕腍腍,牛油香氣濃盛,酥皮吸收晒肉汁。牛柳生熟度恰好,非常惹味~▫️牛肝菌黑松露意大利飯牛肝菌配合黑松露,有著濃郁的黑松露味,意大利飯粒粒彈牙,好creamy~▫️心太軟來到已經爆咗嘅心太軟😅,藏着軟軟的流心朱古力,蛋糕都很美味,唔會太甜~

📝我哋點咗個二人餐 $628

▫️炸物拼盤

▫️威靈頓牛柳 +$30

▫️牛肝菌黑松露意大利飯

▫️心太軟

2022-12-11 104 瀏覽
餐廳由一門口開始,幾乎每個角落都是打卡點,佈置非常有心思。Menu的命名亦都十分有創意,將菜式形容得繪形繪聲。用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)餐廳建議3成熟,牛柳非常嫩滑有牛味,入口幾乎不用怎麼咀嚼。酥皮酥脆,配上芥末汁調味,食落有層次。想不到在cafe也能吃到這麽高質的菜式。孖寶兄弟煮意粉(蟹肉蟹膏忌廉意粉)意粉超級creamy,軟硬度剛好。每一條意粉都掛上忌廉汁和蟹肉絲,食落濃郁有鮮味。Matcha Latte奶和抹茶的比例配合得剛好,飲落順滑,抹茶的香氣在口腔中縈繞不散。喜歡抹茶的朋友可以走甜,更能品嚐抹茶的原味。餐廳的All day breakfast都很吸引,下次值得再黎一試。
餐廳由一門口開始,

幾乎每個角落都是打卡點,

佈置非常有心思。

Menu的命名亦都十分有創意,將菜式形容得繪形繪聲。
用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)

想不到在cafe也能吃到這麽高質的菜式。
孖寶兄弟煮意粉(蟹肉蟹膏忌廉意粉)

意粉超級creamy,軟硬度剛好。

每一條意粉都掛上忌廉汁和蟹肉絲,食落濃郁有鮮味。
Matcha Latte

2022-12-09 81 瀏覽
呢間餐廳環境有驚喜到我 好有度假的感覺☺️☺️加上餐廳名叫聚福樓 一聽以為係飲茶嗰啲茶樓 點知原來係食西餐架!仲有所有菜式嘅食物名都好搞笑 吸引到人啊~蝦我!炒你呀!我唔會就咁蒜㗎! $158真係好有創意!其實係秘製蒜油鮮蝦炒意粉~分量中等 不過味道不錯👍 微辣 推薦!最欣賞係個意粉嘅熱度好好😚😚而且總共有六隻蝦!用麻包袋笠住隻牛 $288呢個就係威靈頓牛柳 餐廳preset左三成熟 話咁樣係最好食 酥皮好食!😝價錢不算太貴啦~下面沙律菜就係伴碟啦 加一服務費聚福樓 (屯門)屯門青善街28號康景花園地下1號舖

蝦我!炒你呀!我唔會就咁蒜㗎! $158

用麻包袋笠住隻牛 $288
呢個就係威靈頓牛柳 餐廳preset左三成熟
話咁樣係最好食 酥皮好食!😝
價錢不算太貴啦~
下面沙律菜就係伴碟啦

加一服務費

聚福樓 (屯門)
2022-12-07 142 瀏覽
前排同朋友到附近一間日本居酒屋食飯,見到隔離就係大名鼎鼎聚福樓!因為餐廳食西餐,同個名好有落差,好奇心驅使我封去食晚飯。甫進入門口,聚福樓環境優雅,綠林裝飾包圍整間餐廳,感覺優閒寫意,而且係動物友善餐廳,有戶外比狗狗同主人一齊進餐!帶子魚子刺身他他 $128刺身他他一上檯非常驚艷,擺盤好靚!以Cocktail杯層層疊形式,最上一層係帶子及魚子刺身,底層以Creamy三文魚醬墊底,加上清新柚子汁,好特別,感覺好fresh!自家製薯仔波 $62以為細細粒嘅薯仔波小食,點個比佢fake左,係五大舊足料大薯波,即叫即炸,配埋個酸辣汁好開胃!性價比高大鑊!單嘢羊咗 $238個名改得搞笑又清楚說明係食羊,但亦有實力!唔係虛有其表,香草醬包裹羊架煎焗,肉汁保持鮮嫩,肉質呈現粉紅色。火喉拿捏得好好👍,應該改名大鑊!咁好食牛肝菌意大利飯 $158香濃黑松露醬,牛肝菌天然香氣與意大利飯係最佳拍檔,忌廉汁濃稠度適中,米粒入口軟糯,唔會覺得太膩。整體進餐氣氛舒服,可以慢慢坐吹水飲野!

帶子魚子刺身他他 $128
刺身他他一上檯非常驚艷,
帶子魚子刺身他他

自家製薯仔波 $62

自家製薯仔波

大鑊!單嘢羊咗 $238

應該改名大鑊!咁好食

大鑊!單嘢羊咗

牛肝菌意大利飯 $158
牛肝菌意大利飯

整體進餐氣氛舒服,可以慢慢坐吹水飲野!
題外話/補充資料: 原來可以包場,請live band,詳情要問返店主
2022-12-05
帶子魚子刺身他他
自家製薯仔波
大鑊!單嘢羊咗
牛肝菌意大利飯
2022-12-06 42 瀏覽
原來置樂有間咁靚嘅餐廳🤩😋喺Openrice發現到之後就好想去🤤🥰門口好靚好多植物,好多打卡位🌱🌲🌳🌴🌵出面都可以坐,不過呢一晚好凍,職員建議我坐室內室內環境都好舒服好靚😍一坐低就提供水👍🏼仲有好靚嘅碟仔比我哋可以𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞野食🫰🏼💕今晚朋友臨時開𝐎𝐓 我坐咗喺度等咗好耐🥺但職員都勁𝐧𝐢𝐜𝐞勁好人🥹🥹🥹完全冇催我 冇比眼色我睇 仲任我影相打卡朋友終於到我哋叫嘢食❤️無菌既牛肝菌食飯唔駛乾哽$158啲名改得好得意 即係牛肝菌黑松露意大利飯整得好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲好好食😋黑松露好香❤️蝦我!炒你啊!我唔會就咁蒜㗎!$158即係秘製蒜油鮮蝦炒意粉😆蝦嘅份量都唔少,意粉熟度岩岩好,唔會太硬或者太熟,煮得好好食😋富士宇治金時$52Fuji Matcha Redbean Latte整得好靚 真係好似個富士山🗻啲紅豆整得好好食😋成杯野唔會好甜!!所以好好飲呀❤️AFFOGATO爭咩啊!溝埋一齊啊笨!(意式濃縮咖啡雲尼拿雪糕)ICE CREAM DRESSED INESPRESSO / MOCHA$78將咖啡倒落雲尼拿雪糕真係好夾好好食佢個咖啡同雪糕都整得好好食 好出色雪糕本身有啲朱古力醬最驚喜嘅係仲有啲果仁喺入
原來置樂有間咁靚嘅餐廳🤩😋
喺Openrice發現到之後就好想去🤤🥰

門口好靚好多植物,好多打卡位🌱🌲🌳🌴🌵

出面都可以坐,不過呢一晚好凍,職員建議我坐室內

室內環境都好舒服好靚😍

整得好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲好好食😋黑松露好香

❤️蝦我!炒你啊!我唔會就咁蒜㗎!$158
即係秘製蒜油鮮蝦炒意粉😆
蝦嘅份量都唔少,
意粉熟度岩岩好,唔會太硬或者太熟,
煮得好好食😋

富士宇治金時$52
Fuji Matcha Redbean Latte
整得好靚 真係好似個富士山🗻
啲紅豆整得好好食😋
成杯野唔會好甜!!所以好好飲呀

❤️AFFOGATO
爭咩啊!溝埋一齊啊笨!
(意式濃縮咖啡雲尼拿雪糕)
ICE CREAM DRESSED IN
最驚喜嘅係仲有啲果仁喺入面
咖啡都好香 唔會太苦 恰到好處😋💕💕
💖💖💖💖💖💖💖
估唔到呢間餐廳除咗靚同多打卡位之外
食物都好出色!!!
2022-12-04 36 瀏覽
好隱蔽嘅cafe行入門口 就有種要帶你去遠離煩囂嘅感覺裝潢幾有心思幾有feellunch set都係一啲cafe大路嘢食選擇嘢飲都有好多唔同選擇南瓜湯香煎伊比利亞豬胺扒 $148依隻豬好厚身好難得哋 厚得嚟 唔會乾身/柴皮配菜嘅薯條都好高質 夠晒香脆黑松露鮮蝦忌廉扁意粉 $138有成5隻蝦蝦蝦 都幾爽口彈牙意粉嘅口感都唔錯醬汁嘅黑松露味好香好濃郁Iced Chocolate $38好滑幾好飲Matcha Latte $42
好隱蔽嘅cafe

好滑幾好飲
Matcha Latte $42
2022-11-22
2022-12-04 487 瀏覽
入屯門去 ❥⧽聚福樓 ❥⧽食Brunch, 呢間 cafe 個名好中式, 但內裡一d 都唔中式, 環境好 chill 好舒適, 仲可以帶埋寵物嚟一齊食飯。𓊈黑松露鮮蝦忌廉扁意粉 $𝟷𝟺𝟾𓊉Brunch set 會附送餐湯, 磨菇湯菇味好濃呀,帶少少忌廉味都幾smooth 。意粉賣相好有小清新 feel, 有5隻大蝦, 肉質爽嫩彈牙, 醬汁方面超 creamy 多汁, 黑松露味好濃, 每條意粉都掛滿汁, 好好食!𓊈香煎伊比利亞豬胺扒 $𝟷𝟼𝟾𓊉豬胺扒煎得剛剛好兩邊都金黃色, 切開就見到好粉嫩, 充滿肉汁, 肉質好軟腍。側邊配有薯條同沙律, 沙律好 fresh, 可以解一解豬胺扒嘅油膩感。𓊈Matcha Latte $𝟺𝟸𓊉天氣涼咗真係好適合飲熱飲, Matcha Latte 嘅搽茶味好香, 唔會太甜。𓊈Coffee Latte $𝟺𝟸𓊉2杯嘅拉花都唔同, 好靚! Coffee Latte 味道偏重奶味, 口感好順滑。♡♡ 餐廳職員超nice, 環境又 chill, 好適合打卡傾計。

𓊈黑松露鮮蝦忌廉扁意粉 $𝟷𝟺𝟾𓊉

𓊈香煎伊比利亞豬胺扒 $𝟷𝟼𝟾𓊉

𓊈Matcha Latte $𝟺𝟸𓊉

𓊈Coffee Latte $𝟺𝟸𓊉

2022-11-30 310 瀏覽
上次嚟呢頭食飯已經留意到呢間店,由呢個古老大門入去🚪,係一個好有渡假風嘅地方🌴!原來佢裏面同樣好渡假風🏖,好似去咗峇里啲海邊酒吧一樣~而嘢食就好特別,啲外全部好搞笑😂😂個炸雞翼新鮮整起熱辣辣🐔,外面嘅炸皮又薄又脆,而入面嘅雞翼仲好嫩滑佢個醬汁好特別,食落好似有啲孜然味,但又好夾~加埋啲沙律菜🥗,食完感覺唔膩~呢個嘢食叫嘅時候泛起了一絲尷尬😂😂但佢嘅收皮系列真係幾吸引,因為酥脆嘅外皮包住咗海鮮🐠佢啲醬汁好香濃,有啲似將濃縮咗嘅海鮮湯包咗喺酥皮入面~裏面有大蝦,青口同帶子之類🦪,加埋薯條真係好飽🤰呢個個名都勁搞笑,係帶點辣味嘅大蜆意粉🍝~啲蜆煮得剛剛好,好鮮甜而且仲係好肥嘟嘟,完全無乾水~意粉辣辣地🌶,加埋啲蒜片都辣辣地🧄,唔太腍嘅好好味~朋友飲咖啡☕,佢話個咖啡好飲,而且個拉花好靚呀😍我就喜歡梳打🍋,佢有熱情果香味,仲有少少籽喺入面~甜甜酸酸好醒神,仲好有熱帶風情🍹佢嘅戶外空間好chill,仲要係pet friendly嘅添🐶🐱!Happy Friday或者週末約埋朋友一齊嚟chill下都唔錯🥂~

原來佢裏面同樣好渡假風🏖,好似去咗峇里啲海邊酒吧一樣~
而嘢食就好特別,啲外全部好搞笑😂😂

佢個醬汁好特別,食落好似有啲孜然味,但又好夾~
加埋啲沙律菜🥗,食完感覺唔膩~
炸雞翼

呢個嘢食叫嘅時候泛起了一絲尷尬😂😂
但佢嘅收皮系列真係幾吸引,因為酥脆嘅外皮包住咗海鮮🐠
收皮啦!海鮮

佢啲醬汁好香濃,有啲似將濃縮咗嘅海鮮湯包咗喺酥皮入面~
裏面有大蝦,青口同帶子之類🦪,加埋薯條真係好飽🤰
收皮啦!海鮮

呢個個名都勁搞笑,係帶點辣味嘅大蜆意粉🍝~
辣妹化曬妝偷偷地去海邊曬太陽

啲蜆煮得剛剛好,好鮮甜而且仲係好肥嘟嘟,完全無乾水~
意粉辣辣地🌶,加埋啲蒜片都辣辣地🧄,唔太腍嘅好好味~
辣妹化曬妝偷偷地去海邊曬太陽

朋友飲咖啡☕,佢話個咖啡好飲,而且個拉花好靚呀😍
Latte

我就喜歡梳打🍋,佢有熱情果香味,仲有少少籽喺入面~
甜甜酸酸好醒神,仲好有熱帶風情🍹
熱情果檸檬梳打

2022-11-28
炸雞翼
Latte
熱情果檸檬梳打
2022-11-24 242 瀏覽
聚福樓係屯門置樂美食區其中一間,聚福樓係環境優雅寫意嘅動物友善餐廳,靜得黎舒服,有戶外區歡迎帶寵物去,大家可以帶埋自己小主子去幫襯下😍。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐用麻包袋笠住隻牛⧐孖寶兄弟煮意粉⧐火炙鵝肝(兩件)☻火炙鵝肝(兩件),加左蘋果醬辟走左腥味,加埋多士一齊食,有三重口感,加埋一齊都唔會覺得怪,啱啱好。☻用麻包袋笠住隻牛,暫時係食過最好食既威靈頓牛之一,酥皮好脆,一食就試係新鮮出爐,牛肉上面有巴馬火腿包住,食落去有鹹味,已經唔再額外調味,火腿、酥皮、牛肉三種口感係你個爆發出黎,好好味,必點。☻孖寶兄弟煮意粉,蟹肉蟹膏忌廉意粉,忌廉整到同蟹肉好夾,餐廳係調味方面落左唔小心思,淡淡忌廉味唔會搶左蟹肉嘅味道。———————————————————📝評分味道 ⁵/ ⁶環境 ⁵/ ⁶服務 ⁵/ ⁶衛生 ⁴/ ⁶抵食 ⁴/ ⁶———————————————————📍聚福樓屯門青善街28號康景花園地下1號舖
聚福樓

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

⧐用麻包袋笠住隻牛
⧐孖寶兄弟煮意粉
⧐火炙鵝肝(兩件)

📝評分

📍聚福樓
2022-11-24
  • 用麻包袋笠住隻牛
2022-11-24 29 瀏覽
好耐之前食過當時係打卡一流,但性價比甚低早兩日去食,叫咗個四人餐千一蚊由頭盤食到甜品唔算貴之餘,食物質素仲有明顯提升而且服務態度都好好明顯有下苦功比大家有種好chill嘅感覺
好耐之前食過
當時係打卡一流,但性價比甚低
早兩日去食,叫咗個四人餐
千一蚊由頭盤食到甜品
唔算貴之餘,食物質素仲有明顯提升
而且服務態度都好好
明顯有下苦功比大家有種好chill嘅感覺
  • 用麻包袋笠住隻牛
2022-11-21 36 瀏覽
今晚去咗位於屯門置樂嘅網紅Cafe ,聚福樓!餐廳外圍係一個小庭院,兩邊放滿東南亞風情盆栽擺設,店內播著舒情外語歌曲,夠哂chill又relax!大鑊!單野羊咗羊架嫩滑多汁,面上淋咗法式芥末汁,減去油膩感😋配菜仲有沙律同埋薯條好豐富辣妹化哂妝偷偷去海邊曬太陽🌞其實就係辣酒煮大蜆意粉,大蜆疊得好有心機,似一朵花花🌸🌸🌸,扁意粉煮得哂哂好,夠哂彈白,大蜆新鮮多汁夠飽滿。難得Chill下,我試杯Apple of my eye ,係用咗蘋果,茱莉花茶混冧酒,口感好清新,蘋果甜味更突出酒味🍹由於朋友唔飲酒就叫咗杯熱情果檸檬梳打,酸酸甜甜夠哂開胃👍🏻

大鑊!單野羊咗

辣妹化哂妝偷偷去海邊曬太陽🌞

2022-11-19 34 瀏覽
朋友推介屋宛附近呢間隱世cafe,估唔到咁有格調,有室外坐位,有寵物既人都可以入入到去有種感覺去咗外國咁今次平日時間中午黎,唔係好多人,坐得舒服叫左all day 包餐湯 野飲另加錢是日餐湯南瓜湯All day + apple soda。正常水準蟹肉蟹膏忌廉意粉整體食物質素都唔錯 4粒星👍🏻環境 5粒星👏🏻
入到去有種感覺去咗外國咁
今次平日時間中午黎,唔係好多人,坐得舒服

叫左all day 包餐湯 野飲另加錢

是日餐湯南瓜湯
是日例湯

All day + apple soda。正常水準
All  day      And  apple  soda

整體食物質素都唔錯 4粒星👍🏻
環境 5粒星👏🏻
是日例湯
蟹肉蟹膏忌廉意粉
🧧聚福樓🧧🤞聚福樓—聽上去是否很中式餐飲店的名字呢?跟牡丹樓是否很相似?這兩個名字都有異曲同工之妙,都是中式餐廳名字,但售賣西式美食🤭🤭今日乳豬就帶大家試一試𥚃面什麼葫蘆賣什麼藥😚😚跟住我~~🏃‍♂️🏃‍♂️🟠用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)首先,一來就有驚喜,餐單菜名十分有港式創意,令香港人很有親切和喜感。 接著,令人意想不到的是,一間中菜餐廳名字的餐廳竟然會有英國菜名物—威靈頓牛柳!!!😱😱外面的酥皮熱騰騰,一切開紅紅的嫩肉盡現,試一口,酥皮跟牛肉融合為一,是很不錯,可是酥皮略微有點厚重,牛肉有一丁點兒不夠結實,希望可以進步一下🤓🤓乳豬推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🔴辣妹化哂妝偷偷地去曬太陽(辣酒大蜆意粉)賣相新穎,將大蜆重疊起來做成一個層層疊,蜆肉有相當大小,啖啖肉,辣度不是很辣,可能我吃得比較辣🤭🤭🤭,海鮮湯汁加上去意粉很是不錯👍👍乳豬推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
🧧聚福樓🧧

🟠用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)

威靈頓牛柳!!!😱😱

乳豬推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🔴辣妹化哂妝偷偷地去曬太陽
(辣酒大蜆意粉)

乳豬推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

2022-11-18 46 瀏覽
#星星之食評💮 💮 💮約左媽咪去聚福樓食個晚餐~ 媽咪係咁話係咪去飲茶~🤣雖然佢有個中式名字,但其實唔係食中餐架!係食西餐🤣餐廳入面仲裝修得好有東南亞風情,無論係牆壁、擺設、燈光都好有特色!好igable架!仲有仲有,佢啲菜式仲有個好得意嘅名添!💮 💮 💮🐮用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)🐮呢個名真係繪形繪聲左個菜式!原來用麻包袋笠住隻牛就係威靈頓牛柳!用麻包袋來比喻外面的酥皮,酥皮包住個牛肉,一啖咬落去,既有酥皮又有牛肉,口感多層次又脆口又有牛肉嘅味道~ 相當唔錯!☀️辣妹化哂妝偷偷地去曬太陽(辣酒大蜆意粉)☀️辣妹化哂妝一定係指醃好又辣辣地~ 來到枱面賣相認真唔錯!大蜆一隻一隻疊高,睇落都有十多隻,相當有誠意!蜆肉算大又新鮮,加埋辣酒很惹味!不錯不錯!💮 💮 💮聚福樓 (屯門)屯門青善街28號康景花園地下1號舖
#星星之食評
💮 💮 💮
約左媽咪去聚福樓食個晚餐~
媽咪係咁話係咪去飲茶~🤣
雖然佢有個中式名字,但其實唔係食中餐架!
係食西餐🤣
仲有仲有,佢啲菜式仲有個好得意嘅名添!
🐮用麻包袋笠住隻牛(威靈頓牛柳)🐮
呢個名真係繪形繪聲左個菜式!
原來用麻包袋笠住隻牛就係威靈頓牛柳!
用麻包袋來比喻外面的酥皮,
酥皮包住個牛肉,
一啖咬落去,既有酥皮又有牛肉,
口感多層次又脆口又有牛肉嘅味道~
相當唔錯!
☀️辣妹化哂妝偷偷地去曬太陽(辣酒大蜆意粉)☀️
辣妹化哂妝一定係指醃好又辣辣地~
來到枱面賣相認真唔錯!
大蜆一隻一隻疊高,
睇落都有十多隻,相當有誠意!
蜆肉算大又新鮮,加埋辣酒很惹味!
不錯不錯!
💮 💮 💮
聚福樓 (屯門)