2020-11-16 2487 瀏覽
香港雖然係無感恩節🎁,但我地係美國公司嘛😂,所以呢個時候收倒禮物就當感恩節禮物囉🤣🤣🤣Tong wong 嘅第一間舖喺九龍城開,我最鍾意食佢嘅拿破崙蛋糕,所以今次收到蝴蝶酥好開心,因為同樣都係我鍾意嘅酥酥,唔止大塊,包裝仲好用心,🌺朵花摸上手係硬㗎,睇真啲應該係用原筆刨刨出嚟嘅木整嘅✏,好靚好有心思啊~拆開蝴蝶結膠袋係heat seal 咗嘅,所以唔怕疏氣👍,保存期大概係個半月,蝴蝶酥做得香好鬆化,不過牛油味就弱咗少少。除咗珍寶蝴蝶酥仲有雪茄,個盒好靚啊😍😍😍, 每一條係獨立包裝,好衛生,好有日本嘅高質感,打開外層係咖啡味蛋卷,入面係朱古力,食到尾竟然有爆炸糖😱, 好新奇刺激呢🤪,蛋卷質感好,不過朱古力就太硬同唔夠香濃,但整體都好吸引呢~性價比高唔高真係唔知,因為唔使我俾錢🤣, 不過兩款都好味。

珍寶蝴蝶酥

性價比高唔高真係唔知,因為唔使我俾錢🤣, 不過兩款都好味。
2020-11-16
下午茶
2020-05-08 2388 瀏覽
我一直是甜藝家的忠實粉絲見到母親節有推出鬱金香造型的曲奇一早訂購用早鳥價,中午去尖沙咀的時候就順便拿取去到的時候才被店員告知,中間的忌廉十分易溶,要一小時內放入雪櫃...... 我在社交媒體上見到他的專頁宣傳這個的時候,沒有說明喎,圖片上顯示是有少少忌廉狀,不過據我所知好多忌廉的產品也不容易溶掉的...... 我大熱天時捧着這個忌廉,行到一半的時候中間的忌廉已經溶成一團團...... 店員告訴我要放入雪櫃,不過回想起來剛剛到店舖攞曲奇的時候,也不是凍的!而且走到地鐵站才發現原來包裝盒也不是完美的...... 花兒溶掉包裝不完整,這還可以當母親節禮物嗎?而且要放入雪櫃,有好多上了年紀的人都不喜歡太冷的食物......其實我很欣賞Tony Wong 有這樣的創意,而且價錢不是很貴$200有找,不過如果可以更加透明公開地、下訂前告訴我們忌廉會溶的情況/用其他材料代替不穩定的忌廉,可能會更加好。
我一直是甜藝家的忠實粉絲
見到母親節有推出鬱金香造型的曲奇
一早訂購用早鳥價,中午去尖沙咀的時候就順便拿取

2020-03-30 1602 瀏覽
今日有好同事LAST DAY , 想買D野俾佢以表心意, 我知佢偶像係TONY WONG, 所以今日專登去咗尖沙咀K11 個間甜藝家買我同事最仲意既蝴蝶酥.我一入甜藝家就俾一會有粉紅色花花裝飾既蝴蝶酥吸引住, 好LADY, 好啱我同事哩D小妹妹, 好快我就決定買佢了, 當然要買返樣野自己食下啦, 我買咗一筒杏仁脆脆, 正~ 我真係好仲意食哩家野架, 好快就俾完錢, 我己經急不及侍未出K11已經開筒杏仁脆脆食咗, 勁香牛油味, 勁脆勁香口, 如果配返杯咖啡就一流了, 最後我未行到厚福街已經食Q哂, 返到公司我送咗盒靚靚蝴蝶酥俾妹妹同事, 真係開心死佢~ 佢即時開咗SHARE咗俾大家食下~ 原來加咗糖花令到個蝴蝶酥更加香甜~ 唔得聽日我要再買多盒俾自己, 結論: 食過返唔到轉頭
2020-02-26
其他
2020-03-18 1225 瀏覽
路過k11呢一間tony Wong嘅餅店佢唔係好似平時咁買蛋糕主要係賣曲奇經過路牌發現價錢好抵198蚊就有成盒餅想買畀媽媽 打開都好抵每一架有成五塊餅乾 食落去好鬆脆特別鍾意朱古力味好濃好香牛油曲奇好香牛油味 又夠鬆化最緊要係非常靚靚上面仲有乾花靚得嚟仲可以食添 媽咪真係好鍾意呀仲可以打卡佢勁開心之後我哋返兜買多咗兩盒🙈另外見到佢特價九十幾蚊就有一大盒蛋捲我哋叫咗原味 一樣好香牛油味正 又脆份量都唔少👍好鍾意店員佢解釋曬啲味道仲話畀我聽邊一隻適合送畀媽咪 198蚊就可以買到名牌餅我諗應該好快就特價完 真心好抵☺️☺️
路過k11呢一間tony Wong嘅餅店
好鍾意店員佢解釋曬啲味道
仲話畀我聽邊一隻適合送畀媽咪 198蚊就可以買到名牌餅
我諗應該好快就特價完 真心好抵☺️☺️
2020-03-18 911 瀏覽
過時過節去親戚屋企拜年,梗係要買返盒好少少嘅賀禮送俾至親啦,今日就嚟咗喺K11由Tony Wong主理嘅甜藝家望下先,相信大家對Tony Wong 嘅玫瑰花形蛋糕有一定認識,我諗佢旗下嘅甜藝家應該唔會差得去邊去到門口已經見到超靚嘅Love曲奇仲有一大個包裝精美嘅賀年套裝呢個珍寶蝴蝶酥真係超巨型啊,仲要包得好靚,真係好想將佢帶返屋企最後我仲試食咗呢度幾款曲奇同蝴蝶酥添呢度嘅蝴蝶酥夠晒酥脆,牛油味超濃,但又唔會太甜,想個樣lady啲嘅話仲有花形可以揀添而黑金芝麻曲奇既芝麻味夠哂香,同樣地都係唔會太甜,夠晒健康,試咗呢兩款之後真係忍唔住要送俾親戚試吓,所以我最後就將佢哋帶咗返屋企啦

去到門口已經見到超靚嘅Love曲奇
仲有一大個包裝精美嘅賀年套裝

2020-02-28
2020-03-17 423 瀏覽
同事結婚,想買一些小禮物,在婚宴上送給親友,叫我比意見,我想起尖沙咀K11有一間曲奇專門店,叫做甜藝家。佢地D曲奇好好味,包裝又特別,還可以訂曲奇,包裝成小禮物。同事說要試下味道,今天就來先買一點試下。朱古力爆炸雪茄,獨立包裝,唔怕食唔矖會林左,一口咬下,香脆可口,入面的朱古力又滑又濃,最特別是那爆炸糖,在口裏跳動,口感和味道都令人回味不已!雜錦朱古力酥條,酥條沾滿了不同味的朱古力,口感和味道各有不同,朱古力有黑朱古力、白朱古力和士多啤梨朱古力。前2者均沾上爆炸糖,更添口感。
2020-03-17 181 瀏覽
同朋友去尖沙咀K11食晚飯,經過一間甜藝家的餅店,餅店裝修擺設時尚,食品包裝很精美,吸引我們入內參觀。店內售賣曲奇產品,款式都很特別,包裝別出心 裁,好適合用來送禮。我買了其中二款試下,迷你蝴蝶酥,圓形透明的包裝,可睇到金黃色的蝴蝶酥,味道甜美,口感酥脆,真的好味道,實在食不停口。朱古力咖啡爆炸雪茄蛋卷,用木盒盛載,每枝有獨立包裝袋,仿效真雪茄的包裝。朱古力蛋卷內有香滑的朱古力和爆炸糖,蛋卷香脆,朱古力香甜,爆炸糖有口感,食過就知點止蛋卷咁簡單!
我買了其中二款試下,
2020-02-03
2020-03-06 193 瀏覽
蝶之花 $218禮盒嘅鐵罐係淡淡嘅紫灰色,上面有SBTW嘅凹凸紋,係店名Sweet Boutique de Tony Wong嘅縮寫,仲有個蝴蝶形雕花嘅封套,成件事好優雅🥰一打開發現裡面同店鋪嘅display一模一樣,連擺位都係!睇得出餅店應真製作,一絲不苟。當中除左一塊特別大嘅蝴蝶酥之外,其餘嘅size都好標準,好似好多個心心圍住隻蝴蝶咁。未食已經聞到香濃嘅牛油味,咬落鬆脆微甜,金黃色嘅焦糖外層令成件事更香口。當中大概有一半嘅蝴蝶酥沾上白朱古力,再以糖花同糖珠作裝飾,但食落都唔會過甜~咖啡杏仁脆片 $88另外忍唔住買埋呢個杏仁脆片,包裝同樣精美,有防潮蓋以保持新鮮,不過其實好快食完😝打開蓋見到D脆片排到好似朵花咁,好靚❤脆片口感薄脆,混入美國杏仁片同咖啡,啱曬鍾意咖啡嘅我~
蝶之花 $218

咖啡杏仁脆片 $88

打開蓋見到D脆片排到好似朵花咁,好靚❤

脆片口感薄脆,混入美國杏仁片同咖啡,啱曬鍾意咖啡嘅我~
2020-02-28 210 瀏覽
食左一次已經變左忠實粉絲🤣🤣今晚又去左買啦😌今次去k11分店,同其他店一樣有得試食,不過而家衛生咁重要,所以係由店員夾俾你👍🏻迷你蝴蝶酥好鬆化🤩甜味剛剛好,一啲都唔過份!細細塊,一兩啖就食晒,食下食下會停唔到😂😂雜錦曲奇禮盒啱晒我呢d有選擇困難既人,咩味都有。一開蓋就睇到晒每款係咩口味,仲有支雪條棍俾我地撩起塊曲奇,十分貼心!😍我就最喜歡朱古力蛋白曲奇,鬆脆得來朱古力都好夠濃🥰
食左一次已經變左忠實粉絲🤣🤣今晚又去左買啦😌

迷你蝴蝶酥

雜錦曲奇禮盒
2020-02-27 187 瀏覽
剛剛的新年到K11買禮餅送客人,順便自己也買一些放在家過年,甜藝家是甜點師傅TONG WONG 創辦的,門口入店內簡潔,好吃的餅不用太多款式,有朱古力,曲奇,蝴蝶酥,等等店員介紹的巧克力爆炸雪茄蛋捲,打開盒子蛋捲外形很像雪茄,看下去大方得體,爆炸的意思就是有小時候吃的爆炸糖,很奇妙,一邊吃一邊噼啪的口感之後還買了一盒抹茶曲奇,小小盒的包內但有30塊曲奇,抹茶味重,不會太甜,下次可以再選購其他款式,廚窗內的朱古力,很吸引

2020-02-26 158 瀏覽
在家工作經常待在家中,當然要補給些零食啦!經過尖沙咀K11的這家大師級曲去餅店,就被裏面的小甜點吸引進去了。之前有給朋友送過禮,這次就買點自己吃。店舖依舊乾淨整齊,陳列出不同的曲奇小食,每款都很精美。我最後選了蝶之花蝴蝶酥。很少女風,粉粉嫩嫩的小花,加上心心造型,漂亮極了。蝴蝶酥非常酥脆,牛油香,還有一點香甜朱古力。簡直是外型滿分,味道一流。另外,因為很久沒吃過蛋捲,我還買了一包原味蛋捲。一包有10條獨立包裝的,很方便,不用擔心拆開了保存會漏氣。原味蛋捲很好吃,龍龍的蛋香,薄脆曲奇的口感,不會過甜,一包10條很快便吃光。
在家工作經常待在家中,當然要補給些零食啦!
店舖依舊乾淨整齊,陳列出不同的曲奇小食,每款都很精美。

2020-02-23 162 瀏覽
相信大家都對Tony Wong唔陌生,佢做嘅甜點西餅質素有所保證,較早前已經惠顧過「甜藝家」旺角分店,印象良好!今次再去左位於尖沙咀K11的分店地點方便易找,店舖以簡單的金色和白色作主調,感覺型格高尚。店內陳列出多款不同甜點禮盒,包裝精美,各有特色,每款都好吸引呢!送禮或自享都皆可朱古力爆炸雪茄蛋捲仿木禮盒包裝帶有復古風味,一盒有12條蛋捲。蛋卷口感鬆脆,朱古力味濃郁芳香,夾心層有粒粒爆炸糖,爆炸糖在口裏跳動,帶出不一樣的感覺紅莓乾曲奇香港製造🇭🇰保證食得安心又放心!曲奇大小剛好,一口一片,新鮮香脆,入口帶牛油香,甜度適中,當中亦有不少紅莓乾,酸酸甜甜,作為下午茶的最佳選擇

朱古力爆炸雪茄蛋捲

紅莓乾曲奇

2020-02-22 173 瀏覽
K11有許多手信店,選擇多不勝數。甜藝家是甜品師傅Tony Wong的手信店,Tony Wong主打的是甜品,餅乾的水準又怎樣呢?這家店裝潢典雅,以棕色為主調,深棕色的貨架配上木質地板,販賣不少曲奇、蛋捲、蝴蝶酥,包裝很精緻。⭐️雜錦曲奇禮盒$188橙色的鐵盒,打開鐵蓋,繽紛的曲奇令人眼前一亮。一共有九款曲奇。🔸抹茶朱古力脆珠曲奇不像平時吃的抹茶餅乾般平淡,加上朱古力脆脆,增加口感。🔸紅莓乾曲奇我比較喜歡紅莓乾果曲奇,曲奇的香脆加上紅莓乾的煙韌。🔸士多啤梨朱古力曲奇餅乾沾上士多啤梨醬,士多啤梨的味道並不是很突出,感覺比較平平無奇。🔸朱古力蛋白曲奇朱古力蛋白曲奇沒有麵粉,入口鬆化,比較特別。🔸黑金芝麻曲奇黑白芝麻曲奇的芝麻味道十分突出,也是我吃過最好吃的芝麻曲奇,吃起來十分香口。🔸棋盤曲奇有趣的棋盤曲奇,吃起來朱古力味道也很突出。🔸熱情果醬曲奇鬆化的曲奇加上煙韌的熱情果醬,香甜不膩。🔸海鹽朱古力曲奇黑朱古力味道十分濃郁,海鹽更添風味。🔸雲呢嗱脆米曲奇添加了脆米的香草曲奇,令平平無奇的餅乾增加口感,也是我最喜歡的口味。⭐️杏仁脆片$88一片片杏仁脆片香脆可口,如果減甜我會更喜歡。▫️曲奇款式多元

雜錦曲奇禮盒

⭐️雜錦曲奇禮盒$188
橙色的鐵盒,打開鐵蓋,繽紛的曲奇令人眼前一亮。

一共有九款曲奇。

🔸抹茶朱古力脆珠曲奇

不像平時吃的抹茶餅乾般平淡,加上朱古力脆脆,增加口感。

🔸紅莓乾曲奇

我比較喜歡紅莓乾果曲奇,曲奇的香脆加上紅莓乾的煙韌。

🔸士多啤梨朱古力曲奇

🔸朱古力蛋白曲奇

朱古力蛋白曲奇沒有麵粉,入口鬆化,比較特別。

🔸黑金芝麻曲奇

🔸棋盤曲奇

有趣的棋盤曲奇,吃起來朱古力味道也很突出。

🔸熱情果醬曲奇

鬆化的曲奇加上煙韌的熱情果醬,香甜不膩。

🔸海鹽朱古力曲奇

黑朱古力味道十分濃郁,海鹽更添風味。

🔸雲呢嗱脆米曲奇

⭐️杏仁脆片$88
杏仁脆片

一片片杏仁脆片香脆可口,如果減甜我會更喜歡。

▫️曲奇款式多元化,製造也很認真,送禮不失禮。
2020-02-21 135 瀏覽
最近送禮自用都有新介紹 - Sweet Boutique 甜藝家。我向來沒有偏好食餅乾的習慣, 但早年一試愛上蝴蝶酥那個牛油香味又鬆脆的口感, 跟普通餅乾與眾不同, 所以四出搜尋。最近走過K11走入甜藝家隨便看看, 發現蝴蝶酥的蹤跡!! 是用個波波球狀樽裝著一小塊一小塊的蝴蝶酥, 非常精緻。差點就忘記了甜藝家就正正是Tong Wong的旗下餅店, 精緻確是Tony Wong的特色。(用後感是小片蝴蝶酥好試入口, 脆得來又比較挺身, 而且不是太甜) 打算付款時, 再留意到另一盒似是蛋卷, 原來是咖啡朱古力卷卷。它特別在外層是朱古力爆炸雪茄蛋捲, 口感超鬆脆 ; 入裏卷著朱古力, 頭尾還有爆炸粒粒, 口感滿分有趣!每條都是獨立包裝, 方便食用又方便攜帶。看到店內其實還有好多「精品亅, 看來我要成為Tony Wong的長期擁躉了。

每條都是獨立包裝, 方便食用又方便攜帶。

2020-02-14
  • 蝴蝶酥
  • 朱古力爆炸雪茄蛋卷
係 K11 art mall B2 呢一層都有好幾間買西式糕點及曲奇嘅餅店,就係呢一個角落頭,就有呢一間屬 著名 Tony Wong 餅店,主要買曲奇及西式餅製品嘅 甜藝家 係度,今日行過見到有啲產品都幾靚,好吸引,所以都忍唔住買咗兩盒試試佢雖然瑟縮左係一個角落頭,但係門面都清晰易見,有種 grand 既感覺入到店內,見到佢哋嘅產品貴,都好整齊咁放住每款嘅產品,大家可以見到,主要係曲奇嘅製品,有不同大小,不同款式的可以俾你選擇,望落都幾簡潔,唔會太複雜就係咁,我都好快可以揀到,我今日嘅心水產品,忍唔住買咗兩盒返去試試,同人分享,個紙袋都幾靚,又係夠晒簡潔,都忍唔住喺門口影返張相雖然同大家分享唔到入面嘅靚靚曲奇,但係就同大家分享下我嘅食後感啦!左邊粉紫色盒 : 招牌蝴蝶酥右邊淺啡色盒 : 朱古力爆炸雪茄先介紹一下呢個朱古力爆炸雪茄,從個賣相而言,可能你覺得平平無奇,但係如果食過雪茄嘅朋友,就知,真正嘅雪茄盒,其實同佢係差唔多,同埋其實佢個外型都幾靚啊!打開一睇,每一支朱古力爆炸雪茄都係獨立包裝,可能你會話,其實都唔係太有雪茄嘅感覺,但係正正因為佢獨立包裝,所以非常方便食用,方便分享,甚至

左邊粉紫色盒 : 招牌蝴蝶酥

右邊淺啡色盒 : 朱古力爆炸雪茄

打開一睇,每一支朱古力爆炸雪茄都係獨立包裝,可能你會話,其實都唔係太有雪茄嘅感覺,但係正正因為佢獨立包裝,所以非常方便食用,方便分享,甚至乎唔需要一次過就食晒入面嘅雪茄,保存期比較來,確實係比較貼心

放近啲睇,如果撇除外面嘅包裝,入面嘅朱古力條,不論顏色,長度或大小,都非常似雪茄,咬落去嘅時候,同一般嘅朱古力條唔同,有小小硬度,非常香濃嘅朱古力味,完全停留係你口腔

重點係 : 佢叫爆炸雪茄嘅原因係,條朱古力條入面放有爆炸糖,所以會令你每啖都會有啲爆炸嘅感覺係你口腔入面,感覺夠晒特別,成件事感覺好新鮮新奇,真係可以扮吓嘢,好似食緊雪茄咁㗎!

不過,佢嘅味道比較甜,如果鍾意食甜野嘅朋友,絕對值得一試!

呢一個係招牌蝴蝶酥,其實之前都已經試過一次,不過真係食過返尋味,不論外型,定係佢嘅味道,都會有少少沒齒難忘嘅感覺

外面個盒就真係夠晒靚啦,係一個鐵罐,仲可以之後留返使用,令一面每塊嘅蝴蝶酥都係呈心心形,每年嘅顏色呈金黃色,一打開個盒,其實就已經聞到好香嘅蝴蝶酥餅味道,已經非常吸引

拎上手,佢呢個蝴蝶酥餅其實都算大塊,因為其實一啖比較難食得晒,都要將個心心咬開半邊食,發現佢個酥餅非常鬆脆,上面仲有一層甜甜地嘅光油,咬落去感覺都好鬆化,而且非常香味,確實做得好出色

呢度一層有12塊,佢有兩層,即係一盒有24塊,所以都相當抵食,無論自己食,抑或同人分享,都係好正嘅一件事,大家都試試佢啦!