2021-01-18 1487 瀏覽
事隔幾星期後,加上沒有照片,我對這家餐廳還剩下甚麼印象?好象是東南亞員工、LKF一貫的貴、有格調的裝修、嘈吵的音樂、一個pek 酒的地方。說到底,光顧這些餐廳往是喜歡整個用餐環境和氣氛,食物不一定是主角。我們叫了雞翼、金邊粉等全部也好食。收到一定貴價、又在中環地段,質素總有保證吧,你一定不會吃到垃圾。以上總總一併的考慮,整個用餐體驗還不錯,各項水準也及格。輕輕鬆鬆,又渡過一個happy friyay.

事隔幾星期後,加上沒有照片,我對這家餐廳還剩下甚麼印象?

ℍ𝕖𝕒𝕣𝕥 𝕊𝕡𝕒𝕕𝕖 𝔻𝕚𝕒𝕞𝕠𝕟𝕕 ℂ𝕝𝕦𝕓 梅蘭菊竹📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖(中環🚇G出口行1分鐘就到)💫評分: 7.8/10💬環境算清雅, 牆身人像畫幾artistic, 真係泰有feel, ~8:30pm有live band performance, 店員會派點歌紙, happy hour唔算平, 不過勝在location算幾方便🤣, 下次有機會試吓佢啲泰菜🤣#happyhour #lkfbar #中環happyhour #中環bar #centralbar #中環酒吧 #hkbar #hkbars #hongkongbar #bar #drinks #cocktails #gin #fridaynights #happyfriday #hkfoodie #foodiehk #tgif #nightlife #whattodoinhongkong #hkiger
ℍ𝕖𝕒𝕣𝕥 𝕊𝕡𝕒𝕕𝕖 𝔻𝕚𝕒𝕞𝕠𝕟𝕕 ℂ𝕝𝕦𝕓 梅蘭菊竹
📍中環皇后大道中15號置地廣場地庫B31A號舖
(中環🚇G出口行1分鐘就到)

💫評分: 7.8/10

第一次到中環的酒吧餐廳梅蘭菊竹,真的讓我大開眼界,吃得開心又high, 這裡不單單是高檔次的泰國餐廳加酒吧,還有現場live band, 真係食餐飯都覺得抵。首先呢度裝潢都好有特色,入門酒吧天花鋪滿似櫻花一樣裝飾,滿滿的花真係好正,女仔打卡一流。我們坐到最裡面的桌子進餐,點了好幾款這裡的招牌菜,有泰式生蝦刺身,大頭蝦冬陰功湯,咖喱軟殼蟹火山包,泰式燒牛仔骨,泰式香蔥蒜蓉包,真係好豐富🥰仲有兩杯特別cocktail —grasshopper 同clover club。泰式生蝦放在杯子裏吃,一杯一口,新鮮又濃郁的醬汁,每一口都又彈牙有爽口,好好味。大頭蝦冬陰功湯也是正宗到不行,湯料十足,用來點蒜蓉包也是超好的吃法。咖喱軟殼蟹火山包就色香味俱全,大大份的火山包,裡面有滿滿的咖喱,可以沾包吃,包又脆又香真的好棒,軟殼蟹更是大大塊很厚肉,好正啊。最後泰式牛仔骨也是又香又有嚼勁,牛仔骨通常做得香就是好好吃。兩杯cocktail也是又賣相和好喝,最後一邊享受美食一邊聽live band, 還能點唱或上台互動,實在是非一般享受,小柔真的強烈推薦大家一定要來這裡吃吃玩玩。
2020-11-09
2020-11-29 440 瀏覽
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。人有番咁上下年紀開始明白李白講咩。就趁住又要「宵禁」前去蘭桂坊梅蘭菊竹,飲番兩杯,玩下撲克,聽下live music, 在滿有愁緒的大環境下,暫且過過讓人豪快又滿足的一晚。泰式生蝦刺身新鮮的海蝦經冰鎮後,肉質緊實有彈性,味道爽甜鮮美,再配上生蒜、辣椒、調製的醬汁,醬汁清涼爽快帶微辣,出來晶瑩爽口。泰式炸蝦餅蝦餅炸得金黃脆口,啖啖肉的蝦膠爽口彈牙,再搭配甜辣醬一起吃,讓人完全無法抗拒啊!泰式香辣肉碎生菜包每次去泰菜館都會點這個來吃,香濃惹味的肉碎,加上各式泰式香料作調味, 散發出濃郁的泰國味道,清新得嚟又開胃,口感很地道。咖哩軟殼蟹火山包黃咖哩軟殼蟹火山包,非常吸引。咖哩同軟殼蟹都超級足料,切開麵包時就好像火山一樣,見到香濃咖喱傾瀉出黎,火山包烘得很脆,而裡面軟心,香濃惹味咖喱,配搭炸得香口的軟殼蟹,讓人感覺豪快又滿足。East Side青瓜檸檬薄荷的組合,清爽通身,飲一啖就似飲完能量飲料送你一對翼。Clover Club用琴酒為基底,搭配覆盆莓,酸酸甜甜,粉紅色的酒喝下去讓人心花盛開!

泰式生蝦刺身

泰式香辣肉碎生菜包

清新得嚟又開胃,口感很地道。

咖哩軟殼蟹火山包

East Side

Clover Club

2020-11-27 1220 瀏覽
之前我去過呢間喺中環蘭桂芳餐廳只喺飲嘢同打卡,今次同朋友再臨,就試咗佢嘅正宗泰國🇹🇭菜。菜式:泰式炸蝦餅 ($138)炸蝦餅炸得香脆,仲一啲都唔油膩,蝦餅肉彈牙,味道好好。泰式生蝦🦐刺身 ($148)最愛嘅生蝦刺身,除咗蝦肉新鮮爽口外,配搭嘅醬汁,辣椒及蒜片,可以刺激味蕾。 泰式香辣肉碎生菜包 ($138)半肥瘦肉碎加上香菜、辣椒、洋蔥等,再用生菜🥬包起,外面清新脆口,入面啖啖👄肉香。 生菜更能一解肉膩。泰式炒金邊粉 ($138)足料夠火候🔥,蝦🦐大到差啲遮蓋哂金邊粉😆,炸得外殼都脆口,肉質鮮嫩,金邊粉酸酸甜甜,帶有微辣,配以花生粒、香蔥、芽菜等,特別香口。酒精飲品:🍸East Side ($98)🍹Clover Club ($88)🥂Grasshopper ($80)🥃Whisky Sour ($128)我哋食完😁大餐,一邊品好香甜嘅cocktail,一邊聽住live band 🎹🥁🎸🎤表演, 再享受周圍裝飾得🤩美輪美奐嘅環境。 真係好推介大家去👍🏻

菜式:

泰式炸蝦餅 ($138)
炸蝦餅炸得香脆,仲一啲都唔油膩,蝦餅肉彈牙,味道好好。

泰式生蝦🦐刺身 ($148)

泰式香辣肉碎生菜包 ($138)

泰式炒金邊粉 ($138)

酒精飲品:

🍸East Side ($98)
🍹Clover Club ($88)
🥂Grasshopper ($80)
🥃Whisky Sour ($128)

• 泰式香辣肉碎生菜包
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式生蝦刺身
  • 泰式炸蝦餅
  • Whisky Sour
2020-11-25 134 瀏覽
今日同同事搵地方食飯行過見裏面裝修幾靚就好奇入去試一試一試竟然有驚喜過幾日會再黎試下其他野食我同事嗌左個湯粉(唔記得咩名)我就叫左份海南雞黎到見到竟然個湯係冬陰功仲要個冬陰功湯係好好飲

過幾日會再黎試下其他野食

我同事嗌左個湯粉(唔記得咩名

我就叫左份海南雞
黎到見到竟然個湯係冬陰功
仲要個冬陰功湯係好好飲
2020-11-18
  • 海南雞
2020-11-20 99 瀏覽
以前以為中環蘭桂坊呢邊,淨係得酒吧,原來呢間係酒吧+泰國菜嘅餐廳😍一入到黎已經俾隊Band吸引咗,一個主音+3個樂手,非常吸引眼球,現場氣氛十分高漲, 令我都想唱埋一份😆今日朋友order左泰式生蝦~有六大隻虎蝦,賣相已經非常吸引,每一隻蝦,都裝着係一隻小酒杯度,浸住醬汁,呢隻蝦更加入味,食落更鮮甜爽口,非常推介👍豬肉生菜包~香茅同肉碎混合得啱啱好,食落有泰式醬汁嘅味道,好開胃!泰式炒金邊粉~呢款逢泰國菜必食嘅炒粉,叫pad thai,由豆腐乾、芽菜、豬肉絲炒成,味道甜甜地,表面鋪咗好多花生碎,啖啖食落都好有口感!沙嗲串燒~呢度嘅串好得意,原本燈光暗暗地,我都分唔到邊件,原來一食落去,有兩串係叉燒😆,真係好新穎!叉燒再點沙嗲汁一齊食,又出奇地夾,而且口感嫩滑!呢度充滿氣氛,不失為一個談天說地,同朋友聚會嘅好地方👍👍

今日朋友order左

泰式生蝦

豬肉生菜包
~香茅同肉碎混合得啱啱好,食落有泰式醬汁嘅味道,好開胃!

沙嗲串燒

呢度充滿氣氛,不失為一個談天說地,同朋友聚會嘅好地方👍👍
2020-11-18 82 瀏覽
本來諗住同同事放工嚟HAPPY HOUR入到去先知原來係酒吧之外, 仲要係泰國菜餐廳D嘢食仲要係唔錯添有LIVE BAND。。。越夜越熱鬧好好FEEL, 下次要星期五晚再嚟HAPPY先先嚟開胃清新嘅鮮西柚沙律 $138好足料, 西柚大大舊, 唔會太酸, 清新好味泰式炒金邊粉 $138 金邊粉炒得乾身夠鑊氣上面隻炸蝦新鮮彈牙, 撈埋花生碎多重口感同埋好大碟, 抵食泰式蝦餅$138非常香口彈牙, 仲略略食到蝦肉粒添, 佐酒一流泰式明爐魚 $328估唔到咁大條, 魚肉嫩滑鮮味, 味道酸辣,越食越開胃有火係下面烘住, 就算慢慢嘆都食到熱辣辣有多碗類似冬蔭功嘅湯, 可以加係條魚到等條魚嘅湯底唔會熱熱下乾晒, 湯底幾惹味, 讚紅色CLOVER CLUB 係酸甜莓味 COCKTAIL酒精濃度低, 推薦比女生點
本來諗住同同事放工嚟HAPPY HOUR
入到去先知原來係酒吧之外, 仲要係泰國菜餐廳
D嘢食仲要係唔錯添

有LIVE BAND。。。越夜越熱鬧
好好FEEL, 下次要星期五晚再嚟HAPPY先

先嚟開胃清新嘅鮮西柚沙律 $138
好足料, 西柚大大舊, 唔會太酸, 清新好味
泰式炒金邊粉 $138
金邊粉炒得乾身夠鑊氣
上面隻炸蝦新鮮彈牙, 撈埋花生碎多重口感
同埋好大碟, 抵食
泰式蝦餅$138
非常香口彈牙, 仲略略食到蝦肉粒添, 佐酒一流
泰式明爐魚 $328
估唔到咁大條, 魚肉嫩滑鮮味, 味道酸辣,越食越開胃
有火係下面烘住, 就算慢慢嘆都食到熱辣辣
有多碗類似冬蔭功嘅湯, 可以加係條魚到
等條魚嘅湯底唔會熱熱下乾晒, 湯底幾惹味, 讚
紅色CLOVER CLUB 係酸甜莓味 COCKTAIL
酒精濃度低, 推薦比女生點

2020-11-16 77 瀏覽
梅蘭菊竹一次過滿足你三個願望:chill 🥃,好氣氛🎼、食好嘢😋星期六晚最啱同朋友去chill下😊去咗間中環泰國菜式酒吧🥃佢個名一聽到其實已經覺得好特別「梅蘭菊竹」好有feel ,去到果然冇失望,裝修好有風格,好啱打卡📸而且入面氣氛相當之好,仲有live band睇😍😍😍😍😍叫咗個泰式生蝦刺身 賣相好特別,佢用咗shooter杯上唔講以為係咩特別嘅酒🤣🤣佢啲蝦好新鮮彈牙,配上佢地調配嘅汁,酸酸辣辣非常之開胃!之後仲嗌左個泰式炒金邊粉佢份量非常之足夠 兩三個人share就啱啱好👍🏻佢炒得非常之香,但又唔會好油膩,加上一啲花生碎、配菜、甜甜地嘅醬汁,恰到好處👍🏻金邊粉有口感之餘仲好好食😋佢上面仲有隻鮮甜新鮮嘅大蝦🍤咖喱軟殼蟹山包見到佢嘅賣相幾特別所以嗌左🤣佢哋呢間野好足料,入邊勁多咖喱汁,一切開真係好似火山咁流落嚟🤣🤣方包外脆內軟,咖喱汁唔會好辣,偏甜口味,軟殼蟹香脆可口但整體都唔錯🤏但配飯食一流😍
梅蘭菊竹

一次過滿足你三個願望:chill 🥃,好氣氛🎼、食好嘢😋

星期六晚最啱同朋友去chill下😊
去咗間中環泰國菜式酒吧🥃

叫咗個泰式生蝦刺身
賣相好特別,佢用咗shooter杯上
唔講以為係咩特別嘅酒🤣🤣
佢啲蝦好新鮮彈牙,配上佢地調配嘅汁,酸酸辣辣非常之開胃!

之後仲嗌左個泰式炒金邊粉
佢份量非常之足夠 兩三個人share就啱啱好👍🏻

咖喱軟殼蟹山包
見到佢嘅賣相幾特別所以嗌左🤣

朋友說要帶我去梅蘭菊竹吃生日飯,這裡有live show表演,起初我聽到梅蘭菊竹四個字以為是中菜館,live show則聯想到京劇粵曲,原來我全都猜錯了,梅蘭菊竹是一間泰菜酒吧餐廳,live show真的是樂隊表演,食客亦可跟樂隊jam歌呢。首先介紹來到泰式酒吧餐廳必點的泰式炸蝦餅,炸蝦餅就像是泰式的靈魂精神,怎麼可以不點呢? 炸蝦餅超級厚實,我們先吃原味,然後再沾上泰式酸辣醬吃,炸蝦餅外脆內彈,蝦的鮮甜在嘴裡奔放著,可口極致。泰式生蝦刺身以小杯盛裝,生蝦刺身底層醬汁以蒜頭,金不換,辣椒,醋等香料製成,泰式生蝦刺身一上桌就被秒殺,生蝦刺身肉質爽彈,酸辣汁又不會蓋過生蝦的鮮美,整道泰式生蝦刺身味道,口感,味道拿捏得恰到好處。泰式炒金邊粉有一種熟悉的泰國味道,金邊粉不會糊糊爛爛,彈力十足,吸飽醬香和蛋香,朋友顧不得形象,低頭猛吃。旁邊芽菜,花生,青檸可以配著吃,虎蝦新鮮非常,蝦肉緊實彈牙又鮮甜,充滿蝦膏,不錯的吃。咖哩軟殼蟹火山包口味溫和,黃澄澄的咖哩甜甜的,配上些許滑蛋味道更棒。軟殼蟹炸得酥酥脆脆不油膩,當然軟殼蟹亦省掉剝殼的麻煩,輕鬆入口吃下。將香烤過的麵包盒拌咖哩汁一起吃又是另一種風

咖哩軟殼蟹火山包口味溫和,黃澄澄的咖哩甜甜的,配上些許滑蛋味道更棒。軟殼蟹炸得酥酥脆脆不油膩,當然軟殼蟹亦省掉剝殼的麻煩,輕鬆入口吃下。將香烤過的麵包盒拌咖哩汁一起吃又是另一種風味,咖哩軟殼蟹火山包是今晚和近年來最好吃的咖哩火山包呢,強力推介大家一嚐。

Mango Mule以芒果,青檸,薑啤特調,喝前先將Mango Mule底下的薄荷葉攪散再喝,Mango Mule酸甜酸甜的味道令人懷念,啖啖青檸薄荷味喝起來冰涼清爽。

Virgin Cucumber Gimlet使用青瓜,青檸汁,梳打水調製,呈現出漂亮的翠綠色,另外Virgin Cucumber Gimlet加入金不換,所以有股獨特的清香,非常道地的泰國風味的一杯mocktail。

2020-11-13 638 瀏覽
約人中環食飯依間正,此乃型格酒吧餐廳主打泰國菜。裝潢別具一格,入內如置身梅花樹下打卡正,bar枱下暢飲一樂也。另一邊廂地方闊落,環境清雅牆身人像畫富藝術色彩,有歌手演唱頗有氣氛,實在泰有feel。枱與枱間距大,私人空間十足。枱上餐牌有背光燈,環境暗下依然看得清菜單。美食選擇多,樣樣都咁好味。泰式炸蝦餅 $138大大件口感掂,外層脆口內裡蝦膠軟口彈牙有蝦味,配埋泰式酸甜汁,正!泰式香辣肉碎生菜包 $138肉碎比平時食開的大粒富口感,夾雜好多紅蔥頭碎,微微酸辣惹味開胃,配上爽脆的唐生菜,食落好滿足。泰式炒金邊粉 $138大大隻虎蝦厚實彈牙,金邊粉炒得乾身夠鑊氣,味道酸甜入味,加埋爽口芽菜、豆乾好嚼口,撈埋花生碎香口惹味,好食有水準。泰式鹽燒魚 $238燒製需時我地食到最尾先上。厚厚的鹽層包住魚身。可輕易揭開鹽層,用上盲曹魚肉質鮮嫩無細骨,味道鮮美唔鯹帶點微咸。魚肚塞滿香茅和九層塔煮製認真,仲配有青檸汁和辣酸汁可醮,但唔醮已經好好食。
約人中環食飯依間正,此乃型格酒吧餐廳主打泰國菜。

枱與枱間距大,私人空間十足。

枱上餐牌有背光燈,環境暗下依然看得清菜單。

美食選擇多,樣樣都咁好味。

泰式炸蝦餅 $138

泰式香辣肉碎生菜包 $138

泰式炒金邊粉 $138

泰式鹽燒魚 $238
燒製需時我地食到最尾先上。厚厚的鹽層包住魚身。
2020-11-09
2020-11-11 75 瀏覽
今晚係蘭桂芳附近想搵野食野飲,經過雲咸街見到呢間新新地開既「梅蘭菊竹」好特別既裝修又有人唱歌 。重點餐廳係食泰菜(終於唔係西餐),餐牌價錢都合理LKF價 。.今晚我地叫左以下食物 :▪️香脆墨魚咀$128▪️鮮柚子沙律$138▪️泰式炒金邊粉$138▪️泰式香茅燒雞(半隻)$168▪️泰式燒白鱔$78.食物質素都very good 👍🏻首先個炸物墨魚咀真係好正 炸粉夠脆又唔會一堆粉 墨魚咀新鮮又彈牙,之後燒雞又係勁讚 燒雞醃料岩岩好 好香香茅味 另外雞肉都好滑 連雞胸都可以接受😜另外金邊粉花生碎好足 甜甜地炒起黎好食 .咁岩我地黎食呢晚仲有歌唱比賽,消費滿$150有一次投票權,$300就2次,好特別既體驗,下次我都可以黎參加😝.餐廳暫時未有酒牌(應該整緊 遲d有)之後飲埋酒happy hour應該仲好feel!
今晚我地叫左以下食物 :

▪️香脆墨魚咀$128
▪️鮮柚子沙律$138
▪️泰式炒金邊粉$138
▪️泰式香茅燒雞(半隻)$168
▪️泰式燒白鱔$78
2020-11-11 70 瀏覽
中環食個泰式午餐環境寬敞Walkin客人唔洗等位係食晏優勢試下個泰式豬頸肉炒金邊粉炒得岩岩好,香噴噴😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻份量十足下次可以再幫襯✨
中環食個泰式午餐

環境寬敞
Walkin客人唔洗等位係食晏優勢

試下個泰式豬頸肉炒金邊粉
炒得岩岩好,香噴噴😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
份量十足

下次可以再幫襯✨
2020-11-09 47 瀏覽
今晚happy Firday 出中環蘭桂坊chill一下,先發現Soho區嘅人流明顯比以前減少,昔日車水馬龍人來人往嘅酒吧街都變得比以前冷清。行到上蘭桂坊較高處,有一新開張嘅酒吧。有別於其他酒吧,呢間酒吧係以好有意境嘅中文名字來命名,而且裝潢非常有格調同埋充滿藝術氣息,主要走優雅而古典嘅中國風路線。呢度嘅餐牌以泰國🇹🇭菜為主,另外有多款雞尾酒同mocktail選擇。咖哩軟殼蟹火山包非常特別!見到好多枱客都有點。軟殼蟹炸到外脆卜卜,蟹肉咬落又保持到juicy嘅口感。咖哩汁索哂落面包度食落好香濃,用黎送飯都一流!🤩香脆蒜茸包作為前菜一流,包面舖滿哂香噴噴嘅蒜蓉,又香口又邪惡!泰式炸蝦餅每粒都炸到漲卜卜,每一粒都充滿新鮮彈牙嘅蝦肉,必點!😍💖泰式炒金邊粉加入左洋蔥、豆干、芽菜同韭菜等,炒得好有穫氣,甜中帶酸,又開胃又美味。👍🏻👍🏻泰式燒豬頸肉,豬頸肉邊燒至輕微焦香,肉質非常嫩烹調時間岩岩好,調味亦都好出色,食到停唔到口!黎到酒吧點可以唔飲番杯😇 我地點左兩杯野飲,酒精濃度路算高,味道偏甜。個人覺得呢度嘅食物水準比飲品更高!今晚呢度有local live band表演,環境氣氛一流!岩哂同一班

黎到酒吧點可以唔飲番杯😇 我地點左兩杯野飲,酒精濃度路算高,味道偏甜。個人覺得呢度嘅食物水準比飲品更高!今晚呢度有local live band表演,環境氣氛一流!岩哂同一班朋友黎飲下野傾下計。
2020-11-06
2020-11-09 55 瀏覽
門面已經好有特色, 一開始以為係普通酒吧食西餐, 但其實係食泰菜既酒吧。餐廳內裝潢都好靚, 吧枱位上既天花放滿花,幾有心思。泰式香辣肉碎生菜包賣相好靚, 肉多過菜好多。 帶有少少辣味, 而且完全冇SO味, 配上生菜, 非常好食。必點之一。泰式生蝦刺身賣相好精緻, 每隻蝦放係一個杯到, 感覺都衛生好多。佢配上一小片辣椒同蒜片, 而D生蝦醬汁係成杯咁多, 浸晒成隻蝦。蝦肉爽脆, 非常惹味。泰式炒金邊粉pad thai有一條虎蝦, 燒得好香, 啖啖肉。份量相信係3-4人都夠。泰式燒羊鞍 元貝 仲有薯角佢配上蜜汁, 食上去感覺似豬排, 食唔出係羊。都好林 味道唔錯元貝好正好多蒜同牛油 勁香 正!Cocktail2杯都好岩打卡, 但份量唔多。east side - 帶有lime 味, 幾清新。clover club - 甜甜地, 有d mixed berry 味。
餐廳內裝潢都好靚, 吧枱位上既天花放滿花,幾有心思。
泰式生蝦刺身
泰式炒金邊粉pad thai
有一條虎蝦, 燒得好香, 啖啖肉。份量相信係3-4人都夠。
泰式燒羊鞍 元貝 仲有薯角
元貝好正好多蒜同牛油 勁香 正!
Cocktail
2杯都好岩打卡, 但份量唔多。
east side - 帶有lime 味, 幾清新。