2023-10-09 299 瀏覽
今次大約1點幾去到,仲有午市套餐,二維碼落單,由於我心心念念想吃圖片哩個,我揀咗好耐(加上選擇困難¯\_(ツ)_/¯)服務員見到我揀咁耐就話我知仲有其他餐牌,終於係其他餐牌見到,果斷叫哩個!不過我朋友由於手快就已經落左個午餐,然後飲品係餐牌冇見到,問人又掏出個餐牌比我地🤣emm….餐牌有d多啊不過兩位女士既食量,就叫個芝士炸雞就夠晒🤣最後我地都係扶牆出去,吃完午餐,啱好2:30就可以下午茶,不過真係太飽🤪最後都係放棄了甜品哩個環節總體評價是不錯的,不過如果想多d菜品都係帶多幾個朋友過離,至於服務方面感覺十分舒服,幾熱情,幫我們上餐果個都會好好放低,感覺環境舒服舒心,吃得幾開心的。而且兩個人落樓先253,幾抵吃😋

2023-07-16 316 瀏覽
小火焰的咖啡非常出色。他們使用的咖啡豆是經過精心挑選和烘焙的,能夠保持咖啡的香氣和味道。無論是濃郁的拿鐵還是香醇的卡布奇諾,每一口都能感受到咖啡的濃郁和滑順。此外,小火焰還提供了一些獨特的韓式咖啡,如韓國拿鐵和韓式冰咖啡等,給人一種新鮮的味覺體驗。其次,小火焰還提供了一些美味的韓式甜點。他們的甜點種類繁多,如韓式糕點、烤麵包和冰淇淋等。這些甜點都是由餐廳的主廚精心製作和設計的,保持了韓國甜品的原汁原味。無論是綿密的紅豆糕還是脆皮的麻糬,每一口都能感受到甜點的獨特口感和甜度。

2023-05-09
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
cp值超高✨韓式餐廳🇰🇷二人餐精選👥同雞有關既都好食🤤,酸甜味嘅醬汁令人欲罷不能❗️價格亦好友善💰最後選擇了一個二人餐,份量多 CP值高❗️三色前菜7/10前菜中規中矩,大部份韓國餐廳都會有,冇乜特別吸引。有辣泡菜🥬,海蜇,八爪魚仔🐙。香芒炸雞沙律8/10酸甜醬炸雞配芒果係絕配❗️首先,我要稱讚這道沙律的炸雞🍗,外層的酥脆麵衣讓人立刻感受到它的新鮮和獨特。每一口都帶來滿口的香氣和嚼勁,肉質鮮嫩多汁💦。炸雞塊的炸製技巧絕對到位,不僅外酥內嫩,也沒有過於油膩。同時,沙律裡的芒果🥭和蔬菜🥬給這道美食帶來了豐富的口感和清新的風味。芒果的甜美與蔬菜的清脆相輔相成,帶來了一種美妙的平衡👼。柚子蜜糖雞翼10/10柚子蜜糖雞翼給我留下了深刻的印象💯。如果你喜歡探索新風味,我強烈推薦你嚐試柚子蜜糖雞翼,這道菜一定不會讓你失望❤️。這道菜結合了酸甜的柚子🍋和濃郁的蜜糖🍯,不會太甜很膩,很清新。第一口入口,嘴中立即充滿了柚子的清新酸甜。柚子的香氣和濃縮的柚子汁妙曼地與蜜糖的甜味融合❗️雞翼的肉質鮮嫩多汁,咬下去沒有絲毫的乾澀感,外皮的烤製讓它們帶有微微的焦糖香氣和輕微的酥脆感😋。辣炒小杯年糕芝味炸雞 9/10淡淡的麵
cp值超高✨韓式餐廳🇰🇷二人餐精選👥

最後選擇了一個二人餐,份量多 CP值高❗️

三色前菜
7/10
三色前菜

8/10

10/10

9/10
淡淡的麵粉外層下,藏著酥脆多汁的雞肉🐔,再加上澎湃的芝士🧀香氣,真是讓人回味無窮。每一口咬下去,你可以聽到外皮破裂的聲音,讓人感到悸動,而且還充滿了芝士🧀的芳香。炸雞的外皮看起來金黃鮮亮🍗,讓人一見就食慾大開😋。

冰菓魧魚鬚水泠麵
5/10
湯底配料豐富且品質新鮮,但是麵條本身的質地也相當令人失望。它們不夠彈牙,甚至有些黏在一起,讓整碗魚鬚水泠麵變得十分難以下嚥。

冰菓魧魚鬚水泠麵

牛乳奶凍
6/10
唔記得影相,但係就係普通嘅奶凍
  • 三色前菜
搵到篇沉咗底無出到嘅 post ...去年七月底係觀塘食嘅韓式下午茶下午茶的選擇都幾多我就揀了 ...五花肉鍋飯配茶碗蒸 + 飲品 (HK$46) 都幾抵食 ~~飯和五花肉的份量都好足醬汁微辣很惹味,拌飯一流 ~~最後最鍾意嘆番杯咖啡餐飲的熱咖啡附送了塊伯爵茶曲奇,又幾好喎 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
搵到篇沉咗底無出到嘅 post ...
去年七月底係觀塘食嘅韓式下午茶
下午茶的選擇都幾多
我就揀了 ...
飯和五花肉的份量都好足
醬汁微辣很惹味,拌飯一流 ~~

最後最鍾意嘆番杯咖啡
餐飲的熱咖啡附送了塊伯爵茶曲奇,又幾好喎 ~~
2022-07-14
下午茶
  • 五花肉鍋飯
2023-06-16 332 瀏覽
星期五放工約左朋友係觀塘食飯,一早來到呢間韓國餐廳,可能早來就唔洗排隊好快就可以入座。2個人叫左二人套餐,都算多嘢食,上菜很快,食物味道很不錯,員工也很有禮貌以及態度好好,會睇你食嘢速度先上菜,同埋會跟得好好,真的很好👍👍會再來光顧呀😙不過2個人來食,會推薦大家可以散叫,因為套餐其實都幾多嘢食,可能我當日來食前都幾飽,所以食到一半都已經好飽😅。但整體而言,呢間餐廳絕對係食物質素、價錢、服務超出預期,因為真係好好😍

2023-06-16
  • 芝味炸雞
2023-06-16 152 瀏覽
這家在觀塘的韓國炸雞店真是讓人驚喜不已!他們的炸雞口感非常獨特,外酥內軟,味道十分香濃,加上店家秘製的醬汁搭配,真的讓人垂涎三尺。店家的其他菜品,如韓式泡菜和烤肉等,也有自己獨特的風味,令人難以忘懷。店铺的装修非常现代和舒适,環境整潔得让人觉得很放心,服务也非常周到,讓人感受到賓至如歸的氛圍。无论是小型聚會或是聚餐,这里都是绝佳的选择,讓人充分的享受到美食的同时,也可以享受到朋友的相處和社交活动的樂趣。总体而言,这家在觀塘韓式炸雞店是一个非常值得一試的店家,食物美味口感獨特,環境和服务也非常出色,相信大家都會有一個非常惊艷的用餐體驗。
2023-06-13 164 瀏覽
✨ 小火焰韓式咖啡廳(ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <弦大二人套餐>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡整個套餐份量好多兩個人食都足足有餘⁡A. 前菜有醬油蝦兩隻同紫菜飯糰再加三色前菜即是泡菜,海帶和醃蘿蔔醬油蝦幾鮮甜又大隻唔錯唔錯⁡B. 沙律方面揀咗香芒炸雞沙律炸雞一共有四件微微辣 沾滿典型嘅韓式辣醬沙律方面主要有椰菜和紫椰菜芒果不算多 不過沙律整體質素同份量都合格⁡C. 至於最令小編期待嘅炸雞部份我哋揀咗比較特別嘅蜂蜜提子脆米炸雞蜂蜜甜到剛剛好不算很甜脆米令炸雞更有口感不過脆米和提子份量偏少如果有更多會更滿足⁡D. 鍋物想清清哋揀咗大醬海鮮鍋海鮮都不算少蝦 魷魚 蜆再加粉絲健康之選⁡E. 主食要咗韓國餐廳必食的牛肉石鍋飯牛肉飯上菜有温泉蛋 好適合撈飯但牛肉不算好多配菜有紫菜,青瓜,三色椒,紅蘿蔔整體中規中矩⁡F. 甜品叫了奶油芒果窩夫窩夫少硬同偏向室溫配埋餡料會滋味點⁡二人餐款式種類多幾抵食質素一般般 無太大驚喜但整體性價比都高兩個人食其實份量都多⁡整體評分:😋 味道: 7/10💰價錢: 二人人均約$250⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 小火焰韓式咖啡廳 📍觀塘
✨ 小火焰韓式咖啡廳(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <弦大二人套餐>
𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶

整個套餐份量好多
兩個人食都足足有餘

A. 前菜有醬油蝦兩隻
同紫菜飯糰
再加三色前菜
即是泡菜,海帶和醃蘿蔔
醬油蝦幾鮮甜又大隻

E. 主食要咗韓國餐廳必食的牛肉石鍋飯
牛肉飯上菜有温泉蛋
好適合撈飯
但牛肉不算好多
配菜有紫菜,青瓜,三色椒,紅蘿蔔
整體中規中矩

💖 小火焰韓式咖啡廳
📍觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
📞(852) 35496060

#Foodiechk

呢間韓式餐廳好有人氣,好評有千幾個😲!! 咁火熱,緊係要試下啦!!🤭星期三晚6點零嚟到,當時已經有唔少食客😦 不過到我一個鐘離座果陣都依然有吉位。雖然餐廳有兩款二人餐分別$368、$488,但自己對飲品同甜品無興趣🤔,所以最後單點左四款食物,未加一都只係$322,個人覺得比套餐化算。🙊身為薯怪嘅我,每次見到炸薯條都會點😏,而且好多人都話呢度嘅芝士炸雞好味,既然我無點芝士炸雞,咁就比個藉口自己點芝士薯條啦!!😆芝士薯條 $28份量唔多,細細碟,而且係我麻麻地嘅幼薯條,感覺比麥記再幼身少少;不過勝在熱辣辣,配埋甜甜鹹鹹幾有芝香嘅芝士粉,好快比我地清哂😋韓式甜辣年糕炸雞 $108/4件餐牌寫住大辣,仲諗住唔會辣得去邊,但原來食果陣唔覺辣,但一停口,佢嘅辣就會滲出嚟😦怕辣嘅朋友真係要有心理準備!!雞上下髀各兩件,每件都大大件,肉質OK,上枱即食果陣雞皮仲脆;不過底味蒜粉濃左D,食完個口會有陣味😅溫泉蛋牛柳石鍋飯 $98上枱果陣石鍋都嗞嗞聲!! 不過都係整唔出飯焦,最多係將D飯變到硬韌;牛柳粒比想像中多、同埋食到有牛味、又唔會好韌好難咬;石鍋飯加入好多椰菜絲,食果陣會咬到脆口嘅椰菜。唯一望筆位係

芝士薯條 $28
芝士薯條

韓式甜辣年糕炸雞 $108/4件
韓式甜辣年糕炸雞

溫泉蛋牛柳石鍋飯 $98
溫泉蛋牛柳石鍋飯

溫泉蛋牛柳石鍋飯

唯一望筆位係個汁度,佢好似用左鰻魚嘅燒汁,一嚟同牛柳無咁夾,二嚟食落令人聯想魚腥味。🥴

最後一款係我再期待嘅
明蝦辣拌麵 $88
明蝦辣拌麵

我之前睇韓國吃播食辣拌麵,食到津津有味,仲好後悔自己無喺韓國食過,所以當我知道呢度有果陣真係好期待,但…結果係全晚最難食,亦係我近期食過最難食嘅野😫
明蝦辣拌麵

配埋無一樣OK,首先,呢三隻蝦真係得個樣,完全無蝦味都算,仲要一陣雪藏同海鮮腥味🤢;雞蛋無蛋味、沙葛唔甜、甘筍切太粗,食落太硬又撈唔埋;
明蝦辣拌麵

諗住個麵會好D啦,點知食落就係韓式辣醬個味😑,無麻油香、蒜香、亦無加醋調味,根本就係一個辣醬撈麵Feel...中伏...😔

職員主動、良好服務態度,不過食物一般,最好味係個薯條,難怪Google得3.8分😂
2023-05-24
芝士薯條
係觀塘處理完事務,屋企人提起想食拉絲芝士,係OpenRice見到依間韓國餐廳可以滿足佢地,於是就去左食晚飯。晚飯時段都幾多食客,餐廳以開放式裝修,食物款式都幾多選擇,價錢唔貴,食物質素唔錯。————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -♥️ 溶岩芝士炸雞麵包 $168 推介👍🏻賣相有啲似布甸麵包,將香脆炸雞放入麵包,拎出黎就變成芝士炸雞🍗,芝士味非常濃郁,拉絲程度一流,切開麵包入邊鋪滿芝士🧀️,非常滿足到作為芝士控既小編。♥️ 芝士大醬雞翼鍋烏冬 $68烏冬麵質滑身,揀左番茄湯底,酸酸甜甜幾開胃。♥️ 辣炒豬肉石鍋飯 $88熱辣辣既石鍋盛著泡菜、豬肉、白米飯,醬汁自行加入飯內拌勻,醬汁味道比較辣而且重口味,配搭埋豬肉一齊食幾惹味。♥️ 明蝦辣拌麵 $88麵質有嚼勁配上辣醬配料,甜甜辣辣幾過癮!♥️ 炸芝士薯條 $28即炸脆口幼薯條,上面灑滿芝士粉同芝士醬🧀️芝士味道濃郁,芝士迷必食。♥️ 蜜糖朱古力窩夫🧇 $78窩夫鬆脆香口,配埋雪糕食味道唔錯。♥️ 凍比利時朱古力 $36一上枱摸到個杯係

————————————♥———————————

♥️ 溶岩芝士炸雞麵包 $168 推介👍🏻

♥️ 芝士大醬雞翼鍋烏冬 $68
烏冬麵質滑身,揀左番茄湯底,酸酸甜甜幾開胃。

♥️ 辣炒豬肉石鍋飯 $88

♥️ 明蝦辣拌麵 $88
麵質有嚼勁配上辣醬配料,甜甜辣辣幾過癮!

♥️ 炸芝士薯條 $28

♥️ 蜜糖朱古力窩夫🧇 $78
窩夫鬆脆香口,配埋雪糕食味道唔錯。

♥️ 凍比利時朱古力 $36
一上枱摸到個杯係熱既,冰塊🧊好快就溶晒,搞到杯朱古力好淡口。

♥️ 紅柚荔枝梳打 $55
將玻璃樽裝既梳打插係杯入邊,賣相好適合打卡,依款Soda入落冇乜氣,味道酸酸甜甜。

————————————♥———————————
  • 溶岩芝士炸雞麵包
2023-05-15 406 瀏覽
平時無寫開食評,但今次真係想讚下呢間餐廳。尋日我帶住兩個小朋友去觀塘參加活動,順便喺附近食個飯。適逢母親節,一坐低就有侍應攞d 花黎,叫小朋友送比媽媽。食物方面,因為小朋友要戒口,所以我地無揀到餐廳 d 名菜,隨便叫左set lunch , 符合預期。我最想讚嘅係侍應嘅態度,非常親切殷勤,聽到我d 小朋友喺度爭飲品,都主動攞多兩隻杯比我地分。另外就係佢地話母親節做推廣,follow ig 會送一個甜品。個甜品都唔細架,係一個雪糕鯛魚燒,同埋係我最鍾意嘅綠茶紅豆味,仲要寫埋字同插埋牌,好有誠意,值得一讚

2023-04-06 1073 瀏覽
有時想食韓國料理🇰🇷,但又唔想老遠走到去尖沙咀韓國街,呢間都係唔錯嘅選擇,菜式選擇多,味道較合適香港人,所以耐唔耐都會去食一次😆❣️弘大兩人套餐 $488📍醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯📍三色前菜📍脆米豬手沙律📍蜂蜜提子脆米炸雞📍大醬海鮮鍋📍拉絲芝士BB豬肋骨配泡菜炒飯📍奶油芒果窩夫📍飲品兩杯最欣賞佢嘅炸雞,熱辣辣炸起,蜂蜜味道包裹住炸雞,而炸雞仍然保留肉汁👍🏻❣️魷魚水冷麵 $72略嫌唔夠酸要自行加酸,但麵質爽口彈牙夠冰凍👏🏻👅好味度:8.5(10分滿分)佢嘅料理較貼近香港人嘅味道,特別欣賞佢嘅炸雞,香脆美味,而且價錢唔算太貴,所以定期都會嚟食下🤪

❣️弘大兩人套餐 $488
📍拉絲芝士BB豬肋骨配泡菜炒飯
📍奶油芒果窩夫
📍飲品兩杯

❣️魷魚水冷麵 $72
略嫌唔夠酸要自行加酸,但麵質爽口彈牙夠冰凍👏🏻

👅好味度:8.5(10分滿分)
  • 蜂蜜提子脆米炸雞(半份)
2023-04-05 669 瀏覽
同朋友喺觀塘食完lunch諗住食甜品。睇開飯見到呢間1.2K話好味嘅,諗都唔諗就去試。嗌咗即磨咖啡➕甜品啦。落完order唔夠1分鐘就上咖啡。我心諗乜即磨咖啡可以咁快嘅咩?點知睇真啲原來係用咖啡粉沖,啲粉都未融曬。杯嘢又難飲~飲咗兩啖,真係頂唔順嘞~朋友話食之無味,棄之可惜。我話一啲都唔可惜咯😂埋單嘅時候開live嘅嬸嬸態度又差~真係好想知1.2K個like係點嚟?或者其他食物真係好食,不過我無福消受了😂
個收銀員真係好核突成餐飯睇住佢用普通話大大聲開live帶貨(應該係老細)不過好心佢開live返返屋企啦😅,其他員工冇乜問題,但係啲嘢食真係唔好食,叫咗個牛肉飯+兩隻牛油雞翼啲雞翼皮骨分離、呢個價錢唔好話冇鮮味,但係連牛油味都冇真係有啲過分然後個飯啲牛肉老到😅😅最後仲要啲餐具都幾污糟下😅😅成餐飯$78😅😅😅😅咁嘅價錢大把餐廳好過佢好多直頭比錢買難受真心搞唔掂真心伏😅強烈不推介除非你想試伏🫣
然後個飯啲牛肉老到😅😅
真心搞唔掂
真心伏😅

強烈不推介除非你想試伏🫣
2023-03-19 742 瀏覽
約個朋友附近食飯,近近地就揀左呢間!門口有個好大既櫃放左好多公仔好吸睛呀!首先就叫個冰梅有機甜蕃茄,味道真係幾清甜,加埋梅味醬汁味道更添層次小食方面就叫左個芝士海鮮菜餅同韓式蟹籽卷蛋! 芝士海鮮菜餅餡料超豐富呀!韓式蟹籽卷蛋上面舖滿蟹籽,個蛋又夠滑甜甜地又幾好味!煮食就叫咗柚子明蝦水冷麵同埋泡菜鰻魚石頭鍋飯,一冷一熱既組合正呀!水冷麵麵質爽口,帶有柚子香!石頭鍋飯熱辣辣,微微辣再加埋小許飯焦巿乂係唔錯
約個朋友附近食飯,近近地就揀左呢間!
門口有個好大既櫃放左好多公仔好吸睛呀!

韓式蟹籽卷蛋上面舖滿蟹籽,個蛋又夠滑甜甜地又幾好味!

水冷麵麵質爽口,帶有柚子香!

石頭鍋飯熱辣辣,微微辣再加埋小許飯焦巿乂係唔錯
2023-03-19 533 瀏覽
好耐冇食韓國野野,今日同幾個同事lunch食好d! 呢度既食物款式都好多!我地就叫左幾個野食happy share!柚子明蝦水冷麵 - 我個人一向好鍾意水冷麵,加埋柚子味道好fresh,天氣開始熱食呢個就岩哂炸紫菜卷都係食韓國野會叫既,熱辣辣脆卜卜炸雞 Combo - 有埋薯條同雞軟骨,非常豐富呀!主食再叫左個迷你肥牛粉絲鍋,牛肉份量都幾多,個湯底都幾好味!最後叫多個甜品,香蕉朱古力窩夫,賣相好靚,仲有雪糕添,真係非常滿足
我地就叫左幾個野食happy share!

炸紫菜卷都係食韓國野會叫既,熱辣辣脆卜卜

炸雞 Combo - 有埋薯條同雞軟骨,非常豐富呀!