2023-06-03 209 瀏覽
大圍市中心內街有好幾間Cafe小店 頗適合週末同姐妹👭Chill一Chill 傾下計打下卡 今次選擇左一間有樓上角樓的Summer Ice 可以享受一下鬧市中的片刻寧靜 基本上點餐和自助餐具🍴/斟水水區都係地下 可以一次落單拎齊野先上一層 我地點左兩個窩夫🧇和一杯茶飲🧋士多啤梨乳酪藍莓夾心窩夫由多種生果 (香蕉🍌莓果 士多啤梨醬)組合的窩夫配搭 窩夫亦甚有驚喜 內裡有芝士乳酪 口感豐富 而且配上水果輕盈清新 加上雪糕甚為滿足😆京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫咖央麻糬窩夫比較少見 但入口毫無違和感 麻糬放入窩夫之中 煙煙韌韌 甚有口感 而選用京都抹茶雪糕 茶味香濃幽香 係抹茶控不二之選🤣Hojicha latte焙茶味香濃 口感嫩滑 感覺清爽 凍飲都係一款夏日消熱之選✅今次的Cafe 小店係窩夫整法上別有特色 而且消費都係百元以下 價錢親民相宜💕

我地點左兩個窩夫🧇和一杯茶飲🧋

士多啤梨乳酪藍莓夾心窩夫

Hojicha latte

焙茶味香濃 口感嫩滑 感覺清爽 凍飲都係一款夏日消熱之選✅

2023-05-28
下午茶
  • 士多啤梨乳酪藍莓夾心窩夫
2023-05-30 104 瀏覽
用左open rice多年,從來,從來,都冇花時間寫過食評,今次真係唔開心,唔開心,唔開心,不吐不快。年輕男店員服務態度差,黑面,不友善,唔想再去食物質素係幾好,但入cafe 食,除咗食物之外,想enjoy氣氛,慢慢食,開開心心咁食餐飯,講真,去茶餐廳d呀姐仲nice, 所以唔會再去既然大圍有好多其他cafe,寧願去食其他冇下次

年輕男店員服務態度差,黑面,不友善,唔想再去

既然大圍有好多其他cafe,寧願去食其他
冇下次

2023-05-30
2023-05-30 517 瀏覽
夏 Summer。苦樂由心雪 Ice。炎涼在我!「問世間「煩惱」是何物, 煩惱都是自製出來的?」要夏天落雪, 是否真的一「雪」難求呢? 其實也未必。。。今天我和朋友,來到大圍的這家「夏雪 」甜品屋,一試它有名的雪糕窩夫, 夏天吃雪糕,就是對自己好些啊!!京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫 $75京都,一個很能給人一種「寂靜」感覺的地方。 能在今天超級炎熱的星期六下午,吃一吃它有名的抹茶甜品, 真的是一個週末小確幸。這個窩夫裏面加了麻糬餡,真的很特別,我第一次吃!窩夫烤焗得很脆,在京都紅豆、小丸子、綠茶粉的加持下, 甜度剛剛好,是我吃過其中一款最好吃的甜窩夫。牛油果、三文魚忌廉芝士兩格窩夫配沙律 $80天堂與地獄的差別,只在一念之間, 正所謂「一念天堂、一念地獄」。 就好像窩夫,其實也可以鹹食一樣道理。 來到窩夫專門店,沒有理由不試一下它的招牌兩格鹹窩夫!餡料則選了我最喜歡的牛油果 、還有充滿omega-3的煙三文魚片。 有研究指出,多吃一些有益的油份, 可以讓你更有力氣地去做一些你喜歡做的事,增加開心、滿足感和安多酚的釋放!Hojicha Latte $45從今天起,就試試從不同角度看同一件事
夏 Summer。苦樂由心
雪 Ice。炎涼在我!

「問世間「煩惱」是何物, 煩惱都是自製出來的?」

京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫 $75

牛油果、三文魚忌廉芝士兩格窩夫配沙律 $80

Hojicha Latte $45

從今天起,就試試從不同角度看同一件事物 ,調節好自己的心境。

今天我也暫且放下自己一直最愛的綠茶latte,試一下店家推介的Hojicha 焙茶 latte, 為平淡的生活帶來一些小轉變。。。 其實這杯手調培茶飲品的囗感也不錯, 而且奶香味很濃, 是一個不錯的嘗試。

人們常常說:苦樂由心轉念間, 看來真的有其道理! 看來,能夠偶爾放下對生活習慣的執著, 換一個角度,其實可以為生活帶來很多新樂趣。

共勉之。

#福福郎的日常
#有福
#preciousmemories
#苦樂由心轉念間
#kuro福福郎 #大圍美食 #teabreak #summerice
#夏雪 #甜品屋 #Kyoto #waffle

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」,參閱我的其他文章。

2023-05-27
生日
  • 京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫
星期六日想搵個地方輕鬆同朋友傾吓計,見最近喺IG好多人推薦嘅呢一間就決定專程去大圍度試吓🙆🏻‍♀️因為去到下層已經坐滿晒人,所以我哋最後上咗上層~有條樓梯上去個閣樓咁樣好有feel🥰我哋叫咗個小山園抹茶麻糬窩夫,跟人嘅果然冇錯,個麻糬窩夫好煙韌! 抹茶雪糕同個窩夫勁夾,超好味,不過因為份量比較細,好快就食完左🤣🤣我哋仲叫咗兩杯嘢飲,一杯係雜莓smoothie 、同埋一杯coffee latte 好精緻可愛,打卡啱晒~如果同朋友過嚟輕鬆渡過一個下午都係好正,下次會再嚟食😻❤️❤️

好精緻可愛,打卡啱晒~

2023-05-15 64 瀏覽
之前小朋友食完好鍾意,成日叫住話要encore,所以今日同佢學完嘢就再嚟食。自己都好鍾意呢間餐廳,一嚟方便泊車,二來裝修係小清新,彩光度又夠高,坐落好舒服。而且佢有鹹點、甜點同各式各樣嘅飲品,滿足到唔同人嘅需要。之前想食麻糬窩夫,但賣晒,今次終於可以叫個伯爵茶窩夫加麻糬,都只係$73!性價比極高。佢連雪糕都係伯爵茶味,出面好少有。跟住就係小朋友對佢念念不忘嘅雜莓smoothie,所以我又跟住嗌咗杯Peach,但個人感覺偏甜,啱小朋友多啲。始終覺得佢嘅咖啡出,呢杯coffee latte,咖啡味夠濃郁夠香,所以覺得佢嘅咖啡豆都值得入手。

而且佢有鹹點、甜點同各式各樣嘅飲品,滿足到唔同人嘅需要。

2023-05-09 66 瀏覽
今日去咗大圍度探朋友,朋友仔推介呢間Cafe,我哋可以一路慢慢食,一路慢慢傾😆😋加水😂呢度環境舒適,自助水吧同餐具,唔使成日麻煩店員加水😂我哋叫咗一份京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫、忌廉芝士窩夫配沙律(3款)、Tiramisu😆職員煮緊窩夫嘅期間,我地已經聞到好香嘅窩夫味😍 京都小山園抹茶咖央麻糬窩夫 包括waffle 、綠茶雪糕、紅豆蓉、麻薯。waffle熱辣辣,外脆內軟,帶少少抹茶香,入面係麻糬,qq,好好味😋綠茶雪糕唔甜,帶少少甘😋👍🏻熱辣辣嘅麻糬配埋雪糕、紅豆蓉一齊食,真係Perfect match😍忌廉芝士窩夫配沙律我哋揀咗煙三文魚、炒啡菇、蜜糖芥末鴨胸。咖菇好juicy ,煙三文魚咸香,煙鴨胸肉肉質嫩,加蜜糖介未醬好好味😋Tiramisu香濃咖啡同酒味,入口好soft 好creamy,一d都唔膩👍🏻😋仲好大杯😆

Tiramisu

Tiramisu
2023-05-08 63 瀏覽
朋友介紹了大圍一間主打窩夫的甜品鋪,除了甜品外,還有咖啡及熟食。我們這天假日3點前往,下層已滿座,我們被安排上層坐位。**魔鬼窩夫 (配朱古力心太軟) ($98)窩夫外層酥脆,內裡鬆軟,配上朱古力心太軟簡直一絕。心太軟切開後濃濃的朱古力醬溶入窩夫,非常邪惡,魔鬼窩夫名不虛傳!另外朱古力雪糕也非常出色。焦糖香蕉更加增添了口感層次。**Mixed Berry Smoothie ($60)雜莓冰沙質感細緻,口感清新怡人,加上豐富的雜莓果肉,讓整個味道更加豐富。夏天飲用很正!**Matcha Latte ($45)抹茶拿鐵味道非常濃郁,抹茶的味道很突出,而且不會太苦澀。總的來說,這家店的飲品和甜品都很不錯,環境亦舒適,適合幾個朋友短聚。

**魔鬼窩夫 (配朱古力心太軟) ($98)
魔鬼窩夫

**Mixed Berry Smoothie ($60)
Mixed  berry  smoothie

**Matcha Latte ($45)
抹茶拿鐵味道非常濃郁,抹茶的味道很突出,而且不會太苦澀。
Matcha  latte

2023-05-07
魔鬼窩夫
Matcha  latte
我山長水遠去大圍 ,  慢慢行慢慢搵預2:30 先有tea set ,  入場一年輕男店員喺counter內沖緊咖啡  ,   一成熟男店員做樓面 ,  我見地面雖然仲有2張吉枱 ,  但剛見到有閣樓我要求上閣樓但成熟男店員語氣麻麻話樓上唔開請坐樓下  ,  我唯有坐樓下....原來要出counter 0rder  ,  成熟男做收銀....我問係米有tea set   ,  佢語氣照樣話係.....我之後坐住等送餐  ,  地面坐滿了再有客人入場  ,  成熟男就招呼坐閣樓  ,  雖然我明地面滿坐就先開樓上  ,  但心裡都係覺得被拒絕無得上樓唔開心....另外麻糬窩夫味道一般  ,  口感還好  ,  但希望店員注意語氣啦。
2022-12-13
  • 麻糬窩夫
2023-04-09 53 瀏覽
大圍越來越多小店,行到攰攰地,搵個地方飲杯咖啡,Hea 下,這家是主打窩夫嘅Cafe,就來試試吧😋☕️Cappuccino $45☕️Americano $40🧇Lotus 餅乾焦糖咖啡麻糬窩夫 $75Lotus餅乾好多時都會用來配咖啡,這個味道唔會陌生,窩夫外脆內軟,麻糬煙煙韌韌,增強口感,再配上咖啡味雪糕,味道非常夾。

☕️Cappuccino $45
☕️Americano $40
🧇Lotus 餅乾焦糖咖啡麻糬窩夫 $75

2023-03-13 108 瀏覽
今日經開,想買杯咖啡飲,入到去得-張枱,有個女仔係度洗杯,我話想要杯熱latte攞走,佢繼續洗杯好似聽唔到,過咗一陣,才答我等陣,明明聽到都無反應。跟住有個男仔行出來收錢,之後個女仔放底洗緊個杯,再沖咖啡,個男仔收咗錢之後就走,而個女仔沖完杯咖啡就放係水吧,乜嘢都冇講,我自己攞走杯啡。$45杯咖啡都唔係平,啲態度太差,完全同其他咖啡店差好遠,同時質素好一般,入去這種咖啡店,都係想要杯比較有水準及了解一下咖啡,完全冇!唔會再去買!

唔會再去買!
外賣咖啡
2023-03-12 117 瀏覽
作為一個紫薯迷因為聽人講呢度嘅紫薯窩夫幾好食所以就嚟試下今次點咗紫薯窩夫同紫薯 latte紫薯窩夫 $65窩夫夠軟熟夠紫薯味窩夫旁邊 本身會有非常少量糖漿但個人覺得 如果多啲糖漿會更好食所以另外再問店員攞咗一小杯糖漿淋上去食Purple Latte $40即係紫薯 lattelatte 無 added sugar啱曬怕甜嘅我唯獨係紫薯味唔算太出
作為一個紫薯迷

latte 無 added sugar
啱曬怕甜嘅我
唯獨係紫薯味唔算太出
2023-03-10 45 瀏覽
抹茶窩夫做得出色,抹茶味唔會太苦, 而窩夫整得外脆內軟,但係點一杯咖啡 flat white 感覺唔算特別出色,因為始終係一間咖啡店,對咖啡要求又高一點,但係整出嚟同普通連鎖店味道冇乜分別
2023-02-25
  • 綠茶窩夫
2023-03-09 38 瀏覽
大圍呢間窩夫店好出名不過假日嚟實在太多人平日唔洗等位可以慢慢坐💕歡迎毛孩🐶🐶樓上仲有一層,比較多人都可以選擇坐樓上喔!💚今日係抹茶全餐💚♡小山園抹茶伽央麻糬窩夫♡窩夫好脆,麻糬又煙韌!起初好怕伽央醬會搶咗抹茶味,好彩無咁嘅事👍🏻抹茶雪糕亦唔係有香味假味果種係正常嘅抹茶雪糕🍦側邊仲有兩粒抹茶丸子同紅豆!♡Matcha Latte♡雖然無靚靚拉花,不過味道夠香濃,沒有過甜,夠大杯😂都算抵飲啦!
大圍呢間窩夫店好出名
不過假日嚟實在太多人
平日唔洗等位可以慢慢坐💕
歡迎毛孩🐶🐶
樓上仲有一層,比較多人都可以選擇坐樓上喔!

💚今日係抹茶全餐💚

♡小山園抹茶伽央麻糬窩夫♡
窩夫好脆,麻糬又煙韌!
起初好怕伽央醬會搶咗抹茶味,好彩無咁嘅事👍🏻
抹茶雪糕亦唔係有香味假味果種
係正常嘅抹茶雪糕🍦
側邊仲有兩粒抹茶丸子同紅豆!

♡Matcha Latte♡

2023-03-06 51 瀏覽
今日特別為了窩夫而來。我們三位各叫了不同口味的窩夫,分別抹茶、朱古力和焦糖脆餅咖啡麻薯窩夫。3個窩夫都正如以下食評,都很不錯!在食物方面,值得一讚。但,重點來了。首先,我與同行兩位友人進入餐廳時,大概下午4點15分?當時餐廳人客不多,絕對不是炒餐時間。員工一開始態度都可以,都有俾餐牌並叫我們上餐廳上層位置。但上到上層位置時,我們感到環境焗熱。所以當我們下去點餐後,向其中一位帶眼鏡女同事說:樓上冷氣否再調較?因為好熱。她卻表現很不耐煩,其向另一位男同事傳递信息。而另一位男同事更好耐煩咁解決問題。但整個過程中,佢哋嘅語氣好差,當中更臭串咁提醒我哋,冷氣機已開哂,吹到頭暈要同翻佢講?之後到送餐女同事?其實我點嘅是凍latte,但你送上來的是Dirty 😊其實,我哋今日都只不過係想開開心心嚟朝聖,自問我哋作為客人,都想好嚟好去。但員工態度真心曳。真心呢?放心,寫完食評都唔會再幫襯。但希望你哋日後好好對待每一個好嘅客人。

但,重點來了。

2023-02-26 54 瀏覽
週末獨享來high Tea😌,位置📍大圍☀️夏雪門外沒有門牌感覺較低調,下午3點已經人流滿滿,要排隊等位期間,翻開Menu有鹹點及甜點用心製作創新配搭仲有大眾喜愛的口味😋。cafe有分2層,坐枱以木系🪵為主,環境簡潔!❄️吸引不少情侶、閨蜜、男士們、三五知己到訪,主打窩夫及咖啡為主,最適合打卡😍來到熱食鹹🥐🥑🥓點已經售罄🤷🏻‍♀️🍓🧇士多啤梨乳酪藍莓夾心窩夫賣相💯吸引女士🫐🍓用藍莓士多啤梨陪襯,窩夫香脆鬆軟表層一凹一凸🥰再配搭埋雪糕,香噴噴Baileys Basque Cheese Cake濃濃芝士餅外表邪惡,焦面外表,如斯魅力😍細味一口,散發著超濃烈酒味,幼滑細嫩特別CreamyIce cappuccino-coffee味濃郁,唔太甜,幼香細滑

來到熱食鹹🥐🥑🥓點已經售罄🤷🏻‍♀️
🍓🧇士多啤梨乳酪藍莓夾心窩夫