2023-10-16 75 瀏覽
<Yotsuba cafe>係一間好日式嘅cafe,老闆好熱情,好好心機介紹佢Cafe嘅嘢,亦都好健談,我同朋友都係專登搵呢間Cafe去坐,因為拉花出名好靚,甜品都好好食,又可以打卡。
2023-07-14 188 瀏覽
星期六早上,去完健步!?🙄 嘆返個chill既早餐,於是同T先生去大坑食嘢😊 我哋之前都黎過<四葉空間>嘆早餐,心無懸念下已經有心儀既選擇😁📍Americano (Hot & Iced)之前做緊breakfast set 跟餐送飲品,只限9-11am。而依家再收窄範圍,排除埋sat, sun & public holiday, 簡單黎講,即係只做平日。變相貴晒,冇咁經濟實惠呀🥲🥲📍Keto All Day Breakfast $108呢款係我和T先生都鍾意既All day,冇咩野可以挑剔,有新鮮既羅馬生菜,蕃茄,煙三文魚,牛油果,煎蛋,煙肉,炒菇和豬肉腸。份量多,而且食材質素幾好,首推sausage,T先生鍾意食腸仔,但好多時啲腸仔肉質較霉,口感差,但呢款肉質唔錯,幾好食;另外煙肉煎得香脆可口,配埋炒菇一齊食,口感很不錯😆 我鍾意蕃茄,煎得剛剛好,有少少煎香既咪道但又唔會腍啤啤😄 CP值高📍Tuna Fish Honey Toast $68Honey Toast 烤得剛剛好,很香脆而不會太甜,配上好實在亦調過味tuna fish,應該有用上黑椒和少許檸檬汁啦⋯食落口感好

📍Americano (Hot & Iced)

Americano

📍Keto All Day Breakfast $108

Keto  all  day  breakfast

📍Tuna Fish Honey Toast $68

Honey Toast 烤得剛剛好,很香脆而不會太甜,配上好實在亦調過味tuna fish,應該有用上黑椒和少許檸檬汁啦⋯食落口感好豐富。所以呢款也是我地回頭必點item

餐廳格局簡單,令人感到cozy & chill,可以感到片刻既寧靜,好好享受早餐時間
餐廳都是自助式,水,餐具,攞餐,交還餐具都是自己黎既。

事後食評:

早餐
Americano
Keto  all  day  breakfast
2022-12-04 563 瀏覽
CAFE有室內同室外位 依家天氣涼返啲 所以就揀咗室外嘆番杯咖啡☕ 不過室內空間就比較細我地叫左一杯Americano☕ Matcha Latte🍵 同🍌🍫香蕉朱古力窩夫 - Americano 既味道都算OK fruity 豆 感覺又唔會太酸 - Matcha Latte非常推介 好濃抹茶味!- 香蕉朱古力窩夫又唔係太甜 同埋本身有雪糕襯托 都不過不失 不過以$68嘅價錢得兩舊窩夫同一球雪糕 好似有少少貴🤔

我地叫左一杯Americano☕
Matcha Latte🍵 同🍌🍫香蕉朱古力窩夫
- Matcha Latte非常推介 好濃抹茶味!
週日崇拜完後特登過來食(有一段時間無過來了),我是喜歡他們的All day breakfast還有因為之前大坑另一間店的熱passion fruit tea 他們這裡也有相約的(這裏是就咁用茶包沖 之前結業了的那家是會煲茶包 茶味更出)我明白生意難做,我之前都是跟朋友share一份all day breakfast, 今次店員立即問:「仲有無其他野要?」我們到達的時候還未到繁忙時段,空的位置還很多⋯之後因為其實我倆食量都不大,再order了一客scone⋯All day breakfast 的質素感覺不如前了 腸仔的皮不再脆了 熱情果茶亦沒有之前那麼香了⋯但最令我失望的是服務態度真的退步很多⋯可惜

2022-06-21 524 瀏覽
近期好興生酮飲食,雖然我自己唔係生酮飲食友,但係都會俾Yotsuba門口寫明有生酮飲食Menu吸引,Yotsuba 座位唔多,但佢有outdoor 位,寧靜舒服,感覺都幾chill,佢嘅menu清晰,一眼睇到邊啲係生酮,邊啲係素食,當然都有啱乜嘢都食人仕嘅menu👍🏻試咗佢哋嘅生酮早餐同花茶,其實味道OK冇乜特別,但遇着想約朋友見面食吓嘢,但大家又有唔同飲食習慣,呢度就真係幾方便,係一個幾好嘅選擇

2022-06-06 301 瀏覽
四葉係少有大坑非網紅café 入面環境舒適,只有少量枱和高枱,外面都放左兩張枱,可以帶🐶過嚟hea早餐時段,人都比較少,例牌我都係order All Day Breakfast 份量都幾大,不過waffle 偏硬少少,轉換其他包類可能好啲另外叫咗份Tuna 魚三文治,Tuna 魚感覺上冇咩點加工,可能加返少少洋蔥會好啲麵包反而有驚喜,係用酥皮麵包,令整體加分Cappuccino 豆味算香,店員都好friendly 生酮menu 提供,適合低碳朋友仔
四葉係少有大坑非網紅café

麵包反而有驚喜,係用酥皮麵包,令整體加分

Cappuccino 豆味算香,店員都好friendly

生酮menu 提供,適合低碳朋友仔

2022-06-04 249 瀏覽
之前去大坑,間間餐廳都坐滿人,見到呢間bar枱仲有兩個位,就試吓啦~🦀日本松葉蟹肉牛油果多士🍞 $108蟹肉都幾多,牛油果🥑夠熟,蔬果都好新鮮爽口👍🏻加埋蕃茄🍅微酸的味道,好開胃同好清新🌱不過價錢唔算平🤣🍌香蕉朱古力窩夫🧇 $68香蕉同朱古力一向都係絕配,所以呢個配搭一定穩陣👍🏻最值得讚嘅係窩夫夠脆口,都幾好食😋不過香蕉就少左d~另外點左一杯熱朱古力$38🍫同一杯咖啡$40☕️ 可惜味道中規中矩,無乜特別服務態度ok,可惜太多人,位置不太舒適,拿拿聲食完就即刻走了#大坑 #taihang#香港美食#hongkongfood#大坑美食#大坑cafe#大坑餐廳#窩夫推介#大坑推介🦄 #kelly_discovery 😋 #kellydiscovery_food

🦀日本松葉蟹肉牛油果多士🍞 $108

#大坑推介

🦄 #kelly_discovery
😋 #kellydiscovery_food

2022-04-28 156 瀏覽
早餐食得唔夠飽,行行吓大坑,諗住搵間餐廳坐低食少少嘢,點知周圍嘅餐廳都勁多人,咁啱呢間有位,就諗住坐低,睇完Menu,原來佢哋有提供生酮飲食,有需要嘅朋友可以考慮吓見到一份全日早餐入邊如果有窩夫嘅話,我都會毫不猶豫就叫,因為窩夫真係有一種吸引力佢哋嘅全日早餐同平時食開嘅唔同佢哋有烤菠蘿同埋蕃茄,當然都仲有腸仔同埋煎蛋,同埋最重要茄汁豆,有菠蘿同埋蕃茄感覺冇咁Heavy,佢哋嘅質素,下次可以嚟試埋咖啡,我覺得都會有驚喜。

2022-04-10 119 瀏覽
身為一個新界人第一次踏足大坑✅,小編本身好鍾意啲復古好舊嘅嘢大坑呢個地方就好吸引我啦,呢間雖然喺大坑唔算好出名🤔,但係佢都有outdoor位置,Latte唔會太苦☕️,意粉就普普通通啦冇乜出位點😔但係勝在如果大家肚餓嘅話去到基本上唔駛等好耐就有得食,而且大坑好多餐廳都需要大排長龍呢間就可以速食!👍🏻👍🏻
Latte
2022-04-02
下午茶
Latte
  • Cappccino
疫情去到呢個地步,周街都係吉鋪,鬼影都無隻,真係唔使點搭車…唔使出街食…但求唔好銀行存款等如零咖姐。係呢個時侯唔好再care係咪omakase,係咪魚子醬定鵝肝醬,簡簡單單食個整杯咖啡,同樣覺得 high,If that's all we have!👇📌ALL DAY MENU - ▪️ Keto · Breakfast - $108▪️ Carbonara · Spaghetti - $88▫️ 全日早餐就食得多啦,「生酮·早餐」你試過未呢?一次過食勻太陽蛋、煙肉、香腸、蕃茄、沙律菜、蘑菇、煙三文魚同埋牛油果。感覺上比普通既全日早餐無油肥膩,健康好多;而另一款「卡邦尼·意粉」入口非常順滑,意粉食落又夠咬口,好食!📌S W E E T S -▪️ Nutella Banana · Waffle - $68▪️ T i r a m i s u - $48▫️ 甜品方面亦有驚喜,先試一試「香蕉·窩夫」,窩夫食落夠哂脆口,配上朱古力雪糕增添唔少色彩,面頭仲有好多沾左榛子醬既香蕉,口感豐富;而「提拉·米蘇」又係必試咖啦,一入口質感軟綿,仲食到中間夾雜既咖啡豆,呢個做法又幾特別,值得一試。📌D R I N

📌ALL DAY MENU -
▪️ Keto · Breakfast - $108

Carbonara · Spaghetti

▫️ 全日早餐就食得多啦,「生酮·早餐」你試過未呢?
一次過食勻太陽蛋煙肉香腸蕃茄沙律菜蘑菇

📌S W E E T S -

▪️ T i r a m i s u - $48
Tiramisu

配上朱古力雪糕增添唔少色彩,面頭仲有好多沾左榛子醬香蕉
Nutella Banana · Waffle

口感豐富;而「提拉·米蘇」又係必試咖啦,一入口質感軟綿,
仲食到中間夾雜既咖啡豆,呢個做法又幾特別,值得一試。

📌D R I N K S -
▪️ Espresso · Tonic -

▪️ Iced · Mocha -
Iced · Mocha

▫️ 飲得咖啡一定走唔甩「Espresso·Tonic」同埋「Iced·Mocha」,
Espresso · Tonic

前者一定係我最愛,兩種加埋質感完全無得輸;後者mocha
咖啡朱古力配搭得宜,唔錯。
2022-02-25
Iced · Mocha
近年生酮飲食大行其道,而坊間選擇亦越來越多,四葉空間位置相對偏僻,雖然寂寂無聞但亦有提供各款生酮餐點,從慢煮雞扒配椰菜花飯及卡邦尼翠玉瓜麵等主食,以至於防彈咖啡、生酮窩夫等都一應俱全。店內一目了然只得十餘個座位,但裝潢簡潔明亮感覺悠閑舒適。Keto Breakfast ($108) 包括煎蛋、煙肉、香腸、牛油果、煙三文魚、蘑菇、番茄及沙律,而店家更有素食版或包括茄汁焗豆、鮮菠蘿及窩夫的正常版All Day Breakfast。雖然All Day Breakfast向來難有驚喜,但勝在能為生酮人士提供多一個選擇,煎蛋據稱用上日本蛋果然蛋味十足;煙肉雖然油脂豐腴但略嫌煎得比較乾硬。Japanese Crab Meat with Avocado Waffle ($108) 窩夫外脆內軟並帶微甜,面層舖滿蟹肉、番茄、沙律菜及牛油果,蟹肉鮮美再淋上柚子醬酸酸甜甜更加清新,美中不足的是牛油果粒份量可以更多。Carbonara Spaghetti ($88) 醬汁濃稠而且份量適中,能夠裹住每一條意粉,煙肉粒亦份量十足。Homemade Napolitan Spaghetti ($88) 用上碎番茄及
店內一目了然只得十餘個座位,但裝潢簡潔明亮感覺悠閑舒適。

Keto Breakfast
Keto Breakfast ($108) 包括煎蛋、煙肉、香腸、牛油果、煙三文魚、蘑菇、番茄沙律,而店家更有素食版或包括茄汁焗豆、鮮菠蘿及窩夫的正常版All Day Breakfast。雖然All Day Breakfast向來難有驚喜,但勝在能為生酮人士提供多一個選擇,煎蛋據稱用上日本蛋果然蛋味十足;煙肉雖然油脂豐腴但略嫌煎得比較乾硬。

Japanese Crab Meat with Avocado Waffle ($108) 窩夫外脆內軟並帶微甜,面層舖滿蟹肉、番茄、沙律菜牛油果,蟹肉鮮美再淋上柚子醬酸酸甜甜更加清新,美中不足的是牛油果粒份量可以更多。

Carbonara Spaghetti

Homemade Napolitan Spaghetti
Homemade Napolitan Spaghetti ($88) 用上碎番茄及車厘茄,能夠明顯嘗出兩者分別,前者偏酸而後者香甜,層次分明,惟車厘茄皮較韌令口感稍有影響。

Mushroom Spaghetti with Truffle Sauce ($88) 醬汁比較稀薄不如卡邦尼意粉一樣濃稠,雖然加入松露油馥郁醇香但整體味道依然偏淡,而菇片亦未能進一步提升菇菌香氣,相比另外兩款意粉略遜一籌。

Nutella Banana Waffle
Nutella Banana Waffle ($68) 或因面層配料令窩夫冷卻速度加快,以致窩夫質感變得比較乾硬亦失去脆度,不過配上香蕉、朱古力雪糕鮮忌廉恰好能夠彌補不足,倘若榛子朱古力醬份量更多定必更佳。

Gaggia Rose Latte
Gaggia Rose Latte ($45) 伴隨陣陣馥郁玫瑰香。

Peach Iced Shaken Tea
Peach Iced Shaken Tea ($42) 甜度適中比較清淡。
Carbonara Spaghetti
Gaggia Rose Latte
Peach Iced Shaken Tea
2022-01-16 192 瀏覽
“Slow cooked Chicken with Califlower Rice”($98)“Keto Breadfast”($108)“Garlic Honey Toast”($12)“Morihan Green Tea Latte”($42)“Peach Iced Shaken Tea”($42)好耐冇入大坑啦😆今次去到發現開咗超多cafe超多人😂要行入少少先稍為變得寧靜啲揀咗呢間以白木色為主嘅cafe四葉空間🍀雖然細細間但感覺好舒服☺店主店員都十分親切☺呢間cafe特別之處就係有提供keto menu😚對我呢啲鍾意食嘢但又唔想食咁多澱粉嘅人就岩哂😛首先叫咗個慢煮雞扒配椰菜花飯🐔雞扒食落超級嫩滑,食落帶香草同黑椒味😋椰菜花飯加咗蒜蓉,味道超香☺食哂成碟都冇罪惡感😍另一份要咗keto嘅全日早餐入面有煎蛋,煙肉,香腸,蕃茄,牛油果,蘑菇,煙三文魚,沙律真係十分豐富,而且色彩繽紛咁好開胃😚不過鍾意食多士嘅我加咗片蜜糖多士😛食落好夠酥脆😍只係$12超抵😝飲品方面要咗蜜桃冰茶同Matcha Latte🍵Matcha latte味道好香濃☺仲有熊熊拉花好可愛🐻😍
“Keto Breadfast”($108)
“Garlic Honey Toast”($12)
“Peach Iced Shaken Tea”($42)

好耐冇入大坑啦😆
今次去到發現開咗超多cafe超多人😂
要行入少少先稍為變得寧靜啲
揀咗呢間以白木色為主嘅cafe四葉空間🍀
雖然細細間但感覺好舒服☺店主店員都十分親切☺
呢間cafe特別之處就係有提供keto menu😚
對我呢啲鍾意食嘢但又唔想食咁多澱粉嘅人就岩哂😛

首先叫咗個慢煮雞扒配椰菜花飯🐔
雞扒食落超級嫩滑,食落帶香草同黑椒味😋
椰菜花飯加咗蒜蓉,味道超香☺
食哂成碟都冇罪惡感😍

另一份要咗keto嘅全日早餐
入面有煎蛋,煙肉,香腸,蕃茄,牛油果,蘑菇,煙三文魚,沙律
真係十分豐富,而且色彩繽紛咁好開胃😚

不過鍾意食多士嘅我加咗片蜜糖多士😛
食落好夠酥脆😍只係$12超抵😝

飲品方面要咗蜜桃冰茶同Matcha Latte🍵
Matcha latte味道好香濃☺
仲有熊熊拉花好可愛🐻😍
2022-01-16 109 瀏覽
周日同老公去大坑食下野,搵到呢間cafe,走日系文青風,🍴食物主打健康理念好岩我😍見到餐廳新推Keto Menu 💕,即刻試下😋🥒白汁和牛肉丸翠肉瓜麵呢個菜式我超鍾意,和牛肉丸好juicy,底下既翠玉瓜,真係好似食緊意粉,爽口香脆,配香濃嘅白汁,美味。🥗牛油果蟹肉沙律 蟹肉份量多,牛油果、沙律菜同蕃茄片都好新鮮。🍋檸檬撻 酸甜清新😋🍎蘋果批 蘋果味道香甜。🥑牛油果奶昔加入椰奶同杏仁奶,係keto drink,入口細滑。🥤檸檬冰茶清新茶香,解渴順喉。

見到餐廳新推Keto Menu 💕,即刻試下😋

🥒白汁和牛肉丸翠肉瓜麵

🥗牛油果蟹肉沙律
蟹肉份量多,牛油果、沙律菜同蕃茄片都好新鮮。

🍋檸檬撻 酸甜清新😋

🍎蘋果批 蘋果味道香甜。

🥑牛油果奶昔
加入椰奶同杏仁奶,係keto drink,入口細滑。

🥤檸檬冰茶
清新茶香,解渴順喉。

2022-01-16 81 瀏覽
朋友一直大推呢間café 所以今次就約左系到lunch 去到個時已經一點半到 full house gum 前面有兩個女仔等緊位 所以我地排左系佢後面 但之後有pair情侶一到入去又有位坐 我地就覺得奇怪 🤔 個兩個女仔應該系等戶外枱 所以無入去 但無計人地都坐低左 所以我地繼續等 等左半個中終於有位最後坐左系bar枱 叫左個Napolitan spaghetti 同 Cherry tomato with mushroom spaghetti 本身系想叫all day breakfast ga 但見好多人 叫意粉 所以極速轉軚🤣飲品本身諗住跟朋友叫熱朱古力 最後叫之前見到人地叫左水果茶好吸引 所以又臨時轉左心意😂😂😂 水果茶都好足料😋朋友叫個杯朱古力拉左一隻可愛既熊系上面🐻最後發現Napolitan spaghetti 只系將cherry tomato spaghetti 既mushroom變左做義大利腸🤣整體上啲野食都吾錯 環境都乾淨 系排隊有啲混亂 但都可能系因為我同友人無入去問 🙈🙈
朋友一直大推呢間café 所以今次就約左系到lunch

Homemade  Neapolitan  Spaghetti

Cherry Tomato with Mushroom  Spaghetti

朋友叫個杯朱古力拉左一隻可愛既熊系上面🐻

2022-01-15
2022-01-13 83 瀏覽
小編係週末去咗大坑半天遊, 發現到一酮友好嘅餐廳, 餐廳雖小, 卻有室外座位, 裝修風格偏向日系簡約, 坐落都算舒服。小編點咗生酮早餐同埋和牛肉丸翠玉瓜麵, 生酮早餐同出面嘅all day breakfast差唔多, 只係選了會係更加嚴謹, 食完包唔會破酮, 味道都唔錯。和牛肉丸翠玉瓜面就有啲驚喜啦, 翠玉瓜面真係用原條翠玉瓜刨出嚟, 粗幼度就好似平時食蛋麵幼身嗰隻, 味道非常好,又fresh又健康, 牛肉丸口感淨啲啲, 比較淋身同埋調味比較重。防彈咖啡: 小編大大話話係香港都試咗 好多款防彈咖啡, 呢度嘅防彈咖啡算有心機了, 打得比較幼細, 飲落比較順口。~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$100⏪回頭率:70%~~~~~📍四葉空間大坑安庶庇街19號地舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📸賣相: 8/10