2024-02-18 205 瀏覽
2024新一年加上朋友英國🇬🇧返黎當然要聚一聚,大圍打邊爐。朋友訂枱,火車站一出就係。食物好食睇得出有心思。飲品菠蘿樂園同大檸樂有驚喜。魚標、牛舌好食要食兩碟、新鮮鵝腸係我食過最好食、鴨血、湯底特別、飯後有雪糕送呢一點值得讚🥳冇茶水供應,不過一支水都係$5蚊,我覺得合理價錢。無限時無收切餅費,年初三無加價無加2加3,唔怪之得10點幾都滿坐。一班人食飯環境舒服,乾淨。服務正正常常侍應冇厭世嘅感覺。
朋友訂枱,火車站一出就係。
食物好食睇得出有心思。飲品菠蘿樂園同大檸樂有驚喜。
冇茶水供應,不過一支水都係$5蚊,我覺得合理價錢。
一班人食飯環境舒服,乾淨。服務正正常常侍應冇厭世嘅感覺。
牛舌心
脆骨腩
魚標
2024-02-12
團年飯
牛舌心
脆骨腩
被此間台式火煱店,在社交平台的廣告,吸引到揾食肥華眼球,所以在2月5日,肥華便帶同靚媽及細仔仔,到此店食火煱,是晚肥華衆人柯打了,一個犇皇三拼盆及牛舌心,牛骨髓,正宗台式鸭血,中山脆魚片(無骨)嗰種,脆炸鹽酥雞,各一份再加一個素菜籃,和一個芫茜皮蛋拼沙嗲鴛鴦煱湯底一個,另加一枝青島。平心而論,今晚肥華在此店食到嘅食物質素,係OK嘅,但就係份量偏少,每碟食物都有大量菜絲塾底,望落好似好大堆頭,實際得個十片八片,而此店亦不設茶水奉客,顧客要飲水必須要叫枝庄礦泉水,食物份量少,無茶水供應,價錢唔算平,食得飲得唔過濟,淨係呢三種情況,已足以形成肥華,唔再去光顧此店原因
2023-09-16 638 瀏覽
同班frd睇完戲都已經10.幾11.成條街都已經冇咩嘢食跟著就見到打邊爐未收工,入去問話仲未收工,咁就入去坐低食啦湯底我地叫左最common嘅沙爹,本身以為68$唔會好勁沙爹味,佢個沙爹味係加左兩三次湯仲係咁勁碟牛都唔差,牛味真係好勁,200幾好似好貴,但其實都大份,都抵玩買單嘅之後仲有雪糕送 一定會再黎過

買單嘅之後仲有雪糕送 一定會再黎過
沙爹湯底
牛脊邊
沙爹湯底
牛脊邊
2023-09-16 460 瀏覽
環境:店裡整潔,設計獨特很有氛圍,音樂也悅耳,食物的造型好看,最重要的是味道也很棒。服務:店員很有禮貌,上菜速度快,上菜的時候會主動講解這是什麼食物,並提供合適的使用方法。菜品牛脊邊:適合不喜歡吃肥肉的人,肉質很瘦,口感很好。鵝腸:肥而不膩,與其他火鍋店完全不一樣搭配沙爹鍋味道真的絕了。海蝦和廣島蠔:很鮮,口感很好這家台式火鍋店非常具有特色,但位置比較偏僻。很難發現的寶藏店舖是一間值得去的火鍋店。位置在大圍村南道麗星樓地下。大圍A出口過馬路往右直走。

菜品

牛脊邊:

適合不喜歡吃肥肉的人,肉質很瘦,口感很好。

鵝腸:

肥而不膩,與其他火鍋店完全不一樣
搭配沙爹鍋味道真的絕了。

海蝦和廣島蠔:

很鮮,口感很好

是一間值得去的火鍋店。

位置在大圍村南道麗星樓地下。
大圍A出口過馬路往右直走。

2023-09-15
  • 牛脊邊
  • 鵝腸
  • 生根
  • 廣島蠔
  • 新鮮海蝦
2023-09-15 426 瀏覽
意外發現嘅一間打邊爐,之前次次都係路過,呢次終於決定同friend一齊試下食. 點知真係有被驚喜到. 湯底:個湯底好好飲!肉類:🥩最最最要讚嘅就係肉類(圖片我嗌嘅係牛脊邊)一開始嘅時候都覺得小貴 但係食左之後覺得!真係好值得呢個價!非常值得一試!配料:其他野食方面,我哋淨係嗌左少少但係全部都冇踩雷!服務:啲店員態度好好!加湯方面唔使我哋講就自動過黎加湯最後食完嘅時候仲有埋雪糕食!仲要係平時好少買到嘅Appolo雪糕🍦!總體黎講,都係好驚喜!之後一定會再返黎食!!

湯底:

個湯底好好飲!

肉類:🥩

最最最要讚嘅就係肉類(圖片我嗌嘅係牛脊邊)
非常值得一試!

配料:

其他野食方面,我哋淨係嗌左少少
但係全部都冇踩雷!

服務:

啲店員態度好好!
加湯方面唔使我哋講就自動過黎加湯
最後食完嘅時候仲有埋雪糕食!
仲要係平時好少買到嘅Appolo雪糕🍦!

總體黎講,都係好驚喜!之後一定會再返黎食!!

2023-09-15
2023-09-10 263 瀏覽
台灣的打邊爐餐廳通常都會有好多唔同湯底可以選擇 就如友酒棧呢度咁 都有好多款唔同嘅湯底可以比我地揀 而且食到中途服務員都會自動黎加湯唔使我地叫先黎 呢度都提供左唔同嘅食材選擇 如各種肉類 海鮮 豆腐 蔬菜等 食材新鮮且品質良好 讓人吃得安心 而且有些餐廳還提供了特色的肉片和海鮮拼盤 仲有刺身拼盤 令食材更加多樣化 而且呢度嘅服務人員熱情親切 樂於解答客人的問題 有些餐廳甚至會提供專業的介紹和建議 餐廳環境也很整潔 座位舒適………..~

2023-09-04 235 瀏覽
同FD食Lunch點左個炒烏冬同芙蓉蛋,等左40分鐘都未黎,仲要上錯菜,叫店員又唔見人,都唔知做咩生意環境差,地方細,衛生又唔好,唯一優點係D野平。下次唔會再幫襯

2023-02-26 832 瀏覽
週末同老公兩個人出去撐枱腳。 天氣凍冰冰🥶,我哋揀咗大圍呢間火鍋店打邊爐🫕。 火鍋店無論環境和食物質素都好高👍,所以想跟大家分享😃。=====鍋底=====1. 雜菌昆布豆腐鍋 ($88)我哋揀咗個清清哋嘅湯底 。 結果出乎意料之外的好味😋。湯底材料的菇🍄很新鮮,豆腐很滑。湯底清甜, 好味之餘,又唔會搶咗火鍋主要配料嘅味。雖然湯底浸完火鍋配料之後應該很肥膩,不過我都忍唔到口, 飲咗2碗湯底,因為真係好好味。🙈===== 火鍋配料=====2. 中山脆魚片 (無骨)($68)這個魚片很有驚喜。 很鮮甜🐟,口感超爽,勁彈牙 。3. 特選雜錦丸 ($78/8粒) 有4種丸, 每種兩粒:牛丸🐮、豬肉丸🐷、流心芝士Wassabi丸🧀,及腐皮。 牛丸和豬肉丸的肉味很濃郁。而且口感很好爽口彈牙。不過分量得八粒,略嫌唔夠喉😕。4. 特選羊肉片 ($78)羊肉很嫩滑🐑,冇騷味 。5. 台灣紅薯 ($32) 薯粉粗身偏長,而且很滑口。 賣相和口感都幾特別。===== 飲品=====6. 青島🍺($28)7. Apple Cider ($38)Apple Cider 🍏是用一個大杯盛住,再將酒樽倒轉。S

=====鍋底=====
1. 雜菌昆布豆腐鍋 ($88)

我哋揀咗個清清哋嘅湯底 。 結果出乎意料之外的好味😋。

===== 火鍋配料=====

2. 中山脆魚片 (無骨)($68)

這個魚片很有驚喜。 很鮮甜🐟,口感超爽,勁彈牙 。

3. 特選雜錦丸 ($78/8粒)

牛丸和豬肉丸的肉味很濃郁。而且口感很好爽口彈牙。

不過分量得八粒,略嫌唔夠喉😕。

4. 特選羊肉片 ($78)

羊肉很嫩滑🐑,冇騷味 。

5. 台灣紅薯 ($32)

薯粉粗身偏長,而且很滑口。 賣相和口感都幾特別。

===== 飲品=====
6. 青島🍺($28)
7. Apple Cider ($38)

Apple Cider 🍏是用一個大杯盛住,再將酒樽倒轉。Serve 得好靚,令我喝得特別高興😃。

=====總結=====

埋單$481(每人約$240)。 價錢不是特別低,不過因為材料很高質及新鮮, 而且環境很好坐, 所以CP值算高👍。 有機會我地都會再去✨。
  • 雜菌昆布豆腐鍋
  • 特選雜錦丸
  • 中山脆魚片 (無骨)
2022-08-20 1171 瀏覽
好食,牛肉超有牛味,海鮮又夠新鮮! 好食,牛肉超有牛味,海鮮又夠新鮮! 好食,牛肉超有牛味,海鮮又夠新鮮! 好食,牛肉超有牛味,海鮮又夠新鮮! 好食,牛肉超有牛味,海鮮又夠新鮮!
2022-07-05 1294 瀏覽
📍 友酒棧台式火鍋專門店 (大圍)大圍沙田大圍村南道77-81號麗星樓地下A舖👀前幾日個fd話想食魚,之後我地就係大圍穩到呢間打邊爐有得食酸菜魚嘅,就試下➡️酸菜魚片鍋👅個煲睇落大煲但魚好小😂味道都ok嘅,入面有芽菜,酸菜,娃娃菜等,不過就唔太值我覺得💰$218➡️芝士竹輪卷👅梁九記買嘅大粒板🤣都好食係💰$48➡️娃娃菜👅我fd叫,原來個煲入面都有娃娃菜🙃💰$32➡️美國雪花肥牛👅同平時出面個d唔同嘅係,中間食落有d筋咁,我麻麻地😂出面普通個d好食d個人認為💰$218➡️蟹籽鮮蝦滑👅都幾好味,但普通打邊爐嘅湯底會好食d😂💰$88🀄️總結:酸菜魚唔適合打邊爐🤣不過入面d staff幾好,最後埋單之後仲有雪糕食評分:3分(5分最高)
📍 友酒棧台式火鍋專門店 (大圍)
大圍沙田大圍村南道77-81號麗星樓地下A舖

➡️酸菜魚片鍋
💰$218

➡️芝士竹輪卷
👅梁九記買嘅大粒板🤣都好食係
💰$48

➡️娃娃菜
👅我fd叫,原來個煲入面都有娃娃菜🙃
💰$32

➡️美國雪花肥牛
💰$218

➡️蟹籽鮮蝦滑
👅都幾好味,但普通打邊爐嘅湯底會好食d😂
💰$88

評分:3分(5分最高)
2022-05-07 1096 瀏覽
一解封四個人食飯即刻約朋友去打邊爐,實在太想食台式火鍋了 於是就約咗呢一間友酒棧試下 我哋揀咗胡椒蜆湯底同埋麻辣湯底麻辣湯底好正,先辣後先慢慢滲出啲麻既味道 好過癮胡椒湯底就普通嚕,胡椒味道同湯底都較淡也少不了啤酒羊肉片配麻辣湯底一絕,而且羊肉不會太肥,正醉雞件都醃得好入味,而且肉厚鮮甜點左一份鹽酥雞 香口但感覺粉漿不夠脆紫淮山 好耐冇食過喇!點山筋 係為咗食盡麻辣火鍋嘅精華水蓮菜都有 真係好掛住台灣 店員提醒記得淥十幾秒係最佳口感皇帝菜都係我嘅至愛老油條 呢個有少少失望 因為只係普通嘅淋左油炸鬼 希望下次來 會變返真正既細細條脆卜卜既老油條食完仲有雪糕送添 !

我哋揀咗胡椒蜆湯底同埋麻辣湯底
麻辣湯底好正,先辣後先慢慢滲出啲麻既味道 好過癮
胡椒湯底就普通嚕,胡椒味道同湯底都較淡

也少不了啤酒

羊肉片配麻辣湯底一絕,而且羊肉不會太肥,正

醉雞件都醃得好入味,而且肉厚鮮甜

點左一份鹽酥雞 香口但感覺粉漿不夠脆

紫淮山 好耐冇食過喇!

點山筋 係為咗食盡麻辣火鍋嘅精華

水蓮菜都有 真係好掛住台灣 店員提醒記得淥十幾秒係最佳口感

皇帝菜都係我嘅至愛

食完仲有雪糕送添 !

2021-11-24 1289 瀏覽
想食既餐廳關左都唔知星期五周圍都好多人唯有黎呢度碰下運氣呀好彩WALK IN都有位點左~酸菜魚拼海帶菌鍋海帶湯正常既酸菜魚果邊就酸左D喇我鍾意食酸都麻麻地呀同埋魚肉唔多呀(雖然都滑既)~黑柏葉呢個幾好好爽身~餃子拼盤旦餃幾特別既可以一試其他就正常呀~手工響鈴呢個係最滿意既即炸好鬆化係略嫌有點細份呀~鵝腸幾肥美既感覺處理得OK~娃娃菜一切正常同埋都幾多食極都有咁
想食既餐廳關左都唔知

同埋都幾多
食極都有咁
2021-10-29
2021-11-08 965 瀏覽
本身已經打咗電話過去留位,一入門口職員細心提醒我地要登記資料,廢事比人罰錢填完資料就立即安排到座位因為老人家鐘意食象拔蚌刺身,所以訂座果陣已經輕輕同職員提過 同職員提一提,好快就見到刺身上台到主菜上檯,火鍋最重要既牛肉,本地新鮮牛肉味重,又唔難咬配料鵝腸夠新鮮夠肥,雞子唔同出面啲火鍋,大大粒但好腥,呢度啲雞子鮮甜實淨,連老人家都會食😂至於老人家最重要既菜,呢度有台灣A菜、水蓮菜,啱哂台式火鍋既招牌。臨尾職員仲送雪糕總括嚟講,環境坐得舒服,職員好細心,野食不過不失又有啲平時街好少見既野食
填完資料就立即安排到座位
因為老人家鐘意食象拔蚌刺身,所以訂座果陣已經輕輕同職員提過
同職員提一提,好快就見到刺身上台

到主菜上檯,火鍋最重要既牛肉,本地新鮮牛肉味重,又唔難咬

2021-11-02
2021-11-08 607 瀏覽
今日要去大圍做野,一個人是但食,$38煎蛋肉餅飯,飲野加3蚊。出黎完全係驚喜,又多好好食,怪唔得咁多人。性價比好高,下次再入大圍一定再試。好多學生係到食,伙記都好後生
今日要去大圍做野,一個人是但食,$38煎蛋肉餅飯
,下次再入大圍一定再試。好多學生係到食,伙記都好後生
肉餅飯
2021-10-30
肉餅飯
2021-11-02 629 瀏覽
近近地又掛住台灣咁就去試吓啦😎大圍台式火鍋🍲地方都好整齊呀。car位為主👍🏼整體而言:地方整齊,食物新鮮,湯底入味。以下都係我自己個人食後感😍 咁我本人就好鐘意食象拔蚌刺身,所以就叫左一大碟開心share 😋 好新鮮呀。ohishi 😋Yuummy 😋咁聽聞牛肉又好新鮮班人又係食肉獸,咁就叫左碟牛🥩 新鮮得黎又有牛肉味,貴少少都值得呀火鍋湯底好辣呀🔥同其他火鍋配料😋😋yummy yummy
整體而言:地方整齊,食物新鮮,湯底入味。
以下都係我自己個人食後感😍

火鍋湯底好辣呀🔥同其他火鍋配料😋😋yummy yummy