入到何蘭正,一眼望去,🤩立刻被啲菜色光彩吸引。慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋,佢個蛋黃一𠻹,啲汁流晒落飯上,真係順滑得嚟富有層次,叉燒肥瘦適中,咬落去肉香四溢,微微嘅蜜糖味同炭香撞埋一齊,真系讓人夠哂嘴福。香煎虎蝦球個香味就真係撲鼻嚟𠵱家,九層塔加咗個清新提味,不過話咁快就要做完美工程,虎蝦球入口時嘅Q彈,就略顯微妙,蝦味唔夠突出,但呢個時候,花雕日本蟹味噌就上場啦,係舌尖上打轉嘅umami味,令普通嘅扁意粉都變得出色。至於甜品,成人紅豆冰加咗酒精,飲落去就算酒味唔重,但都夠晒震撼,要話形容,就係嘆為觀止!再嚟個黃金朱古力奶昔,朱古力味夠正宗,同埋唔會太甜,飲得多杯都唔覺膩。最後,個芝麻花生湯丸,充滿傳統同創新碰撞嘅味道,玩味十足,食完整餐,覺得自己食過一個香港與世界嘅小小旅程。😌🥢🌎

聽到何蘭正就黎要光榮結業,真係覺得好可惜,係佢地last day之前都去多次捧場!依家佢地既手工啤做緊買一送一,$40左右一杯,其實真係好抵飲👍🏻星期六去都有set lunch,仲要唔收加一------香煎澳洲牛臉肉配黑蒜汁、黄金薯仔 $148主菜前有碗是日沙律同味噌薯茸濃湯,好鍾意佢地用左呢隻雞冠碗🥰好懷舊又有住家飯既特色,味噌唔會好咸,湯幾綿密,沙律正常,加左芝麻醬牛臉肉有三塊,好易切開,一絲絲肉好軟腍 唔乾身,外層煎得脆身,黑蒜汁調味很好,焗薯都好好味😋連薯皮一齊焗,質感係爽身同綿密之間,皮好脆,仲有花瓣做點綴,整體不錯🤤

------
香煎澳洲牛臉肉配黑蒜汁、黄金薯仔 $148
味噌薯茸濃湯

香煎澳洲牛臉肉配黑蒜汁、黄金薯仔
2021-01-23
味噌薯茸濃湯
香煎澳洲牛臉肉配黑蒜汁、黄金薯仔
2021-01-22 1156 瀏覽
📍何蘭正 🎗️看到Foodie朋友分享才知道他們要光榮結業,只剩最後幾天!!很感謝一位朋友,看到我IG Story真的幫我跑去買了再請我吃,甚至還有我媽的份😭🙌🏻🙌🏻這家是我預定了男友來香港要帶去吃的店之一,因為那傢伙的嘴無敵挑,我覺得不錯的他都只是一般,這家是難得我每樣都覺得有驚喜的店。🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒,九洲溫泉蛋,韓國紫菜,香噴噴豬油撈飯🐷🍚真的超級無敵愛這個!!滑嫩帶肥的厚切叉燒,即使是冷了的豬油拌飯都很好吃,把蛋刺穿跟飯拌一下,每口飯都是蛋汁跟豬油香....每口下去都覺得真的好吃,整個調味偏甜很對味!!希望快點找再新地方重開,有興趣的朋友要趕在最後去吃一下Rrrrr,雖然小貴但真的好吃~💲Hkd 178🏡香港中環蘇豪卑利街65-65A號地
📍何蘭正 🎗️

真的超級無敵愛這個!!

💲Hkd 178
🏡香港中環蘇豪卑利街65-65A號地

前排聽到佢地既告別文表示震驚🤯 一路bookmark佐勁耐但遲遲都未行動 即刻約frd作最後支持🥲希望可以快啲搵到新舖位再見面🙆🏼‍♀️.Detail📝: 小店以港式玩味風為主題🥰(聽佢個名應該感受到🤭)每個角落都好有香港懷舊feel~~最出名既打卡位 應該就係霓虹燈位😍以fushion菜同飲本地手工啤為主題💕.▫24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋 韓國紫菜 香噴噴香葱豬油撈飯 $178😋👍🏻:👅👅👅👅.3/5分店員推介既主打 就梗係要試下😚最治癒既一刻 當然係吉穿隻蛋🤤本身以為會係流心 但原來係偏漿~~將全部撈埋一齊食 邪惡得黎又好正🤤紫菜同蛋黃 中和佐豬油飯既油膩同時又食到陣焦香味 頓時覺得有啲似飯團😂連我唔鍾意食飯都一口接一口😚另外 叉燒係屬於肥果種 帶點粉嫩色慢煮過所以肉質咬落更軟嫩 蜜香好重 油脂part更加食到佢既香🤤超厚好大件!!!! 同時又食到佢既肉感配埋個飯真係無得輸🥲 我投降😛絕對係昇華版既叉燒飯💛.▫牛油香煎優質海鮮 配美式海鮮汁手工扁意粉 $172😋👍🏻:👅👅👅.3/5分相比起前者 呢個就比較遜色😶因為個汁有d dry 食落酸酸地咁
前排聽到佢地既告別文
表示震驚🤯 一路bookmark佐勁耐
但遲遲都未行動 即刻約frd作最後支持🥲
希望可以快啲搵到新舖位再見面🙆🏼‍♀️

Detail📝:
小店以港式玩味風為主題🥰
(聽佢個名應該感受到🤭)
每個角落都好有香港懷舊feel~~
最出名既打卡位 應該就係霓虹燈位😍
以fushion菜同飲本地手工啤為主題💕

▫24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋
韓國紫菜 香噴噴香葱豬油撈飯 $178
😋👍🏻:👅👅👅👅.3/5分

店員推介既主打 就梗係要試下😚
最治癒既一刻 當然係吉穿隻蛋🤤
本身以為會係流心 但原來係偏漿~~
將全部撈埋一齊食 邪惡得黎又好正🤤

😋👍🏻:👅👅👅.3/5分
牛油香煎優質海鮮 配美式海鮮汁手工扁意粉

相比起前者 呢個就比較遜色😶
因為個汁有d dry
食落酸酸地咁 應該有蕃茄(?)
海鮮種類都頗多
北海道帶子 咬落好彈牙
西西里小墨魚 超大隻!!!
越南虎蝦球 啖啖肉有嚼勁~
挪威三文魚 有稍微煎過 幾好食😚

Lunch set 包是日沙律 同味噌薯茸濃湯
覺得個湯濃濃的 幾好飲😚

鬼佬涼茶依家仲做緊買1送1
自己本身都幾鐘意飲手工啤~
所以造就左日光日白飲酒🍻🤭

餐廳比我想像中大
所以坐得都幾舒服😚
同埋被濃濃懷舊味包圍住
好有香港味道 我好愛🥰
連碗碗碟碟都係港式公雞頭!!!
最特別係大排檔筷子🥢食意粉(?)
而且店員都好nice~~
食物方面選擇都幾多 同埋份量偏大份
希望遲啲開返 可以試埋signature cocktail同油炸鬼😛
獅子山下
2021-01-18 504 瀏覽
一直bookmark左呢間好耐,最後竟然係佢哋臨結業先黎食,好後悔咁遲先嚟食😿 何蘭正25/1就光榮結業了😣 好鍾意佢哋既style同裝修,係本土懷舊風,仲有好signature既霓虹燈,好有氣氛😻 而且餐廳比我想像中大,有好多位。佢哋主打本地手工啤同fusion菜,而且最近手工啤買一送一🍻同埋又有set lunch,又唔駛加一,中環嚟講算非常抵食!我哋係平日晏晝去,人唔算好多。一入到去,侍應就會介紹吓有咩推介,同埋介紹吓唔同手工啤酒嘅分別,服務好好🤵🏻‍♀️。我哋嗌左兩個set lunch,當然仲要試吓佢哋嘅手工啤!🔸🍚24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋,韓國紫菜,香噴噴香蔥豬油撈飯 $178呢個基本上係呢度必嗌既野😍!叉燒半肥瘦,肉質好嫩,好有咬口,再加埋蜜汁,甜甜地,同普通燒味舖嘅叉燒冇得比🤤 個飯係一個好好嘅配搭,温泉蛋+紫菜+香葱豬油,將所有好味嘅嘢加晒一齊😋🦐香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192虎蝦好彈牙,意粉唔會太淋,軟硬適中,配埋九層塔,係非常之香🥳💬題外話:一路食友人一路幫我科普😂 九層塔其實就係羅勒嘅其中一種品種🌿,仲有金不換都係其中一種。不過佢哋

🔸

🦐香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉 $192

💬題外話:一路食友人一路幫我科普😂 九層塔其實就係羅勒嘅其中一種品種🌿,仲有金不換都係其中一種。不過佢哋嘅生長地區唔同,所以會有少少唔同,個名都完全唔同。九層塔最出名既來自台灣,羅勒主要來自意大利。九層塔比起羅勒澀味會重啲,所以用來炒蛋炒海鮮係非常適合。金不換就係泰菜同越南菜常用既調味香草。
麻辣姜&獅子山下

🍺獅子山下 $80
侍應介紹話係呢度signature既手工啤✨我覺得好fruity,唔會好苦,易入口🥸

🍺麻辣姜 $80
第一次飲姜啤🤣 啤酒味唔重,反而似係飲緊姜味梳打🤣 冬天飲係幾啱😚

🔸
味道:★★★★★
環境:★★★★★
服務:★★★★★
衛生:★★★★★
性價比:★★★☆☆
2021-01-11
麻辣姜&獅子山下
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,酒香獅頭鵝肝配溫泉蛋,香噴噴豬油撈飯
2021-01-17 366 瀏覽
一直係蘇豪區人氣fushion酒吧既65 Peel竟然都有係Eatigi做半價優惠,野食水準都係一如既往咁好食~.完全冇諗過中式雲吞皮都可以拎黎配他他!另外他他用左三文魚籽、飛魚籽、三文魚加埋酸酸甜甜既醬汁相當開胃,好喜出望外既開胃小食;主角叉燒豬油撈飯簡直係全晚既驚喜!慢煮叉燒肉半肥瘦,軟稔嫩口,撈埋溫泉蛋同鵝肝再配啖豬油飯,雖然卡路里爆燈但係口入面爆發果種油香真係咩都抵返哂😍.餐廳裝修將中國同西方特色融為一體,仲有埋霓虹燈,好多打卡位!
西式油炸鬼
24小時慢煮叉燒配鵝肝豬油撈飯
24小時慢煮叉燒配鵝肝豬油撈飯
雙籽他他配雲吞皮
暫定25號停業的有名餐廳,有著不少人的回憶,亦是一個很好的打卡地點。而且服務員十分有愛。••••••••••••••••••••••••••••••蔥香烤雞扒配九層塔,花雕日本蚧味噌手工扁意粉|Linguini with spring onion roasted chicken leg boneless in Chinese yellow wine $108香煎雞扒加上蔥油既惹味又吸引,手工扁意粉十分有咬口,而且用上日本蚧味噌,令麵更為入味,加上九層塔的配搭令香味提升到更高層次。••••••••••••••••••••••••••••••24小時慢煮伊比利亞叉燒,配九州溫泉蛋,韓國紫菜香噴噴香蔥豬油撈飯 | Slow cook 24 hours iberico char-sui, Korean seaweed 63 degreed egg and aromatic pork fat spring onion akita komachi rice $178十足十平時最喜愛吃的牛角飯配上豬油令飯更香更惹味,叉燒半肥瘦,肉質非常嫩滑鬆化,有入口即用的感覺。••••••••••••••••••

紅豆冰 | Red bean soup

有雪糕的紅豆冰雖然十分邪惡但雲呢拿味香濃 一級棒!
番茄薯茸濃湯 | Cream of potato and tomato

番茄味香濃而且每口都十分幼滑的薯茸,既有飽肚感又creamy.
是日沙律 | Daily Salad
芽菜沙律調味剛好。
Heroes Grow Up Honbo Lemonade Milkshake IPA

入口比普通啤酒滑,而且帶有檸檬的香味,容易入口。
2021-01-13
2021-01-10 105 瀏覽
利申: 11月27號嗰時去嘅,仲有得食晚餐。我好鍾意食蜆,所以就嗌左「香辣白胡椒 白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲」($168)😌啲蜆肉好大隻!完全冇沙,又嫩,啲粉絲好索味,真係連湯都飲埋!再嗌咗「先炆後煮和牛臉頰 芥蘭粒配擔擔風味煎腸粉」($182) 😌呢個和牛臉頰炆得好淋!而且充滿骨膠原,食落係痴牙嘅😂 個煎腸粉都幾惹味,有啲麻醬一齊食都幾正。總體都偏辣,唔食得辣嘅朋友要慎選😂呢個份量有啲少,可能個和牛臉頰係比較少見嘅部位。估唔到是日之最係薯條!薯條到瓦煲裝都好得意,啱啱炸起好香口,但又唔會炸過龍搞到好乾,係外脆內軟!配上個蒜味沙律醬真係好好食!配啤酒一流,而且份量出奇地唔細!整體環境都好配合嗰種玩味老香港嘅感覺,職員服務態度都好好👏🏻
利申: 11月27號嗰時去嘅,仲有得食晚餐。

呢個和牛臉頰炆得好淋!而且充滿骨膠原,食落係痴牙嘅😂
個煎腸粉都幾惹味,有啲麻醬一齊食都幾正。
總體都偏辣,唔食得辣嘅朋友要慎選😂
呢個份量有啲少,可能個和牛臉頰係比較少見嘅部位。

估唔到是日之最係薯條!

配上個蒜味沙律醬真係好好食!
配啤酒一流,而且份量出奇地唔細!

2020-11-27
2021-01-01 2338 瀏覽
之前朋友請食飯,我揀咗呢間不論餐廳名稱、環境及菜式都好有特色嘅餐廳,餐廳主打手工啤酒及fusion菜:🔸沙薑風味炸雞翼($88)雞翼係單骨,炸得好香脆,沙薑味都幾出,食落都ok,但可能多數食開沙薑蒸雞翼,相比下我都係鍾意蒸多過炸😆🔸潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他(三文魚籽、飛魚籽)配香脆雲吞皮($128)第一次食混合咗酸菜及三文魚籽嘅三文魚他他,食落酸酸地幾有口感,估唔到味道出奇地夾之餘又幾好食,淨食會覺得咸咗啲,但如果配同炸雲吞皮一齊食,味道就啱啱好,有驚喜🤩推薦👍🏻🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋、韓國紫菜、香噴噴香蔥豬油撈飯($178)毋庸置疑半肥瘦嘅蜜味叉燒一定好食,再經過慢煮後叉燒又腍又入味,邊位仲有啲微焦,真係好perfect👍🏻另配流心溫泉蛋及香脆紫菜,確係無得輸嘅🤤飯底用上珍珠米,但唔係好食到豬油味,反而食到甜豉油及蜜汁叉燒嘅味道,不過同樣好好食😋推薦👍🏻🔸成人紅荳冰(無酒精版 $59)呢杯紅豆冰本身係有酒精成份,但可要求轉返做老少咸宜嘅純紅荳冰,價錢亦會相對減半!紅荳冰勁多cream,啱晒我呢個cream怪😆紅荳煮至起沙,味道又唔太甜,都唔錯嘅😋餐廳氣氛好好,食物又

🔸沙薑風味炸雞翼($88)

🔸成人紅荳冰(無酒精版 $59)

餐廳氣氛好好,食物又的確有特色,本身仲想試埋西班牙油炸鬼,無奈個肚唔爭氣咁鬼快飽🙈

⚠️餐廳不久後將會光榮結業,要試就快啦💨💨期待餐廳再開業時可以食到更多高質嘅菜式😋
  • 雙籽三杯風味三文魚他他配香脆雲吞皮
  • 沙薑風味炸雞翼
「何蘭正」係廣東話粗口嘅諧音, 牆上最吸睛莫過於「鬼佬涼茶」嘅霓虹燈, 環境好有懷舊香港🇭🇰風格嘅感覺!🥰✨24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋, 韓國紫菜, 香噴噴香蔥豬油撈飯 ~💰158+ 鵝肝💰30💫評分: 9.1/10📝呢個signature dish個名勁長😂, 慢煮嘅叉燒夠淋&嫩滑, 豬油撈飯撈埋溫泉蛋, 每粒飯都好香, 鵝肝以呢個價錢都唔錯, 可以話係高級版嘅暗然銷魂飯~✨先炆後煎和牛臉頰, 芥蘭粒配擔擔風味煎腸粉 💰182💫評分: 7.4/10📝嗰醬幾濃 , 對於譚仔會食十少辣嘅我食得有啲吃力, 和牛入口即溶, 腸粉就中規中矩!✨Be Water DDM (Brut IPA) 450ml 💰80💫評分: 8.6/10📝 Light Floral Fruity 果味都幾濃 ABV(Alcohol by volume)9%, 酒精濃度以啤酒standard算高, IBU(International Bittering Units)係30, 所以同平時嘅IPA比完全唔苦, 呢個local tape款仲喺限定!✨奶醬西式油炸鬼, 花生朱古力醬, 焦糖煉奶 💰98💫評分: 8.1
24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋, 韓國紫菜, 香噴噴香蔥豬油撈飯 + 鵝肝

~💰158+ 鵝肝💰30
💫評分: 9.1/10

✨先炆後煎和牛臉頰, 芥蘭粒配擔擔風味煎腸粉
💰182
💫評分: 7.4/10

💰80
💫評分: 8.6/10

✨奶醬西式油炸鬼, 花生朱古力醬, 焦糖煉奶 💰98
💫評分: 8.1/10
📝熱辣辣嘅迷你油炸鬼入口酥脆, 加埋雪糕同點埋底下嘅醬,冰火交融得黎成件事好邪惡😋
奶醬西式油炸鬼, 花生朱古力醬, 焦糖煉奶

𝟞𝟝 ℙ𝕖𝕖𝕝 何蘭正
📍中環卑利街46號地下
(上環🚇E1 出口行9分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
💬可以係online book位有discount🤣想食咗好耐, 終於喺呢度食咗個hoisum嘅dinner😌

#中環美食 #蘇豪美食 #中環bar #蘇豪bar #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #hoisumdrink #hoisumeat黃店 #hoisumeat中環 #hoisumeat蘇豪 #hoisumeat中環黃店 #hoisumeat蘇豪黃店
奶醬西式油炸鬼, 花生朱古力醬, 焦糖煉奶
2020-12-24 98 瀏覽
·炸薯條配辣番茄醬 蒜味沙律醬🍟金黃脆薯條配埋鴛鴦惹味沙律同微辣番茄醬鍾意食薯條既你配埋杯啤酒一流🍺·黃金脆炸雞配泰式辣醬🍗呢個上次黎已經食過今次再encore 炸至金黃色微辣炸雞 而家外面層粉唔會太厚配埋泰式辣醬真係大推·先炆後煎和牛臉頰 芥蘭粒配擔擔風味煎腸粉和牛臉頰肉質嫩滑 底層用惹味煎腸粉做組合腸粉煎得唔會好乾身 都唔錯呢·獅子山下🍺黎到又點可以唔飲返杯呢🤎
·炸薯條配辣番茄醬 蒜味沙律醬🍟

和牛臉頰肉質嫩滑 底層用惹味煎腸粉做組合
腸粉煎得唔會好乾身 都唔錯呢

·獅子山下🍺
黎到又點可以唔飲返杯呢🤎

特別推薦大家✅香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉Linguini with seared shrimp in Chinese yellow wine, crab roe sauce and sweet basil✅焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍Stuffed portobello mushroom with egg tofu, cherry tomato in spicy curry sauce w sautéed kale✅香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲Poached New Zealand diamond clams & bean noodles in white miso & white pepper stock《香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉》虎蝦🦐好香、入味、彈口,中間嘅虎蝦球真係好厚肉,而手工扁意粉有咬口🍝,味道唔錯💰$192《焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍》一食就覺得好fusion,係fusion嘅味道😂,冇諗過咖喱、蘑菇、玉子豆腐係咁夾,咖喱味好香,蘑菇好juicy🍄,玉子豆腐就好滑,仲有
特別推薦大家
✅香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉
✅焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍
✅香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲

香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉

《香煎虎蝦球配九層塔,花雕日本蟹味噌手工扁意粉》
💰$192

焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍

《焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍》
一食就覺得好fusion,係fusion嘅味道😂,冇諗過咖喱、蘑菇、玉子豆腐係咁夾,咖喱味好香,蘑菇好juicy🍄,玉子豆腐就好滑,仲有爆汁車厘茄🍅,最尾再食羽衣甘藍🥬balance返個味蕾
💰$138

香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲

《香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲》
鑽石蜆好大隻,都幾厚肉,有鮮味🐚,湯底落咗白胡椒帶點辣辣地,好惹味,另外粉絲吸哂鑽石蜆💎同白胡椒味,味道好濃😛
💰$168

*要book位呀📞
**有好多Local craft beer😍🍺
焗燒烤磨菇釀超惹味咖喱玉子豆腐,車厘茄,配炒羽衣甘藍
香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆及粉絲
2020-12-12 88 瀏覽
呢間嘅嘢食同手工啤好出名🤩但每次去都勁多人😵😵好彩我今次去 唔算多人 起碼outdoor有得坐😂😂就叫一個叉燒温泉蛋飯 勁好味 叉燒夠入味😍加埋温泉蛋 一流🤭😂雖然係有d遠 但為咗食好西 值嘅🤭
呢間嘅嘢食同手工啤好出名🤩
但每次去都勁多人😵😵
好彩我今次去 唔算多人 起碼outdoor有得坐😂😂

😂雖然係有d遠 但為咗食好西 值嘅🤭
2020-12-11 68 瀏覽
朋友極力推介,強調雖然主打手工啤的酒吧 (也算是餐廰吧?!),但食物高質、有heart。路經中環,突然想起朋友曾經力推,便到SOHO區一試。6pm入座客人不多,酒吧格局別具一格,以懷舊涼茶舖作設計,很適合鍾愛舊香港風情的鬼佬,但似乎更吸引自己人。「鬼佬涼茶」霓紅燈、舊式公雞碗碟及紅筷子及白色瓷磚吧枱,這特色酒吧置身中環確是有趣。Menu有多款手工啤,只要Like「何蘭正」 社交平台即有買一送一優惠,店員熱心地介紹每款啤酒的特色。今次試了4款:🍺Christmas Ale偏啖,適合女士🍺Si L Dan偏Dry、苦澀🍺獅子山下及桂花啤分別不大,都帶有果香其實一心要品嚐美食,餐牌選擇不多,但看得出每道菜式都很用心。📌炸雞、啤酒是最佳配搭,先來一客黃金脆炸雞。賣相普通,但咬一口熱呼呼炸雞,再呷一口冰凍手工啤,這個選擇絕對正確!炸雞味道普通,然而這道小食精粹是有別於一般餐廳的自家調製酸辣汁,為炸雞加分。主菜是中西交合的Fusion菜,有意思👍🏻!📌排名榜首的慢煮伊比利亞叉燒飯,叉燒非常出色,外表焦香,肉質軟腍Juicy,肥肉比例剛好不膩,溫泉蛋與豬油飯拌勻一起吃。但飯粒醬汁過剩有點濕淋淋,大打

今次試了4款:
🍺Christmas Ale偏啖,適合女士
🍺Si L Dan偏Dry、苦澀
🍺獅子山下及桂花啤分別不大,都帶有果香

主菜是中西交合的Fusion菜,有意思👍🏻!
但飯粒醬汁過剩有點濕淋淋,大打折扣,如果減少汁的份量,米粒乾身煙韌更好。

📌不想吃太多肉類,第二道主菜點了白胡椒白味噌煮蜆,餐牌上的紐西蘭鑽石蜆缺貨,換上花甲王有些失望,但蜆是my favorite儘管一試。
白胡椒香味非常突出,像胡椒豬肚湯微辣暖胃。
湯汁濃稠,應該是加了味噌的緣故,味道更有層次。未吃花甲已急不及待喝了幾口,粉絲完全吸收了當中精華,加上腐竹,濃淡得宜,最後湯汁差不多被喝光👍🏻。
花甲也鮮甜肥美,相信換上鑽石蜆會更出色。
2020-12-10
  • 白胡椒番茄酸菜煮紐西蘭鑽石蜆
❀ 何蘭正 #中環 #💛 ❀❗️超有驚喜 將廣東菜式提升到更高層次❗️——————————————————位於中環,大玩港式fusion菜‼️仲有手工啤酒賣,內裏霓虹燈嘅復古裝修亦吸引左唔少人打卡📸雖然價錢比起一般港式菜貴成倍,但味道質素的確好高,名副其實「 何蘭正」,非常推薦✨!.餐廳環境都幾大,室內擺滿左各種80、90年代香港嘅裝飾,加上鬼佬涼茶嘅霓虹燈。絕對係普通食飯、把酒談歡、慶祝都適合嘅餐廳👍🏻餐牌間中會轉換,食物種類大致相同,但係可能轉左煮法或者醬汁。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他、配香脆雲吞皮 $128用上細細的中式碗裝住三文魚配上三文魚籽,飽滿嘅魚子爆汁出嚟一啲都唔腥,好正😚。同西式嘅他他味道有所分別,帶有少少酸菜酸酸鹹鹹嘅味,就咁食會有啲鹹,但配埋炸到非常香脆嘅雲吞皮一齊食真係冇得頂🥰!味道: 4.3/5 性價比: 4.2/5.☞ 24小時慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋、韓國紫菜、香噴噴香蔥豬油撈飯$178用上優質嘅伊比利亞豬肉製成叉燒🐷大約七成瘦肉三成肥肉,運用慢煮嘅方法,肉質非常之腍,側邊仲有少少微脆,蜜汁味道鹹甜剛好😋。配上流心嘅溫泉蛋同埋香口嘅韓式紫菜,
❀ 何蘭正 #中環 #💛 ❀
❗️超有驚喜 將廣東菜式提升到更高層次❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他、配香脆雲吞皮 $128
味道: 4.3/5 性價比: 4.2/5
潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他、配香脆雲吞皮

配上流心嘅溫泉蛋同埋香口嘅韓式紫菜,珍珠飯撈埋甜甜地豉油醬汁,真係非常好食!
美中不足係香蔥豬油味道冇咁突出,反而似係甜豉油多啲,不過同樣冇阻佢嘅美味。
味道: 4.5/5 性價比: 4.4/5

☞ 先炆後煎和牛面頰、芥蘭粒配擔擔風味煎腸粉$182
和牛面頰真係腍到冇得頂🤩仲要有成兩大舊,非常滿足,一定要試!
擔擔風味嘅醬汁亦都非常出色,花生味重,麻香味十足,愛辣人士必定滿意,同煎到香口嘅腸粉非常之夾😋!
味道: 4.5/5 性價比: 4.4/5

☞ 芝麻花生湯圓 cocktail $118
幾乎個個都嗌嘅嘢飲😲自己平時唔太鍾意飲酒都覺得唔錯!
用上傳統中式茶杯裝住威士忌,已經夠晒𥄫睛!
加上濃郁綿密嘅花生foam,將芝麻威士忌嘅苦味減輕,更容易入口。
再配埋一粒湯圓,令到整杯cocktail更有特色。
不過對於唔太飲酒嘅我來講酒味都算重㗎,建議大家量力而為。
味道: 4.2/5 性價比: 3.8/5
芝麻花生湯圓 cocktail

整體來講,食物質素真係好高✨即使價錢比起一般港式菜貴好多,但食完都有種俾得心甘命抵嘅感覺😳每一道菜都糅合左中西式嘅元素,有創意出嚟亦更提升味道嘅層次,極之推介!

潮州酸菜蒔蘿雙籽三文魚他他、配香脆雲吞皮
芝麻花生湯圓 cocktail