之前經過元州街已經見過呢間舖頭,依日又想食辣嘢😜,所以就決定同同事去試下。餐廳喺一樓,如果唔介意嘅行樓梯會好啲,佢個牌叫人轉右去坐電梯,反而仲無咁方便🙈。餐廳原來幾大,冷氣充足,感覺環境乾淨企理,可能有大玻璃窗嘅關係啦😊。餐廳晚市做麻辣串串火鍋,所以有幾個雪櫃放咗自助配料,菜名仲有埋英文添😀。另外,仲有個架放咗唔同嘅麵食供打邊爐🍲,包括紅薯粉、紫薯粉、土豆粉同荷葉粉等,全部都幾特別,想試。不過呢日嚟到係試佢個午餐,其實係得一味,就係「貴州苗族牛肉粉🐮」。午餐過程有啲搞笑少插曲,就係店員話食物太暢銷,師傅去咗買米粉,叫我哋飲住嘢等等🤣。好彩唔洗等好耐就有得食,牛肉粉有分兩款,我哋每款叫咗一碗試下🍜。牛肉粉($58),碗粉賣相唔錯喎,牛肉係用🐂牛腩件,肉質幾嫩,肥瘦適中,幾好味。而我最欣賞嘅係個牛骨湯底,因為係想像中嘅微辣🌶,有少少麻同酸,亦夠鹹😋。店員介紹話其實湯底本身係唔辣,主要係靠啲酸菜粒有少少辣嚟吊味。至於粉方面,店員話係米粉,但同我哋一般認知嘅米粉有所不同,因為係比較粗,個樣似米線。不過食落口感又似米粉咁偏淋,質感都幾好,而且好掛湯🤤。但食到尾段,米粉略嫌碎咗少少。家的感覺($7
牛肉粉
家的感覺
家的感覺($78),呢個係進化版嘅牛肉粉,配料多咗鹵蛋同鹵豆腐,而且粉嘅份量仲多啲添。🥚鹵蛋味道唔錯,幾入味;鹵豆腐就爭少少,但都OK!
當然進化版嘅牛肉粉就梗係豐富啲啦,但貴$20,不過料都多嘅。其實我建議可以好似我哋咁一樣叫一碗,再Share啲餸食都OK🙊。
由於餐廳新推出午市套餐,而家送飲品,可以自己喺飲品櫃揀🥤。
總括嚟講,呢碗微微辣家的感覺牛肉粉🏠🐮🍜幾正,啱哂淨係食得少少辣嘅我。餐廳嘅女店員服務好好,好親切,令人舒服。如果定價平少少會更加吸引,有機會嘅都想嚟試下晚市嘅串串火鍋
2020-06-03
家的感覺
2020-02-22 679 瀏覽
放左幾日假和同事趕工OT完,落左深水埗去依間食火鍋~來到剛過9點以優惠價$168/位 享用~店內食客唔多唔駛等位,大枱卡位任坐,我地揀左四人位擺放食物鬆動好多。湯底揀左鴛鴦湯唔駛額外付費,一邊係豬骨火腿湯底味道濃郁,另一邊係重慶麻辣湯底雖然小辣但好香好惹味。時令海鮮拼盤每枱都送一份海鮮拼盤,有蜆、魚片和海蝦。火鍋配料配料全部放置雪櫃內,非常衛生,以自助形式拎取,配料有六十多款,主要分左肉類、丸類、蔬菜類、滷水醃製類,大部份以竹籤串起食起來方便。飲品:檸檬茶、蜂蜜綠茶、柑桔檸檬、蘋果綠茶、蒸餾水和各類汽水醬料:花椒粉、孜然粉、芝麻醬、豉油、蠔油、麻油、沙茶醬、蒜蓉、芫茜、蔥、小紅椒配料:豬紅、牛肚、豬肚、生腸、雞翼、雞翼尖、牛柏葉配料:萵筍、南瓜、蓮藕、凍豆腐、馬鈴薯、金針菇、豆芽、淮山配料:蔬果:時令水果、冬菇、栗米、木耳、苦瓜、冬瓜、青瓜、腐皮、白蘿蔔、秋葵、豆卜、芋頭、海帶、時令蔬菜配料:午餐牛肉、紅腸、芝士腸、廚師腸、炸魚皮、海膽丸、貢丸、魚肉片、牛丸、魚蛋、花枝丸、鴨腎、滷水豬脷、獅子狗卷、蟹籽丸、蟹柳、龍蝦丸、牛筋、嫩雞肉、雞軟骨、魷魚、麻辣牛肉、芫茜牛肉配料:滷鳳爪、滷
放左幾日假和同事趕工OT完,落左深水埗去依間食火鍋~

來到剛過9點以優惠價$168/位 享用~
湯底
湯底
時令海鮮拼盤
每枱都送一份海鮮拼盤,有蜆、魚片和海蝦。火鍋配料

配料:豬紅、牛肚、豬肚、生腸、雞翼、雞翼尖、牛柏葉
配料:萵筍、南瓜、蓮藕、凍豆腐、馬鈴薯、金針菇、豆芽、淮山
配料:滷鳳爪、滷 豬耳、滷豆腐、滷雞翼尖、滷豬大腸、滷豬潤、豚肉片、雪花牛肉、鵪鶉蛋
粉麵:烏冬、紅薯粉、出前一丁

丸類質素大致同出面食差唔多。肉類以芫茜牛肉有特式,好香芫茜味。麻辣牛肉入晒味,食落相當刺激。滷豬大腸軟淋淋滷得透徹添完再添。雪花肥牛薄切易熟和豚肉片爽口,回本當然必食。最後,麻辣湯配紅薯粉和萵筍係最正,烚耐點都唔怕富口感食完好滿足。水果沙糖桔食下甜野解下辣確係唔錯。
時令海鮮拼盤
2020-02-04
2020-02-05 1291 瀏覽
因為地理關係一直比較少踏足深水埗區,今日難得有地膽friend帶我周圍食,就算幾唔就腳都好都梗係一定要黎.朋友話附近開左間叫麻辣火鍋店$188食足2個鐘又真係幾吸引.餐廳位於中心遠少少既位置既樓上鋪,中間拎食物既地方好整潔,全部食材都放入雪櫃冷藏好衞生整潔.食物都幾多選擇,單係蔬菜類都佔滿左成個大雪櫃.其次經典丸類當然有齊,估唔到既係連內臟類都有!湯底只有2款所以順理成章地點鴛鴦鍋.主打無添加劑湯底有正宗重慶麻辣湯同香濃豬骨火腿湯.正宗重慶麻辣湯個底真係好香而且比我既感覺唔會好化學,底充滿乾辣椒,胡椒,薑等等,先麻後辣得黎辣味後勁凌厲越滾越出味.辣到爆煲既時後休息一下轉一轉去豬骨湯到過一過冷河,豬骨湯唔似平時食呈米白色,湯底清澈淡黃.平來仲怕無咩味,飲一啖湯後發現底韻清香帶淡淡豬肉,火腿及鮮雞鹹香味,再加上內裏帶少少藥材當歸味令湯底更香.餐廳為每位食客先送上盤海鮮拼盤,有蜆,蝦同魚片.蝦大大隻足手掌咁長,蝦肉爽彈.蜆肉食落無沙鮮甜而魚片每塊都好晶瑩通透十分新鮮.每款食材都用竹籤串起,當中最特別既有麻辣牛肉同芫荽牛肉!麻辣牛肉用麻辣醬醃好惹味,再加埋入麻辣湯到雙重麻辣夠晒刺激.牛肉包住芫

牛肉包住芫荽好似金菇牛肉卷咁,食落芫荽味好香而且用麻辣湯底滾基本上已經好夠味,連額外調味料都唔需要.

咁多款自選食品入面最欣賞係牛筋!入口爽彈得黎中間帶點黐韌,特別係用麻辣湯底滾個味道特別夾.

雖然原片肉類只有牛肉同豬肉,但食落都好新鮮,質感唔會霉,入口都有咬勁得黎又唔會口咬唔開或簿到滾起後完全夾唔返完整一片.

素食同蔬菜類選擇真係好多,單係蔬菜都有10幾款揀,唔會一味做成食肉獸.我最鍾意既萵筍都有,入口爽脆以鮮甜.

最後個湯底加左咁多料一定係最濃郁.呢個時候當然要加麵食!平時必定揀公仔麵既我今次見到呢到有薯粉就即刻放棄左公仔麵轉投薯粉.薯粉幼細,放入鍋到滾一陣好快就熟而且入口Q彈質感又夠滑,用黎做一餐既終結十分完美.

• 牛筋
  • 芫荽牛肉
  • 麻辣牛肉
2020-07-05 26 瀏覽
今次又來到串串貢食嘢🤤不過今次係食佢嘅一串串嘅麻辣火鍋佢嘅種類有好多有肉類丸類菜類等等所以都幾多野食揀😋而且佢每一串只有一粒🤣所以唔使驚會食得太多🙈自己可以揀自己需要嘅份量黎拎今次揀咗鴛鴦鍋🍲一邊係芫荽皮蛋清湯一邊係麻辣鍋所以啱晒鍾意食辣同唔鍾意食辣嘅朋友仔🥳佢啲食材都好新鮮🤩汽水都係任飲嘅🥤所以都好推介大家黎食架👍🏻👍🏻👍🏻
今次又來到串串貢食嘢🤤
佢啲食材都好新鮮🤩
汽水都係任飲嘅🥤
所以都好推介大家黎食架👍🏻👍🏻👍🏻
2020-06-23 23 瀏覽
平時好少去深水埗🙈今次嚟到搵到一間專食串燒麻辣火鍋嘅舖頭😍但因為係下午嘅關係所以試吓佢嘅牛肉粉先😂下次有機會再試佢嘅麻辣火鍋🍲今次試咗一碗牛肉粉同埋一碗家的感覺湯底係用咗牛肉煮嘅麻辣湯😜牛肉十分淋同入味🐮貴州粉比較粗身而且咬落有口感🤓好味道😋而一碗家的感覺佢除咗有牛肉之外佢都有滷蛋🥚同埋滷豆腐所以食落更加豐富🤩正呀🤤
平時好少去深水埗🙈

而一碗家的感覺佢除咗有牛肉之外佢都有滷蛋🥚同埋滷豆腐
所以食落更加豐富🤩
正呀🤤
2020-06-16 50 瀏覽
出左深水埗買野,天氣真係好熱,買完即刻搵個位避暑,行左陣商場,涼係好涼嘅,但人十分多,決定搵間餐廳食下野。行過串串貢,有位阿姐拉客話佢地而加做埋午市,除左串串火鍋,仲有牛肉粉食,見佢咁有誠意,就上去試下啦。原來晏晝都可以食火鍋,串串有三個雪櫃,都幾多款喎,下次可以黎試下朋友點了一碗牛肉粉,就如其名係一碗牛肉粉囉,哈哈,同自己點個碗差不多就沒試了。貪心啲點了一碗家的感覺,一次過有哂牛肉,豆腐同滷蛋,滿滿的餸呢。湯底雖然有少少紅油蒲面,但不辣的,鹹鹹鮮鮮又幾好味。牛肉片牛味十足,有咬口。滷蛋入味,好有飽肚的實在感。豆腐有點像蜂巢豆腐,吸飽湯汁一流。最正係多芫荽啊,哈哈,芫荽fans米線短短的,方便用湯匙混著湯吃?的確喝著吃幾好味加了飲品冰凍的菊花茶,如果不想加錢,後面有熱水壺自助的。幾鍾意佢個湯底,好熟悉的味道,但又想唔出在那裏食過,唔唔……

湯底雖然有少少紅油蒲面,但不辣的,鹹鹹鮮鮮又幾好味。
牛肉片牛味十足,有咬口。
滷蛋入味,好有飽肚的實在感。
豆腐有點像蜂巢豆腐,吸飽湯汁一流。
最正係多芫荽啊,哈哈,芫荽fans

米線短短的,方便用湯匙混著湯吃?的確喝著吃幾好味

加了飲品冰凍的菊花茶,如果不想加錢,後面有熱水壺自助的。

2020-06-13
其實聽個名,好明顯係食啲一串串既野架啦,不過今次嚟就係試啲其他野,除左麻辣火鍋既串串,佢地都有麵食既🤭基本上兩碗湯底同啲麵係一樣既,唯一分別係啲配料😅😅由於串串貢主打既係貴州苗族既牛肉粉,所以佢地用既麵都幾特別 — 貴州粉,望落同食落同米線好相似,不過麵質比較粗啲啲同爽口啲😋兩碗配料都差唔多,所用既牛肉食落口感同口味都同牛展好相似,配埋個微辣既湯底,味道非常唔錯😋👍🏻👍🏻如果想食多少少既可以叫”一碗家的感覺”,除左普通牛肉粉有既配料,仲會多左鹵蛋同鹵豆腐,質感咬落比較實身🤭
基本上兩碗湯底同啲麵係一樣既,唯一分別係啲配料😅😅
一碗<家的感覺>
2020-06-13
試食活動
一碗<家的感覺>
2020-06-08 62 瀏覽
諗住香港難得有間嘢食串串,專登過大海去試下,點知中伏,中到貼地!!!188一位仲要加58先可以食鴛鴦鍋,問題係食材選擇少,海鮮係臭嘅,肉類幾乎無,唯一嘅牛肉仲老過佢阿嫲!!!!!全部係丸類同各種嘔心內臟!!!最迷係咁嘅大排檔仲要收加一,兩個人食咗600幾蚊!食完當晚開始肚痛肚痾,第二日仲有肚痛,直接請病假去睇醫生!!!咁嘅價錢我去食海底撈啦!!!!埋單仲唔收卡,呢班人真係去送中好過啦!!!!!!!
2020-06-07
2020-06-04 34 瀏覽
今日同好友係深水埗買電腦用品,買完就周圍行睇下有咩好食, 行行下比我地發現呢到有間串串貢,話有貴州牛肉粉食,朋友好鬼鍾意食粉麵的,就直接上去食了。上到去冷氣好足夠,呢排日日帶口罩焗到暈,食野緊係要選擇間冷氣夠的地方先舒服, 原來呢到係食一串串火煱的,不過lunch就有牛肉粉食。我們一人叫左一碗粉和可樂,我貪心又愛吃肉,所以叫左一碗牛肉粉加牛肉加豆腐,而朋友就叫左牛肉粉加蛋。碗粉味道唔錯,牛肉一粒粒幾好, 老水豆腐和蛋都入味,最驚喜係d 雪菜辣辣地,配粉麵一流。

2020-06-03 22 瀏覽
汗滴禾下土⋯⋯.........粒粒皆辛苦今日同朋友一齊去運輸署有D嘢辦理,辦理完就梗係搵嘢食,都係隨心行到邊見到想食乜就入去食,經過見到有間叫串串貢,個名咁串😂😂😂😂咁就望多兩眼,見有午市套餐,望下望下又上咗去食😊😊老闆娘話呢個係新推出既貴洲牛肉粉,午市套餐優惠,送飲品:曾經去過貴州旅行食過,唔知味道會唔都一樣咁好味😉貴州牛肉粉——味道有幾有風味禾,湯好清甜,最重要佢做到既味道好適合香港人口味,牛肉肉質鮮嫩,配料有芫茜、酸菜、鹵豆腐乾、鹵蛋⋯⋯等等,米線又夠滑,足料夠大碗。鹵食物入味,食物有咬口有質感點埋沙爹醬仲更加惹味米線🍜煮的軟硬度適中,滑溜😊呢度既員工同老闆娘都好客氣同好有禮貌,見佢忙梗準備D串串做晚市火鍋,但都好有心機去介紹佢哋既食物制作,好有人情味,怪不知碗牛肉粉個名叫做........一碗家的感覺😋呢到地方都幾大,樓上鋪,坐位係卡位舒適,而且仲可以望到全街景,感覺好舒服😌
汗滴禾下土⋯⋯
.........粒粒皆辛苦

老闆娘話呢個係新推出既貴洲牛肉粉,午市套餐優惠,送飲品:

曾經去過貴州旅行食過,唔知味道會唔都一樣咁好味😉

鹵食物入味,食物有咬口有質感
點埋沙爹醬仲更加惹味

米線🍜煮的軟硬度適中,滑溜😊

2020-06-01 23 瀏覽
去到深水埗買手機配件,今日太陽🌞真係曬到呢🥵。到了中午時間都無乜胃口,直至去到下午兩點左右,為了健康着想覺得總要食個午餐,後來見到對面馬路有個banner寫住「貴州苗族牛肉粉」跟住就入了呢間@串串貢入到餐廳未睇menu 都知道有火鍋供應,因為一入到去就見到好多透明雪櫃放滿一串串食物,下次一於試下。叫了一個「一碗牛肉粉」和「一碗’家的感覺‘」。(包一個飲品)其實「一碗 ’家的感覺‘」即係一碗大牛肉粉再加上滷蛋、滷豆腐。本來一心打算食個簡單粉麵,當大大碗麵放上枱,就發現一啲都唔簡單, 賣相吸引。有大量芫荽、酸菜、牛坑腩、一隻滷蛋、多滷豆腐,非常足料嘅一碗粉麵!味道非常開胃,少辣加酸酸地嘅牛骨湯底,小妹一向怕食辣,但呢個程度接受得到,如果鍾意勁辣嘅朋友可以自己隨意調味加辣。麵質比較粗身爽口,佢地嘅牛坑腩係比較有「趙口」需慢慢咀嚼,有別於一般炆牛坑腩嘅製法,牛味亦比較重,幾特別。另外滷蛋、滷豆腐都很入味,特別鍾意佢地嘅滷豆腐,浸入湯底索上牛骨味更好食。

2020-06-01
  • 一碗’家的感覺‘
2020-05-23 62 瀏覽
星期六既晏就 約左男友一齊係深水埗食個lunch之後就去睇game估唔到呢間串串火鍋而家開埋午市 就黎試試聽老闆娘講 之前只做晚市 而家就開埋午市黎做知道客人晏就唔想食咁heavy就順勢推出呢個午市套餐下次夜晚黎開呢頭 可以試埋佢個任飲任食麻辣串串火鍋因為我地食緊果陣都聞到廚房熬製緊好香既湯底大碗貴陽牛肉粉(米線)湯底非常之有貴洲苗族風味以中草藥慢火熬製出牛骨清湯配上芫茜, 少許酸菜, 牛坑腩 同 鹵水蛋🥚(可惜鹵水豆腐未熬入味 所以老闆娘就換多半隻蛋比我地)
星期六既晏就

就順勢推出呢個午市套餐

下次夜晚黎開呢頭
可以試埋佢個任飲任食麻辣串串火鍋
因為我地食緊果陣都聞到廚房熬製緊好香既湯底

大碗貴陽牛肉粉(米線)
湯底非常之有貴洲苗族風味
以中草藥慢火熬製出牛骨清湯配上
芫茜, 少許酸菜, 牛坑腩 同 鹵水蛋🥚
(可惜鹵水豆腐未熬入味
所以老闆娘就換多半隻蛋比我地)
2020-05-18 101 瀏覽
最近幾年好興食麻辣燙但都無乜點食過一黎怕太辣二黎好似唔夠邊爐過癮今日終於有機會一試—————————————————首先每檯都會送一份海鮮哈哈又係瀨尿蝦😂😂仲有漲卜卜嘅蠔仔同鮮甜嘅蜆湯底揀左麻辣少辣+蕃茄清湯麻辣放肉類清湯放蔬菜🥬配料方面有三大櫃有啲比較冷門好似有牛筋 牛耳呢啲好少見滾到最尾先食入曬味又腍👍🏻雖然佢係串起曬但最後都係甩曬🤣由於佢個鍋大過平時啲邊爐要撈番出黎都幾好玩次次都撈左大堆湯底料😂真材實料雖然湯底唔係好辣但都食到狂打乞痴真係好多花椒八角胡椒爭啲比人以為我有病🥴🥴——————————————————⁜ 任食串串鍋 $188/1
最近幾年好興食麻辣燙
——————————————————
⁜ 任食串串鍋 $188/1
海鮮拼盤
2020-05-16 101 瀏覽
想食辣野好lu~日日去附近見到都想去試下終於前幾日的起心肝上去try try佢~一上到去唔知係埋疫情原因,一台客都無個場都幾乾淨坐落都ok,係覺得檯有少少窄跟住充滿期待地order咗個麻辣湯底就睇幾個雪櫃有咩好食食物選擇都多嘅但係.....麻辣湯底真係真係真係好差....完全唔知食緊咩...由於湯底太差,d野食完全食唔落,打邊爐最重要係個湯底啊嘛...最好食就係芒果,無之一唔知係埋生意唔好,男朋友話湯底味道有d奇怪好似不是太新鮮我食完肚有少少唔舒服總結,俾錢都唔會再去
想食辣野好lu~日日去附近見到都想去試下
終於前幾日的起心肝上去try try佢~
一上到去
唔知係埋疫情原因,一台客都無
個場都幾乾淨坐落都ok,係覺得檯有少少窄
跟住充滿期待地order咗個麻辣湯底
就睇幾個雪櫃有咩好食
食物選擇都多嘅
但係.....
麻辣湯底真係真係真係好差....
最好食就係芒果,無之一
唔知係埋生意唔好,男朋友話湯底味道有d奇怪好似不是太新鮮
我食完肚有少少唔舒服
總結,俾錢都唔會再去
2020-05-14 49 瀏覽
我真心想講俾大家知個牛肉粉係好食到你唔信!好食到要寫個食評幫而間店打下氣!! 如果唔係去深水埗買野,我都未必會知道有而間野,亦無諗過一間火鍋店會隱藏左個咁好食既牛肉粉!!!一向情迷越南河牛腩河既我,食過無數咁多間粉麵,而個牛肉粉真係不得了,完全唔係平時香港食到既味! 連隔離枱都食到係咁讚,個牛骨湯底真係好濃郁,我飲曬成碗湯.....牛腩勁淋勁入味好好食! 加埋酸菜芫荽個味超夾超香! 雖然個鹵蛋有d硬,老闆娘話佢唔小心鹵耐左😂又雖然係深水埗區個價錢貴左d,但食完完全覺得好值得而且係真係會食完又想再食!
2020-05-13
  • 牛肉粉