2024-03-02 357 瀏覽
又係觀塘工廠大廈樓上餐廳,但【わずみの王冠 喫茶店】似乎走較精緻路線。雖然門口招牌係大大個英文字,但就刻意附綴一個日文名;門面裝修亦較大部份工廠大廈樓上餐廳來得有心思⋯⋯不過,就同兩旁的簡陋廠廈室內環境很不協調。週一至週五有兩款餐牌(一、三、五同二、四),週六及週日就有另外一個餐牌。但其實都係午餐,價錢亦差不多,唔明白為什麼刻意搞個 weekend brunch 餐牌?而且亦並非真係 brunch,似乎只係想搞一點小花臣。進入室內首先見到一個售賣日本雜貨的小區,有工藝品、擺設、日本藥妝、甚至茶葉,相信老闆相當鍾情日本文化。不過,貨品款式選擇太少,坊間其他店舖亦有售賣類似貨品,而且款式更多、更吸引;這個精品小區對餐廳的生意額應該沒有大幫助。用餐區環境休閒,尤其欣賞獨立座位的梳化椅,夠寬敞,坐得舒服。自家製宮崎唐揚南蠻雞定食($108) 賣相似西式炸雞柳多於日式炸雞,味道也有一樣情況,缺少了日式炸雞的鹽麴味醂醃料味道及酒香;口感方面太過香脆及乾身,唔夠多肉汁。同預期的日式炸雞有落差。自家製王冠咖喱吉列豬扒定食($98)同唐揚南蠻雞定食的情況一樣,似西式炸豬扒多於日式吉列豬扒。表面沒有一層鬆
自家製宮崎唐揚南蠻雞定食
自家製王冠咖喱吉列豬扒定食($98)同唐揚南蠻雞定食的情況一樣,似西式炸豬扒多於日式吉列豬扒。表面沒有一層鬆脆的麵包糠,亦炸得太過乾身。豬扒本身質素又唔夠好,唔夠鬆軟、缺少半肥瘦脂肪、肉汁偏少。咖喱汁亦並非日式咖喱口味,但又不是港式咖喱;既沒有蔬菜清甜,但又缺少香辣濃郁 ⋯⋯ 味道唔差,但就缺乏特色。
自家製王冠咖喱吉列豬扒定食
洋風全日朝食($118)有點似份量極之豐富的英式早餐,食材款式之多實在驚人,有煙肉片、炒蛋、蕃茄、茄汁焗豆、野菌、野菜沙律、麵包及炸薯餅,還可以三選一一款肉食,揀了煙三文魚。不過,每款食材的味道都只是一般。
洋風全日朝食
2023-12-16
上星期揾到呢間係觀塘嘅cafe, 未食過所以就試下😊佢係一間工業大廈入面,假期比較靜啲,但係可以唔洗等位😛入面係日式裝修,仲有一排靠窗嘅位可以望下風景,門口仲有啲日本嘅裝飾品買,價錢都唔算好貴😉🔻和風全日朝食 $118呢個係日式嘅all day breakfast😆超級豐富呀🙀有玉子/温泉蛋、燒鯖魚、野菜薯餅、明太子照燒汁飯團、唐揚味噌豆腐、蕃茄同野菜沙律😜每一樣都整得好好味,最中意係果塊野菜薯餅,好脆同埋配搭個醬汁好食,成份食完都飽,同埋感覺都好健康😆🔻Roasted hazelnut latte $45/hot因為見到佢啲拉花好靚,所以點左杯咖啡😄佢嘅招牌拉花係隻蒼鼠,超可愛🐹杯咖啡仲有啲一粒粒嘅hazelnut,飲落甜度適中👍🏼
🔻
和風全日朝食 $118
🔻
2024-03-30
下午茶
2024-03-02 141 瀏覽
今日同幾個同事一早已經預約咗呢間餐廳,但係嚟到都係未有枱,要等多一陣先有得坐,侍應已經先幫我哋落單。坐低咗之後傾咗好耐計都未有嘢食,等到距離午餐時間完只係得返半個鐘,終於上齊野食,但係仲要落錯單,同事叫嘅牛肉鍋變咗豬扒飯🥴 但由於時間關係都叫佢放低照食啦,我哋發現上菜好慢之後 已經叫定嘢飲,但係上咗一杯檸茶之後另外四杯都冇影,最後只可以叫佢轉外賣拎住走,但係都依然係好慢,去到我哋埋緊單企喺門口,仲要等多一陣先至有得拎嘢飲🙈 食物質素係唔錯,只係對於趕時間嘅人嚟講就唔太適合。

食物質素係唔錯,只係對於趕時間嘅人嚟講就唔太適合。

2024-01-23 401 瀏覽
實在差得離譜呀 垃圾 不會再上當 第一次食堂食 都是不錯的 想著外賣也不會太差吧 又有優惠 便試了一下 結果實在太令人失望了 我們總共叫了四個飯 每盒只有三分一的份量 尤其是哪個泡菜炒飯 一條泡菜也看不到 牛肉飯只得三、四片 那個將貨就價實在太離譜了 這樣的半價優惠不要也吧
實在差得離譜呀 垃圾 不會再上當
外賣自取
2024-01-11 517 瀏覽
見到openrice介紹嘅食物同環境相片好靚,就決定放工同屋企人去試吓所以即刻訂座,用openrice訂座有折扣去到餐廳見到環境真係好有日本feel,有啲座位設計好似日本人咁有跪墊,當然都有普通嘅木製桌椅供客人選擇餐單中最吸引嘅就係杯富士山外型嘅飲品,而且有粒變色嘅冰塊,令杯飲品更加吸引,適合喜歡拍照打卡另外食物方面,有一人小火鍋,串燒,沙律及麵類,各有特色食物份量方面大少算適中,味道亦很不錯最後附上當日嘅食物照片分享
見到openrice介紹嘅食物同環境相片好靚,
就決定放工同屋企人去試吓

所以即刻訂座,用openrice訂座有折扣

去到餐廳見到環境真係好有日本feel,
有啲座位設計好似日本人咁有跪墊,
當然都有普通嘅木製桌椅供客人選擇

餐單中最吸引嘅就係杯富士山外型嘅飲品,
而且有粒變色嘅冰塊,令杯飲品更加吸引,
適合喜歡拍照打卡

另外食物方面,有一人小火鍋
串燒,沙律及麵類,各有特色

食物份量方面大少算適中,
味道亦很不錯

最後附上當日嘅食物照片分享
今次嚟到嘅這家店,環境係咁悠閒,放電實在係一流!我一坐低,就先來個,鰻魚肥美得嚟又多汁,炒飯爽口得嚟每粒都炒得食油香四溢,真係食到停唔到口🍚😋。跟住試吓,創意十足!拉麵冰涼彈牙,麻婆個辣勁夠哂喉,越食越過癮,啱晒鐘意新鮮嘅你!🍜話再咸都要甜,嚟個,外層的士多啤梨酸酸甜甜,中間cream cheese濃滑得嚟有種輕盈感,一啖一啖正啦!🍓最後,當然唔少得飲款。同真係下午茶嘅好拍檔,後者甜度剛好,飲落去夠喉夠涼快,而家諗返起都覺得解渴!🏔️總括嚟講,這家店啲食物係行得正,口味有得咸有得甜,等你食得開心又滿足。之不過又唔會太heavy,真係食完都唔會覺得罪惡感太大,值得一試!👍
今次嚟到嘅這家店,環境係咁悠閒,放電實在係一流!我一坐低,就先來個[原條蒲燒鰻魚炒飯],鰻魚肥美得嚟又多汁,炒飯爽口得嚟每粒都炒得食油香四溢,真係食到停唔到口🍚😋。

跟住試吓[中華麻婆豆腐冷拉麵],創意十足!拉麵冰涼彈牙,麻婆個辣勁夠哂喉,越食越過癮,啱晒鐘意新鮮嘅你!🍜

話再咸都要甜,嚟個[士多啤梨tiramisu],外層的士多啤梨酸酸甜甜,中間cream cheese濃滑得嚟有種輕盈感,一啖一啖正啦!🍓

最後,當然唔少得飲款。[凍烏龍茶]同[富士山特飲]真係下午茶嘅好拍檔,後者甜度剛好,飲落去夠喉夠涼快,而家諗返起都覺得解渴!🏔️

The attitude of the female bartender at the water bar is extremely bad. The customer simply didn't know about the no-shoes policy, and the female bartender shouted loudly, making the entire restaurant hear it and take notice.In fact, there could be other ways to inform customers that they cannot enter with shoes. For example, posting a notice or having someone approach the customer and inform them when they enter.The environment is nice, and the other employees are friendly, but it's this female

The environment is nice, and the other employees are friendly, but it's this female staff member attitude who has ruined the overall rating of the restaurant.
2023-12-24
2023-11-20 582 瀏覽
一早bookmark左想試,今日lunch一早係openrice訂左位1230!餐廳其實係apm隔離,好易搵!但搭lift係去唔到餐廳,要再行多一層樓梯!不過樓梯好乾淨,唔需要擔心!餐廳以日系木系風,俾人感覺好relax好舒服!menu見到其實一星期有幾個,當日menu就係咁啦!set lunch包左湯、主食、前菜同飲品!自家製皇冠咖喱吉列豬扒定食($98)好味!豬排好多好鬆軟!咖喱係平時食開ge甜甜日式咖喱!份量十足!前菜就係麻將豆腐冇咩特別!湯反而相對失色,冇味!飲品叫左檸檬烏龍茶!日式紅酒燉牛脷定食蛋包飯($92)好令!味道都好味!但可惜牛脷有啲少多d就好啦
一早bookmark左想試,
今日lunch一早係openrice訂左位1230!
餐廳其實係apm隔離,
好易搵!
但搭lift係去唔到餐廳,
要再行多一層樓梯!

不過樓梯好乾淨,
唔需要擔心!

餐廳以日系木系風,
俾人感覺好relax好舒服!

menu見到其實一星期有幾個,
當日menu就係咁啦!

set lunch包左湯、主食、前菜同飲品!

自家製皇冠咖喱吉列豬扒定食($98)

好味!豬排好多好鬆軟!
咖喱係平時食開ge甜甜日式咖喱!
份量十足!
前菜就係麻將豆腐冇咩特別!
湯反而相對失色,冇味!
飲品叫左檸檬烏龍茶!

日式紅酒燉牛脷定食蛋包飯($92)
好令!
味道都好味!
但可惜牛脷有啲少
多d就好啦

2023-11-02 525 瀏覽
拉花超靚,呢個圖案係店鋪的招牌店鋪踏入第六個年頭,雖然交通唔太方便,但由於鋪頭係Open rice的評分極高,所以人流非常旺,多人想去的話,就要book定位想坐榻榻米,就要預先book位而且要mark定🚗交通:冠力工業大廈的第15樓。但佢的升降機只能去到14樓,所以上到去之後仲要行多一層,留意留意不推荐炒飯。佢仲有一個特色飲品,個名好似叫富士山,其實即係入面有燈,不過味道一般,又由於燈會不停轉色,影相好難影得靚,想打咭要留意呢一點

拉花超靚,呢個圖案係店鋪的招牌
想坐榻榻米,就要預先book位而且要mark定

• 🍴推薦搭配:咖啡拉花,記得指定圖案。開住我呢張相話要呢個公仔就得。 魷魚好好食,軟殼蟹、饅魚飯都好正。
2023-10-21 474 瀏覽
今日去觀塘買外賣食,呢間Cafe做緊外賣第二客半價,好似幾抵食~溫泉蛋照燒雞扒定食 $45打開見到份量真係好少 (仲少過吉x家下午茶)雞扒都唔算太乾,撈埋啲照燒汁食都OK嘅~繩風醬燒豬軟骨定食 $42豬軟骨份量一樣都係咁少,得四舊,個汁偏向比較甜,不過豬軟骨都算淋身~章魚小丸子 +$10/3粒呢個價錢係幾平,雖然細細粒都食到粟米粒咁大嘅章魚粒真係一分錢一分貨,特價外賣唔可以期待有堂食嘅份量,人均$40左右算係咁~

溫泉蛋照燒雞扒定食 $45

繩風醬燒豬軟骨定食 $42

章魚小丸子 +$10/3粒
呢個價錢係幾平,雖然細細粒都食到粟米粒咁大嘅章魚粒

2023-10-14 470 瀏覽
呢間cafe都幾難搵 係樓上一個隱蔽位但入到去裝修真係幾唔錯好有日系家的感覺🥰餐廳有分一個係星期一、三、五另一個係二、四 我個次去食係星期四日式吉列廣島蠔定食 ($108)有五隻蠔 炸得都幾鬆脆👍🏼成個定食另外都有沙律、麵豉湯同埋一個芝麻豆腐 都幾豐富咖喱吉列豬扒定食 ($88)賣相都幾靚 日式嘅咖喱唔會好辣豬扒亦都炸得幾好 肉質唔會好鞋紅酒會牛肋骨蛋包飯 (忘記價錢🥲)牛肋骨份量比較少 蛋唔算好滑整體麻麻哋🫠另外都可以以半價升級飲品富士山特飲 ($26)打卡幾靚 入面舊冰可以轉顏色😂普通汽水 入面有個雪糕 幾得意嘅~
呢間cafe都幾難搵 係樓上一個隱蔽位
但入到去裝修真係幾唔錯
好有日系家的感覺🥰
餐廳有分一個係星期一、三、五
另一個係二、四 我個次去食係星期四

日式吉列廣島蠔定食 ($108)
有五隻蠔 炸得都幾鬆脆👍🏼
成個定食另外都有沙律、麵豉湯
同埋一個芝麻豆腐 都幾豐富

咖喱吉列豬扒定食 ($88)
賣相都幾靚 日式嘅咖喱唔會好辣
豬扒亦都炸得幾好 肉質唔會好鞋

紅酒會牛肋骨蛋包飯 (忘記價錢🥲)
牛肋骨份量比較少 蛋唔算好滑
整體麻麻哋🫠

另外都可以以半價升級飲品
富士山特飲 ($26)
打卡幾靚 入面舊冰可以轉顏色😂
普通汽水 入面有個雪糕 幾得意嘅~
2023-09-06 601 瀏覽
宮崎南蠻雞定食炸雞外表脆而不油膩可以一戰,飯就正常有少少飯素係上面,但我都係對飯素麻麻富士山特飲 超適合打卡同吸睛!但味道就正常雲呢嗱雪糕同波子㧧打mix埋似白牛🤣ps:升降機係唔到,要上到14樓再行上多1層級樓梯先到---## 評分標準食物:3/5環境:4/5服務:4/5性比價: 👍🏽pp$100-150回購率:🫡地址:觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
宮崎南蠻雞定食

服務:4/5
性比價: 👍🏽pp$100-150
回購率:🫡

地址:觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室

試過一次後,唔會再返啅嘅餐廳。蟹腳鍋,得1隻鉗2隻腳,仲要啲肉係削嘅。海鮮鍋,啲海鮮麻麻哋(無海鮮嘅鮮味)。左口魚沙律只有3片約指甲大小的魚片,味道普通。雞沙律都係得3嚿鷄,味道普通。(兩份沙律份量少得可憐,女仔都唔夠食)鰻魚炒飯味道一般,鰻魚份量夠。一口牛、和牛串及炸芝士和牛串都太韌,甚至咬唔開。牛肉鍋ok。炸南蠻雞,炸蠔無特別,普通,炸得脆但偏硬身。炸豚肉流心蛋,唔流心又見唔到亦食唔出有豚肉味。富士山特色飲品,賣相好靚,味道普通。
試過一次後,唔會再返啅嘅餐廳。

蟹腳鍋,得1隻鉗2隻腳,仲要啲肉係削嘅。
海鮮鍋,啲海鮮麻麻哋(無海鮮嘅鮮味)。
左口魚沙律只有3片約指甲大小的魚片,味道普通。
雞沙律都係得3嚿鷄,味道普通。
(兩份沙律份量少得可憐,女仔都唔夠食)
鰻魚炒飯味道一般,鰻魚份量夠。
一口牛、和牛串及炸芝士和牛串都太韌,甚至咬唔開。
牛肉鍋ok。
炸南蠻雞,炸蠔無特別,普通,炸得脆但偏硬身。
炸豚肉流心蛋,唔流心又見唔到亦食唔出有豚肉味。
富士山特色飲品,賣相好靚,味道普通。

2023-08-16
2023-08-05 529 瀏覽
見咁多like 去試下,點知完全伏首先搭升降機係唔到,仲要上廿幾級樓梯先到環境係可以打卡既食物款式唔多,叫左啲熱門既食物黎到明太子炒飯既外表係普通炒飯,食左啖……係無味既炒蛋飯唔緊要,我仲有個鰻魚炒飯。還好鰻魚正常,但炒飯仍然無味兩個火鍋,一個牛肉一個豬軟骨,牛肉就白烚,啲肉要𡁻勁耐。豬軟骨湯底就有啲味,但一食……竟然係金華火腿又硬又乾咩料 之後仲有七味墨魚咀、土佐豆腐……全部都係原味唯有講無下次👋🏻👋🏻👋🏻
見咁多like 去試下,點知完全伏

首先搭升降機係唔到,仲要上廿幾級樓梯先到

環境係可以打卡既

食物款式唔多,叫左啲熱門既食物

黎到明太子炒飯既外表係普通炒飯,食左啖……係無味既炒蛋飯

唔緊要,我仲有個鰻魚炒飯。還好鰻魚正常,但炒飯仍然無味

又硬又乾咩料
之後仲有七味墨魚咀、土佐豆腐……全部都係原味

唯有講無下次👋🏻👋🏻👋🏻
鹿兒島豬軟骨野菜鍋
上網見到呢間餐廳D野食好似幾吸引, 琴日放工就諗住再去試下, 去到工廈搭lift上到最頂層仲要行一層樓梯先到, 唔係咁方便, 同埋夜媽媽走嘅時候真係有少少恐怖😦🫣餐廳嘅環境佈置好日系, 而座位全部都係梳化位, 不過梳化好矮, 坐得唔係咁舒服, 最重要係大熱天時竟然冇冷氣!!!! 🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵🥵我地叫左兩款食物, 包括牛乳蟹腳鍋同埋明太子蟹肉炒飯, 就咁睇個賣相真係幾好嘅, 但真係得個樣, 食物質素就唔係咁掂😓😓明太子蟹肉炒飯真係非常難食🤮🤮🤮貨不對版😑😑個餐牌顯示係有兩條辣椒, 諗住食落係會辣辣地, 但食落唔單止冇辣味, 仲要完全冇明太子味, 蟹肉又少, 個炒飯入面D蛋炒到燶左, 諗住佢係日式嘅炒飯, 但間餐廳炒到好似茶記D碟頭飯咁, 都唔知自己食緊乜, 呢個咁垃圾嘅炒飯竟然要118蚊, 仲要加一, 勁唔抵☹️☹️☹️我見另外兩枱都叫左呢個飯, 走嘅時候仲有半碟食剩左🤭🤭🤭另一個係牛乳蟹腳鍋, 入面D蟹腳配埋個湯係好鮮甜好夾, 不過其他蔬菜配料唔係咁新鮮, 但整體都OK, 可以接受啦🙂成餐飯食到成肚氣, 最後拿拿臨食完快D走人, 又貴又唔好食, 由頭熱到落尾, 攞埋風扇仔出嚟吹住自己都

我見另外兩枱都叫左呢個飯, 走嘅時候仲有半碟食剩左🤭🤭🤭
成餐飯食到成肚氣, 最後拿拿臨食完快D走人, 又貴又唔好食, 由頭熱到落尾, 攞埋風扇仔出嚟吹住自己都仲係出晒汗, 去到樓下大堂等lift個度仲涼過間餐廳🙄🙄

結論: 為免大家好似我地咁貼錢買難受, 希望大家唔好幫襯呢間餐廳, 因為仲有更多更好嘅選擇😉