howaiyeung63

howaiyeung63

我是 howaiyeung63
訊息
正顯示第 110 篇(共 17 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

專登過嚟呢度食佢嘅雪糕,叫咗個三色嘅雪糕窩夫,份量大概夠兩個人食, around $100內。雪糕嘅話最出色都係抹茶味,tonguetongueyuk其他味就都係普通大路,不過口感係幾唔錯,舖頭門影比較窄,所以如果繁忙時間嚟應該都要排隊或者比較多人,可能會坐得有啲迫mad
APR 24

你呢間度食沙冰,我諗都已經係出晒名㗎啦,尤其是呢一間喺中環大館附近,有好多遊客都會嚟呢邊,所以有機會要排隊。不過當日都算快手等咗唔夠10分鐘左右,佢嘅沙冰都整得算係綿,同埋有好多唔同嘅味嚟揀,試咗個伯爵茶係唔錯嘅,女仔應該會比較鍾意likelikelikelolmad
APR 24

今日試咗呢間喺馬灣舊村附近嘅餐廳,主要都係茶餐廳嘅菜式為主價錢亦都算係正常。嗌咗個豬扒炒通粉,炒得幾惹味同埋出色,likelikeyummy份量亦都唔錯,唯一可以挑剔嘅位就係杯嘢飲唔夠大杯。lollol
APR 24

今日試咗呢一間喺銅鑼灣/灣仔附近嘅一間拉麵舖頭,位置都幾攝,喺啲窄巷入邊。去嗰日係平日所以唔使排隊入到去就有位坐,門口係自助落單嘅機,比完錢先食嘅。買咗一個和牛拉麵同埋一個和牛飯,買單差唔多$400,和牛係幾好食嘅,bowlbowlstar不過個拉麵相對嚟講就好普通,$200嚟講少少貴,坐落去都唔會好逼夾,總括嚟講都係Average chopstickchopstick
APR 24

我見呢間嘢喺奧海城啱啱開咗,就諗住過去試吓睇吓有咩特別啦,因為聽講係雞白湯拉麵都幾出名,咁就係一個平日lunch過去試咗,叫咗個招牌雞白湯拉麵。 但係好老實講,食完之後係有少少失望,先講佢個湯底,佢個雞白湯真係好普通,純粹覺得好重口味同埋得個鹹字。個蛋同埋拉麵就正正常常啦,但係好老實咁大碗拉麵剩係得兩塊好細舊嘅雞片,完全係冇肉食。所以overall嚟講冇咩必要專登過嚟試,我諗我自己亦都唔會再去第二次。
MAR 24

呢間嘢喺旺角軍器廠街附近,喺麥花臣嗰邊行落去轉彎就到。附近都有好多嘢食,今次就試吓呢間聽講豬扒飯同埋肉餅都好出色yummy,有朋友就話呢度啲炒飯都唔錯。不過今次就試咗個焗豬扒飯先,一嚟就見到上面啲菠蘿識落非常之好食yuk。試一試舊豬扒,唔韌之餘口感亦都唔會太過散呢個蕃茄汁嘅底就一定係唔差架喇。講到最出色嘅位應該會係個炒底love。焗完之後啲飯都係粒粒分明嘅,份量就一定夠食chopstick。 唯一唔好嘅就係呢個70幾蚊嘅豬扒飯竟然唔包嘢飲,加咗一杯$22嘅泰式奶茶。 下次嚟應該會試埋其他肉餅。likebowlbowl
MAR 24

近排喺旺角嗰邊返工,發現到呢間拉麵做緊午市優惠,bowl最平$58就可以食一碗叉燒拉麵,而且質素仲有係唔差嘅。第一次就嗌咗碗豚骨湯拉麵,照去佢個app度登記咗會員就可以即刻送埋一杯嘢飲或者糖心蛋,咁多嘢計埋都只係$58。本身對呢個價位嘅拉麵就冇話太大期望嘅,chopstickchopstick所以上到嚟嘅時候都有少少俾佢surprise到。試咗佢個湯底的確係幾濃郁嘅,面嘅軟硬都係適合。excitedcryOverall嚟講都算係高過average嘅水準。所以自然第二次都有返去試,呢次就試咗個炸豬扒咖喱湯底拉麵,豬扒炸得幾好,湯底同埋個麵都有上次嘅水準。 如果大家lunch諗唔到...
MAR 24

住開柴灣街坊應該對呢間都唔會太陌生,喺度做咗好多年,包嘅質素就不嬲都有保證嘅,smile最緊要係對比起出面嘅舖頭抵食,不過今次就想講吓呢度平時都會有賣嘅蝴蝶酥禮盒mad,呢度嘅蝴蝶酥/杏仁條禮盒都係自己出嘅,攞嚟送禮真係幾fit,yummy之前新年買咗幾盒攞去拜年都OK,啲蝴蝶酥好好食,而且個包裝盒幾事正love。相比起去買啲大牌子嘅禮盒我會寧願過嚟幫襯吓啲小店,攞去拜年都會顯得好似有心思啲!wow嚟呢度買禮盒嘅話可以試埋個蛋撻,個人認為都值得一試like
MAR 24

旺角開咗間一蘭但係一直都冇為意,今日經過附近終於見到,所以就想去試吓。唔知係咪因為間鋪係近期先開,唔算好多人知道, lunch hour都唔使排隊mad。我就嗌咗個普通嘅拉麵,再加隻蛋配啤酒。拉麵好快就送到,味道,口感,湯底,基本上都同喺日本食到嘅差唔多yummyyummy,唯一可以批判嘅可能就係個價錢對比日本貴好多,不過呢樣嘢都冇得怨,如果真係想食日本拉麵嘅味道yuk,味你呢間一蘭試都可以滿足到你。不過依家旺角嘅拉麵舖競爭都唔細,希望佢可以做得住。likelike
MAR 24

Bake House呢間嘢就不嬲出名蛋撻㗎啦like,今日經過中環就順便去半山度睇一睇仲有冇得買啦,上到去已經係四點幾,蛋撻冇記錯嘅話係12個半一隻,以一個出咗名嘅舖頭嚟講都算係公道chopstickmad,就嗌咗四隻順便拎埋比屋企人試吓。 其他包款就之前已經試過,所以就冇特別叫。蛋撻因為好多人買,所以基本上都係啱啱出爐咬落去個蛋香味同埋個牛油味都係非常出,酥皮好脆crycry。見到排隊入邊幾多人都有買佢個牛角包下次可能都會試吓。如果經過冇咩人排隊嘅話都可以買個嚟食吓king
Top