紫色燒賣

紫色燒賣

我是 紫色燒賣
訊息
正顯示第 110 篇(共 26 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 23

和朋友兩個人貪方便去潮家飲下午茶,人不少,都是街坊。 嗌咗豉汁蒸鳳爪、豆豉蒸排骨、香煎蘿蔔糕、香茜牛肉粉、馬拉糕和燒鴨瀨粉。 味道中規中矩,勝在平,有超值孖寶可以選,都抵食。
NOV 23

晚上不想煮飯,朋友話呢間茶餐廳味道不錯,於是嗌了蒲燒鰻魚滑蛋包飯和黑松露野菌蠔仔義大利飯,拎返屋企食。 蒲燒鰻魚滑蛋包飯:鰻魚厚身,滑蛋嫩滑大塊,配上鰻魚汁,柴魚片,十足日式風味,口感豐富,味道絕佳。 黑松露野菌蠔仔義大利飯:黑松露味道濃郁,配有菌類、蠔仔,芫荽,搭配新奇,味道也不錯。 跟餐的朱古力奶味道濃厚,好喝。
NOV 23

呢間舖好貼心,配料有30多種,可以自由選擇搭配,調味、辣度亦可選擇。 今天嗌咗一人餐,有1/4隻雞,配料選了秋葵、豬耳、甜不辣,調味選的阿土醬、小辣,加了一份麵。呢份餐吃起來不油膩,清爽,很健康,好好吃,就是份量不是很大。
NOV 23

呢間餐廳在用餐時間都要等一陣先可以入座,餐廳裡座位不少,座位舒服。 鰻魚炒飯:日本珍珠米,粒粒分明,用料十足,有鍋氣,。豬軟骨烏冬:豬軟骨燜的軟爛入味,湯底濃厚,味道不錯。 上菜速度快,味道不錯,價錢平,用餐環境亦可,性價比超高,值得再去。
NOV 23

今日午餐外賣了川婆婆的炸醬豬扒撈米線 豬扒醃製入味,炸的外酥裡嫩,仲好大一塊。 炸醬顏色淺淺,肉碎超級多,撈米線一流,配上黃豆,口感豐富,鹹淡啱啱好,味道極好。 價錢不貴,性價比高。
叉燒酥
OCT 23

好耐冇和屋企人一起飲茶了,終於大家都得閒,一起去觀塘星海·譽宴。 觀塘站B3出口,步行1分鐘,鱷魚恤中心2樓,易搵方便。 餐廳裝修好有特色,靠牆裝有魚缸,缸內有好多觀賞魚,天花燈飾好有設計感,仲有婚宴舞台,好靚。整個餐廳好大,座位好闊落,坐的好舒服 點心都是即叫即製,食材都好新鮮。 蛋撻是酥皮的,蛋味好濃。蝦餃皮薄,晶瑩剔透,蝦大新鮮。燒賣肉味濃郁,味道都不錯。黃金膏、蒸排骨就覺得一般啦。我最推薦的是叉燒酥,酥皮鬆脆、層次豐富,餡料香口,甜鹹適中,平衡的很好,口感好好,好鍾意。 魚皮爽脆,有小小...
OCT 23

去紅磡搵食,首選讚好台灣的下午茶。 店舖的裝修乾淨整潔,舒服。 他家的下午茶只要36蚊,自由搭配,有好多選擇,可以一次吃到好多口味。 主食1款 滷肉飯米粒飽滿,滷肉不油膩。 擔擔麵面質筋斗,有小小辣。 小食3款 鹽酥雞醃製入味,炸的外面酥脆,入面軟嫩。 黃瓜是用荷蘭小黃瓜醃製的,甜口好特別,很好吃。 滷蛋入味,味道不錯。 香腸很台灣,好食。 豆腐炸的外焦裡嫩,配上酸甜汁,是我的最愛。 飲品1款 選擇也很多。 他家的下午茶份量不大,但性價比高,值得一試。
OCT 23

秘制牛雜舖就在寶石戲院正對的大沽街上 呢間店開咗10幾年了,我亦食咗10幾年,宜家不住紅磡了,但每次去,都會幫襯 30蚊一兜的牛雜,品種好多,全部都炆的好冧又入味,最鍾意肺,墊底的白蘿蔔入味無渣,好食 老細和氣,態度好好
OCT 23

和朋友去山頂返來,已經深夜12點了,好肚餓,好彩嚟間餐廳仲營業。 入到餐廳,發現人都不少。餐廳好大,座位闊落,坐的好舒服。 落單快,上餐都好快 嗌咗胡椒豬肚雞煲、蠔仔湯飯、豬扒飯,味道就不失不過。 呢間餐廳性價比算是高,平時醫肚算是一個不錯的選擇。
OCT 23

想吃披薩了,和朋友就近去了新蒲崗呢間披薩店 店內裝修就比較簡單,但座位寬敞闊落,坐起來都嘅舒服 千島海鮮細披薩 心型披薩嘅得意,醬料可以任意搭配,好貼心 細披薩是厚批,烤得酥脆,是我鍾意的,但海鮮就冇咩鮮味,整體不失不過 炸芝士年糕 炸的熱辣辣,不油不膩,好吃 海鮮焗闊麵條 味道好淡,闊麵沒吸收到醬汁冇味,吃不出焗的感覺,不建議 雞翼 檸檬蜜糖口味,賣相嘅好,味道一般,OK啦 焦糖窩夫配芒果雪糕 窩夫是即點即整的,表皮酥脆,內裏鬆軟,配的雪糕可以選,我們選的豆腐口味的,豆腐味道濃郁,不甜,配上甜...
1 推介
LadyDL1