nocarbs_nolife

nocarbs_nolife

我是 nocarbs_nolife
訊息
正顯示第 1120 篇(共 170 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
Shrimp  Taco
Shrimp  Taco
Beef  Taco
Beef  Taco
JUN 23

葵廣掃街必食😆實在太鍾意食Mexican wrap同taco,taco即叫即整,可以揀餡料,等左五分鐘有熱辣辣taco到手,裝得好整齊,比埋手套企埋一邊食。 牛肉有驚喜!感覺似burger裡面嘅patty,有啲得肉筋咬下,好濃郁嘅牛味👍🏻 感覺似食緊漢堡包,不過比較容易漏哂啲牛出黎😂😂 蝦就比較普通,蝦近乎蝦米嘅size😆 口味比較清淡,下次可以試下其他醬汁,可能會更惹味。 整體已經好高質!$32-$34有份即製taco。
2023-04-24
APR 23

大三巴附近已有兩間分店,做遊客生意,地方大,唔洗等位。餐牌一目了然,有哂推介菜式,都係大路野。 餐廳有啲舊,有啲啲葡式裝修。 **白酒煮蜆** 蜆的份量都幾多,但好細隻,湯汁比想像中稠,似係好多生粉整成,味道帶酸,裡面有少少檸檬,加埋白酒的果香,整個菜甜甜酸酸,幾特別,但唔夠熱。 **馬介休炸球** 呢個好好味,味道夠,但又係敗在唔夠熱。炸皮好薄,裡面有薯蓉加魚肉絲。軟綿綿咁,好好食。 **咖哩牛坑腩** 牛坑腩夠淋夠軟身,雖然用個煲上菜,但完全唔熱,啲咖哩汁唔辣,好快變杰,附送的豬仔包不食也可...
檢視所有留言 ()
15分鐘 (外賣自取)
2023-04-24
APR 23

星期一的中午亦見長長人龍,店員做到冇停手。一場黎到,想食個豬扒包。官也街有兩間世記,但只有呢間有豬扒包賣,所以好多人排隊。 **厚蛋豬扒包** 豬扒包另加$12要埋厚蛋,厚蛋類似玉子燒的厚度,裡面有少少流心蛋汁,令個包更juicy。不過蛋味唔濃,比豬扒搶哂味。 包可以揀豬仔包或方包,總係覺得豬扒包應該要配豬仔包。豬扒勝在即炸,食的時候值得個燙口,超酥脆,但其實醃粉味偏重,雪味都強,一場黎到,唔洗排隊可以食下,但排超過15分鐘就唔值得了。
豬肉船麵
豬肉船麵
2023-04-14
APR 23

銅鑼灣登龍街無敵多選擇,KINKAO夠膽喺到開分店,應該都有返啲實力~**豬肉船麵** 豬肉船麵的湯底甜而不膩,順口舒服,豬肉片的量多但好鞋,金邊粉的質地好正,彈而有咬口,唔會淋哂。 豬肉丸係細細粒路線,但冇咩豬肉味,港式豬肉丸好食啲。 **雞肉金邊粉** 呢個質素就普通,成碟重茄汁味,好濕,上面仲無啦啦整啲醬,整體好甜。 雞肉係鞋而且重雪味。 所有食物唔算好差,但唔會好驚艷。凍檸茶係泰茶做茶底,視乎個人口味。
香噴噴炸雞排便當
香噴噴炸雞排便當
APR 23

大角咀的人氣台灣店喺銅鑼灣開分店,午市唔算多人,可能銅鑼灣的競爭比較大。牛的款式有牛展、牛筋和牛肚,可以選乾拌麵或者紅燒湯底。 ✡✡半筋半肉蔥油拌麵✡✡ 呢個超失望,首先可以見到牛展係青青紅紅,夾起係軟淋淋,食落係酸酸地。我唔肯定呢啲係咪「眷村」口味,但真係唔太啱我口味。 肉質唔係炆到入味香濃嗰啲,單純地霉霉地。 蔥油拌麵預左多油,但成餅野搞唔散,超實,而且拌麵質地軟,一啲咬口都冇。只係每條都沾滿油,食幾啖都滯。 ✦香噴噴炸雞排便當✦ 呢個真心好食好多,炸雞排非常酥脆,食落去真係咔嚓一聲,雞...
招牌蛋白杏仁茶
招牌蛋白杏仁茶
2023-04-07
是次消費
每人約$36 (下午茶)
APR 23

九龍城真係唔愁無野食,仲要有咁高質嘅傳統糖水!真係食完想encore第二碗。 無論係傳統糖水,定新式嘅芒果系列甜品都有,非常多選擇,簡直選擇困難症發作。 [[招牌蛋白杏仁茶]] 既然叫得招牌,不如就試呢個啦。本來戰戰兢兢,因為杏仁茶好容易有伏,點知呢個係我食過最好食最難忘嘅杏仁茶。 真係要試,杏仁茶嘅香味撲鼻,質地啱啱好,唔會好似芝麻糊嗰隻杰身,又唔會太水,啖啖都有蛋白,增加濃稠度! 勁足料,好多蛋白,當然拌勻得均勻d會更好😆 $36值得!重點係食到底都仲係熱辣辣,最後一啖都仲有蛋白!
MAR 23

店舖由外國人處理,座位唔多,甜品選擇就非常多。無論係一件一件嘅甜品,定係Gelato嘅口味都非常多選擇。 Gelato有水果口味、開心果、Tiramisu同埋朱古力等等,可以隨便試味再買。 兩球$75,杯仔細細。 ✏️朱古力非常濃郁,係大人口味嘅朱古力,不過食到最後甜味開始湧出黎。質地相對雪糕係比較軟身易溶。 ✏️Tiramisu味淡好多,無論酒味定咖啡味都唔濃。 唯一問題係店內比較多昆蟲飛來飛去,衛生好似麻麻🙈
Pan  Fried  Beef  Cobb  Bowl
Pan  Fried  Beef  Cobb  Bowl
Chicken  Quesadilla
Chicken  Quesadilla
MAR 23

每次經過都見到長長嘅人龍,難得今次只有兩三個人等,決定入去試吓。 呢度係用QR code自己落單,選擇豐富,但全部菜式都偏向健康。出去斟水飲時發現有一個角落,擺左少少茶點,店員話可以隨便拎黎試。Scone乾到食唔到,另外嗰塊就實得滯。 [[Chicken Quesadilla]] $118 份量的確多到有啲嚇親,原來除咗雞肉薄餅之外,仲會跟一個muesli bowl。 味道講唔上好好食,唔惹味唔濃郁,芝士少,靠少少酸瓜吊味。 Muesli 幾清新,乳酪係原味無糖嘅,加埋穀物,香蕉同莓果脆脆甜甜,唔錯。 [[Pan Fri...
泡菜手撕豬捲餅
泡菜手撕豬捲餅
MAR 23

行到好肚餓唔想周圍搵野食,索性喺citysuper坐低,以為要頹食,點知相當有驚喜。 中日韓西式,要咩菜式都有,唯一係價錢高左d.... 泡菜手撕豬捲餅 裡面嘅泡菜一d都唔辣,但手撕豬都幾夠味,鍾意佢有海量嘅沙律菜,中和左豬肉嘅濃味,令到成個捲餅一d都唔會覺得膩。 **三文魚炒蛋捲餅** 三文魚比我想像中多,但係全熟,非常腥,炒蛋亦都比較熟,呢個組合可以更好味,依家最突出嘅係腥味。 值得一讚嘅係薯條,即叫即炸,一啲油膩感都冇,非常香脆,仲要係我最鍾意嘅鬚生薯條。
海南雞叻沙
海南雞叻沙
傳統叻沙
傳統叻沙
MAR 23

中環食lunch,難免要等位,呢間餐廳有兩層,2人枱大約等10分鐘就有。 上層樓底比較矮,坐得好逼,講野都要細細聲😂 餐牌好多選擇,唔食叻沙嘅都可以食西餐。 [[海南雞叻沙]] $77 一上枱已經望到湯底好杰身,仲有好多豆卜索汁。湯底非常惹味,重香料,個人覺得幾辣,但好過癮。唯一挑剔嘅係檬粉好淋好碎,幾乎夾唔起,要筆黎食。 雞正常發揮,唔會好鞋。 [[傳統叻沙]] $90 呢款咩餸都有啲,最特別係有螄蚶,係生嘅🤭食落偏腥,其他餸正常。
Top