chiming2000

IG:adam_eatwithyou(歡迎合作PM) 小紅書:香港Adam 喜歡請關注和點讚,謝謝🙏🏻
訊息
正顯示第 110 篇(共 11 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
西班牙海蝦辣肉腸燴飯
卡邦尼煙肉雜菌意粉
蜜糖雞翼
1分鐘 (堂食)
2024-04-03
是次消費
每人約$150 (晚餐)
APR 24

今日同友人在旺角尋找美食,發現一間隱世的樓上cafe餐廳,環境舒服,適合打卡閒聊,味道仲喜出望外,高水準之作,推介俾大家試試👍 特別推介: 蜜糖雞翼 雞翼煎得外脆肉嫩,面頭佈滿蜜糖,一口落去脆卜卜的聲,又帶着甜甜的蜜糖味,嫩滑的雞肉,味道濃郁,十分滿足 西班牙海蝦辣肉腸燴飯 呢個飯十分推介,酸酸甜甜帶點微辣的蕃茄醬,超開胃,每粒飯都好入味,配埋辣肉腸,海蝦,口感十足,有驚喜 卡邦尼煙肉雜菌意粉 意粉煙煙韌韌,口感不錯,而且醬汁夠濃郁,又夠多汁,水準之作
酸菜魚
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉
2024-03-18
MAR 24

今日朋友想食酸菜魚,但又唔想去到深圳食,我即時想起尖沙咀海港城有間唔錯的酸菜魚餐廳,環境唔錯,以藍色海洋為設計,係我在香港目前試過最好味的酸菜魚,我立刻帶朋友去試試 呢間酸菜魚特色可以一鍋兩食,所以我們叫左個姚姚酸菜魚拼水煮牛肉,招牌酸菜魚魚肉爽口,香味十足,酸菜味濃,試完想再試的感覺,十分惹味,而水煮牛肉肉質嫩滑,辣道十足,十分過癮,加上份量十足,大大一鍋,性質比十分高 彩虹烏龍冰粉 含有多種材料,口感豐富,剛食完重口味食物食碗冰粉可清濟解膩,而且甜度適中,一款唔錯的甜品
牛肉
極上黑毛和牛
2024-03-15
MAR 24

星期五放假前夕,當然要約一班好朋友痛快食一餐,我們在旺角朗豪坊頂層找左一間任食的日式火鍋,特色係一人一鍋,大家唔使爭,仲有星空夢幻的夜景,環境就滿分,食物的款式就選擇不多,味道還可,喜歡靚景而坐得舒服的朋友就可以試試呢度 湯底我就選擇了日式壽喜燒湯底,簿切牛肉本身已經有少少牛味,再用甜甜地的壽喜燒湯底碌熟,牛肉即刻變得嫩滑,十分好味 環境就滿分,在星空下享受美食,感覺十分爽,食物就選擇不多,多蔬菜選擇,肉類較少,味道還可,整體上不過不失
雞煲
二鍋頭惹味雞煲
2分鐘 (堂食)
2024-01-06
團年飯
是次消費
每人約$280 (晚餐)
JAN 24

今日一家人過新年,搵左間任食的雞煲加打邊爐,仲要一口價任食,性價比特高,呢間位於沙田的二鍋頭當之無愧,食得飽之餘又可以有足夠時間給你同家人相聚,十分推介 首先品嘗雞煲 有辣有唔辣,任君選擇,重要係無限加添,光吃雞煲都能飽,我們先品嘗了少辣雞煲,用料好足,有半隻雞份量,麻辣味好夠好惹味,雞肉嫩口,食完一件又一件,停唔到口,接着又試了唔辣的,感覺還是辣的先惹味,先似雞煲 雞煲完我們轉打邊爐,款式都多,肥牛,雞肉,菜,青口等等,飲品都是任飲,啱晒大食的朋友 最後當然要試試呢度的雪糕,簡左...
檳城亞參叻沙
一字骨肉骨茶
1分鐘 (堂食)
2023-12-18
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 23

這間位於沙田的人氣馬來西亞餐廳一直都想嘗試,難得今日我同友人都有空,所以齊齊出動,試試此餐廳水準 推介: 細雜錦肉骨茶 可以說係呢間店的招牌菜,肉骨茶採用大骨肉,藥材熬煮而成,加上其他配料:枝竹,雞腳,豬肚,豆卜等等材料,所熬煮的濃湯口味十足,滋補養顏,一字骨吸收濃湯的精彩,咬口十足,肉質鮮嫩,配上油炸鬼一起食,令人食指大動 椰香咖喱叻沙 非常足料,份量多,有魷魚圈,蝦仁,豆卜,魚肉卷等等,叻沙味濃,少辣但十分惹味,搭配各樣材料一齊食,好食到停唔到口 怡保雞絲湯河粉 先來...
澳洲M9和牛牛丸
澳洲和牛M5牛肩卷
台灣鳳梨雞鍋
2分鐘 (堂食)
2023-12-18
DEC 23

天氣開始轉凍,食返過暖笠笠的火鍋確實爽,今日同友人經過旺角美食之區,火鍋選擇都包羅萬有,但屬人氣之選,當然唔少得呢間台灣人氣火鍋店:牛大人台灣火鍋,今晚就試試佢 首先簡湯底,佢都有幾多選擇,因為我同友人都想食清淡些,所以最後簡左台灣鳳梨雞窩 用料好足,有成隻雞份量,湯底好香,以鳳梨,雞肉,蔬菜等熬製而成,幾具特色 精選推介: 澳洲M9和牛牛丸 牛丸彈牙爽口,入口充滿牛脂和肉汁,牛味濃郁 各式牛款式 一間食牛的火鍋店,牛的款式太多了,各有特色,味道唔錯的,我同友人食了30多碟牛,幸福飽肚...
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2023-12-11
是次消費
每人約$50 (午餐)
DEC 23

今日午餐時間突然想吃雞,腦海中第一時間就想起KFC的狂野香燒雞,這款雞的做法可說是我吃過最好味的雞,燒出來的雞嫩口多汁,少少辣味十分惹味,加上啖啖肉,令人食指大動,回味無窮
招牌沙嗲牛麵
NOV 23

開工前嘆返個晨醒早餐,經過佐敦一間茶餐廳,見到裝修新穎,乾淨企理,便入去試試水準,叫左個招牌沙嗲牛麵,味道唔錯,沙嗲味濃郁,公仔麵彈牙,牛肉嫩口,而且性價比高,值得推介👍 招牌沙嗲牛麵($39)
招牌雙色蟹膏撈麵
蛇王芬臘味生炒糯米飯
花膠太史蛇羹
原味小籠包
2023-10-31
是次消費
每人約$150 (下午茶)
OCT 23

今日與友人在沙田購物,經過一間吃蛇的餐廳,餐廳設計風格幾有特色,感覺幾特別的,所以決定試一試,確實有驚喜,值得推介俾大家 推介的菜式: 招牌雙色蟹膏撈麵 很大一碗,蟹膏用料新鮮,充滿鮮蟹味,而且份量十足,兩人share食都無問題,好味到你食指大動 燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐 餐廳主打的養生菜式,蛇湯清甜滋補,火候十足,配上臘味肉蛋白炒飯,滋味十足 流心蛋海南雞扒煲仔丼 做得很出色,雞扒嫩滑,流心蛋味道濃郁,滋味十足
3 推介
TACMo
招牌蟹粉小籠包
老壇酸菜鱸魚片
蘇式鮮肉小籠包
2023-10-02
是次消費
每人約$200 (午餐)
OCT 23

適逢假日同家人們逛逛尖沙咀K11 Musea,感受全港最美商場外,還想試試商場餐廳美食,今次挑選了一間中菜館王家沙,因為家人喜歡喝茶,入去環境十分不錯,時尚裝修風格,美食價錢都尚可,可以一試 招牌蟹粉小籠包 必定要趁熱食,一啖吸入滿口濃郁小籠包湯汁,回味無窮,不過蟹粉份量略少,未有太突出蟹粉味,整體還好 上海擔擔麵 麻醬味濃郁,花生香味夠香,麵條彈牙,口感不錯 四川麻辣水煮牛肉 份量十足,微微辣,突出麻辣香味,牛肉彈牙爽口,配上蕃薯粉,雙重彈口
Top