monica_law

monica_law

我是 monica_law
訊息
正顯示第 16 篇(共 6 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
明太子忌廉汁意粉配三文魚子
2023-02-24
是次消費
每人約$250 (晚餐)
FEB 23

無意中發現這間餐廳,俾個有雪糕造型嘅意粉吸引左。經過尖沙咀就嚟試一試,好彩Walk in都有位,點咗一個粉紅雪糕造型意粉,原來啲雪糕係butter cream, 撈埋啲意粉食,幾得意,味道正常,另外點咗一個明太子忌廉意粉配三文魚子。我覺得依個意粉幾好味。叫左杯涷latte , 分量比較細。不過藍色幾靚。再試個tiramisu牛角包窩夫做甜品,個牛角包窩夫係咸的,有點怪。埋兩個人四百幾蚊, 打下咭,我覺得可以-試。
是次消費
每人約$260 (午餐)
FEB 23

經過APM,諗住食個午餐。見間餐廳幾靚,揀咗個set lunch,職員服務態度真係麻麻,問佢有乜嘢咖啡選擇,就好快一輪嘴咁講出嚟,根本聽唔清楚。午餐選擇左魚,賣相幾靚,但係返開個底,原來只有魚皮,魚肉好少,叫左個三文魚羽衣甘藍沙律,啲羽衣甘藍好苦,放棄咗。加錢要杯凍摩卡。凍飲來講比較細杯,而且味道普通。呢餐根本就食唔飽,埋單嘅時候,職員見到你揮手,同你確認佢知道之後,繼續慢慢喺度抹叉,超過5分鐘之後先會走過來。咁嘅價錢,咁嘅服務,咁嘅食物質素真係冇下次。
生猛鮑魚
2022-06-10
是次消費
每人約$550 (晚餐)
JUN 22

知道呢間可以自己揀海鮮,又有刺身、日式小食,立即book 枱試吓。餐廳環境不錯,地方闊落,坐得舒服。海鮮種類唔算多,但好新鮮,d鮑魚好大隻,蝦又爽口。OpenRice 訂枱有龍蝦送。剌身每次只可以選兩片,比較麻煩,不過都幾新鮮,而且冇漏單,小食就不過不失。餐廳仲有日本啤任飲,真心唔錯,本來有雪糕食,但正想去食既時候,個雪櫃壞咗,我揀既套餐只有90分鐘時間,所以比較趕,但整體來說,又海鮮火鍋、又剌身放題,都值得推薦。
芝士蝦丸
芝士蝦丸
MAY 21

出嚟cwb搵食,見OpenRice comment 幾好,就試吓泰國菜,book 左位,但都等左15分鐘先入座。叫左個2人餐、生蝦刺身、芒果糯米飯和芝士蝦丸。海南雞不錯,油飯都好味。但我生蝦刺身竟然係超市既急凍刺身?因為個碟太細,上碟時,d蝦尾掂哂張枱🙄🙄,芝士蝦丸超大粒,蝦肉彈牙,係d粉太厚。冬蔭公偏甜,重番茄味,不過海鮮都足料。芒果糯米飯好大碟,不過味道真係麻麻,食左舊芒果就放棄咗。個生蝦刺身真係最敗筆之作。
2020-11-20
是次消費
每人約$340 (晚餐)
NOV 20

老公是火鍋控,見將軍澳區有火鍋放題,身為將會軍澳友一定要試吓。火鍋套餐有前菜小食、刺身、雞煲、海鮮、仲有多種配料。海鮮竟然係任食,而且質素唔錯、剌身除左有三文魚同蝦之外,仲有海胆,仲好貼心咁配埋紫菜比你。湯底揀左花膠菜膽湯,湯感覺真材實料,有燉湯feel ,飲完冇好口渴,仲有超大隻花菇。餐廳服務都唔錯,侍應會主動幫忙換碟。食飽之後,仲有個驚喜甜品,芝士蛋糕。個芝士蛋糕超好味,好少火鍋店既甜品咁認真。yummy
2019-09-17
是次消費
每人約$440 (晚餐)
SEP 19

見周圍洒店自助餐都做優惠,於是第一次試呢間,點知勁失望。款式少,而且refill勁慢,洒店做龍蝦主題,但洒店勁小家,每次refill 都好慢而且只會refill少量龍蝦,排左幾次都拎唔到。我第一次食buffet 食到咁嬲😡至於熱盤,只剩龍蝦殼和配菜。甜品亦不吸引,而且款式好少,雪糕是movenpick, 不過成日冇人係雪糕counter, 要等先拎到。生蠔不用排隊,每次比3隻都可以。泰式船河是不錯的。不過我諗應該冇下次。
Top