siupangyau0716

siupangyau0716

最鍾意食嘢,食到好嘢要同人開心share! :)
訊息
正顯示第 110 篇(共 140 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
百香果/草莓乳酸梳打
百香果/草莓乳酸梳打
2019-05-23
MAY 19

朋友介紹觀塘工廈開咗間新日本料理,支持小店嘅我就緊係試下啦😆 【原條鰻魚炒飯】鰻魚份量十足,炒飯充滿鰻魚汁,又唔會覺得好咸👍🏼一個好充實嘅主食👍🏼👍🏼👍🏼 【他他醬魷魚圈】大大個魷魚圈,有咬口,炸漿適中唔會太厚,又唔會有多餘油份,炸物配他他醬非常match😋 【串燒雞腎+牛舌】燒物唔會燒到乾柴,仍然保存到原有嘅肉汁,雞腎同牛舌都大大粒,一d都唔hea👍🏼 【芝士明太子蛋卷】雖然芝士味唔算突出,但淡淡地味嘅蛋卷加明太子,正呀😍蛋卷火喉控制得好好,唔會過熟👍🏼 【百...
肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸
肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸
牛肉麵+櫻花蝦青菜
牛肉麵+櫻花蝦青菜
台式飲品品牌"賞茶"
台式飲品品牌"賞茶"
2019-05-10
MAY 19

網上有人介紹呢間台灣嘢幾好食,見今日路過觀塘就試試佢啦…  【肉燥飯+鹽酥雞+櫻花蝦青菜+鹽酥花技丸+波霸奶茶】落單時有得揀 多飯/ 少飯,多肉燥 / 少肉燥,我好鐘意每粒飯都有汁,所以揀咗多肉燥,剛剛好撈晒成碗飯😆雖然肉燥味道淡咗少少,但係加埋香脆鹽酥雞味道就啱啱好,鹽酥雞炸得非常脆口,食落唔覺油膩,忍唔住食晒成塊邪惡嘅雞皮🤤花技丸夠彈牙都幾好,波霸奶茶茶味濃郁,珍珠有咬口又唔會太硬👍🏼👍🏼👍🏼  【牛肉麵+櫻花蝦青菜+胚芽奶茶】牛肉醃得入味有咬口,湯底有濃濃既牛肉味又...
抹茶沙冰軟雪糕
抹茶沙冰軟雪糕
抹茶吉士大判燒
抹茶吉士大判燒
2019-04-27
APR 19

行行下街想食下甜品,路過citysuper嘅sweets house cha cha,好耐無食又食下啦😆原本淨係諗住食個抹茶沙冰軟雪糕,點知收銀姐姐話加多$5有埋個大判燒,死唔蝕就叫埋啦🤣 抹茶沙冰少少少少少甜,加埋抹茶味,甘甘甜甜👍🏼 抹茶軟雪糕非常香濃抹茶味,質地幼滑,唔算太甜👍🏼 抹茶吉士大判燒即叫即翻熱,暖暖地幾好,餡料十足,抹茶味有少少回甘👍🏼 作為一個下午茶都幾飽肚,建議兩個人share🤣
沙爹牛肉麵
沙爹牛肉麵
3分鐘 (堂食)
2019-04-21
是次消費
每人約$62 (午餐)
APR 19

每次去完旅行返嚟都一定會好掛住香港嘅茶記美食,我最愛嘅茶記代表作就係沙爹牛肉麵🤤聯發嘅沙爹牛肉麵有別於一般茶餐廳嘅大光麵,麵底採用日本出前一丁,麵質彈牙,沙爹牛肉醃得入味,咬落有質感,唔似其他茶餐廳乸到又滑又林無晒牛肉應有嘅咬口👍🏼跟餐厚多士即叫即整,加埋火腿滑蛋絕對係誠意之作👍🏼計埋凍飲埋單$62,雖然價錢偏貴,不過食一餐絕對可以飽足全日,感覺上抵咗🤣 題外話…食食下見到發嫂喺我隔離落緊單,仲同職員有講有笑,果然發哥發嫂係聯發嘅常客😃
紅蕃石榴+西柚
紅蕃石榴+西柚
MAR 19

唔係成日去澳門,但每次去澳門都會嚟呢度,估唔到當日無意中發現嘅小店原來係米芝蓮推介excited初初唔知佢搬咗新舖,仲走番去原址...好彩有個店員帶番我哋過去,原來只係搬咗過隔離街mad 店主好nice,好大方咁任我試,最後揀左紅蕃石榴+西柚,兩種味都酸酸地,好fresh,啱晒食足全日嘅我用嚟解膩yummy雪糕幼滑又唔會太甜,仲保留到原有嘅果味like除左好多唔同生果味之外,仲有豆腐、金莎、益力多、Mojito、薑汁等等嘅特別味道,花多眼亂,揀下食咩味都需時mad
原味雞蛋仔
原味雞蛋仔
10分鐘 (堂食)
2019-02-24
FEB 19

雞蛋仔一定列入香港街頭小食頭3位,真係由細食到大都唔覺得厭mad要搵到一間做到外脆內軟實在有難度,有d好平,但質素強差人意,一係唔脆,一係就得薄薄一層唔知食緊乜⋯ 「媽咪雞蛋仔」近年開咗唔少分店,味道亦都有唔少選擇,咸咸甜甜任君選擇。個人喜愛最原始味道~~~原味雞蛋仔,香脆可口,蛋味濃,就算凍咗外層都可以keep住脆卜卜,唔會淋咗疊埋一堆,入面仍然非常軟熟,絕對保持到真正雞蛋仔嘅精髓yummy 因為每底雞蛋仔都即叫即製,等候時間大約10-15分鐘,不過都絕對值得等下嘅yummy
刺身併盤
雪糕
刺身
2019-01-15
是次消費
每人約$339 (晚餐)
JAN 19

食過好多好多間放題,大喜屋系列都試過晒,但食過殿大喜屋之後就返唔到轉頭,每次遇到返工辛苦都一定會想食餐好,食餐好就一定諗起殿大喜屋,work hard eat hard!😂 食物水準一直保持高水平,玻璃豆腐肚嘅朋友食完都無出現肚痾情況,即代表殿大喜屋食物質素高、新鮮、乾淨!因為已經試過多次喺其他放題食完之後,朋友一出門口就肚痛⋯要立即搭的士返屋企😆另外上菜速度快,無出現漏單情況,職員服務好! 星期一至四價錢比星期五至日平,但唔會因為平咗而質素下降,可能係不時不食嘅原因,食物款式會不定時更新。
1 推介
hellokeith
原味班㦸
原味班㦸
原味班戟
30分鐘 (堂食)
2018-12-29
JAN 19

早前網上見到J.S. FOODIES進駐九龍塘,佢同我心愛嘅FLIPPER’S同系列,身為九龍人嘅我當然要去試一試佢啦!佢位處又一城IT入口,排隊位置分別IT左右兩邊門口,隊尾由右邊開始排,一直到等職員指示就去左邊繼續排。由於當日係星期六,原本以為下午茶時間會好多人,但我地5點左右去到排左大概30分鐘就有得入去喇😁 Order方法同銅鑼灣FLIPPER’S有d唔同,呢間可以喺座位同侍應落單,唔駛自己出收銀處。Order左之後20分鐘左右,我心愛嘅原味pancake到喇!!
JAN 19

自從第一次喺名古屋食過Flipper's之後一直念念不忘,未有時間再出走,唯有喺香港止下癮先。香港分店嘅味道完全可以滿足倒我哋對日本嘅思念😍一定要一人一份先夠滿足😍絕對絕對絕對唔可以share(重要的事情要講三次)!對比起另一間一樣主打pancake而較多分店嘅G字頭,個人覺得Flipper’s嘅蛋味較突出,楓糖味嘅cream亦較特別,加上鬆泡泡嘅口感,令我哋可以再次感受到喺日本嘅感覺excited
鴨腿湯河
鴨腿湯河
牛肉湯牛丸生牛肉湯河
牛肉湯牛丸生牛肉湯河
香辣肉碎沙律
香辣肉碎沙律
泰式奶茶
泰式奶茶
5分鐘 (堂食)
2019-06-08
JUN 19

去完泰國返嚟無耐,已經掛住泰式粉麵嘅味道mad朋友介紹呢度嘅泰茶同粉麵都接近泰國水準,所以今晚就嚟試一試佢yummy 我哋叫咗一個【鴨腿湯河】,一個【牛肉湯牛丸生牛肉湯河】,一個【香辣肉碎沙律】,一杯凍嘅【泰式奶茶】。兩碗河粉上枱嘅時候好似好細碗,但食落原來份量都好夠excited 【鴨腿湯河】鴨腿醃得好入味,份量十足,可惜肉質比較鞋,湯底近似喺泰國食到嘅味道,清甜無味精,食完唔會口渴like河粉爽滑,但始終係港式河粉,略欠煙韌mad 【牛肉湯牛丸生牛肉湯河】湯底唔及鴨河咁濃,不過都清甜,牛丸爽口有少少香茅味,生牛肉入口嫩滑,但...
Top