ki_1022

ki_1022

我是 ki_1022
訊息
正顯示第 110 篇(共 14 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
5分鐘 (堂食)
2023-03-18
是次消費
每人約$200 (晚餐)
MAR 23

一行人黎到尖沙咀想搵揀餐廳閒談, 呢間係一個唔錯既選擇。 餐廳環境浪漫優美,座位寬闊。打開餐牌,多國菜色種類繁多,沙律、漢堡、pizza、蛋糕樣樣都有。 黎到餐廳,首先餐廳會附上不同口味法包配上牛油。 前菜方面: 🔹釀蘑菇($86) 蘑菇釀入芝士、香蒜等材料,唔會油膩。一淡一小口蘑菇,份量啱啱好。 小食方面: 🔹脆炸芝士角($88) 配上意式番茄醬,香口脆皮入面有芝士流出,享受不同口感,芝士控必吃。 主菜方面: 🔹墨西哥魚肉夾餅($182) 粟米餅夾上烤魚柳,加入牛油果、番茄等材料 ,味...
JAN 23

見尖沙咀有分店 ,當然要嘗一嘗,價錢抵食,店舖寬敞,座位之間距離唔迫。 南記價錢合理,有多款套餐選擇,套餐靈活,顧客又可以自選食材,牛肉、純豬肉、酸辣愛好者因物,亦有推出下午茶時段優惠。 南記出名春卷,就叫左B餐:招牌滋選小窩(酸辣)($57) 入面有多款配菜:招牌辣豬肉、招牌春卷、魚片、冬菇⋯ 非常足料,大大件冬菇,食材唔會細小,酸辣唔會太辣 ,岩曬鐘意食bb辣既朋友,春卷配上酸辣湯,別有風味, 套餐奉送可樂,$57真係抵食。
2023-01-27
是次消費
每人約$46 (晚餐)
JAN 23

一行人去到馬鞍山美食荒島, 夜晚時段,天氣咁凍都想搵個地方同朋友短聚,食下糖水閒聊下,去到一間裝修精緻嘅餐廳,外面睇似cafe ,原來係甜品店 ,主打特色多國甜品。 中日西式甜品都有齊, 中式:芝麻糊、西米露、薑湯湯圓、紅豆沙⋯ 西式:布朗尼、窩夫配不同口味雪糕 日式:京都[宇治林]金時鮮奶⋯ 台式:芋圓、黑糖仙草雙圓⋯ 終有一款甜品岩心水,一行人就叫左芒果口味窩夫配雪糕($48),內有芒果肉、芒果乾、芒果汁 ,口感豐富,可以一嘗芒果不同產物。最值得一讚係窩夫,口味唔會好硬多粉嗰種。 另外,亦叫...
海防蟹膏湯檬粉
海防蟹膏湯檬粉
越式烤豬肉法包
越式烤豬肉法包
2022-10-26
OCT 22

土瓜灣特色越南餐廳 見到有少有嘅蟹膏湯底既麵食, 即刻叫左碗蟹膏海防湯濛黎試下。 客人可以自行選擇河粉、檬粉、金邊粉、粉絲。 蟹膏海防湯濛非常足料,材料有:蟹膏、蝦🦐、番茄 、扎肉、香菜肉丸、香菜等 湯味濃郁,必試之選。 而越色烤豬肉拌撈檬亦唔會油膩,真心推介。 另外,叫多左個越色烤豬肉法包,配上辣醬,帶出豬肉既味道,不嗜辣嘅都可以試一試。 飲品方面: 紫米乳酪沙冰,唔會太甜,恰到好處。 而薄荷芫荽可樂都出色,陣陣薄荷香味😋。
1 推介
anitashek
JUN 21

繁忙時間排曬長龍 ,唔想排好耐,就去返好耐無去過茶木食野, 對上嗰次食都係食雪糕多士甜品, 茶木出名台灣麵、台灣肉燥,多士甜品。 我就叫左個香煎沙朗肉燥飯 $78 不過不失一餐 ,d肉係幾彈牙🤔 肉燥係幾好味,肉燥份量都比較多,撈飯一流,配菜都幾美味。 但只係覺得套餐唔多抵🤣又要加$20先可以套餐,價錢偏貴。 甜品有更多選擇就會好少少😹 無咩興致落手揀甜品。 整體感覺,都維持到以前既水平,不過不失。都唔洗點排隊就有位,快捷方便。
Smoked Salmon Beneditct
Smoked Salmon Beneditct
JUN 21

白沙灣碼頭對出路旁經過會見到一間好chill既餐廳🤪睇見都好有渡假感覺。 見到個menu都覺得吸引, 又有牛排 、全日早餐 、海鮮 、漢堡樣樣有齊 好想叫曬咁多樣野🤔 但因為趕時間去出海玩, 所以拿拿聲就叫左Eggs Beneditct $88 & Smoked Salmon Beneditct $88。 睇個貌相都非常吸引🙈份量好足夠, 個水波蛋好出色🙈配埋醬汁 ,完全同個三文魚好夾。 煙三文魚份旺量充足 ,唔會發現有筋&唔會太油,值得推介!
The Brewed Big breakfast
Frech toast with Marshmallow
Uji Matcha latte
Houjicha Tea latte
APR 21

座位比較闊~環境感覺舒適 Chill下既好地方☺️ 唔似普通cafe 要人貼人 Frech toast with Marshmallow $68 口感有驚喜☺️配合熱溶棉花糖 香軟細緻 🥺 咬落去係軟棉棉 唔會太乾 甜度適中☺️ The Brewed Big breakfast $128 比較特別係原條豬肉腸☺️ 煙肉 都唔會煎得太焦~ Uji Matcha latte $42 比較鐘意呢個口味 Matcha味濃郁~ Houjicha Tea latte $42 培茶拉花latte 味道不錯
豚牛二味套餐
豚牛二味套餐
棉花糖雪糕
棉花糖雪糕
MAR 21

重拾去日本既滋味😌 就緊係去試下吉列系列 又可以滿足下燒下肉既感覺 試左個豚牛二味套餐 去試曬兩種既肉☺️ 炸粉係適中既 又唔會太多 同日本食既都差唔多 加左個溫泉蛋同咖哩汁 最緊要係可以refill 沙律 麵豉湯 同麥飯 呢個對大食量既人係好好😌 佢係+$68有飲品+甜品 叫左個棉花糖雪糕 幾特別下😌 加埋綠茶粉🥺口感唔錯🥺 值得再食☺️
蟹膏帶子漢堡
燒鰻魚丼
燒鰻魚丼
一口牛肉粒定食
一口牛肉粒定食
40分鐘 (堂食)
2019-12-07
是次消費
每人約$100 (晚餐)
DEC 19

想近近地食日本野,就去左大統領。假期晚市就比較多人排隊。 配合唔同季節,都有時令既魚同限定既食材: 今日就叫左個蟹膏帶子漢堡$88/3,帶子甘甜,配上蟹膏非常好味。 蔥香吞拿魚蓉丼 值得推薦呢個吞拿魚蓉丼,完全唔需要落豉油襯托,簡單紫菜拌飯已經帶出吞拿魚的味道。 叫了刺身拼盤一客,(帶子兩切,三文魚兩切,甘蝦兩切 ),刺身食材新鮮,沒有任何筋及沒有冷凍雪藏味yummymusic 燒鰻魚丼,鰻魚燒得幾好,亦見少骨。 一口牛定食,配三文魚兩塊,前菜,生果,麵豉湯,可選白飯/烏冬。 牛肉唔會煎得太...
1 推介
new_wendy
OCT 19

聽聞有間好多貓貓既Cafe喺旺角🐱 Cafe入面d貓貓都好乖,就算爬上枱,都唔會倒亂,好自律。有得玩貓貓之餘又有個地方傾計like目測起碼有成十幾隻貓,好多唔同品種,超可愛,愛貓之人必去。 間cafe環境好乾淨,唔會有好大陣既貓味。每個人入去餐廳前都要著鞋套同用消毒劑噴手。衛生方面做得好好! 而食物方面,晚市叫左個二人套餐, 有野飲,餐湯,沙律🥗 加兩個主食,超豐富。黑炭漢堡味道唔錯,唔會太乾,肉質幾好,食物水準都幾好,唔似平時樓上Cafe 食物普通。 物有所值tongue
Top