hk.kiddi

hk.kiddi

✉️ hk.kiddi@gmail.com IG: hk.kiddi 最享受細味品嚐美食的美好時光。
訊息
正顯示第 110 篇(共 177 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAR 24

第一次嚟大圍呢個新商場,原來呢度都有Chatterbox Cafe。 上次喺太古食過佢嘅海南雞飯,今次同朋友再嚟encore。 Lunch set $178,有文華海南雞飯,咸蛋雞翼,仲有杯野飲。無骨海南雞,入口滑一滑,油香四溢,仲有3款醬料,配埋個黃油飯真係無得頂! 咸蛋雞翼,肥美雞翼鋪上一層厚厚咸蛋黃,襯熱食 相當惹味。美祿恐龍又係必點之選,成個set有齊想點嘅野超滿足。 星洲海鮮炒貴刁($168) 炒貴刁夠曬鑊氣,海鮮足料, 加埋臘腸,夠曬地道!
OCT 23

嚟到尖沙咀,朋友介紹我食呢間位於文化中心嘅牧羊少年,餐廳坐位舒適寬敞,同朋友食飯傾計就最啱。 烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及 火炙粟米 伴 芥末籽蘋果醬$238 豬鞍好厚肉,肉質腍滑,切開仲有肉沖溢出,芥末籽蘋果醬,酸酸甜甜,好refreshing ! meat lover 必點。 無花果合桃焗流心芝士撻 配 焦糖脆脆 $98 呢個甜品相當有驚喜!上檯時擺盤已經十分吸引,芝士撻熱度十足,撻皮脆脆,芝士心半溶拉絲,合桃同焦糖粒粒甜脆美味。
JUN 23

一向對海南雞飯好有要求嘅朋友介紹我試呢間位於太古城嘅chatterbox express. 嚟到呢度,首選當然係文華海南雞飯($112), 無骨海南雞金黃油潤,肉質超級嫩滑,配上三款醬料,我就最鐘意沾點薑蓉。香飯粒粒都充滿油香,單係食個飯已經好好味。 星洲炒貴刁($108)炒貴刁上檯時熱烘烘,襯熱食就最正,蝦肉夠新鮮,整體調味剛剛好,油份亦不會過高。 呢度嘅甜品同樣出色,椰子雪糕咖央三文治($32)椰子雪糕同咖央三文治一拍即合!
APR 23

今日又同朋友嚟到銅鑼灣鬼金棒,食麻辣拉麵! 增量叉燒辣麻味噌拉麵($115.0)試過幾次之後發現叫小辣,中麻就最啱我口味,輕輕辣味加上麻香相當開胃,呢度嘅增量叉燒很有厚度,油脂同似嘅比例完美,入口又腍又滑,每次都食到非常飽足。麵條軟硬適中,口感很好! 朋友點咗味玉辣麻味噌拉麵, 加埋莞荽,增量叉燒 ($155),原隻味玉,咬開溏心溢出滿滿蛋香,莞荽量足,浸一浸湯,香氣迫人!朋友揀咗小辣,高麻,辣度不變,麻香味就更加突出!
MAR 23

今晚想食拉麵,我同朋友都不約而同諗起呢間位於銅鑼灣V point 嘅豚王。 同樣係果幾款拉麵,唔同喜好可以自選湯底中,醬油,香味油同蒜蓉嘅比例,辣度,仲有麵底同硬度,自由度極高。 赤王 湯底混合麻油、香辣油、熟成味噌,一上檯麻油香氣四溢,揀左1度少辣,辣度剛好帶點刺激感又唔會太重,太麵麵質富有彈性,叉燒肉嫩美味,加返隻溏心蛋,prefect! 黑王 湯底用上日本傳統墨魚黑醬,風味十足,湯汁掛麵,一啖湯一啖麵,加上爽口配菜,真係食到停唔到口。餃子熱到十足,煎得好香脆!...
FEB 23

今晚同朋友行完街,嚟到新都城中心二期食夏麵館! 鮮肉小籠包4隻 ($42) 小籠包皮薄餡靚,蒸籠上檯熱度十足,一口咬下出曬煙,仲充滿肉汁,正呀!! 鮮肉鍋貼3隻 ($36) 鍋貼隻隻餡料飽滿,鍋貼底煎得夠香脆,趁熱食相當美味。 烏金蟹粉拌麵 ($88) 烏黑墨魚汁手工麵上鋪滿金黃色鮮蟹粉,賣相非常吸引,麵條好滑身,蟹粉量足拌麵啖啖鮮味。 韭黃炒鱔絲 ($98) 鱔絲好厚肉,包裹醬汁,味道香濃,韭黃經熱油快炒,保留爽嫩口感。
FEB 23

同朋友行完街想食個dinner+dessert 於是揀左呢間位於沙田新城市廣場嘅Butlery。 Sesame Salmon & Kale Salad $125 三文魚沾滿黑白芝麻,入口芝麻香同三文魚鮮味一拍即合,蔬菜新鮮爽口好refreshing。 Chicken & Cheese Quesadilla $79 香烤薄餅皮,夾起簡單嘅配料加上半溶芝士就已經好好味,沾點sour cream同牛油果醬就更上一層樓。 Burger揀左Mo $99, +$25配薯條,漢堡扒鬆軟多汁肉味香濃, 麵包皮夠柔軟,薯條金黃香脆。 Apple Crumble French Toast $98 Fre...
原隻燒兵庫縣蠔
蒜泥燒汁原隻燒兵庫縣蠔
明太子濃厚原隻燒兵庫縣生蠔
浦燒吉列炸廣島蠔熱狗
FEB 23

星期六入咗坪洲散步,由中環碼頭出發,半個鐘船程就到。逛完牛皮廠秘密花園出來,已經係下午茶時間。永安橫街有間日式餐廳。在門口已經看得出花咗好多心思去佈置。餐廳主打日本蠔,充滿趣味的飲品。不論餐廳環境,還是美食都洋溢著東瀛風味。重點係好睇又好食。 蒜泥燒汁原隻燒兵庫縣蠔 $58 明太子濃厚原隻燒兵庫縣生蠔 $60 即叫即燒,肥嘟嘟的日本蠔,蠔味濃。 吉列炸廣島蠔+吉列炸蝦茶漬飯 $105 新鮮炸蠔,脆漿又薄又脆,蠔肉肥美。炸蝦🍤香脆可口,簡單配一個茶漬飯,味道清新而不膩。 浦燒吉列炸廣...
JAN 23

今日嚟到銅鑼灣搵到呢間 非常有特色嘅餐廳, 裝修擺設富有戲劇色彩。 食物方面,呢度最出名就係有齊高質素嘅雪糕,咖啡同burger。 Exotica wangyu burger 和牛扒又厚又多汁,一口咬下肉汁溢出滲入麵包之中,相當juicy. Pork burger 豬肉漢堡扒配上濃香芝士同焦香煙肉, 惹味非常。麵包質感仲好蓬鬆。 魷魚圈同薯條炸得金黃鬆脆,油份同調味都唔會太over,正呀。 Matcha latte 茶味香純,甜度恰到好處。 自家雪糕亦係呢度一大亮點,質感細緻順滑,啖啖滋味。
JAN 23

喺銅鑼灣行完街,同朋友嚟到呢間出曬名嘅麻辣拉麵 - 鬼金棒。 超愛芫茜嘅我二話不說就揀咗呢個芫茜麻辣味噌拉麵($110),一片綠悠悠芫茜,份量十足,味噌湯底咸香味濃,怕辣嘅我揀左冇辣小麻,好易入口,麵底係粗身拉麵,麵質堅韌有口感,軟硬度恰到好處,濃湯掛麵每一啖都充滿滋味。 朋友係meat lover, 揀左麻辣味噌拉麵+增量叉燒x2 ($150), 食到少少辣嘅佢揀小辣小麻,辣度剛好,想加點刺激度,可以試下小辣中麻。半熟蛋蛋味香濃,叉燒肥瘦均勻, 夠入味,肉質相當腍滑。
Top