koh012

koh012

我是 koh012
訊息
正顯示第 110 篇(共 38 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 21

有個朋友話想食燒肉,但係又見到韓國燒肉係有咁多餐廳,又因為而家其實疫情,又想搵一間就會打咗針又會做好少少防疫措施嘅餐廳,所以就去咗炑八啦, 雖然等朋友等耐咗,但係上啲菜式係都叫店員等陣先上, 等到朋友嚟到先上菜,我坐左咁耐啲店員都唔介意我坐,服務態度有非常之客氣, 一開頭佢哋已經上好曬啲韓式嘅小菜,有醃咗嘅蘿蔔啦,泡菜啦,同埋麻油既芽菜呢啲,如果唔上真係都唔算唔正宗嘅韓國餐啦, 啲泡菜都幾甜唔辣得太過份, 之後佢哋就上個神話啦,本來就係兩個人食嘅份量係啱啱好,但係佢一上咗去就見到啲肉嘅份量多到一...
FEB 21

依家六點後禁堂食,所以唯有趁五六點快啲去餐廳搵個位食下晚餐。天后呢一間近近地地鐵站, 而且又近巴士站食完飯之後又可以快啲返屋企!而且見到佢哋餐牌嘅食物都比較健康,所以都食咗唔少次。 我自己就嗌左個牛肉飯,佢啲飯超級多,而且啲牛肉食落去都食得出好入味,而且佢啲菜都好多,食落去咁先有營養㗎嘛! 而我嘅同事就嗌咗一個藥膳湯底嘅台灣手工麵,佢俾嘅雞好多, 而且個湯底好濃郁,飲咗成個湯底都唔會好頸渴。 之後我哋嗌左三隻雞翼做小食,都幾大隻。跟餐仲有飲品,超級大杯, 啱晒我呢啲成日食嘢要飲超多野嘅人!
DEC 20

聽日喺旺角行完街之後想食漢堡包,見到一間餐廳好鬼多人,所以就想入去試吓! 佢入邊除咗有漢堡包之外亦都有啲意粉或者all day breakfast,我同朋友就嗌咗一個漢堡包同一個意粉! 漢堡包仲配埋薯條,係好粗身嗰種而且亦都唔會好咸。 漢堡包入邊啲料超級足,啲蔬菜亦都好新鮮個包亦都好鬆軟。而且入面嘅醬唔會好多搞到好滯。 而我哋都嗌左個卡邦尼意粉,份量中等,而且我好鍾意佢煮得好入味,唔係嗰種淨係用一啲汁撈埋嘅味道。 餐廳仲可以嗌一啲花茶飲,我自己就嗌左杯洛神花,佢仲配備左一啲蜜糖令到成個感覺好舒服!
DEC 20

食三餸飯嘅地方,原來環境都可以咁好!好似去咗啲西餐廳咁,服務又好,而且食物種類好多,仲要食落去唔會好鹹好油 。 我哋大概11點去到,仲有早餐可以俾我哋選擇,甚至見到佢有啲$20左右嘅下午茶餐,下次真係要黎食! 我就嗌咗個沙嗲牛出前一丁餐,分量多而且好豐富,沙嗲牛個面一份量超級多,一個半左右咁多嘅麵底,而且仲配左炒滑蛋、牛角包、雞扒同沙律菜等等,我食完之後都唔使食午餐啦!沙嗲牛份量好多而且係一塊塊牛, 完全係俾足料! 而我朋友就嗌咗個三餸飯,茄子係有少少辣但係可以接受,而且亦都唔會好鹹好油, 呢個...
JUN 20

冇諗過屯門餐廳都咁多人要等位,去到嘅時候大概都要等半個鐘左右先入到去,可想而知呢間餐廳質素應該都唔差。 餐廳啲侍應都好忙 餐廳嘅選擇都幾多,即使我唔太食辣,我都有其他選擇。 今晚我想食得清淡啲所以同媽咪兩個帶咗涼拌青瓜、糖醋肉骨等等。但係見到隔離枱食嗰啲,其實都好惹味! 先講吓呢碗麵,份量都好多,而且佢嘅面積都幾彈牙,清清淡淡配埋啲餸食! 呢個涼拌青瓜真係超級好食佢啲蒜香好重,而且啲青瓜都好新鮮,好脆身,好有咬口!
MAY 20

想食台灣野又未太去到既時候, 梗係喺香港搵啲窿窿罅罅嘅地方睇下有冇台灣麵啦, 喺天后又唔係有咁多地方可以食到台灣嘅, 見到有間餐廳標榜著健康養生湯底, 梗係同朋友一於去試下啦,一參到去鋪頭,朋友就話有啲中藥味, 我就梗係話咁樣先正鐘宗啦,如果唔係點樣養生呀, 同埋舖頭嘅防護措施做得好好,仲有提供紙袋放口罩同量度體溫,每一台四位隔開, 真係可以令到食客安心好多, 我同朋友就叫咗個蕃茄湯底嘅養生湯麵同一個鍋燒牛肉飯,仲有豉油雞翼, 估唔到連番茄湯底都放咗養生嘅藥材, 惹味得呢仲有啲中藥味, 鍋燒牛肉...
MAY 20

本來淨係諗住飲一杯手搖飲品 但係見到佢有個$98嘅套餐覺得好抵食 所以就走左入去 $98嘅套餐包括一個主食、小食同埋杯飲品 個飯嘅份量都幾多 但重點要講下個杯茶 杯茶飲落去好清甜 而且就算全糖都好 對於我呢個唔鍾意飲甜野嘅人黎講 味道好清新
1 推介
December
MAY 20

屯門友屯門牛一定識哩間,龍門冰室,約左朋友係附近食啲野頂下肚先,叫左好多人都會叫既玉子燒,不過我既係咸牛肉😍😍芝士玉子燒,仲有個炸醬豬頸肉麵,諗住都係小小野,上到抬份量一啲都唔細, 芝士咸牛肉玉子燒,個心仲係好嫩滑咸牛肉味好濃, 男士嘅話都要4/5啖先食得曬,大份到呢, 仲要跟多件牛油多士,而個 炸醬豬頸肉公仔麵,個碗睇落好細但係份量都好多,食落去就少咗微辣嘅感覺,佢啲麵都煮到幾爽口,啲豬頸肉鋪滿咗喺個公仔麵上面, 明明食少少嘢都已經飽到上心口, 仲要個價錢都唔過60蚊
MAY 20

同朋友食飯梗係要食日本嘢㗎喇, 所以我哋今日就約咗去天水圍去咗呢間好有居酒屋風嘅餐廳度食飯,啲侍應的服務都幾好, 我哋兩個人都食唔多好多嘢,不過就見到好多人都嗌咗個牛肉鍋,咁就一於帶嚟試下啦 ,牛肉鍋一上到枱面 心裏面真係哇一聲成咗山咁高, 之後就嗌咗少量嘅壽司,炸蠔, 同三款刺身,吉列炸蠔一啲腥味都冇非常之鬆脆,刺身就叫咗三文魚甜蝦帶子刺身, 三文魚非常之新鮮爽口, 甜蝦就好軟糯,而帶子都幾鮮甜🤩🤩🤩🤩🤩
MAY 20

呢一間Starbucks係我最鍾意嚟溫書嘅 因為佢有落地玻璃 光線會滲到入嚟 我嗌左一杯黑朱古力mocha 個人覺得味道同普通嘅mocha 但係咖啡同朱古力嘅比例真係啱啱 好飲落去都好滑口
1 推介
油腸假期