cfwong0309

cfwong0309

我是 cfwong0309
訊息
正顯示第 110 篇(共 55 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JUL 23

九龍灣呢佢想搵嘢食隨時都有,但係想搵吓依啲花甲粉煎餅果子嘅外賣店呢,我諗到嘅就真係得佢一間。下一間都已經係行遠少少去到德寶花園嗰頭嘅龍津,龍津啦,周圍都有唔使特別介紹。 花甲粉嗰度叫咗要麻啲,非常之大鑊,勁重生化味,並唔係正常花椒麻。粉絲都屬普通水準,再去大陸求其叫碗美團都好食過佢。煎餅就好食啲,但好衰唔衰我又叫左叉燒煎餅,價錢貴得嚟又無甘好食,大家有機會就試普通口味好喇。 另外啦,由於係小本經營呢嗰兩位老闆老闆娘手腳勁慢,而家見有一兩個人排隊呢就下次再食好過,唔係分分鐘要等你半個鐘。
JUL 23

岩鹽整體來講係幾好食嘅,用料好少少啦,款式好少少啦,前菜多兩三樣嘢玩,有茶碗蒸食下啦,飲品有啲花臣搞下啲椰子水咁樣啊,不過呢咁叫就要貼住$200落樓。 因為我次次都係叫呢個壽司烏冬餐,咁我通常叫依個普通版啦,高級版你仲會有呢海膽同埋拖羅,咁視乎你當日心情啦都可以選擇呢個升級版。 揸MOKO卡仲可以有杯H牌雪糕,都可以話係幾滿足既午餐,約朋友或者星期五小確幸下都ok。 但係去食呢就要早啲嚟排隊,好鬼多人。
JUL 23

牛角牛涮食得多,同一集團試下間好呷,叫定量午餐都可以一戰,因為好多台式小食同特飲都係任食,包括檸檬愛玉珍珠奶茶,地瓜球烤香腸鹽酥雞,鹽水雞等等。 小食類我覺得係唔錯㗎。 但係講返主打個湯底,非會員叫鴛鴦鍋係要加錢㗎。我今次叫咗呢招牌嘅紅湯同白湯:紅湯藥材味唔夠,又唔夠麻辣;白湯唔夠濃厚,可以話得個形式。 其他火鍋配料就普普通通啦,少少特別就花枝丸啊嗰啲。 但地點方便,間唔時嚟食吓過一過口癮,我覺得都唔錯。
JUL 23

搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟 抵食度:🌟🌟🌟🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟🌟 成個旺角搵餐晏系列呢,如果有排名啊,相信我都會揀佢做頭三。 依頭返工搵餐晏無非都係想坐得舒舒服服,唔使排隊排餐死,仲要唔使$100落樓;加上味道過得去打工仔嘅要求,就係咁簡單。 咁圖中嘅袋係我嘅過去食嗰兩個比較精選嘅午餐啊,一個係壽司烏冬,一個呢就係天婦羅拉麵,天婦羅拉麵,仲送兩舊三文魚壽司。要求高嘅朋友可能話唔係最新鮮,最好食嘅部位,一定㗎喇,咁平呀嘛。 今日雖然讚咗咁耐,提醒返大家刺身丼份量係勁細嘅,要留意。...
JUN 23

搵位度:🌟🌟 抵食度:🌟🌟🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟 老老豆豆就係一碗普通嘅酸辣米線,不過今時今日香港做到普普通通嘅水平都買少見少,懷疑越來越多人飯都唔識煮就出嚟開米線舖。 夠香夠辣嘅,有肉碎,可能我唔識叫啦,配料貢丸嘅水平個水平真係爭啲;大家有機會去食其他嘢送。 平心而論同今時今日嘅南記比呢,佢都係好少少,又平少少,不過南記就坐得舒服啲囉。 不過始終鋪仔細細,lunch遲少少去到冇位坐㗎喇,勝在個位方便囉。
JUN 23

搵位度:🌟🌟🌟 抵食度:🌟🌟🌟🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟🌟 條街都有幾間日本嘢,咁依間你外表上算係最想入去,去食嘅人流講真幾飄,有時排晒長龍,有時呢無啦啦到walk-in 入去唔使排,呢經過唔使排都可以試一試。 今日好公道,食過定食同埋魚生類啦,咁我揀應該都係會揀返食刺身飯;麵類不過不失啦,真係冇乜特別。 服務呢都算比較有禮貌,餐點速度都合理呀,地方乾淨企理,價錢又比MOKO嗰堆呢平一截,約人又大方得體,個人覺得間嘢唔錯㗎。
JUN 23

搵位度:🌟🌟🌟🌟 抵食度:🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟 前幾年車仔麵興啲,所以而家可以話係越來越少啊,十六座係其中一間連鎖店啦,裝修可以話係有少少特色,相對價錢亦都有少少偏貴。 所以呢佢本身preset嗰餐呢,其實都會抵啲,例如我就係食男團麵,其實就係一啲牛雜嘅面嚟㗎;同啲牛雜專賣店或者老店品質就真係冇乜特別,車仔麵檔來講都算可以囉。 加幾蚊有啲汽水可以飲下啦,同時間鋪有樓上樓下鋪,搵位都唔算困難。
JUN 23

搵位度:🌟🌟🌟🌟🌟 抵食度:🌟🌟🌟🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟🌟 講真啦,唔計個環境衛生同埋服務評分真係唔錯。 我幾十蚊咁鬼大隻豬手仲要配焗薯仲有餐湯仲有嘢飲,叫牛扒仲要鐵板上,我真係覺得太抵。 食物質素仲要唔算有好大嘅表面傷痕,對得住啲低價位西餐。 服務方面,一個疑似係老闆嘅人一腳踢做晒樓面水吧清潔收銀。 衛生方面嘅張枱黏黏笠笠,啲梳化溶溶爛爛,成班麻甩佬去都頂唔順啦,唔好話啲姐姐仔。 所以sorry雖然啲嘢好食又抵食,但我本人真係冇encore。
JUN 23

搵位度:🌟🌟 抵食度:🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟 間嘢坊間好似都有少少出名,咁lunch去試吓,聽我勸你千其咪鬼食碗十三飛,幾片牛一隻蛋價錢貴一貴。 睇返其他人啲食評話應該係要食過鵝肝飯先比較合理啲,或者我諗可能當今晚食飯啊,串燒燒嘢食心情會好返啲。 望落裝修鋪面各方面係幾有特色嘅,有免費送你食蝦片甘樣,擺盤靚靚哋。 咁排隊又耐啊,又唔算抵食啦,咁我諗就唔係食晏嘅首選啦,但係其他時段嚟呢我又唔阻你;暫時我未食過第二次。
JUN 23

搵位度:🌟🌟 抵食度:🌟🌟🌟🌟 好食度:🌟🌟🌟🌟 鳳鳴居個名,唔講我以為係茶樓嚟㗎,仲係推車仔阿姐茶樓。當然就唔係啦,主打係食醉雞米線。 叫完之後呢再有細細兜酒啦,俾你臨食先加落碗麵,有少少儀式感。 講返碗麵本身,酒香少量味,雞唔算有咩特別,啲紅棗甜味真係有少少搶focus搞到碗麵太甜,整體而言呢,就結果論,我係冇去第二次嘅。但你叫我去啦,我覺得冇乜所謂,咪當去次譚仔咁囉。 個場都算大,地段問題啦,搵位都唔容易。
Top