至尊食客

至尊食客

我是 至尊食客
訊息
正顯示第 14 篇(共 4 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
人參雞湯
人參雞湯
韓式燒牛肉
韓式燒牛肉
FEB 19

好耐無食韓菜,就快到農曆新年,所以去尖沙咀石牆道同家人嘆韓菜,我最鍾意食佢地人參燉雞,人參好凊甜,加埋雞肉唔韌,冬天必食likelikelike 另外,我最欣賞仲有鮮牛肉,唔腥,韓牛wow,牛味十足
蛋包蝦
韓式炒年糕
MAY 17

好耐無食過韓國菜,所以早兩日心癢癢,揾埋幾個Friend去左尖沙咀金巴利道嘅“石牆道”。 生牛肉係我至愛,所以我order左個韓式鮮牛肉,牛肉好新鲜,完全唔會腥,牛味好濃配埋梨絲,另有一番風味。 另外,石頭鍋飯,未食已經香味撲鼻,將雞蛋绊勻,蛋香四溢,珍珠米軟硬適中,超wow 當晚大家食得相當開心滿意,仲约定月底端午節再黎韓燒一番。
香芒沙律大蝦球
菊子魚
大蜆湯
大蜆湯
MAY 17

五一幾日假期,约左幾個Friend去左觀塘敬運工業大厦嘅“御膳私房菜”,嘆下別樹一熾的私房菜。 大蜆湯…………非常鮮甜,湯呈奶白色,蜆肉新鮮like 香芒沙律大蝦球…………香芒有D生,但好有芒味,而蝦肉彈牙爽口,配以沙律,非常match. 麻辣鹵水併盤…………辣得黎又唔會麻,金錢肚有爽口yummy 细菊子魚……………炸得香口,又不失魚鲜味,再加以柚子酸甜味,提鮮不少? 水煮牛肉…………牛肉好有牛味,且軟腍,略辣,但越吃越上癮。 整體菜色獨特,味道不錯,私癮度高,不失為私人飯局好地方。
五花腩
韓式炒年糕
FEB 17

上星期同舊同學聚會,大家都不约宜同都話食韓燒,所以我地就去左尖沙咀嘅“石牆道”牛肉肥瘦一致,燒上黎牛味十足燻肉眼,好軟腍,好有口感雞蛋卷,好有特色,好香蛋香味牛肉薄切,有咬口,唔會韌煎薯餅,少少油腻,但都幾好食好大塊牛扒,肉質鮮嫩,medium rate最正
1 推介
xpyang