wongyee7500

wongyee7500

我是 wongyee7500
訊息
正顯示第 110 篇(共 24 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 23

好耐冇嚟過鰂魚涌,行行吓發現有咗幾靚嘅building,先至發覺原來入邊有好多餐廳。鍵呢間張圖幾靚,就試吓搭lift上樓上一試。點知一日去比舖頭嘅裝修吸引咗,環境非常夢幻,少女風十足,超級適合打卡。原來餐廳入邊隱藏瑜伽班,非常有趣。 呢間餐廳唔知環境靚,食物更加高質!我哋叫咗個main course,其中一個鮮蝦手工意粉非常出色!意粉口感非常彈牙煙靭,醬汁亦不會太水,味道啱啱好!鮮蝦及其他配料非常新鮮,鮮蝦大大粒,爽口彈牙!分量十足。另外蜜糖無花果羽衣甘藍沙律亦非常有驚喜!無花果燒到有少少焦糖脆,非常可口like另外仲加...
OCT 22

天氣開始凍,再加今日落雨,最岩就係去食雞煲加邊爐 第一次去18樓食雞煲,book jor 630,一去到就簡左中辣 坐低唔洗2分鐘就上雞煲 雞本身應該係廚房整好咁濟 所以出到台 侍應翻兩翻就食得 個雞好入味 雖然叫左中辣 但唔係話辣到要飲野 下次可以簡大辣 食得辣黎講真係碎料 由於d 雞好惹味,好快食左半煲,之後就叫其他料準備打邊爐 呢度啲料都齊款,比起普通邊爐店仲多野簡 我最鍾意食果d 魷魚 蝦 脆魚 都好新鮮 牛豬羊都好大塊 呢度無限你叫幾多 每次qr code 落完單,好快就送到你台,之後隔5分鐘先可以再叫 食完...
OCT 22

今日去左附近工作,見有啲時間,就去左銀龍食個快靚正午餐,又未到食飯時間,就食左個常餐醫下肚先。叫左個雙拼餸,雪菜肉絲加沙嗲牛肉米粉,火腿奄列同加多士,沙嗲牛肉夠入味同林,份量都足夠,多士十分脆口,不過雪菜略微咸左啲。
OCT 22

今日dinner 吾算話好肚餓,又想食下米線,就去左附近樓下買南記外賣,叫左三個餸,南記都算又抵食又好食既連鎖米線。招牌春卷係必叫既,永遠都吾會令人失望。仲叫左牛丸同豆卜,豆卜都幾入味,米線份量略少,如果大碗啲就好了。
OCT 22

今日去左食左個快早餐,又平又多選擇既breakfast 。叫左份早餐吾洗10分鐘就上枱,今日叫左個沙嗲牛肉通粉,簡左腸仔炒蛋,涷奶茶沖得不錯。通粉都夠彈牙,不過沙嗲牛肉份量太少,需要改善。其他都不過不失。
SEP 22

今日突然好掛住譚仔既墨丸,放lunch既時候怕多人叫,都提早叫定order 打左去落定個外賣,又吾洗等。因為粉和湯是分開上既,所以吾驚會林哂。今次叫左墨丸炸醬酸辣米線,炸醬味道都係保持水準,非常可口,而我最愛既墨丸都係非常彈牙!
SEP 22

今日同朋友行銅鑼灣,行到附近又吾知食咩好。最後就去左食呢間馬泰。一入到去職員都好友善招呼我地。環境細細,但都有少少特別既佈置同擺設。餐牌上面都好多選擇,咩款式都有咁濟。有招牌喇沙,咖喱款式,泰式炒野,小食等等,價錢亦親民,吾會太貴。 我地最後叫左一個前菜:青木瓜沙律,份量都吾少,青木瓜切到非常幼身,易入口,味道酸酸辣辣,超級醒胃!之後叫左一個軟殼蟹撈檬、一個冬陰公湯,再加二杯特飲。軟殼蟹撈檬做得冇想像中出色,軟殼蟹炸得吾夠香脆,是比較乾身的一種。不過勝在份量多。反而冬陰公湯就比想像中出色,非常足...
SEP 22

今日去左青衣城行吓,順便食下野。雖然好似冇咩野好行,但食肆就好多人。最後簡左食亞參雞飯。我地等左幾張枱就入左去。叫左一個招牌無骨海南雞飯,一個巴東牛肉飯,再加碟串燒。無骨海南雞做得不過不失雞肉都吾會太鞋口,牛肉有待改善。
SEP 22

今日同朋友行行下街,經過沙嗲王,朋友話好耐冇食過,最後就入左去食。我地每人叫左一個主食,加錢仲有一款小食。最後分別叫左白咖喱豬扒飯,一個蟹粉豆腐鍋同串燒,每人一杯特飲。白咖喱好好食,又吾太辣,撈飯好match。
SEP 22

今日見有啲時間,可以食耐啲,就去左元氣食lunch。發現同之前幾個月食既質素又差左。啲飯死實實,魚生又貴又吾太新鮮,價錢貴過人,但質素就比爭鮮差吾多,本身想叫碟刺身食下,但因為怕失望,最後都冇叫到。水準有待改善。
Top