mr_cily

mr_cily

選擇性揀食物及餐廳 被揀中的小心啲😆 哈哈哈哈哈 有美食交流,一定要同我Share啦 mr_cily@hotmail.com
訊息
正顯示第 110 篇(共 33 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 20

一般假日都係要排隊,我今日去都不例外。 我對佢嘅裝修感覺比 100分!首先門口好有情懷,然後入到去高高嘅樓底,加油以前中醫館嘅特色,同時間加入好多現代元素,看似簡單但有心思嘅設計, 形成獨特氣氛,十分有創意。Maintenence都做得好, 冷氣及座位適中😉,入到去感覺好舒服。 只於食物比較簡單,味道不錯,但都冇什麼驚喜。 咖啡質素都幾好。 是以打卡and chill為主的一間餐廳,而整體服務質素還算不錯, 值得去下😊。
口水雞
口水雞
JUN 19

酒店午餐set$300至$400左右,好合理。 食物方面推介「口水雞」超好味love 一般我好少選, 因為佢係餐入面所以先試。 分量足夠, 味道香濃, 辣味適中, 雞好滑, 好惹味。like 另外食咗個「大蝦海鮮意大利飯」,味道不錯,夠香濃smile,不過因為食過口水雞,比起來少左份惹味。 但係至於最後再試咗分「越南牛河」, 雖然餐牌寫著推介,但就令我失望了, 湯有牛肉味, 但可粉碎曬 ,牛肉一般, 不值推介sick。 但也有一樣嘢非常之好食, 就是他們的甜品, 芒果布甸以及朱古力tiramisu都做得一流excited 整個用餐體驗非常...
MAR 19

餐廳不大,大約十多個座位, 所以最好提前預約,不過樓面卻有三位師傅, 兩位服務員。招呼服務不錯like 選擇了十二件師父拍扳Shushi Set。先講味道,每件都是師父面前手作,配上不同的調味,例如柚子,醬油等,食出別的風味,有駕喜lol根本不雖要用豉油去食。仲有,佢比的海膽好多wow 整個set有蛋有盪,足夠份量。 3百多元好合理yummy 不過佢地個銀雪魚熟食就一般了。都係食Shushi 好D。 另見有人食師傅發阪,看上整體不錯。 下次有機會要試chopstick
FEB 19

非常難得在星期六沙田新城市午餐,不用排隊。excited 加上壽司廣的旗號,更有一番衝動去試music 裝修簡樸,有一點日本地道風味。 午餐選擇好多,其中發現餐牌裏的定食 $2百頭,有12件壽司加蒸蛋, 比廚師精選 $3百中,更加抵食like, 當中壽司質素亦不錯yummy,足夠份量的。 另外試咗個燒銀鱈魚, 喜歡銀雪魚的朋友應該覺得非常之好食cry, 魚皮燒得香而肉身一點都不乾。 還有份量非常大,2個人吃不完。 之外也食咗海膽魚子意粉, 感覺海膽味還好,稍微希望佢可以再濃味多點。 淨海膽加魚子吃下有點dry。 整體都覺得抵食,...
是次消費
每人約$350 (午餐)
JAN 19

午餐環境不錯,坐在 Bar枱對着壽司師傅,背景是充足的陽光, 光潔的午餐環境like 適合2位至4位朋友一聚。king 選擇了最推介的 12件廚師發板壽司午餐, 價錢尚算合理 $350,連蒸蛋前菜,以及甜品。 蒸蛋yummy去上海帶味道不錯。 廚師發板,看著他細心出品, 食材新鮮yummy, 個人喜愛帶子及海膽, 所以一食落口味道上已經食得出他是否好的出產貨lol。還有加入咗heart柚子元素落去壽司米以及魚生上,帶出了不小驚喜,青新的味道smile 整體用餐體驗好smile, 不論廚師或是服務員態度都Goolike:
or#Tm65395050
特製濃厚魚介沾麵
JAN 19

餐廳環境簡潔不錯, 中間的綠色設計 ,吸引了我去試一試。 但餐牌上拉麵款式不多,隨意選擇一碗沾麵及一碗拉麵作晚餐試一試。 沾麵夠熱夠味道,肉味都不錯,食完之後還有熱盪加入作最後飲用,略為鹹咗少少,份量夠飽。like 至於柚子拉麵, 雖然口感清爽 ,但個人覺得盪的味道不及沾麵,不過還可以的,份量也夠飽。 我個人最欣賞係經理服務態度,我的盪麵出了問題,經理立即處理手法非常果段,還留下非常好的印象給我。like 整體我食得開心,很放心去的餐廳lol
NOV 18

去咗食個晏, 因為他的名字。 名氣問題, 或多或少我有一些期望。 眼見套餐一百鬆D元, 價錢合理, 以為 有旬嘢, 可惜食物出品另我太意外。 頭盤: 黑松露生牛肉, 太過酸啦,食唔到其他味道。 另外青口頭盤,個汁好古怪really,嘥曬啲青口。 主菜:Burger, Steak 都不過不失,沒有什麼驚喜可言。同去一般西餐廳食有乜分。 整體服務OK,以這個價錢其實都合理, 不過就冇咗這個名堂嘅出品upset, 只係一間係普通的西餐廳。 總括不含明星效應都可以一食smile
花膠螺頭湯
花膠螺頭湯
MAY 18

環境熱鬧優雅, 碗筷擺設顏色高尚, 服務員態度非常好👍 上餐前送杯歡迎茶感覺不錯, 美觀,茶香清丘, 不過茶味太淡。 推介菜式 過橋多寶魚湯做得非常出色, 沒有一點點嘅魚腥味,味道剛剛好smileheart 田雞腿, 本人係唔食嘅, 但我身邊友人, 個個都讚不絕口, 我見買上都好靚 蟹鉗合理lol, 蟹蓋做得出色like 玻璃蝦球亦都做得出色, 大隻,有口感,有蝦尾likewow 乳鴿燒得非常好, 香口味道一流,肉身keep到滑,唔覺油利crystar 無錫骨 味道yummy,肉林嘅口感like,做得好好。 試過黃金皮蛋,清透嘅黃色賣相很好, ...
Cappuccino
Cappuccino
0分鐘 (堂食)
2017-11-12
是次消費
每人約$40 (下午茶)
NOV 17

坐落着中環小街的一間出色咖啡店。店外可以好chill的坐着及對住條小街感覺休閒, 店內裝修休閒之餘 帶有時代感,我由其欣賞佢喺牆邊的座位設計king, 同细心地提供插蘇位於每一個座位like,使室內有著電腦的顧客營造現代感氣氛music 另外飲品方面, 可選擇濃度不同的咖啡豆(哥倫比亞及巴西),使客人更加感覺窩心。 而沖出來的咖啡, 亦是非常香, 味道足夠 ,口感剛剛好,帶着after taste的味道wow, 簡直係一流yummy 加上服務員態度很友善,會令我想下次再去smile
2 推介
peggyko915kev
燒番薯
燒番薯
豬骨盪烏冬
豬骨盪烏冬
0分鐘 (堂食)
2017-11-12
是次消費
每人約$120 (午餐)
NOV 17

幾超值的午餐,燒物熱辣辣,套餐以一百多元食到多種算是不錯。燒出的食物幾好,不會乾了,還帶有應有的肉汁及燒疏菜出品亦做得幾好,當然以這價格給予的食材不會高,但總算不錯,煮工出色。 本人喜愛番薯及牛肉都好食smile 另外亦喜愛這個濃盪豬骨烏冬,我把整個盪飲下。冬天食一流yummy 值得一like係環境不大,加上open kitche烤亦冇令地方一陣味,食客當然亦冇被煙分味。 如果自架車要注意店外是很難找泊車位,新手更加小心兩旁滿滿車雙程路變單線行車,仲要係尾段掉頭timreally
Top