tournesolblue

tournesolblue

我是 tournesolblue
訊息
正顯示第 110 篇(共 29 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-03-24
是次消費
每人約$240 (晚餐)
MAR 23

想食好耐 今日星期五夜晚大概7點去到 唔洗等位有得直入 佢有三個價錢 最平就蟹+海鮮 好似218 中間係龍蝦+海鮮 ?238 最貴係蟹龍蝦加海鮮 ?278 但唔知點解今日得最平同最貴 見唔太餓揀左最平 揀左黃金湯底 其實姐係南瓜 檯面有計時器自己計時for海鮮 海鮮正常 味道都ok 蝦就一般 跟著每人4款火鍋料 食曬海鮮佢先會送上黎 到最後佢會落埋粥、豬油、菜脯etc 滾起就食得 大概有5碗到 食完無話到好飽好飽 未必會encore 因為無想像中咁好味
2022-06-21
是次消費
每人約$625 (晚餐)
JUN 22

滿心期待黎呢間 見到有刺身有邊爐又可以夾海鮮 約咗夜晚8:30鐘我哋揀咗中忍之卷 $568+1 送松葉蟹 有一個好細嘅鐵兜俾你去裝冰然後夾海鮮 海鮮都有蜆、鮑魚、蝦、賴尿蝦 火鍋配料就正常嗰啲:丸、菜、金菇 etc 嘢飲就係玻璃款既汽水 啤酒 etc 朋友出去夾蝦嗰陣時發現d 蝦都接近死亡🥲 唔太新鮮 賴尿蝦係完全冇味道 送個隻蟹個蟹蓋可以幫你蒸熱佢 蟹腳嗰啲我哋全部整熱晒 食落都幾好味 刺身叫正常味道 有一樣嘢唔好就係啲人唔會主動幫你執枱 見到成枱都係食剩嘅空盤係唔會幫你手 唔知咩事 埋單最後一...
NOV 21

甘岩黎呢邊出實習 諗唔到食咩 mentor推介我地食呢間🥰 叫左個豬扒河粉 好味😋 朋友叫左生牛肉河 小店似係情侶開 坐得舒服 態度又好😚 最後過左幾日我地有encore🤣🤣🤣
SEP 21

好耐冇食過唔知食咩就決定揀呢間 叫咗肉骨茶一個飯一個面咖央多士咖喱角兩杯嘢飲 肉骨茶個茶底較淡 飯同面就正常發揮 多士印象中好似唔係凍嘅但唔知點解今次會變咗凍食 咖喱角就好普通 之前明明好期待想再嚟食 但食完今次之後發現唔會再想食
前菜
前菜
大手切牛頸脊
大手切牛頸脊
自家鮮蝦雲吞
自家鮮蝦雲吞
是次消費
每人約$650 (晚餐)
SEP 21

因為男朋友同我都好大食 佢負責點餐 叫咗勁多嘢食 個哥哥見我地點左勁多 有啲幫我哋轉左雙拼咁就唔使咁貴 前菜送咗木耳同蓮藕幾好味 跟住會有一壺茶好似係玄米茶🍵 我哋叫咗半隻花膠雞煲先 🐓 啲雞唔算太滑 加水轉邊爐叫咗勁多嘢食 自家鮮蝦雲吞超級大粒 d蝦好似吾洗錢甘🦐 最後要打包埋走😂😂😂😂 下次黎會識醒水唔叫咁多嘢食😙 不過坐嗰陣會同個爐有少少距離感
是次消費
每人約$90 (午餐)
SEP 21

唔想成日食泰國野 經過點心舖就決定食呢間做lunch 入去都幾full d餐具有少少唔乾淨 野食叫左 鳳爪排骨飯 蝦米腸 叉燒包 鮮竹卷 蝦餃 蘿蔔糕 燒賣 飽到一個點😂 但可能多人 食到無乜冷氣 有d出汗 同埋都點心不過不失 2個人買單around 180
炸饅頭
炸饅頭
SEP 21

同事一直講呢間 於是我地就去咗 一去到已經好多人 d台比較窄 同隔離檯都近 我地4條友 貪心叫左一隻填鴨 皮夠薄 但d鴨一般⋯ 好乾身 最後食唔曬 打包了 餃子朋友揀左要素⋯ 點知⋯ 個口味完全唔岩食😂😂😂😂😂 個雞絲粉皮好好味😋 叫得過 酸菜魚太多碎骨⋯ 雲吞雞就唔太好味 d雞好‘hi’ 湯就無乜味 娃娃菜就正常 炸饅頭就好難唔好食 😂😂😂 呢間唔明點解甘多人話好味 但我地唔會encore
烤魚
烤魚
是次消費
每人約$300 (晚餐)
SEP 21

今次食tko呢間 離地鐵站都唔算太遠 一入到可能早 6點鐘 未有太多人 原本想叫毛血旺烤魚但偏偏個日無 男朋友又覺得菠蘿好奇怪 我又想食辣 最後我地叫左花椒bb豆花味 bb辣小麻 配菜就叫左蘿蔔鴨血響鈴 另外叫左蒜蓉牛油鮑魚同醬燒白鱔 野飲都大杯 幾好飲 烤魚2個人我覺得叫勉強岩岩好😂 佢原本有跟埋大量木耳 豆花 寬粉(幾條)青瓜同洋蔥 最後叫左一碟寬粉😂😂😂 食到超級飽 鴨血我覺得一般 可以encore😚😚😚 鮑魚我覺得跟蒜蓉麻麻😂
JAN 21

返工前特登去買黎食 叫左麻辣燙 要左午餐肉、豬皮、鴨血同薯粉 另外叫左一份魚蛋😋 魚蛋好味啊 另外個麻辣燙都好正 略嫌鴨血細舊左少少 其他都好味😍😍😍 位置係九龍城廣場正對面🤪🤪
這篇是 [非食評]
煙三文魚白汁蘆筍意粉
煙三文魚白汁蘆筍意粉
燒牛肉洋蔥芝士配牛角包
燒牛肉洋蔥芝士配牛角包
是次消費
每人約$120 (下午茶)
JAN 21

為左慶祝朋友生日 依家又有限聚令 收左工搵到呢一間人地介紹的cafe黎食個tea 餐牌寫左係黑板上面😚 野飲就另外有個list🤣 叫左一個意粉一個牛角包 勁大份😋😋😋 野飲就不過不失 環境都好舒服😎😎 食到好飽❤️❤️❤️😚
Top