CandyTang9041

CandyTang9041

我是 CandyTang9041
訊息
正顯示第 110 篇(共 30 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
Cappuccino
Cappuccino
SEP 22

三點幾,由潻咸道走入加連威老道,十室九空,走入去叫咗杯cappuccino, 杯啡味唔係好濃,下午用來放鬆吓啱啱好,啲奶打得好好,個花好實正,飮到未個花都冇走樣。 全店兩個後生仔打理,入門口時啱啱聽到有客問生意如何,後生仔概嘆一般,其實尖沙咀開啡店真係難為皮,幫幫手,杯啡好過街頭連鎖店㗎。
蝦味噌豚骨拉麵
蝦味噌豚骨拉麵
蝦味噌豚骨湯麵
JUN 21

Bookmark 咗間拉麵店,冇諗過係㩒飛仔order,order咗🦐味噌🐷骨🍜,簡單日式拉麵店設計,店員收飛丶坐低約兩丶三分鐘就上麵。 湯身厚厚,蝦同味噌味好出,飲咗唔口渴 配有粟米、蔥花,好好,爽口亦能減低拉麵油膩 叉燒帶點肥,腍冇柴皮感,厚度啱啱好 麵身係幼麵,正常軟硬啱啱好,有需要可以選擇自己軟硬度,但依仲幼麵外賣食應該口感打折,都係堂食啦 成碗麵味度好平行,唔會特別一樣嘢搶風頭。 值得一提,個辣芽菜好好味,忍唔住夾完再夾。
NOV 19

其實被裝修吸引,因似日式簡約風估食物應該可以。 鰻魚All Day Breakfast: 其實味道普通,諗除咗塊鰻魚外,冇其他嘢值依個價錢(多士丶沙律菜丶生果丶炒蛋) 慢煮封門牛定食:餐牌有推介,以為穩陣,一個字「伏」ghost。牛無味,本身我食牛唔加任何醬汁,但依個唔點汁就真係冇味。最重要係靭,靭到呢⋯⋯完全唔覺慢煮。唯一讚吓係個南瓜湯,不過凍咗。 反而見隔離枱叫嘅意粉賣相唔錯,但個人覺得個價錢set得過高,翻兜機會不大。
OCT 19

上次沾麵,今次試試拉麵+餃子 豚肉拉麵:約4片普通size叉燒,肥瘦剛好,上菜時叉燒用火鎗炙過,咬落有炭燒香。湯有少少豬骨羶但可接受,麵軟硬剛好。 餃子:有肉汁但表皮有啲乾,普通。 總結:尖沙咀區尚可日本麵食。
1 推介
castatang0108
濃厚豬骨炙燒豚肉玉子拉麵
濃厚豬骨炙燒豚肉玉子拉麵
羽根燒餃子
羽根燒餃子
炙燒豚肉味玉拉麵
OCT 19

霸嗎一向响Openrice排名好高,尖沙咀長期排長龍,今日巧遇中環舖剛開門就試試。 濃厚豬骨炙燒豚肉玉子拉麵🍜 濃厚豬骨湯:yummy名不虛傳,拉麵送上時見碗湯好「𠍇」好厚身,湯味濃而不羶,好味。 豚肉🐷:一塊厚切腩肉,咬落鬆化,肥肉甘香。三高者危險品! 玉子🥚:全隻上,小心!一咬蛋汁即流wow 羽根餃子🥟 韭菜豬肉,雖不是咬落有肉汁但煎得香唔油膩,加上餃子汁啱啱好。 小意見:調味蒜粒可惜已潮,要注意。另外冷氣超弱,秋天都食到成頭汗,夏天就⋯⋯
FEB 19

友人介紹到此一遊 招牌海南雞+雞飯:你問我得唔得?得,特唔特別?唔特別,簡單講就係同新加坡一般food court 味道,冇一種驚喜感 牛肉肉骨茶:嗱嗱嗱依味就有驚喜shocked牛味好重,牛肉好腍,牛魔王啱食,以為有藥材味湯稀清,但相反湯濃濃牛味反而唔太有藥材味 牛肉脆米卷:小朋友食咗話好好味咁就信佢啦 墨魚餅多士:賣相ok,不過又係冇乜驚喜,仲之見其名就知其味 榴槤芝麻球:聞到有榴槤味但食落就食唔出榴槤味,但個波波都炸得唔錯 想讚讚工作人員對小朋友同老人家特別照顧,好少見宜家啲年青人咁有同理心及懂得體諒他人like
FEB 19

約朋友聚一聚叫幾味邊食邊吹水 青咖哩雞飯:青咖哩唔辣較甜,餸菜菜多過雞,過得去。 脆牛腩:excited皮脆牛腩腍,雖用油炸過但上碟唔見油,牛腩有少少「痴」🦷,+上青咖哩汁食的確唔錯。 沙嗲串燒:upset網民大讚本抱有希望,點咗牛、雞丶豬各兩串,但鹹咗啲,豬仲燒唔熟。 薄荷青檸梳打:雖有大量薄荷葉但飲落同普通青檸梳打冇異。 另外叫咗個雜菜炒粉絲,但冇乜特別。 直得like係環境坐得舒服,侍應唔會打擾,個吹水局食咗兩個幾鐘都冇俾壓力我哋,人唔多,全程食得自在。
FEB 19

又來沾麵測試,咁啱行過見鋪頭細細有幾多人食就開門入去。 餐牌翻來翻去,想試試柚子沾麵,餐牌本限定賣柚子燒三文魚,但覺得麵店食三文魚怕有伏,穩陣起見都係改叉燒。 柚子汁:稀咗啲,麵沾落去不能好好掛上柚子汁。雖汁內有大量柚子皮,但柚子味較弱唔太突出,但勝在汁唔太鹹,食完唔口喝 麵:選咗普通,但麵身較硬,口感如食油麵,勝在麵涼咗都冇黏埋一舊 筍:脆口唔錯 叉燒:有三大塊,薄薄嘅但好有脂肪,用火槍燒一燒先上碗,食落有燒過甘香 整體唔錯係汁稀啲,價錢响尖沙咀區差唔多啦,不過比同區3️⃣田,在下覺...
JAN 19

是次已係第三次幫襯,對上一次已係一年前。 今日叫咗一碗火車頭,實話比一年前差咗。 湯:濃濃牛味,飲完唔覺勁口渴,彷彿有啲藥材味,個人OK 生熟牛:不過不失 牛丸:味道唔錯但有筋,唔彈口咬落有啲死實 牛筋:可以不提,唔食冇可惜 牛柏葉:爽脆好味,可惜成碗粉得一舊5cm x 5cm大嘅牛柏葉响碗底中揾到,算叫寶物沉歸底 下次來唔來?唔會刻意想起佢,但路過都會上來,今次可能叫啲嘢食唔啱我啫,的確一年前食物不錯,應該俾多次機會。
Soya  milk  latte
Soya  milk  latte
Blueberry  cake
Blueberry  cake
Hand  Drip
Hand  Drip
DEC 18

本來假期人多就唔想去,但咖啡癮起就去啦。 Soya Milk Latte: 豆味濃而且豆奶打得好厚身,口感勝於大型連鎖咖啡店,加4蚊都值,如能用瓦杯上更好 Blueberry Cake:遠遠望到已經盯著,好味,一啲都唔dry連邊邊都好食 Carrot Cake:個奶油略甜襯上唔甜嘅cake,甜味啱啱好,不過嫌個cake冇乜「內涵」,如果蘿蔔切大粒啲有啲咬口更好 Hand Drip: 選咗第一隻豆,flower聞到果香味,第一啖飲有好濃果酸及紅酒味,食啖蛋糕再飲第二啖😳⋯⋯酸味冇哂,咖啡味浮咗出來,未完!after taste仲有dark chocolate 嘅苦甜味,嘩!...
Top