LucyMarie

LucyMarie

澱粉質女孩貪靚怕肥又鍾意食,揀食要好味、低卡,健康又要抵食😜!
訊息
正顯示第 110 篇(共 290 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
甜品
MAR 24

親戚朋友聚會,梗係揀自助餐好啦,迎合大家口味,很久沒有吃酒店自助餐,一看價格很多都上漲了,選擇了這間做緊折扣的歷山餐廳。 頭盤魚生生蠔都不缺,成人$500全包,還有長者價$450,非常抵食。 還每人一宗熱騰騰的佛跳牆,非常滿足。 順帶一提,那裏熱菜有蒸魚、咖喱、羊架牛扒,都是絕頂好味,廚師有料到。 雪糕和格仔餅,都是絕配,可以加生果朱古力醬,加一個雪糕球,美味極了。 我最欣賞當然係甜品啦,這裏切餅好衛生,有專人夾俾你。 總括嚟講,抵食又多嘢食,仲有鴨肝即場煎,完美!
APR 23

有朋友嚟,梗係揀交通方便餐廳,食得多連鎖餐廳,呢啲六獨立有特色餐廳一定要試,先前見到有很多好評,一定無衰。 淨係睇餐牌圖文並茂已經好開心,眼闊肚窄,先來一杯珍多冰。 仲有青檸梳打。 印尼雜錦飯和花膠湯粉皮好有特色。
APR 23

網上找到這間位於東涌西餐廳,由於有露天座位,空氣較流通,所以選擇了它。 齋睇餐牌已經好吸引,可以吃牛扒、意粉、pizza等等 牛扒配很多新鮮炸薯條,我覺得好好食. 白酒蜆肉意粉,我覺得個汁調得非常之香,有不會油膩. 前菜沙律、飲品非常好味,最緊要坐得舒服人不多。
FEB 23

有同事介紹,話呢度啲嘢好食,今日見午餐時間長啲,所以就嚟試吓,之前打電話嚟知道冇得訂枱。雖然排隊啦,不過都好快。 排緊隊職員已經比菜單睇,的確非常有效率,都好嘅,揀定先入去即刻就可以柯打 要讚吓呢一個飲品,係套餐附送嘅水果茶。 我哋一行三人,附送前菜就係呢個青瓜。 我哋分別點了牛丼、娘惹咖喱和日式卡邦尼意粉。首先上菜時間快,出來也是熱騰騰的,賣相靚,價錢公道,如果唔係返工,坐耐啲慢慢享受食物更好,不過始終值得再嚟。
FEB 23

朋友外國回港,住在油麻地附近酒店,相約大家就腳地點來一個下午茶,我們一行五人,一定要揀校清靜地方,可以坐耐啲同埋傾偈 美女個個都要減肥,所以有部份只叫飲品,飲品餐牌,價錢都好合理。 當然下午茶都係好選擇,我喜歡即製芝士薄餅。 其實英式薄餅tea set ,需時20分鐘製作,想必然是由麵粉開始焗,應該也是極好的選擇。 再來一杯咖啡,我簡直賞心樂事。 其實餐廳還有高檔下午茶餐,走個週末一定要再嚟。 睇吓手調咖啡就知有幾用心。
JAN 21

今日三人行去了吃午餐,我第一次來這裏吃午飯,早餐就嚟得多了。 午餐套餐選擇種類多,我們三人選了紅酒會牛尾、日式咖喱雞扒飯和忌廉汁香煎比目魚。 先來一個餐湯,頭盤絕不馬虎,沙律菜亦非常新鮮. 三個餐到給100分! 最後飲杯熱咖啡,正!
JAN 21

約個舊同事在深水埗買東西,估唔到橫街有一間裝修得很簡約吸引的餐廳。 沒有訂枱嘅情況下,下午一時半都九成滿座,等了5分鐘很好彩就有位。 我們分別點了叉燒及燒三文魚井飯,呵呵冬天有點肚餓。 叉燒看似沒有什麼特別,但藉口叉燒實在與眾不同,形容不到的好味。三文魚沒有問,而且笑得魚肉多汁新鮮好味,整碗飯吃完。 當然最後一杯咖啡少不了。一定會再嚟!
JUL 20

呢度原來星期一至五有早餐,仲要唔加一,今日特登去一趟,九點到其實已經坐滿晒客,探完熱有位自己坐,枱面有菜單,日本餐廳吃早餐都係第一次食。 今日先試西式早餐,找天試港式,兩人埋單$100非常抵食一定會再嚟。煎雙蛋火腿茄汁焗豆配多士$45。 蕃茄湯通粉餐$55. 坐窗邊仲有靚景睇。
MAY 20

第一次嚟九龍灣MegaBox的宜家傢俬餐廳,因為泊車便宜, $19一個鐘,而且食完亦都可以行吓商場,非常之好。肺炎疫情影響下,這個餐廳的社交距離做得非常之好,枱與枱之間有充足的空間,令人坐得舒服。 首先係推架車仔去取餐,跟着流程做,先攞飲品甜品冷盤。 這裏主菜都係40幾蚊左右好抵食,頭盤選擇凍蝦,新鮮又好味! 點了龍蝦湯、寬條麵和三文魚,最後還是非常喜愛紅蘿蔔麵包。lol
MAY 20

朋友帶我嚟吃午餐,原本以為是普通樓上菜館,但侍應上菜,一試我就知這間李公館並不一般。首先點了碧綠活剝蝦餃皇及原蝦鮑螺片燒賣皇。 蝦餃大大隻蝦極之不錯,燒賣又非常特色,最緊要熱辣辣新鮮蒸like。 天時暑熱,來個冷盤話梅凍豬手,食過返尋味酸酸甜甜,正! 口痕又點了個脆卜卜椒鹽墨魚咀,和菜館的荔枝茶十分匹配。 重頭戲梗係要個蒸飯啦, 這個籠仔龍躉頭腩蒸飯,色香味俱全,連我呢個咁奄尖又怕味精嘅人,都比100分過關!龍躉魚又新鮮又大件夾抵食yummy 可惜趕時間返工,下次一定要試埋甜品先走。 順帶一提,李公館仲有...
1 推介
harmonythegreat