天邊一隻雁

天邊一隻雁

食得是褔天邊際
訊息
正顯示第 110 篇(共 138 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
泡椒味烤魚
泡椒味烤魚
四川回鍋肉
四川回鍋肉
OCT 18

同朋友行完街,路經一間巴蜀烤魚店! 一於入去試下先! 其實,烤魚我食過多次,不過未試過用鉗魚烤!今次一定要試下泡椒味先! 嘩!賣相一流!我見到已經口水直流到喉嚨!芬芳樸鼻!椒味與整碟溶合一體!crycryyummyyummy 全條鉗魚被唐芹、 泡椒、大豆芽、金針菇、秀珍菇包圍住。 食落味道濃郁!加上魚質嫩滑!用來送飯,絕配! 再一個四川回鍋肉,真係好地道呀!有豆鼓、一塊塊半肥瘦既回鍋肉、青椒、葱,非常誘人!一定要飲番杯啤酒先! 歎一歎,真係人生樂事!likewowlovelovelove
Haru0309
燒魷魚
燒魷魚
MAR 18

人生最美味的美食 一直以來,我都害怕食魷魚,因為怕膽固醇過高!但近年來話,原來魷魚會來好既膽固醇!於是我試食下啦! 嘩,賣相一流!雖然燒烤了,但仍然保留肉質,海鮮味濃郁 , 外面係少少燒焦,內裡有彈性!食落一流!我禁不住,食完一塊,又食一塊又一塊!likeyummyyummyyummywowwowwow 再嚟一碟:脆肉炒菜苗~用蒜蓉炒既菜苗,加上脆肉的油,使更香、更入味!菜又嫩,味道剛好!不太咸!不油膩!用白飯來送!好夾!likelove 加上一個椰青,配搭一流!tongue 下次一定要約齊一班朋友,多食多款美食!
駌鴦咕嚕肉
駌鴦咕嚕肉
海鮮什菜煲
海鮮什菜煲
OCT 17

自從上次嚟過呢間晚餐,一直都很掛著呢間餐廳既美食,一於約埋朋友一切再食下先。 餐牌有一個新菜式,駌鴦咕嚕肉~駌鴦分别係用山楂同蜜糖兩種口味,外脆內軟,山楂味道令人特别開胃,又是古老做咕嚕肉既材料之一,而家又可以食到yummyyummy; 蜜糖既咕嚕肉,充滿濃郁既味道,堆砌成一幅美麗的圖畫,賣相一流,味道更一流!likewow 另一個餸係海味什菜煲,大大隻蝦乾、冬菇、菜、粉絲,加上湯鮮甜味,可以做湯飯,真靚tongue 再嚟一碗菜膽雞飽燉翅,簡直超值,有翅有飽同雞,清甜美味lovelovelove
MelodyWong5016
士多啤梨蘋果酒
士多啤梨蘋果酒
OCT 17

回想過去我讀中學的年代,每逢中午放午餐時,一定會食盅頭飯,價錢仲很平宜,味道好好味。 但係現在九龍城已變化了很多,開了商場,同埋很多食肆,尤其是泰國舖頭也不少。 行行下見獅子石道也有一間泰國舖就坐低了。餐牌上有一特色美食,炸烏頭沙律菜包,烏頭起了肉,切成粒粒,又將粒粒炸了,加上大量香料,花生,檸檬,味道甜甜酸酸,令人胃口大增。likeyummyyummy 加上一罐士多啤梨蘋果酒,味道充滿一陣陣士多啤梨撲鼻,飲後使喉嚨清清新新。lovelove 再上一碟椰汁千層糕,一層一層,煙煙韌韌,味道不太甜,剛好!lovelovelove 呢餐真使我食得大...
炸黑毛豬火煺球
炸黑毛豬火煺球
西班牙炒飯
西班牙炒飯
OCT 17

香港難得有西班牙美食,內裡裝修優雅,特別!仲有用黑毛豬做主題。雖然,我暫時未到西班牙旅行!但係,今晚美食使我猶如身處西班牙。excited 首先,叫了一碟炸黑毛豬火煺球,原來用5J黑毛豬火煺,以麵包糠包裹著,炸得金黃色一個一個波波,漲漲的,脆脆的,咬落肉味濃郁,加上火煺蓉,更能帶出黑毛豬味道。 球上有白汁沙律同香草,賣相吸引!yummywowlike 再叫一碟西班牙炒飯,賣相真係一流like, 一粒粒飽滿黃姜粉既飯,幾隻大大既蝦,仲有帶子,鮮魷一圈一圈的,有檸檬香草襯托一起,食落海鮮鮮味鮮甜!一流!lovelike
SEP 17

住家商場裏,被門口機械人吸引住! 不需到日本,也能食到拉麵。 仲係牛油拉麵~賣相一流,我好似去左日本一樣,一大片牛油,兩大片叉燒,湯底仲發出濃湯既味道likewow。食落麵既質感有彈性,加上牛油濃底,更添柔滑。無得頂!yummyyummy 跟住嚟一碟自家餃子~皮薄餡多,肉質鮮美多汁,外面煎得脆卜卜,味道靚呀lovelovewowwowwow 加一個甜品先,紫芋粟子薯餅~健康又美味likewow,味道不太甜,又不肥膩!唔係周圍可以食到架!Yummy! Yummy! 原來有很多選擇架,下次一定要嚟試下其它野食先tongue
SEP 17

經過旺角,我同朋友又想起一個豬骨煲火煱。 就叫左一碟蜆肉紫菜餃,蜆肉好新鮮好有海鮮味,蜆肉同紫菜嘅配合,帶出蜆肉海鮮餃嘅鮮味道! tonguelikewow 主角嚟啦~正宗澳門豬骨煲,一打開煲蓋就有陣陣撲鼻,口水直流!尤其是豬手不太淋,又有彈性,絕不肥膩。lovelove 而且我哋作爲女性呢講,最需要的是補充骨膠原啦,食後,就好像充满了能量,成個人都立即靚曬!lol 打邊爐一定不可以少得手切牛肉啦,賣相唔錯,食落牛味濃郁,肥瘦適中! 更令豬骨湯,更濃郁,更美味!yummyyummyyummy
neptuneper
片皮鴨
片皮鴨
鴨粒生菜包
鴨粒生菜包
SEP 17

需然是雨天,但仍然不減我同朋友相聚既心情,反而我覺得友情寶貴! 我哋約埋係尖東站等~一出閘就見有一間中式餐廳,裝修得光光猛猛,坐位闊闊落落,坐得舒舒服服!最啱傾計! 難得找到片皮鴨食,一於要試試先!嘩,果然賣相一流,令我唾言欲滴!yummyyummy 皮薄脆卜卜!沒有肥膏,肉質鮮美可口!難得在香港也可以食到!用一磈一磈薄餅、青瓜、大蒜、醬汁包起來食,絕不肥膩,味道反而清新!食完一件再一件!lovelovelikewow 片皮鴨仲可以兩食添,烤鴨粒生菜包,有菜包起鴨粒來食,一舉兩得!tongueyummy 我哋約定了,下次再來品嘗其它食物。 ...
AUG 17

為食既我,又同朋友一齊去食好西啦! 個小食炸黑松露蝦餃,賣相炸到金黃色, 已經好吸引我想快啲食落肚, 第一啖咬落去,皮脆咬感唔錯, 雖然黑松露既味道唔係好重, 但勝在餡料夠哂足,餡料既口感亦有點咬口。yummyyummy 之後再食個麻辣雞煲,望落雖然唔多料, 但味道辣得好過癮,一啖接一啖根本停唔到口, 雞既肉質唔"鞋"身,有點嫩滑, 除咗辣之餘,佢日既汁底亦很濃郁香口。 lovelove 最後,都叫咗個大手切牛, 比我想像中大份啲啲,同啲肉有好多雪花yummyyummyyummylikewow 整熟咗後,口感唔錯,一樣唔會"鞋"身又唔會靭。
黑椒汁羊架配露荀薯角
黑椒汁羊架配露荀薯角
JUL 17

荔枝角批發時裝多,價錢比較平宜,又多款式揀!買完野後,係時間嘆番一個豐富既午餐先! 咦,原來附近樓上有一間西餐廳,裡面裝修都舒舒服服! 坐下見餐牌包括半自助 bar, 有餐湯,沙律,一份午餐!一杯咖啡!非常 豐富! 講番個湯係忌廉磨菇湯,好creamy呀,陣陣濃郁既磨菇味道,使我飲完一碗又一碗!yummyyummy 賣相唔錯,似一幅美麗圖畫!羊架一層肥一層瘦,厚厚的,有層次感、有口感!羊味不羶!配上黑椒汁,靚呀!liketongue 加上一杯齋啡,人生樂事!
Top