kiko901123

kiko901123

我是 kiko901123
訊息
正顯示第 110 篇(共 34 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 24

經典的港式燒味,今次屋企加餸系列,如皮脆肉嫩的古井燒鵝、金牌叉燒以及咸香滋味的燒腩仔,啖啖肉蜜焦香的冰燒鳳凰雞,各種口感豐富、風味獨特 對食燒味有著極高的熱忱和專注😆適合大埔區美食愛好者對多樣化美食的需求——————————— ⭐️五星為滿分 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ 價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️ 總括: 燒腩仔脆皮值得一試 #hkmama #foodies #燒味 #斬料 #大埔 #大埔美食 lol
APR 24

Basehall 底層林林總總各式各樣小店 雖然係美食廣場,但與別廣場稍不同是場內有服務員清潔枱面及餐盤。lol ❥海南雞飯🐥 皮爽肉滑的海南雞加上特色辣醬,油分並不多,亦保存鮮雞嘅味道 ❥原條菠蘿海鮮炒飯 🍍 半份起肉菠蘿作配料,炒飯微微咖喱香辣感,青口、大蝦和蜆等海鮮足料又香甜新鮮 ❥泰式炸物拼盤 (雞翼、春卷、魚餅) 炸物香脆可口,雞翼帶有焦香味,春卷味道不錯 ❥椰汁冰 鮮椰汁製清甜解渴like ❥鮮水果杯 有蘋果、橙、菠蘿等生果,小朋友最期待,飯後齊齊食哂
MAR 24

舊時荃灣返工日食米線,都算係回頭多次的餐廳,米線份量超多,辛辣度/酸辛辣度可自己選擇,每鍋米線的配料都很多😀 係荃灣都頗有名氣,店舖細細去親堂食的話,都要排隊~ 餓得濟今次就揀咗外賣 豬頸肉小鍋米線🍜 豬肉一咬即淋,米線吸哂肉汁,鮮味十足,再加多樣芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽等配料 肥牛小鍋米線🍜 外賣都拎咗一段時間,米線愈淋感覺愈好食,配料又多多,加埋墨魚頭春卷等小食~ 超級好味 *惹味小食*🥟原來小食咁有睇頭 涼拌墨魚頭👍 (蒜味加D 辛辣,好食彈牙爽口) 炸春卷(5件)👍...
MAR 24

日本拉麵食得多,蝦味拉麵就頭一次食,麵條均用日本小麥粉新鮮製造 🍤蝦紅湯拉麵 原味高湯味清甜特別 💕湯底用不同種類蝦每日熬煮4小時,包括龍蝦、虎蝦、日本櫻花蝦和阿根廷紅蝦等~ 濃湯蝦味十足 (加辣要另外加) 🍚虎蝦乾味海味坎飯 (配蝦湯) 少可拉麵店有飯食😆選用日本北海道米,加入乾貝、日本花菇和虎蝦櫻花蝦等配料,再加上自製昆布醬汁淋面,食完濃郁香氣散佈在整個嘴中 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子 三味都係蝦~ 愛好食蝦者可以一去
FEB 24

裝修雅致裝潢,手工粵菜主理, 環境似足年代上海懷舊餐廳 個日入去率先食片皮鴨再食埋蟹羹,嗰日服務員不斷以都在我們附近周旋為我們服務,態度都10分良好lollol 片皮鴨叫咗兩食半隻,大大隻啖啖肉,咁味道都相當鮮味而且油份剛剛好,皮鴨皮脆,剩下的鴨肉就用作炒米粉用途,個鴨肉米粉鴨肉混和米粉之後再配合其他蔬菜配料都很不錯 五星評分:🌟🌟🌟🌟 片皮鴨值得一嘗 燒腩仔同叉燒拼盤都值得叫 燒腩仔肥瘦剛好而且表皮超脆 獲頒米芝蓮一星殊榮的粵菜食府
JAN 24

Parma Ham 帕爾馬火腿意大利薄餅 🍕 長型簿餅,芝士超豐富再拌意大利火腿,食到停不了lol 牛油刺山柑醬烤鱸魚🐟 馬駖薯做底層, 配合烤鱸魚鮮味香甜~魚皮煎得剛剛好, 味道不輸烤魚, 認真最推介 意大利牛肝菌燴飯🍚 米煮半熟加入牛肝黑野菌汁煮成奶油般濃郁, 燴飯非常惹味 #Risotto 一上細佬全清 Sex on the beach 🍑 加一杯調酒: Peach schnapps, cocktail, orange 牛肉醬粗管意大利粉🙆‍♀️ 肉嫩低脂瘦牛肉、新鮮蕃茄配上粗管麵,鐘意食蕃茄岩哂
JAN 24

又一香港製造地道氣色 #沙田友 必食,鄰近石門站一出便到,店內環境全是香港獨有街景油畫,平常食市客人都不少。 重點推介: ❥清湯牛腩牛丸麵 (聽聞是創辦人想當年推住木頭車靠賣牛腩麵養活一家, 亦是馳名湯底香濃牛味重,店內推薦必食一味) 味道鮮甜濃牛味重,牛腩半肥瘦一咬即冧,又抵食又好味 ❥炸豬扒菜飯 (除咗麵食都外賣食吓菜飯,外賣一樣出色,煎豬扒入口即脆,打開外賣盒聞到香味~ 有肉又有菜營養均衡 ❥ 斑斕撻/斑斕卷 熟食以外作早餐一流既有淡淡香氣的斑斕撻卷,亦是店內外帶美食之一
JAN 24

超過60 隻貓貓陪你食lunch 有d 貓貓仲偷枱面野食😂 佔地1000 呎舒適玩樂空間,算大座位又闊落 免入場費🫢 免按時收費🫢 lollollol 叫左pizza, 炸雞亦魚柳拼盤 , 好味道 仲叫咗個意粉lollike認真貓貓陪伴我地食飯 Lunch 免入場按時收費算係甘,有得玩 有得食 帶住兩個仔仔不斷放電xdxd ⭐️五星為滿分 Pet friendly 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ 價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
JAN 24

#探魚🐟 #川菜 香港新開 "探魚" 一探究竟先 開咗係沙田新城市,驚喜座落商場店內 充滿陣陣魚香辛辣味,等位滿滿人流由夜市時間開始 蒜香味淩波魚 (🐟魚身雖然比內地探魚細,但味道都保持到一樣),值得一去,價錢以烤魚來說都算抵食,探魚特別係可提供完全不辣的烤魚類供不吃辣的寶寶們 場內仲有兒童餐選擇👶 啱哂有小朋友家庭 ⭐️五星為滿分 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
荔枝蝦球
酸菜魚
水蜜桃雜果茶
炸饅頭
DEC 23

中國古風的餐桌怖置,靠門有個小涼亭 音樂伴奏著中國風純音樂 主要菜式包括荔枝蝦球, 酸菜魚 ❥荔枝蝦球 (必食)🌳 由氣派招財荔枝樹冒煙托盆出來嘩然上碟,蝦球相當脆, 外表整到真荔枝皮一樣~每粒荔枝都吊在樹上~ 非常特別~ 價錢超抵食 $68 體驗價 ❥水晶鍋巴雞粒卷 (極推) 🔮 用辣椒同醬油炒香嘅雞粒,另配上雪糕筒型嘅鍋巴,微辣香脆惹味,驚喜好味 ❥魚香茄子煲🐟 與大排擋有別,味道魚香稍微帶多點,茄子嫩口好味, 套餐包小食-涼拌雞粉皮再配杯洛神花茶 ❥炸饅頭 半份: 炸得酥脆...
Top