benran

benran

我是 benran
訊息
正顯示第 16 篇(共 6 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
松葉蟹丼
松葉蟹丼
FEB 23

期間限定松葉蟹天婦羅丼, 啲色太深, 好似用左千年油咁, 但食落又好食嘅, 個丼好食但唔好睇。仲有見到碗飯以為好大碗, 仲好開心話有咁多飯食🤩🤩, 隔離檯呀妹妹忍唔住笑笑口同我講, 隻碗係古惑的碗架, 個底高到不得了😵😵。
2021-07-31
是次消費
每人約$160 (午餐)
用餐優惠
優惠券
AUG 21

Weekend都喜歡去海濱匯午餐, 因經openrice訂檯有discount, 第一次用open rice pay又再減$20, 好抵! 第二次來flames, 服務態度都好好, 佢食物質素味道都不錯, 但錯在廚房不夠專業, 決定不會幫襯的了。 今次點了3個餸, 一個pizza, 一個大蝦意粉, 另外燒雞漢堡。 兩個main course 都好味的, 係抵食嘅, 但pizza來到的時候, 面是熱的, 但個base卻凍冰冰, 明顯是急凍reheat, 但都唔夠熱; 跟侍應說了, 即換第二個比我們, 再來的個base係好熱, 而且仲燶哂, 感覺廚師應該不滿我們投訴, 不敢再換了...
2021-08-04
是次消費
每人約$170 (午餐)
AUG 21

今日同朋友, 聚舊一下, 一起午餐, 好耐無去堅尼地城, 變化很大, 多左好環境又舒服嘅餐廳。 今日嚟試Chill & Grill, 環境舒適, 入門口見到自家水種菜, 感覺好健康😄😄, 餐廳很大, 裝修令人感覺舒服乾淨。 3 course lunch set , 頭盆有粟米忌廉湯, 好香粟米味, 好幼滑; 當然還點了新鮮沙律菜。 主菜選擇都多, 點了法式油封鴨腿配窩夫, 另跟兩個十分邪惡的鴨油和牛油, 啲油好香呀! 但過唔到心理關口, 只可淺嘗了, 鴨腿味道做得不錯, 不會太鹹, 而且夠淋身, 鴨皮酥脆。 另...
Firecracker Salmon
Firecracker Salmon
steam broccolli and cauliflower with cheese aside
one more please
one more please
2021-05-29
是次消費
每人約$640 (午餐)
MAY 21

觀塘越來越多有規模餐廳, 經Open rice訂檯更有75折, 一於週末就觀塘尋好味道。 *Firecrackers Salmon likelikeyummysuper tasty , 應該係慢煮, 個汁好好味! *Lobster Risotto upset龍蝦無味道, 比較失望, 亦不是龍蝦汁底, 但飯係好食嘅。 *Steam broccolli and cauliflower with cheese likelikelikelikekingkingwowthe cheese just delicious *飲品, one more please, 不太甜, peach , passion fruit, pineapple, all my favorite, ONE MORE PLEASE
燒翠玉瓜沙律
燒翠玉瓜沙律
OCT 15

聯安街最近開了一間泰國餐廳, 今日決定去Lunch 試吓! 門面一點也不張揚, 容易行過了頭也不知, 餐廳的裝修簡約但相當有泰國感及很舒適的。一入餐廳就聞到濃烈的香矛味, 不錯呀! 很喜歡在這種環境下用餐。 如果今次叫那份咖哩牛腩不是太韌的話, 這餐廳就很很高分了。 smile
1 推介
專食CHEAP野既人
餐廳送嘅法式麵包
餐廳送嘅法式麵包
餐廳送嘅餐前小食, 各有特色。
餐廳送嘅餐前小食, 各有特色。
黑松露火腿芝士三文治
黑松露火腿芝士三文治
生牛肉 tartar
生牛肉 tartar
龍蝦湯
龍蝦湯
呢個係佢地嘅照牌菜, 慢煮牛柳無得頂, 鵝肝超好味。
呢個係佢地嘅照牌菜, 慢煮牛柳無得頂, 鵝肝超好味。
2015-06-13
是次消費
每人約$410 (晚餐)
JUN 15

慕著米芝連合伙之名, 又近自己屋企, 所以星期六便去一試。 說實在裝修一點都不高級, 可能翠華都靚過佢, 但最大問題係侍應生們沒有足夠嘅在職訓練, 問好多問題都要等等先, 等我問邊個邊個, 佢地幾落力, 幾有禮貌都無用, 結論裝修, 服務係茶餐廳質素。 但我當晚的食物質素真的不錯。
1 推介
海綿寶寶