joannalammm

joannalammm

我是 joannalammm
訊息
正顯示第 110 篇(共 16 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2019-12-11
是次消費
每人約$227 (晚餐)
DEC 19

今日黎到旺角呢間餐廳食西餐,伏味甚濃。 我同男朋友叫左2個set,一個係自選意粉,另一個就係牛扒。 有湯同沙律,沙律既醬汁酸到不得了,食左一啖就冇再食。 意粉方面,味道幾好,汁亦好夾,唯一麻麻既係個份量太少,158蚊得咁細碟,又唔係有啲咩特別貴既材料,完全食唔飽。 而牛扒方面,叫左medium rare,黎到好似7成熟咁,切落去好多筋,咬落去十分之靭,二百幾蚊咁既質素真係貼錢買難受。 建議大家呢個價錢可以出面食好啲,坐底左之後餐牌都要我地主動問先有,野飲又漏單,落單同埋單3次先有人理我地,服務質素完全唔得。
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2019-10-03
是次消費
每人約$60 (午餐)
OCT 19

朋友提出想食韓點,我又諗唔到食咩所以就跟左去。 雖然係小店,店內位置唔多,有少少迫,不過都將就下。 我地就叫左個雞肉蓋飯,水冷麵同埋kimbub. 首先,個雞肉蓋飯有寫明少辣,食落係真係小辣,岩曬啲唔食得辣既我😂,雞肉都嫩滑,同埋有我最愛既珍珠米。 然後就係個水冷麵,今日咁熱既天氣,朋友就話食番個涼浸浸既冷麵都係個唔錯既選擇。佢就話個麵啲料都好足,麵質都有咬口,食完有種透心涼既感覺。 到Kimbub, 正正常常冇咩特別,啲料都多,唔會話飯既比例太多。 整體黎講,小店既質素黎講都係唔錯既🤤紅磡既朋友可以一...
2019-09-25
是次消費
每人約$285 (晚餐)
SEP 19

又要諗食咩既時候,响openrice碌下碌下發現到觀塘呢間新開既餐廳,逢星期一同三,6點後入座就main course 買一送一,就同男朋友去左食🤤 入到去環境同燈光唔錯,幾岩情侶黎。 我地就叫左個鵝肝浸紅酒梨 $138,賣相同伴碟睇得出一花心思,食落啖啖油花,配埋個麵包平衡番個膩既感覺。 另外再叫左2個肉眼扒 $348 ,呢個都煮得唔錯,我好怕啲肉靭,但呢個又唔會,食落都好多肉汁,juicy,唔會話太乾,配埋調味料整體幾唔錯,亦都有少少配菜,都正常。 不過價錢黎講係有少少貴既,埋單每人接近300蚊,但好食都值得既yummy
香酥排骨滷肉飯
香酥排骨滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
SEP 19

响附近放學就諗住揾野食醫下個肚,就揾到呢間台灣餐廳!佢裝修完靚左好多,睇下食物水準係咪一樣咁好。 我就叫左個鹽酥雞滷肉飯,份量都好足,最重要係啲雞個炸粉唔會太多,而且調味都岩岩好,唔會話太咸,十分香脆可口! 而朋友就叫左個香酥排骨滷肉飯,同樣份量都好足,亦都係炸粉唔會太多,食落啖啖肉,唔會好靭。 整體黎講,台灣野黎呢個價錢算係平,而且味道都唔錯🤤,岩曬我呢啲學生哥!
特濃豚骨拉麵
特濃豚骨拉麵
SEP 19

好中意食拉麵既我,又係時候發掘下學校附近有咩食啦😂行下就揾到呢間拉麵店 聽聞過佢既沾麵好食,所以平時唔叫沾麵既我都要試試佢,睇下係咪咁好食! 重口味既我就叫左個特濃豚骨沾麵,果然冇令我失望🤤個汁十分濃味,唔會好油同鹹,同埋個麵可以掛到啲汁,亦係拉麵既精髓。另外一讚係個溏心蛋,真係有流心同埋唔會好硬。 而且店鋪會每隔一段時間推出果季既特色拉麵,同埋有得比你揀麵既硬度,符合唔同人既口味。 所以好推介比中意食拉麵既人士!
SEP 19

今日諗緊可以同朋友去邊度食飯,又可以坐耐啲同埋又有野玩下,就揾到呢間有boardgame既cafe🤤 我就叫左煙三文魚黑松露忌廉汁天使麵,三文魚都有唔少,忌廉汁都唔太膩,配埋唔會太硬太淋既天使麵,中意食西餐既就可以一試。 跟餐我再叫左杯曲奇朱古力特飲,黎到有好多塊曲奇好足料,而杯野飲都好大杯,同好濃味,食完都飽曬😂 最有心思一定係佢個生日甜品,畫得好靚,可惜揾唔番張相😭 可以叫佢畫壽星中意既圖,又可以打卡呀! 食完又未走又可以玩下board game, 都有好多唔同款,又唔會話坐耐左就趕左我地走😂
SEP 19

今晚同男朋友响黃埔睇戲,所以就諗住响黃埔睇下有咩食,行行寸見到和民,我發中意食曰本野,就入左去啦。 睡到餐牌有二人餐,價錢亦唔算貴同選擇多,所以就叫左個二人餐。 黎到個沙律賣相唔錯,幾中意啲汁同麵包碎,唔會太dry🤤 之後黎左個三文魚刺身,雖然冇專做刺身壽司店果啲咁好食,但呢個價錢都算唔錯。 仲有個幾新奇既牛油果pizza,覺得呢個幾有特包,第一次聽牛油果pizza,我又係牛油果愛好者,緊好食,pizza個皮薄同脆,唔會好濟,汁同料既配搭幾清新。 主食就有温泉蛋牛肉飯,呢個就普通同吉野家牛肉飯差不多。仲有個牛...
香煎法國鴨肝伴奶油包配青蘋果黑松露汁
香煎法國鴨肝伴奶油包配青蘋果黑松露汁
法式漢堡
法式漢堡
頂級肉眼扒
頂級肉眼扒
2019-08-31
是次消費
每人約$370 (晚餐)
SEP 19

前幾日同男朋友過大海住孔黎人既酒店,天氣唔算太好,時不時落雨,所以我地就決定近近地巴黎人入面揾間餐廳食,之後就search到呢間法國餐廳決定黎試下。 入到去個裝潢非常復古,成感覺好高貴既環境,幾有法國既風味。 一叫完野食,店員就拎左條法式麵包,呢個都算唔錯,食落脆口。 首先黎左個香煎法國鴨肝伴奶油包配青蘋果黑松露汁 MOP 178. 呢個賣相非常好,食落樣冇得頂,鴨肝滿滿既油花配上黑松露汁既麵包非常夾,最驚喜係個青蘋果浸過紅酒,食落既味道都唔錯,唔會話好奇怪。 第二個就係法式漢堡 MOP 158 一黎到塊肉...
Garlic  snowing  pizza
Garlic  snowing  pizza
Garlic  Snowing  Pizza
是次消費
每人約$150 (晚餐)
AUG 19

Mad for garlic呢間餐廳聽個名都知係主打蒜味既食品,中意蒜既朋友千其唔好錯過啦!lol 一如以往,我都係叫左garlic snowing pizza $148, 入面既材料有蝦,菠蘿,芝士,同埋好多蒜片。我好中意佢個pizza係因為佢個皮好薄同埋好脆,少少似印度pizza. 上面有層醬加埋菠蘿有少少甜甜地感覺🤤 另一樣就係risotto,個飯粒粒分明,有少少日本珍珠米,汁亦都好濃好creamy. 整體黎講好唔錯yummy
忘不了你
2019-05-07
AUG 19

平時好中意食壽司,今日就黎到呢間fusion壽司店試下啦。 我同朋友叫左個忘不了你同埋金龍卷 $88 首先,金龍卷入面就有三文魚,芝士同埋炸蝦,黎到賣相都好唔錯,食落都正正常常冇咩特別smile 另外就係忘不了你,主要食材有芒果,芝士同埋炸牛肉。加上上面既醬有少少似芥末辣辣地幾開胃,估唔到又幾夾,好清新既創意卷物。 不過最好多啲人黎,咁就可以試多啲唔同既創意卷物🤤
Top