cecichan0909

cecichan0909

我是 cecichan0909
訊息
正顯示第 110 篇(共 23 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
OCT 22

心血來潮去左食燒肉 去到先知淨係得任食(公眾假期) 坐位算坐得舒服 裝修都唔錯 我地吖左澳洲和牛餐 牛肉唔錯 不過唔好揀牛肋條!dislike 咬極都咬唔爛 其他牛質素可以接受 海鮮亦都唔錯 推介大蝦🍤 另外其他種類既野食都好唔錯 食到咁上下可以叫個凍烏冬解膩 野食黎得好快 人手好夠 服務好like 換碟換燒個塊鐵都唔會黑無面 最後仲有雪條作尾 揀左白桃烏龍 好食! 整體來講都算唔錯
OCT 22

今日幾個女仔約食飯,揀左係D2place呢間西餐試下🤩 一坐底超餓,即刻叫左truffle薯條,外脆內鬆,超正!炸洋蔥圈都唔錯😆 再叫左2個pasta 有carbonara,肉醬意粉~ 肉意就味道正正常常,肉醬比較稀身~ Carbonara比較出色~ 2份牛,一個係m5和牛,另一個揀左flat iron! M5和牛好薄身,不過都幾香牛油,但就好似冇落過鹽冇乜味,要自己點鹽先好食~ flat iron一開頭叫左medium rare,但太生好似香口膠🤣🤣即刻麻煩waiter搵廚房再整熟d 大約6,7成~本身仲驚會一煎煎到overcook,估唔到真係啱啱好medium!!超級好...
招牌花膠雞米線
椒鹽粟米
0分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$100 (晚餐)
SEP 22

一路都有朋友介紹呢間餐廳🤣 終於今日有機會去試下 坐坐下仲要排隊 鋪頭唔算大 但係都坐得唔迫 茶餐廳裝修同乾淨既情度 兩個人叫左椒鹽粟米同一個半隻雞花膠雞火粟米炸得出色 唔會過火 雞湯火鍋一路食一路飲🤩🤩🤩 濃郁既雞湯 配豆腐同竹生都一流🥰🥰🥰 雖然雞件普通 不過咁既價錢仲想點🤔🤔🤔 飲品略普通 同埋樓面得兩個人 做到佢地隻野咁 不過小店都盡量體諒🙏🏻🙏🏻🙏🏻 已經計劃左下星期再去飲雞湯 正😝😝😝
SEP 22

今日有老闆請食飯! 雖然冇一間外賣送上半山,但打去鋪頭問,我話加返的士錢比佢,佢地都可以安排到同事送到上黎~服務同態度都超好!like 十幾人既份量,份份都係熱既!食物質素同之前去過堂食一樣咁掂! tiramisu latte 仲好細心咁分開一杯latte一杯係tiramisu串~ 因為我落單既時候想方便自己到時分食物,所以whatsapp落單有加埋同事名係食物前面~ 估唔到佢地竟然細心到每份食物都幫我地寫好哂名!!仲畫埋畫添~好窩心啊! 同事都大讚食物質素高,員工又細心! 不得了!smileheart
SEP 22

新都城終於有間好食既酸菜魚! 叫左小辣,平時食開譚仔4小辣既應該都覺得小辣係完全handle到,下次再食會叫中辣試下! 小辣唔夠過癮! 另外叫左毛血旺,鴨血超正! 口水雞都唔錯,正正常常~ 再叫左個蒜蓉青瓜,清清地解下油膩~
Beef rib eye cap
pumpkin and shallot
SEP 22

生日男朋友帶左我黎食呢間法國菜~ 係門口已經覺得好靚☺️ waiter都好nice好有禮貌 服務一流~ 叫左個10個courses既餐 每一道既擺盤都好靚~好有心機 最中意佢用乳鴿整既法式雲吞! 味道好豐富!smileheartsmileheart 第2中意就係佢既甜品!椰汁糕 個椰汁糕好Q, 好似jelly咁 配左個橙sauce,好fresh好特別!估唔到橙同椰汁糕咁夾!好意外☺️ 排第3係佢既牛~熟度控制得剛剛好!又夠juicy! 基本上每道菜都好食 有水準既~ 加上環境好舒服,服務又好~ 絕對會再黎食~
SEP 22

生日朋友帶我黎食呢間好出名既雞串燒~ 一去太肚餓又未齊人就叫左個魚tartar配薯片~好意外佢個薯片都好味! 係薄切薯仔片 再炸到啱啱好 非常脆口! 魚tartar既調味都一流~ 齊人就瘋狂叫哂佢雞既唔同部位黎試! 最中意就係雞膝、雞皮、雞二頭肌💪🏻 佢唔同部位都有唔同既汁/香料配搭! 雞腎雞心內臟類 食落一d都唔會腥~ 超水準既串燒 不過價錢當然成正比~ 間唔時食下就ok既🤣 同埋佢既sake同cocktail都好正!你只要同waiter講你想要既口味,佢地都好好會推介比你~ 下次再食應該就會叫d 飯/面類試下~ 如果...
軟殼蟹牛角包
軟殼蟹牛角包
AUG 22

每隔一、兩個星期就會黎呢到嘆佢地凍latte! 佢既軟殼蟹牛角包真係冇得輸!每次叫都keep到水準! 個牛角包夠哂脆,配軟殼蟹、煎蛋同酸青瓜,加埋個少少辣既汁,味道好夾! 另外今次試佢既牛肋闊條蛋面,佢既pasta永遠都唔令我失望~ 因為佢地既蛋面真係好香! 唯一失色就係佢pasta既醬汁有d淡,同偏稀,唔夠掛身~ 要自己加返d鹽同pepper就好味好多~ 另外佢既花茶都好靚,啱哂打卡,味道都好香又清新!都值得一試~smileheart
AUG 22

同朋友收工想係西環happy hour~ 經過呢間幾抵飲就入去試下! d小食都幾令人驚喜 薯條係似薯格口感果款!正 炸芝士波都好食! waitress服侍都好有禮貌like draft beer都有5款左右揀~ 下次會再黎!
馬拉盞炒通菜
炭燒豬頸肉
AUG 22

2年前食過一次比佢d咖喱嚇親冇再食過! 朋友話佢d生菜包唔錯,有次宵夜就叫左外賣試一試! 揀左豬頸肉生菜包,估唔到進步左咁多,令我大改觀!!新都城終於有返間正常既泰國菜🤣🤣🤣 今次同屋企人就叫左椰汁雞湯,正正常常~ 馬拉盞炒通菜,正!通菜好嫩好新鮮! 再食多次豬頸肉生菜包!必叫!! 個海南雞飯就麻麻地~
Top