露露酪

露露酪

⭐️新手食家💕 ig: dorothea_planet 點評: dordor_ruru 歡迎follow下😆
訊息
正顯示第 110 篇(共 132 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
明太子忌廉意粉
明太子忌廉意粉
2022-02-12
是次消費
每人約$200 (午餐)
FEB 22

將軍澳海傍有咁多餐廳 如果想坐近啲海邊睇風景其實佢唔係首選 無戶外座位、窗邊位好曬好熱 定價偏貴然而食物只係一般得個樣 附近有咁多選擇 依間無下次了 ➡️咸蛋黃炸山藥$68 上枱好香食落無乜味 本來山藥都無乜味既但咸蛋味都無乜 ➡️明太子忌廉意粉$168 成餐最好食的,夠味夠creamy 唯一唔明既係意粉點解要落葱😅😅 賣百六蚊黎講份量太少了 ➡️法式焦糖班戟$108 最期待個pancake! 有三層高睇落好鬆軟 只有面個層有醬⋯ 第二三層就齋食塊pancake咁好乾 雖然有蛋香但無醬食唔到 好劑
伯爵茶戚風蛋糕
72%特濃朱古力
72%特濃朱古力
2022-02-12
是次消費
每人約$100 (下午茶)
FEB 22

依一邊一整排既餐廳都好靚 可以坐外面望住個海chill 我地5點幾去 唔洗等位 因為好好食所以黎左2次了🤪 ➡️抹茶卷蛋$48 中間既cream有濃抹茶味而又唔會好膩 外面既蛋糕鬆軟 ➡️紅莓卷蛋$48 酸酸甜甜又少女心既卷蛋🥰味道清新 ➡️伯爵茶戚風蛋糕$52 蛋糕好鬆軟 有淡淡伯爵茶味 加埋上面既奶蓋,食落輕盈無負擔 ➡️海鹽焦糖蘋果批$68 依個我唔太識欣賞🙈可能因為我唔愛玉桂味 不過佢好足料,個餅皮都好鬆脆 ➡️CBD蜜糖冷萃焙茶$58 佢係加左CBD既焙茶,幾好飲不過略貴 ...
1 推介
applehoneyhk
2021-08-21
是次消費
每人約$150 (午餐)
AUG 21

觀塘工廈有好多網店🤣 依間出名千層蛋糕 今日特登過黎試! 要左件tiramisu味千層蛋糕同芋泥罐罐蛋糕 但個人比較鍾意罐罐蛋糕! 有好多層!上面oreo碎下面有拉絲麻糬再下面有芋泥最下層係奶凍 一啖食落口好開心好好食! 好食到我對tiramisu千層無乜記憶… 而食物方面 個lunch set幾抵食呀 有湯有沙律有餐飲有雪糕! 另外再叫左個薯條 好有驚喜~ 下次再黎食lunch會淨係食罐罐蛋糕😆 ps.想讚下侍應好溫柔好有禮貌
青咖哩雞肉意大利飯
青咖喱雞肉意大利飯
泰式奶茶
2021-03-07
是次消費
每人約$130 (晚餐)
MAR 21

排緊人龍coffeeshop時無意中發現既泰式fusion food! 座位與座位之間唔會好迫,坐得好舒服 出面既位好chill好適合打卡 ✨炸水牛芝士條$42 香濃芝士條,因為影相放耐左先食 但入面都仲係軟軟既芝士 ✨青咖哩雞肉意大利飯$85 好特別既意大利飯! 青咖哩唔辣但有個種香 好易入口,好快清晒 ✨炸軟殼蟹星洲蕃茄醬意大利麵$88 比青咖哩意大利飯略為遜色 但軟殼蟹好大隻,炸得外脆內軟 ✨泰式奶茶$24 我本身都鍾意飲泰式奶茶 覺得好好飲!濃又不太甜 用樽仔裝又好適合打卡
涼拌青瓜
清炒萵荀
清炒萵荀
2020-10-20
OCT 20

近排一直有種想食辣既癮,終於!今日同朋友黎到長沙灣既有間客棧食川菜😍 舖頭不算大,但感覺都舒服 平日晚上7點已經坐滿左7成客 menu內容豐富…好多野想試 但今日係想食水煮魚既feel ✨水煮百花鱸魚片$128 記得第一次食過大陸同學煮既水煮魚之後就念念不忘…今日食到既比回憶中既味道更好味! 我地都食唔到太辣所以係叫左少辣,但下次可以再辣點😎 大大碗入面有嫩滑既魚肉、芽菜仔、薯粉 鮮紅既湯底好香,睇落又辣又油但食落絕對係油而不膩差d想飲個湯! ✨辣子黃金蝦$128 每隻蝦都好肥美!鹹香...
龍蝦包配薯條
龍蝦包配薯條
Mocha
Mocha
2020-10-17
是次消費
每人約$150 (午餐)
OCT 20

離遠見到依間Cafe好靚 見今日天氣好好坐下層都唔錯就決定坐低~ 非常幸運既係坐低無耐先開始多人等位 ✨龍蝦包配薯條$118 如果薯條係粗薯條會更開心🙈 龍蝦份量都幾多,個麵包甜甜地同龍蝦好夾 可惜影相影耐左攤凍左個包 ✨煙三文魚牛油果班尼迪士克蛋$108 個水波蛋稍微有點overcooked唔夠流心 但食落都還可以(有煙三文魚唔會難食) 以為得沙律同蛋會唔夠飽,但可能加上牛油果同醬汁都好夠 ✨Mocha 拉花好靚~ ps.如果我再黎應該唔會坐門口位啦😂 因為係weekend又係打卡cafe 好多人係外...
甜酒朱古力咖啡
甜酒朱古力咖啡
珍珠帶子冬蔭功汁蝴蝶粉
珍珠帶子冬蔭功汁蝴蝶粉
水牛城雞翼
水牛城雞翼
2020-05-22
MAY 20

平日都好少到荔枝角,今晚剛好有事到荔枝角一趟,就搵到依間睇落好唔錯既cafe 因為即興無book到位,同媽媽6點前黎到睇下有無得walk in啦,好好彩係有既!不過得45分鐘時間食🤣 6點前仲係tea time!叫左個tea set既珍珠帶子冬蔭功汁蝴蝶粉 個冬蔭功整得好好味,雖然係tea但個份量都唔算少 仲有跟餐價叫左杯bailey’s朱古力咖啡,不過就無乜酒味 小食要左水牛城雞翼,個汁再辣d仲正 媽媽要左香煎西班牙豬扒,塊扒好厚! 蘋果醋汁好清新令人好開胃 小店要多多支持!下次會再黎
板燒牛扒白菌及瑞士芝士意大利軟包配洋蔥圈
板燒牛扒白菌及瑞士芝士意大利軟包配洋蔥圈
2020-02-23
是次消費
每人約$100 (午餐)
FEB 20

只從搬返去舊址之後就成日黎變左飯堂😂 裝修又靚食物又好味 係元朗數一數二既西餐廳 weekend黎到嘆brunch,基本上都坐滿 最鍾意依個板燒牛扒白菌及瑞士芝士意大利軟包配洋蔥圈 好貼心地切開一半方便進食~ 意大利軟包索左牛扒既肉汁,啖啖都好好味 朋友叫左炭燒美國安格斯牛肉芝士漢堡配薯條 薯條好厚切!見到都開心 成個漢堡包好大個一口都咬唔晒🤤 仲有碟鮮蟹肉扁意粉配蟹膏蝦膏及忌廉汁 聽落都覺得好飽😂 但的確真材實料,食得到蟹膏蝦膏! 叫左杯鮮奶抹茶,有好靚既拉花🥰
1 推介
happyfood12340625
窩蛋鮮牛肉煲仔飯
窩蛋鮮牛肉煲仔飯
5分鐘 (堂食)
2020-01-16
是次消費
每人約$100 (晚餐)
FEB 20

最近都會少出街食,可以慢慢補食評~ 本來收工過黎都諗住要排返陣隊,點知好好彩黎荃灣店既人少d好快就有位啦 不過要搭枱坐得比較迫,似以前細個食茶記 不過唔緊要啦,見隔離食常餐我地又叫左個,重有個煲仔飯 常餐先上,正正常常不錯啦~炒蛋幾滑通粉唔過淋唔過鹹 煲仔飯先係重頭戲! 上到枱熱辣辣!加d豉油再焗一焗有好多飯焦🥰好開心啊食到停唔到 平時成日叫減肥既我差d食晒成個,好彩懸崖勒馬…叫男朋友食快d!! 不過下次黎會帶多2個朋友一齊坐卡位舒服d~
酸辣鴛鴦餃麵
酸辣鴛鴦餃麵
雪菜肉絲水餃麵
雪菜肉絲水餃麵
2020-01-01
每人約$40
JAN 20

平日都比較少到美孚吃飯 今次因為送朋友既關係搵到依間小店試下~ 感覺係舊式茶餐廳,但企企理理都算乾淨 menu都好多選擇,價錢唔貴 見到好多人叫餸食菜飯 但朋友病左我地都係分開一人一碗麵好d ✨雪菜肉絲水餃麵 $39 朋友食既 佢覺得d雪菜好好味 湯底唔會好味精湯餃子又大粒👍🏻 ✨酸辣鴛鴦餃麵 $48 餃子都係好大粒好飽滿! 不過鴛鴦餃我無問係咩餃XD兩種都好好味 酸辣湯底平均得好好唔會酸得濟/辣得濟 感覺就咁飲酸辣湯都夠飽!食唔曬d水餃😣 ✨油菜 $17 ✨熱豆漿 $5
Top