tckc73

tckc73

我是 tckc73
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
0分鐘 (堂食)
2024-04-04
是次消費
每人約$200 (下午茶)
APR 24

今日難得公眾假期,留港消費去觀塘街市買餸。難得有車位,就喺嘉樂街附近泊低車搵個下午茶食先。見到附近有間潮州粉麵新開張就入去試吓。坐低後見到佢哋主打潮汕粉麵,好明顯係對自己好有信心,主打汕尾牛雜豬什。 好啦,我碗牛雜河出場,外觀同主流嘅賣相唔同。一飲個湯,好有芫荽蔥嘅味,並係霸道嘅味精,合格有餘。另一碗係豬什河粉,可惜並唔係我杯茶。跟住叫多咗個小米餃,有啲似潮州甜品水晶包。個皮較煙靭味道唔錯。 總結,喺一間可以回頭嘅潮州舖頭。位置就有啲格涉,希望殺出一條血路。
2024-03-25
MAR 24

講真,門面嚟講就真係唔係咁靚仔。但係出品用心咁就夠啦!佢嘅兩餸飯真係煮得唔錯,豬手入味,牛尾夠香,牛筋夠淋,咖喱直程Ichiban 蒸魚都唔錯,但係呢D都唔係最好味嘅,最正嘅就係老火湯日日唔同- 五指毛桃煲豬骨- 聽過都未必飲過啦,茶餐廳喎收你$50左右有五指毛桃湯又有飯喎去邊度搵啊?如果大家經過附近真係要去試一下。最後最後,老闆娘服務10個好!點解?因為佢就好似阿媽又或者隔籬屋阿朱師奶咁,會走出嚟同你傾吓偈問吓你今日點樣啊?咁就已經唔係普通一間茶餐廳啦。
酸齋
2024-01-05
是次消費
每人約$60 (午餐)
JAN 24

今時今日香港,想做好飲食業,一啲都唔易。文記其實喺深水埗唔算好耐,之前嘅舖位係街邊檔車仔麵。附近咁多食肆相信舖租一定唔平,但係車仔麵想做好其實唔係好難。文記最好食嘅嗰幾樣好多人都試過我就比較喜歡酸齋,但係今次嚟已經失色不少,係咪師傅換咗定係嗰幾日心情唔好賭輸咗馬?蘿蔔OK嘅,其餘都不過不失,不過最大方都係啲辣菜餔任你食,咁呢樣嘢OK嘅。不過附近已經變咗做遊客區,坐我隔離最多嘅係強國人,不過亦有韓國遊客。而家咁興返大陸,希望唔好要食一碗好食嘅車仔麵都要返大陸 la
青咖喱雞髀飯
青咖喱雞髀飯
JAN 24

光輝圍附近不嬲都好多嘢食,佢哋出品都算唔錯。價錢可以,唯一唔好就係裝修比較暗。不過招呼都幾好,應該可以喺附近企得住腳。碟頭就細咗啲呢樣嘢要扣分。希望佢改善下咁就Perfect啦。
DEC 23

下午茶時段點心有特價,經濟實惠又抵食,好食 探外母之後喺附近搵嘢食,鯉魚門廣場裏面飲茶唔錯嘅選擇。本來街坊酒樓唔會期望太高,但係亦都交足功課。當然並唔係驚為天人,但係服務唔錯座位亦都坐得舒服。 食物方面都係嗰幾樣㗎啦,其中粉果幾好。係同區之中性價比之選。晏晝就係超多人排隊,所以建議下午茶時段(下午2:00開始)比較少人。佢啲燒味瀨粉都唔錯,不過冇影。有特價點心,咁當然你亦都可以叫正價嘅任君選擇。去開呢頭一試無妨
乾炒牛河
乾炒牛河
DEC 23

今日買餸經過附近,老闆娘喺門口招呼就入咗去 (當然唔係彌敦道9號)。入去坐低環境都可以,坐低叫咗一個牛河$47連凍奶茶。不過不失,墊底仲有油,但係性價比唔錯,最緊要夠熱。不失為一個唔錯嘅選擇可以回頭
1 推介
or#Tm65881921
NOV 21

mad好食嘅食店唔需要珍饈百味嘅。 雖然未至於必食推介,但老闆娘同所有員工窩心嘅招呼,乜都夠晒啦。招呼好似一家人,食物對板。啱晒我哋一支公又或者一班人食個快飯。中西乜都有,$40-50 仲想點
Top