catcatsharon

catcatsharon

我是 catcatsharon
訊息
正顯示第 110 篇(共 78 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
Parmesan  fries
Parmesan  fries
Traditional  Porchetta
Grilled  Tuscan  rib  eye  steak  16oz
JAN 24

食物有水準。牛扒同燒豬腩卷都做得好好,豬腩卷皮脆肉又淋。可否當晚鱸魚已經sold out,下次一定要再試。 值得一讚嘅係餐廳服務人員。個個都快手有禮。 尤其是餐廳經理更加值得一讚,由於我哋係食第二時段,前面既客人未走佢都好細心咁同我地解釋幾次,又比位我地坐住先,完全無嗰種忙到一頭煙就西你面既感覺。係今時今日香港既服務嚟講係係好難得。抵佢地一晚兩塲都full house.
OCT 23

每年朋友都會約一次大閘蟹放題。今年朋友係網上平台買咗富臨。 計埋加一,除返開都每人$600。 多都唔想講。 重點如下 1. 等得耐, 每次問阿姐幾時先有。佢都費事答你。只係叫你寫過。咁寫極都唔嚟有鬼用咩 2. 全蟹乸,所以想食軟膏既可以慳返 3. 全晚最好食既係個湯,因為得佢係熱既 4. 蟹係有膏既,但勁多黑鼆鼆嘅位。睇見都無胃口。真心想問其他讚好同雪白蟹相既朋友,我係咪去咗平行時空 5. 蟹肉未至於臭,但淋既。 所以要叫咗兩round. 我地已經give up. 轉塲食其他野好過
是次消費
每人約$1100
OCT 23

JW Cafe 既buffet不嬲出色. 今次蟹主題, 雖然比平時貴.  但亦多咗好多蟹選揀, 搞到平時主角花膠同鮑魚都變咗配菜.   長腳蟹食得出新鮮唔會勁咸. 蟹粉小籠包鮮味.  最估唔到既係放係片鴨附近既蟹蓋, 入面全部一疏疏蟹肉. 勁滿足.  蟹餅反而唔洗試. 其他炒蟹其實都好食. 但可惜個肚有限. 食唔到咁多.
Toshiba89
OCT 23

係為牛角既長期金card會員,真心想寫篇post讚一讚灣仔呢間分店。 同其他分店比(e.g旺角,TST)呢間環境唔止闊落好多,而且冇咁大油煙。地方亦乾淨企理。 重點係,近呢3個月夜晚嚟都唔需要等位(雖然對佢地嚟講未必係好事😛)。但唔知係咪咁樣,呢間分店既員工亦相對好有禮貌。所以呢半年我都由TST轉咗嚟呢間。希望佢地會越做越好。但更加希望佢哋會保持到佢哋有禮貌嘅服務。 講返肉,唔知係咪心境好,肉都好似好味d咁。起碼我就覺得呢間分店既肉好dd. 可以睇下我之前影其他分店既相以作比較
JUN 23

生日正日,老公訂咗以前記念日會嚟既steak house. 重開之後第一次嚟所以我地都充滿期待。 餐廳都係以前相同位置,而且可能人唔多,感覺無以前咁嘈 坐低落完order就耐心等我哋嘅嘢食。食完頭盤,牛扒都上埋嚟啦。點解唔見咗以前既重要㨂刀環節既? 於是就問負責我哋嗰枱嘅waiter。佢竟然答我哋因為未㨂好佢地餐廳之後會用咩刀。所以而家係無咗比客人㨂刀既環節既。 比佢一講,我開始留意下其他枱係咪都無。又唔係喎,有d枱waiter依然會攞住一盒盒既刀比客人㨂既? 唔明點解負責我地嗰枱既waiter要咁講…… 講返食物,牛...
llmc
JUN 23

同事介紹,今晚girls night嚟試呢間係富豪酒店入面既日本串燒店。 門口係好日本居酒屋咁,入到去鋪仔細細。有bar枱。師傅對住你就係炭爐度燒緊串燒。感覺好正宗咁 但一坐底就出事,咁熱既?!本身入到商場已經覺得唔夠冷氣。問返鋪頭,佢話本身個中央冷氣就唔夠。重要嗰日好似壞壞地。好彩我有自家風扇仔。唔係真係幾好食都頂唔順 講返野食,好食既。尤其是個雞肝,燒得啱啱好,好滑。 希望佢地快d搞返好個冷氣。如果唔係,真係要等冬天先好嚟
MAY 23

同事請食生日lunch. 諗住去下好耐無嚟既海天。照舊叫返個4人餐。但已經完全唔係之前既水準。 係得個叉燒重係好食之外。其他既菜,嚟到又唔熱。又細碟咗。 碟炒甜豆,以前係會用真螺片炒。今日換咗個我地個個都叫唔出係咩既肉(懷疑係急凍象拔蚌仔?但就得個嘴,冇其他部份個喎)重點係,無味架😮‍💨 真係無下次… 如果你有睇我d相,我以前真係讚佢d野食架。希望佢地會做返好個水準。唔好再Hea做
豉椒鵝腸
豆豉鯪魚油麥菜
椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚
APR 23

係荃灣返工食到悶。走到上荃景圍睇下有咩食。見openrice d 相有花膠米線好似幾ok wor. 點知坐低先知d 相係upload錯咗嚟呢間店 荃景圍呢間係食小炒,無花膠米架。 既然嚟咗,就試下啦。好驚訝係鋪仔細細lunch竟然有30幾個選擇。連椒鹽九肚魚都有就試下你咩料。竟然仲好食過酒樓嗰d. 即刻拉中隊叫一班同事嚟再試(人多可以試多d嘛)。 total叫咗8碟,樣樣有水準。午餐有小炒有飯重有杯野飲都係5-80蚊左右。重想點。一定會有下次
feyfey9679
JAN 23

朋友生日飯。由坐低一刻已經不停sell 貴價海鮮。Sell到要同佢講比少少時間我地睇睇menu. 佢先無尾音咁走開 到落單啦,朋友問生日係咪有甜品送。經理回覆你地無訂無架。ok無問題。 到食到尾,朋友既老公嚟咗,開咗支千幾蚊既清酒。過咗無耐,經理攞咗碟手掌咁大嘅甜品過嚟。我地問咩嚟架? 佢話生日送既。唔係無架咩?!佢竟然回我地話你地下次早d開,咪早d送囉。 嘩….嗰下心諗真係多謝哂。 野幾好食都唔會再嚟。更何況只係sell擺盤。
這篇是 [非食評]
西澳龍蝦伊麵
西澳龍蝦伊麵
AUG 22

不嬲都鐘意呢度既點心,叉燒,燉湯。晚市必叫龍蝦伊麵。 但今次既service真係令人討厭。每幾分鐘就會有唔同既部長走嚟sell你貴價海鮮。你唔要咩,即刻尾音都無句就掉頭走…. 之後成塲得嗰5,6枱都可以做到叫人無人嗰下好野。
Top