long456

long456

我是 long456
訊息
正顯示第 110 篇(共 33 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
FEB 22

話說過年前因大廈有多單確診 同座部分單位要徹離至觀塘某隔離酒店14日 口痕情況下, 上熊貓搜尋搵到呢間 呢間一直想試好耐 叫左個 三文魚油甘魚丼,另加一客三文魚刺身 嚟到有驚喜,比預期中大份同厚切 雖然每款魚得3塊,但呢3塊都好厚必 等於出面5至6塊咁上下 一客三文魚刺身,仲要俾晒腩位 冇得彈。非常厚切,不過食落唔算好鮮甜 正常質素 呢兩樣野折實之後連運費$117 我覺得有驚喜,再加埋呢間小店一向俾人話大份抵食 估唔到因為要被隔離而試到
OCT 21

你可能覺得$118食一個刺身定食好昂貴 但係入嚟見到呢盤野,可以嘩一聲 6款刺身 三文魚,立魚,吞拿魚,赤蝦,北己貝,帆立貝 全部都好新鮮,而且魚類好厚切,真係大滿足 三文魚最有驚喜,真係食到鮮甜味道 唔係坊間食果種淡而無味咁 吞拿魚好多筋麻麻 立魚唔腥還可以 赤蝦好大隻,蝦身爽仲食到鮮味 個人唔鍾意食海膽冇試 大包圍試呢個刺身定食 下次嚟建議主力食三文魚,見佢餐牌其他壽司刺身料理價錢唔貴 跟餐有沙律同湯 嚟到呢度主力嗌三文魚同赤蝦係ok
燒春雞
2021-06-16
JUN 21

平時去飲宴一枱人得一隻脆皮燒雞,每個人極其量食得兩三嚿,手快有手慢冇。 午市12點九前埋單仲有85折,飲埋凍飲埋單都係68蚊 嚟到灣仔呢度,簡直補償番晒飲宴食雞到喉唔到肺既感覺。半隻脆皮雞自己撕 就咁睇真係好大隻,炸到勁通透 俾埋手套嚟撕,所以唔駛驚食到一手都係 入面好juicy 層皮炸到勁香脆,簡直係食緊炸子雞咁 但想食就真係要趁早嚟,午市真係超多人,仲好多枱人嗌呢個 跟餐可以揀意粉或飯或者薯條或沙律 感覺跟薯條會俾底既雞油油浸 非常滿足,仲要唔欺場 因為真係堅好味
MAR 21

下午茶又有d口痕想食刺身 醒起朋友講過呢間個下午茶餐抵食同埋可以有唔同配搭。 餐牌好清晰 叫左ABCD,$47 三文魚蟹子飯,熱檸蜜 吞拿魚壽司,三文魚刺身 四塊薄身三文魚,不過飯都幾多 四塊較厚身既三文魚刺身 鮮味唔夠但仍有少少魚味 但係呢個價錢呢個質素可接受 吞拿魚壽司 冇乜味,但係又唔似再劣質果d咬落去會粉粉地咁 整體嚟講,個tea set份量ok既,睇你點配搭 不過見佢呢度都係即叫即整同埋座位都舒服 平平地喺度食都ok既。
OCT 20

呢排講到好出名既富X閣 片皮鴨,被周圍瘋傳 吊起條癮想食片皮鴨 呢間老掌櫃,一直以來都好出名 終於有機會試, 半隻片皮鴨 $168,好抵食好正宗 D麵皮唔係用春卷皮抵讚 鴨皮香口而脆,完全不膩口 烤羊肉,又係好掂 羊肉入口係鬆化,juicy 最重要果陣羊羶味都幾濃 孜然粉味落得恰當 羊肉餃子 餡好足料好多湯汁,外皮夠薄 高力豆沙 甜度唔夠,但豆沙餡夠濃味 整體嚟講呢間性價比極高 仲要唔駛加一,不過真係早嚟有着數 最好book枱,如果walk in就盡量早d...
SEP 20

一直都知呢個廣場有間食pancake好出名 咁啱今日唔算餓,純粹搵d野做dinner,輕食pancake算 抵讚既係就算凍左食入面都依然軟綿綿,鬆軟 非常鬆軟,份量足夠 第一次嚟試個原味,加埋糖漿同cream簡直冇得輸。本身個pancake已經夠甜,加少量糖漿係昇華晒。 另一個係mango coconut pancake 芒果略嫌偏酸,但配埋燕麥脆片襯托,有d咬口,整體食落酸酸甜甜 另外嗌多樣小食,黑松露芝士汁薯條 新鮮炸起非常脆,pat醬濃而不膩,襯托得好好
1 推介
AngelaNg3786
SEP 20

呢間咖哩屋聽就聽左好耐 今日先第一次嚟試, 個Lunch set抵到爆 先嚟碗雞湯,仲真係有好多雞肉 好夠味 跟住果碟就超滿足喇, $55 羊肉咖喱 印度薄餅、薯條、飯,仲有pat好嘔心既雜豆 羊肉比較鞋口,要趙好耐先得 簡單講,第一次嚟最好食set lunch 可以試埋薄餅 個咖哩唔算正宗,滲左d港或咖喱入去 所以冇果陣好惡頂既香料味 易入口,味道濃郁,唔太辣 店內雖然見到係印度人多 如果你驚講英文落單既可以放心用廣東話落單 因為佢地d廣東話都相當流利 我第一次嚟就全程照用英文嗌既 最平...
JUL 20

最近大圍開左呢間出名食鵝既餐室 更正既係呢間出名食煙燻燒鵝既開到過嚟 兼有超值套餐 雖然話58蚊,但食鵝要加錢,個餐唔包飲品 燒鵝飯,鵝汁菜心,鵝腎 皮香肉嫩,非常重煙燻味,層皮相當脆 我嗌走翼,佢主要俾胸肉我 胸肉完全唔嚡,仲比較juicy。 菜心就太油,鵝汁都濃味 鵝腎雖然話麻辣,但唔係真係好麻果種 不過腎唔夠爽口,偏林 碗例湯足料,飲落去好舒服 飲完唔會太口渴,非所謂既味精湯 如果大家唔食鵝,唔食乳豬就真係可以58蚊落樓 但呢間咁出名食鵝,點忍到口唔試
JUL 20

自己都算係鍾意食雞既人,海南雞飯當然唔少得,平時都好難搵到出色既雞飯。 呢間野平時行呢個商場都望到,今日入去試 下,見到好多枱客都嗌海南雞飯 一於試一試。 海南雞飯,連飲品,最平$72,午市免加一 飲品方面有3樣唔駛加錢既,黑糖豆漿,桔仔特飲同羅漢果水 不過勁多桃有排挑 講番個雞飯,有驚喜喎 份量足夠,而且刀工幾好,真係啖啖肉 一半雞胸,一半髀肉 肉質光滑,胸肉一定有少少嚡 但雞味都濃郁,油脂白味濃,部分肉甚至有啫喱。 如果咁既價錢我覺得值既,比起某『天X』更高質 今餐唯一要...
JUN 20

呢度主打一人燒肉,絕對可以自乘一角咁慢慢燒慢慢玩 第一次嚟既我直接叫左份 $135 大盛燒肉set 300g (牛五花,牛舌,牛板腱) 前菜有泡菜,亦有碗海帶湯 醬汁方面有5種,全部喺位自己搞掂 檸檬凍水都一樣擺喺位 基本上入嚟唔需要離座又裝汁裝飯 牛五花燒到d油標出嚟,脂香味濃(推介) 牛舌都唔錯,爽彈 牛板腱太瘦,好鞋(單點就唔建議) 總結嚟講,呢度絕對可以消磨時間 特別係得一個人又想食燒肉既,呢間都幫到手既 最平$46已經有個牛五花set, 好抵 仲要唔駛加一
Top