tommysin38

tommysin38

我是 tommysin38
訊息
正顯示第 110 篇(共 43 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
金華火腿干貝花雕雞湯麵
老媽黑糖珍珠鮮奶茶
酥炸甜不辣
DEC 22

坐落於北角滙,有海景又開揚,坐得舒服加上空間感十足,唔會有擠迫感。又再一次光顧,員工服務很好,又有禮貌。 1人豐盛餐初10元可轉花淍雕雞粗麵(刀削麵) 再配1款小食 甜不辣 魷魚圈滷肉飯配1款小食百頁豆腐 凍 老媽黑糖珍珠鮮奶茶 (小冰) 紫色配芝士 橋色配朱古力,感覺有啲怪 橙色配花生
月見蚵仔魯肉飯
芋圓紅豆仙草
鹽酥雞滷肉飯
30分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$100 (午餐)
DEC 22

星期六唔開門,排了半小時,排隊時望住Bar枱客人食得津津有味,唯有擰轉面,期望快啲到我品嚐吧。下次可以試試其他款式。 月見柯仔魯肉飯 大隻肥美柯仔,雖然有啲凍,但只要你即刻撈落啲飯到就可以啦,用飯既温度令到佢變暖,本來中間生雞蛋,轉左做熟蛋。加上魯肉汁同香氣,加上肥美柯仔真係美味 。 鹽酥雞魯肉飯 香脆鹽酥雞,炸得香口,保留雞肉汁,唔會乾。 芋圓紅豆仙草 有冰係碗底,好大碗,2個人分岩岩好,大大嚿仙草,紅豆爽甜,芋圓正常,又大滿足。
DEC 22

聖誕假期沒有湯粉麵選擇,只可點選主餐牌的食品。 陸陸續續都不停有客人出出入入,因午市唔收加一,$500以上才能簽咭,否則就要支付現金或八達通付款。 海鮮冬陰功湯 細 2個人飲岩岩好,每人都有2碗,味道方面小小酸都有啲辣,海鮮有魷魚,青口,蝦,菇。 炒金邊粉 沒有咩驚喜,大多泰國舖都係咁做,味道都正常。 炸蝦餅 熱辣辣炸起,美味香口,大大隻,有3隻,一開2 ,略簾唔係好彈牙。 椰青 夠凍,青甜,好容易可以挖到椰子肉食,但無咩味。
九州魚生丼
火炙壽司定食
DEC 22

上次到訪時要拎飛等位,企滿人,今次係Gulu訂定位,點知上到去無人等位。刺身魚生新鮮,200元樓下有前菜,登蛋,沙律,麵豉湯,飲品或雪糕(2選1),整體唔錯的。
椰香咖央多士
肉骨茶
DEC 22

香港真係美食天堂,食過就會明白點解有人排隊同不停有人入來食,雖然未能旅行住,食住頂下癮都唔錯。還有其他野可以再試。會再來的。 肉骨茶任飲,一坐底就畀你。 椰香咖央多士 滿滿咖央加上香趣多士,甜甜地一咬落口爆咖央,滿足滿足。 一字骨肉骨茶 啖啖肉配上濃香肉骨茶,加上白飯真係美極。 怡保雞絲湯貴刁 河粉 清甜湯底配上蝦同雞絲跟肉骨茶係一淡一濃既唔錯配搭。
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
生日
是次消費
每人約$450 (午餐)
DEC 22

聖誕lunch自助餐,有8折,海鮮麵包蟹,青口,凍蝦,小龍蝦,食品種類都多,中西日甜品都有,有燒賣,蝦餃,粉果,聖誕節當然有火雞,蜜沖火腿。飲品有專人幫你沖中國茶,檸檬茶,咖啡,但橙汁,菠蘿汁就自己來。當日都有8成滿。甜品就一般,Haggen Dazs 任食。聖誕就豪一次,整體都不過不失。要12點正才會畀你入座。早到都要係出面等到12點。
1977
炸蝦餅
是次消費
每人約$200 (晚餐)
DEC 22

尋找愉景灣美食,呢間泰國餐廳會排頭幾位。 一早訂定位,因星期六,只有6點同8點你訂,我就選擇食早6點。肚餓原故5點9已經入座,已經有幾枱客品嚐中。 大蝦冬陰功湯 酸辣度唔錯,幾岩我地口味,唔會太過辣,2個人飲岩岩好。 金邊粉 正常唔錯 蝦餅 好食,好大隻,蝦肉彈牙,堅推介。 椰香炒雜菜 椰香撲鼻,可中和冬陰功湯酸辣度,食完蝦餅再食菜都幾好呀…
DEC 22

大棚人的生日聚會,有人想食雞煲又打邊爐,見食評都講到唔錯,一於試試佢, 雞煲用雞肶肉,啖啖肉,岩哂我食肉獸。食完雞煲就會加打邊爐,攪到個湯加埋雞煲啲醬就好咸。 炸嚮玲,即炸,點小小湯已經好好食。 鴨血,都厚切同大件。 丸類都爽同彈牙。 肉類都正常。
是次消費
每人約$100 (下午茶)
JUL 22

尖沙咀個間要喺門口排隊等入座,觀塘呢間就唔駛,空間感十足,又唔駛等位,而且食品水準一直都保持到,好少失望而回。值得一去再去既其中一間台灣食店。 街出面買一盒都要幾十元至一百元,係呢度食都係60令元,乾手淨腳, 鹵排骨,肉質好淋,唔知係煎左先鹵,定鹵左再番煎先上枱。 彈牙台灣面。
是次消費
每人約$150 (午餐)
JUL 22

較少食馬來西亞菜,有時想食下肉朋茶就會想起雅娘,之前食過一次,今次試下肉骨茶,下次可以再試其他款式,讚讚員工有禮,服務到位。唔駛點等位,休閒揾個餐廳食下野,傾下計係唔錯既餐廳。 胡椒湯唔會話好辣好嗆口,濃濃胡椒清香,只少8件排骨,淨係飲湯食排骨已經可以好滿足,再配上白飯真係頂上滿足感。 感覺似濕濕地既米粉、粉絲咁,但就好辣,你唔夠辣仲有碟辣椒醬俾你, 酥皮有點煙硬感,唔係趣,香蕉甜,配上生果一齊食,飯後甜品都唔錯。
Top