kp1609

kp1609

我是 kp1609
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
腸粉
2023-10-02
是次消費
每人約$250 (午餐)
OCT 23

首先要讚一下,茶水夠熱,每碟點心都熱辣辣,應該是即叫即做。食野最緊要夠熱。 點心方面,最讚係個腸粉,塊皮好薄,但絕對不會散,用筷子吉開都有啲難度,真係大師級製作。 避風塘蘿蔔糕,好味,夠特別 蝦餃,馬拉糕,豆腐,煎粉果等等,全都正正常常地好味。 假日人流不多,可能因為地點比較偏僻。食過呢間富豪,同航天城富豪的中菜,都唔差。富豪品牌有保證。
AUG 23

2百幾蚊一個set lunch,仲衰過連鎖快餐雜扒。 1。加錢土68蚊要牛扒,塊牛扒薄唔緊要,叫medium(有單的圖),佢煎到110%熟,又鞋又乾(有牛扒圖) 2。三文魚扒叫medium well,都係110%熟 3。 個risotto 就正常,無咩特別 侍應態度: 1。三人食,枱上有4個位4杯水。見佢剛剛fill up 杯水,唔好嘥水,將第4杯水攞埋去飲。個侍應姐姐竟然開聲叫我比返杯水佢,啊。 2。食到尾聲,個餐包甜品,共3個餐3碟甜品。叫佢上埋甜品,等左10分鐘,上左一碟,3粒泡芙。我地奇怪係每人一粒放埋一碟,定係仲有兩碟未到。問侍應姐...
2023-06-17
是次消費
每人約$256 (午餐)
JUN 23

預祝父親節,去左Novotel Olea 食semi buffet。238蚊一位,沙律甜品自助,主菜自選及龍蝦湯就按人數送。龍蝦湯極濃,每位兩隻蝦,又有青口,帶子等等。好濃好好味。主菜叫了egg benedict, steak and fries 同sea bass。全部都好好味。
NOV 21

晏晝飲茶,點心超正:柚子蝦餃,帶子蝦白菜餃,XO醬腸粉,煎蘿蔔糕,蝦春卷。全部都好味。 柚子蝦餃好清新,好特別,柚子同蝦好夾。 蘿蔔糕用料足,蘿蔔夠多,不會只食到糕粉。 腸粉同春卷就一般地好味。 再order了濃蝦湯烏冬,啲湯好夠味,真的是「濃蝦湯」,蝦同帶子都好多。 壓軸出場嘅係11月限定士多啤梨凍糕,個造型似足肥牛,配士多啤梨牛油果汁,perfect。
朱古力香蕉班戟
朱古力香蕉班戟
2021-10-29
是次消費
每人約$149 (下午茶)
OCT 21

朱古力香蕉班戟,超好味,雪糕夠冰凍,在暖班戟上都不會熔太犀利。香蕉夠多,加上忌廉同朱古力醬,剛剛好。不過一人食就比較多,兩人share 剛好。 咖啡正常地好飲,送杏仁餅比較甜。
雞肉串燒
2021-08-15
是次消費
每人約$250 (午餐)
AUG 21

今次第一次幫襯,食物很有水準。點了: 雞肉串燒:肉嫰多汁,好入味,燒得啱啱好,上枱時熱辣辣出曬煙 beef taco:牛肉燒得啱啱好,配牛油果醬好夾 mushroom burrito:好足料,菇菇好好味,點guacamole 好正 薯條:剛炸起脆卜卜,點千島醬,或guacamole 都好好味 仲有甜品churros:就咁食都夠甜,唔洗點caramel醬 全部都好好食。最緊要係夠熱,所有熱盤送到嚟都係出煙嘅。一定會再嚟。
這篇是 [非食評]
鑊撈煎蛋
JUN 21

在這分店吃早餐已有兩年了,一星期總會幫襯兩三次,每次都點同一款,因為我走肉的,選擇很少。係最近幾個月間,食物質素下降了。曾經3次向店員表示,煎蛋上面有鑊撈,第一次那位叫阿春的店員說厨房厨師請假,當日是替工。一星期後再來食,兩隻蛋,吃第一隻索索聲,以為有蛋殼啦,忍住食埋佢。第二隻見到成隻蛋都係黑色一點點,同店員講,她們只是叫我換過一隻。我婉拒了,都唔等住食佢隻蛋,又怕佢加料。今朝,第三次鑊撈煎蛋,真係火都嚟。決定以後唔再嚟。畀左意見你,唔當一回事。咁算囉。再見
Top