我是 elmo328
訊息
正顯示第 110 篇(共 36 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
棉花雞
棉花雞
2024-04-13
APR 24

星期六起身,見唔使等位,就過嚟飲早茶。一到達,安排入座。茶客唔多,相對清靜舒適,可以慢慢嘆茶。點了幾樣點心:鮮蝦腸粉,一碟三條腸粉,皮薄餡靚,鮮蝦🍤新鮮彈牙。 柚皮蒸鳳爪:份量適中,鳳爪正常味道,柚皮好入味。 咖哩炆土魷:今時今日唔多酒樓有呢味土魷,所以叫嚟食吓。最搞笑碟底放 potato wedges,因為係蒸嘅關係,有幾舊索晒汁,已經變咗薯蓉。😂 陳皮牛肉球:正常,唔粉,不作多講。 king棉花雞:份量充足,有雞肉及冬菇,魚肚好入味。讚!like 椰汁斑蘭糕:諗住點個甜品作總結,點知冇乜味道,又冇椰香味,又食唔到...
6 pcs Chicken McNuggets meal
6 pcs Chicken McNuggets meal
2024-03-27
是次消費
每人約$29
APR 24

麥當勞出新嘢,梗係要去湊吓熱鬧。Ordered 6 件麥樂雞套餐($29),就跟一個 dipping sauce, 選了期間限定滋味醬 Cajun Sauce 🧄 蒜辣蛋黃醬試吓。微辣,都幾好味。當日都好多人買麥樂雞,比較新鮮熱辣,皮都夠脆,香口嘢。like
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
2024-04-04
APR 24

king會員生日 🎂 優惠,選了 Valrhona Dark Chocolate Cake 法國Valrhona特濃黑朱古力蛋糕。用上朱古力界 Hermès 嘅朱古力原料品牌,朱古力 🍫 香濃,海綿蛋糕軟熟好味,冇乾身到。有兩層朱古力海綿蛋糕,中間夾了濃郁嘅朱古力醬,質感硬實。wow
薑蜜奶茶
薑蜜奶茶
西煎雙蛋+牛油吐司
西煎雙蛋+牛油吐司
2024-04-04
是次消費
每人約$44 (早餐)
APR 24

魚米家之後變咗呢間店,見佢成日都好多人,今日去試吓。到達時仲有幾張枱,但店員堅持安排搭枱。🙄 現烤叉燒忌廉雞湯意粉 配:西煎雙蛋 🍳 +牛油吐司🍞($42):呢個餐話係number one所以要試吓。有四舊叉燒,味道尚算可以。個 so-called 忌廉雞湯係好淡冇乜味。dislike意粉都係冇味。frustrated食到尾聲,叉燒浸起湯度,ghost連啲叉燒都搞到冇晒味。雞蛋🍳同多士🍞,正常,可接受。餐飲點咗薑蜜奶茶,唯一叫做比較特別。 美式早餐($46):叫咗吉列魚柳 🐟,冇特別功夫,正正常常,就唔多講啦!
鮮炸黃金魚片一條
一打生雲吞
一打生雲吞
2024-04-03
APR 24

重開後,都係第一次光顧。叫咗鮮炸黃金魚片一條($60):一開始都覺得貴貴哋,一上枱即刻覺得物有所值。因為係即炸嘅關係,上枱仲係熱嘅。外皮夠乾身,肉質彈牙可口。Oshii~ flower star紫菜魚三味河粉($52):有魚蛋、墨魚丸及魚餃各兩粒。魚蛋爽口彈牙,不在話下;墨魚丸,感覺有加咗啲香菜,有一點點淺綠色,真材實料,唔粉。魚鉸都係正常嘢。 like紫菜魚四寶河粉($58):同三味一樣,只係多兩片魚片。 臨走前要咗一打生雲吞($60):返到屋企感覺好似好細粒,以為中伏!煮熟咗,裏面起碼有一兩隻蝦仁 🍤 ,新鮮爽口,冇加味精...
烤鱸魚 GRILLED BARRAMUNDI
烤鱸魚 GRILLED BARRAMUNDI
黃豆粉芝士蛋糕 KINAKO CHEESECAKE
黃豆粉芝士蛋糕 KINAKO CHEESECAKE
2024-03-25
APR 24

平日午餐可選擇 2-course ($295) 或 3-course ($340). 當日前菜選了star秘魯式醃帶子 SCALLOP KUMQUAT CEVICHE,北海道帶子加上青檸汁及柑橘:係一道清新開胃嘅前菜。主菜係烤鱸魚 🐟 GRILLED BARRAMUNDI:配上小西蘭花及薯蓉,份量足夠,魚肉烤得恰到好處,唔會太乾身。最後已黃豆粉芝士蛋糕 KINAKO CHEESECAKE 及咖啡 ☕️ 作結:芝士蛋糕好滑,跟咖啡係絕配。like店內環境舒適,開開心心結束一頓滿意嘅午膳。補充,店裏提供 Elephant Gounds 的咖啡...
檢視所有留言 ()
帝王蟹肉魚肚羹 Fish Maw & King Crab Meat Thick Soup
爆炒海蟶子 Stir-Fried Razor Clam with Black Bean Sauce
廈門薑母鴨 Xiamen Ginger Duck
廈門薑母鴨 Xiamen Ginger Duck
手工包心荔枝肉 Sweet & Sour Lychee Pork
蜂蜜石花凍 Gelidium Jelly with Honey
2024-03-26
APR 24

一出𨋢已經有置身於花園 🪴 嘅感覺,喺泳池旁邊,就係以前 Waterside Terrace 的位置,現在改建成室內,以綠色做主調,加落地玻璃。準時到達,安排到梳化位。侍應好快奉上 welcome tea - 玫瑰花茶 🌹 一小杯。當日點了套餐($488)及額外加兩個小菜。 前菜有永春老醋海蜇凍 Aged Yongchun Vinegar Jellyfish Terrine:用上醋及海蜇製成嘅啫喱,酸甜醒胃。永春老醋係福建特產,中國四大名醋之一。 另一個家鄉小食係閩南五香卷 Deep-Fried Five Spice Roll:閩南節慶不可缺少嘅一道佳餚。餡料及味...
2024-03-22
MAR 24

晏晝簡單食碗粉麵 🍜,其實喺將軍澳區冇乜選擇。蓉記開咗之後,想食粉麵 🍜 都係我首選之地。當日點了 like 牛雜河($40)及牛三寶河($50)。粉麵份量適中,味道可以。chopstick 牛三寶有牛腩、牛筋及牛肚。幫襯咁多次,侍應服務態度正常,收銀阿姐都係咁,好彩從未有不愉快經歷。😅 至少從來冇黑我面,冇俾說話我聽。今時今日咁嘅價錢,真係唔好太高要求。
Calabrese
Calabrese
2024-03-16
MAR 24

Pizza Express都算區內有質素嘅Pizza店。當日外賣自取,點了Calabrese 🍕 - Our iconic rectangular pizza with spicy 'nduja salami, salami Napoli, roquito pepper pearl, green chilli, roasted pepper, fresh mozzarella, rocket, basil pesto, parmesan, mozzarella & tomato sauce. 返到屋企,pizza尚算滾熱辣,一開六,馬上開動。落order時已備注要芝士粉 🧀 及辣油,店員好細心 like,全部放喺盒裏面。鍾意食呢個pizza 🍕 因為好足料,有唔同嘅肉,微辣 🌶️ ,又有芝士及火箭菜 。外賣質素冇參...
1 推介
Western Set
Western Set
Wonton
Wonton
2024-03-17
MAR 24

返咗屋企嘅感覺,個個 staff 都好 nice,笑容 smile 滿面。當日點了一個 Western Set 及一份 Poached eggs with hollandaise on toasted muffin Option: smoked saimon。Western Set 包括雙蛋 🍳 、Grilled American style bacon, Cumberland sausage, Sautéed mushrooms, grilled tomato Braised cannellini beans, toasted sourdough. 樣樣有啲,份量適中。like 之後 poached egg 略嫌overcooked咗啲啲,唔夠流心。基本上都係讚 wow,冇乜挑剔。king
1 推介
Top