Kwokshanshan

Kwokshanshan

我是 Kwokshanshan
訊息
正顯示第 110 篇(共 29 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
DEC 18

想試”響”好耐喇,所以朋友特登請我黎哩度補祝生日。 一坐低,就黎個刺身拼盤同海鮮拼盤。刺身拼盤既海膽非常鮮甜,其他刺身質素同一般放題差唔多。除左海膽外,其他刺身都可以再叫。 至於海鮮拼盤就普通喇,D蠔燒完變到好細隻,亦唔太新鮮。 第一round既燒肉,估唔到d牛都幾有牛香,唔錯👍🏻 除左燒肉,重有甜品任食。有我最愛既Movenpick雪糕😋 除左汽水同花茶之外,竟然有酒類任飲。有紅酒,白酒,梅酒,清酒,柚子酒。 無論食物質素同種類都唔錯,係價錢偏貴小小,油煙亦有d大,同落單有小許混亂。突然嚟咗...
DEC 18

做完野諗住食過late lunch,但食到一肚氣。下午茶時段大概有六成客人,侍應大概有五到六個,但係有兩至三個永遠係門口,係樓面既侍應,客D舉極手係面前行過都扮睇唔到。答左你等陣,就完全冇咗回事。好唔容易終於有個講廣東話唔係好正嘅男士應過嚟幫我落單,我唔係好明餐牌上面” 正價咖啡及湯減$8”點解,因為其他全部係寫加幾錢。咁就問個男士應係咩意思,佢就不斷同我重複正價咖啡及湯減$8,不斷照讀。其實我都系想加個龍蝦湯所以先問佢,最後就問佢,淨係加龍蝦湯幾錢。佢就答我”加$8”! 咁我就叫咗個意粉加龍蝦湯,等左都...
DEC 18

屋企人食過藍田果間覺得唔錯,黎到第一城見有就試下。但質素真係麻麻,食物偏油,個口水雞根本就係醉雞加D 辣椒油上去,一D都唔香唔麻。個炒飯個樣好似唔錯但食落油淋淋,同藍田果間差好遠。
2018-12-23
DEC 18

突然想食鮮奶燉蛋白,所以就哩左金滿堂。 我地點左芒果糯米糍,紫霞仙子同椰汁湯圓燉蛋白。 紫霞仙子同芒果糯米糍味道正常。但個椰汁蛋白湯丸,個燉蛋白得好少,大部份係椰汁,個湯丸有怪味,最後都食唔倒。
2018-12-09
DEC 18

好耐冇嚟過第一城喇,以前朋友住喺度嘅時候成日都食呢度啲小食,今日經過第一城就特登嚟幫襯下。叫咗個朱古力流心雞蛋仔,雖然無流心但有軟心亦有粒粒朱古力,都叫外脆內軟,食落有朱古力味。
2018-12-14
DEC 18

見好多人都推哩間餐廳,所以特登黎試下。 所有裝修擺設都好有心思,連碗碟枱燉都係以前既大排檔一樣。 杏汁豬肺湯,有杏汁香,但偏咸同d豬肺有d腥味。 黑椒薯仔牛柳粒,幾香口,應該用左蜜糖打沟,甜甜地,不過都係偏咸左d。 哩個魚好香,好肥美,但都係偏咸。 咸魚炒介蘭,好有鑊氣,但都係偏咸。 哩度食物都幾有鑊氣,環境唔錯幾有特色,係味道有D偏咸,配啤酒應該會好D。好適合一大班朋友嚟飲啤酒食飯。
DEC 18

同同事預祝聖誕,就揀左公司附近的餐廳食lunch。 個lunch set有包,沙律或湯,主菜,飲品,同一件小蛋糕。價錢就80幾到150幾左右,食物質素都幾好。但唔好既係,溝通有點混亂,一位侍應話蛋糕送晒,轉頭另一位又拎蛋糕過黎。個蛋糕雖然係送,但質素都唔差,係伯爵茶慕絲蛋糕,好香茶味。
椰子雞煲
椰子雞煲
2018-12-24
DEC 18

平安夜朋友仔話想去打邊爐,見哩度有椰子雞煲咁特別就黎試下。 我地點左半隻椰子雞煲🥥個湯底真係好清甜,好正👍🏻 店員重會幫手落雞同計時,所以d雞係岩岩好,好滑。 其他既火鍋配料都係正常野,個手切手脊肉幾淋有牛香,d菜都新鮮20幾蚊碟,價錢算合理。 我地重叫左個麻辣鴨舌,幾麻幾香口,唔食得辣幾我都食倒。 本來想叫椰子凍,但咁岩無,哩度除左打邊爐,重有小菜食,下次黎試下先。不過唯一唔好就係食食下好大煙味。
2018-12-26
DEC 18

以前好鐘意同老公食峰壽司,但自從有次係銅鑼灣食過好失望就好耐無食過了。今日去荃灣廣場行街,見有峰壽司就再試下。 壽司既質素ok la,魚生唔算好新鮮但壽司飯飯同醋既比例幾好,無過酸。應該可以再黎既。
DEC 18

知道又一城開左間新pancake店即刻同朋友去試下,等候既時間比預計少,半個鐘左右就到。而且等既期間店員會派氣球,幸運曲奇同水。 J.S Foodies可以試晒兩款人氣pancake😍有梳乎厘pancake又有多層pancake,有咸有甜。唔係好慣食喊既pancake,所以我地點左一個栗子疏乎厘pancake同法式焦糖pancake。飲品就點左Green tea Latte同Mint Mocha。 栗子疏乎厘pancake好有蛋香👍🏻,好飽肚,唔會話好似空氣咁一啖就無。 法式焦糖pancake,有焦糖香,雖然比疏乎厘pancake遜色少少,但都好好食。 Green Tea ...
1 推介
kathy_wang